Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Dec 2016 23:58

Kolmas õpetlik näide oli Eniro preferentsaktsiaga (see firma, kes annab/andis välja kollaseid telefoniraamatuid). Ehk siis selgelt langev tööstusharu peale Google otsingusüsteemi tulekut. Nendel läks äri järjest kehvemaks ja ilmselt ka laenu saamisega tekkis raskusi. Otsustasid välja anda preferentsaktsiad. Ehk siis fikseeritud kvartalidividendiga aktsiad nagu võlakirjad, kuid erinevalt võlakirjast aktsiaomanik vastutab pankroti puhul koos naha ja karvadega (pankrotiprotsessist ülejääv raha jagatakse hääleõiguseta eelisaktsionäridele ainult siis, kui firma kõik muud kohustused on kaetud). Selle eelisaktsia hind järjest langes ning kuna väljamakse oli fikseeritud summas, siis tootlus kasvas samal ajal mühinal, jõudes lõpuks 30% kanti. Probleem oli aga selles, et firma käive (ja kasum) vähenes endiselt, vaatamata saneerimisele ja juhtkonna vahetusele. Lõpuks moodustas preferentsaktsiate kaudu firmast välja liikuv raha juba nii suure osa, et praktiliselt kattis kogu selle vähese laekuva kasumi. Firma põhiaktisonärid (kellel on hääleõigus erinevalt eelisaktsiaate omanikest) tegid üsna erakordse otsuse - preferentsaktsia väljamaksed tuleb peatada kuni edasise korralduseni. Selle peale muidugi eelisaktsia hind langes keldrisse, aga miskipärast leidus veel optimiste, kes sealt ta natuke tagasi üles tõid (76 -> 125) - ehk siis mitu kohta, kust oleks saanud vahelt teha. Mina müüsin aktsiad paar kuud enne otsust (kusjuures kasudega, sest ostsin jaanuari põhjast). Ma aimasin, et see otsus kunagi tuleb, aga tahtsin võtta veel viimast sellest 30%-lisest garanteeritud aastatootlusest. Olen firma täielikult kustutanud oma jälgimisnimekirjadest.

Täna on võimalus osta lennufirma SAS eelisaktsiaid, mis tagavad garanteeritud rahavoo igas kvartalis 12,50 SEK per aktie - seni, kuni (1) firma neid odavamalt tagasi ei osta (tagasiostuhind on määratud põhikirjas 600 SEK, aga mine sa tea...), (2) Eniro kombel väljamaksetest ei loobu, (3) pankrotti ei lähe. Praegu on selle väärtpaberi aastatootlus 9% ning hind 530 SEK, mis on ju päris hea mitte millegi tegemise eest. Oman, portfellis ei vähendanud. Hüperinflatsiooni tekkimisel muidugi ei pruugi sellest 9%-lisest tootlusest piisata ning aktsia hind võib langeda sellisele tasemele, mis tagab piisava tootluse (näiteks inflatsiooni tõusul kõigest 2 %-punkti võrra võiks aktsionäridele sobilik tootlus olla 9+2 =11 % ehk siis 12,5/0,11 teeks aktsia hinnaks 454 SEK ehk omanik kaotaks rahaliselt 530-454/50 = 1,5 aasta dividendid) Kuna ostsin jaanuaris ja juulis, siis veel miinuses ei ole. Aga edasine hinnalangus võib süüa teenitud kasumi. Pean plaani, aga ei oska teha otsust, otsus sõltub eeskätt inflatsiooni ennustusest, mis kõige enam mõjutaks sellise püsiva väljamaksega väärtpaberi hinda (jah, on asju, mis inflatsiooni korral hoopis odavnevad). Firma pankrot või väljamaksetest loobumine on vähem tõenäoline.
Ühe teise eelisaktsia müüsin aga maha, sest hinnatõus tähendas mulle juba 1,5 aasta dividende ja enne seda tuleb ehk mõni langus, kust tagasi osta saab. Sellel laokinnisvara firmal on garanteeritud üürileping ühe suure kaubandusketiga (ICA) kuni aastani 2022. Maksab kvartalis 2,45 SEK aktsia pealt.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 01:48

njaa, need mehed on ärkamas feminismiunest
https://www.mgtow.com/manosphere/

vt. ka
https://en.wikipedia.org/wiki/Manosphere

nõuanded meestele, kes saavad naistelt liiga palju tähelepanu
http://blog.aaronsleazy.com/index.php/2 ... e-a-loser/

Stockholmis juhtus selline asi, lõustaraamat oli tõesti täis pilte sellest, kuidas autod hangedes kiirteel ummikus seisid.
http://www.thelocal.se/20161112/stockho ... w-clearing

Stockholm’s municipal government, a coalition of the Social Democrats and the Green Party, brought in gender equal snow cleaning last year, pledging to make moving around the city on icy winter days just as safe for women as it is for men.

Men are statistically more likely to be drivers, while women are more likely to use pavements, cycle paths, and public transport.



nii et siis jätke meelde GESC - gender equal snow cleaning (Swedbank võib sellisele linnale mõnd preemiat mitte sponseerida, kus seda ei järgita). Eesti keeles: soovõrdne lumekoristus ehk SVLK
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 04:29

td wrote:
pop wrote:Selline pankur !! :o :o :shock: :shock:
http://www.zerohedge.com/news/2016-11-2 ... e-fund-gig
(ja mängib täitsa OK)

ainuke viga, et fake cleavage on nagu fake Rolex, vaat ei saa inimest tõsiselt võtta

vaat selline arvamuslugu, seekord trummari kohta
http://blog.aaronsleazy.com/index.php/2 ... get-ahead/

üks kommentaar selle all
Far out she is attractive not much skill though. As a session musician who has played with quite a few amazing drummers I can tell you she is a very mediocre drummer. Really straight forward generic easy song too. Though I have definitely seen talented g i r l s on youtube putting their tits out for views when they are actually very good players and as you would expect the majority are usually talking about the g i r l s assets.


kes soovib ise hinnata professionaalsust ja muud varustust, siis video ise on siin (aga mõelge enne avamist, kas annate talle veel ühe kliki, 3 miljonit on juba käes):
https://youtu.be/-6w_3P_l5FA
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 05:44

kas teadsite, et tegelikult on 6 sugu?
http://www.thecollegefix.com/post/23519/

aga vist on veel rohkem
http://tinyurl.com/jyen36y

sõltumata sellest
http://tinyurl.com/k47nran
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 05:59

Ma olen ise seda üsna lähedalt näinud. Ühe atraktiivse mehega juhtus see lausa mitu korda järjest erinevate naistega, kes olid eri maadest pärit (universaalne teema, seega), tulemuseks üks abielulahutus ja neljad alimendid, viies on juba ootel. (Ja pärast on muidugi mees süüdi, kes liialt usaldas naise juttu enne ühtimist, kusjuures tegemist ei olnud abieluvälise suhtega - kõik oli ilusti järjekorras, enne ja pärast abielu ning kolm abielus, abielunaisel aga oli kohe peale lahutuse sisseandmist ka uus partner, kelleks osutus mehe töökaaslane :shock: Mees oli selle peale omadega ikka päris läbi, kõrvaltvaatajad viisid ta kokku uue naisega, et mees masendusest välja tuua - ja nii siis see läks ....)
http://blog.aaronsleazy.com/index.php/2 ... -the-pill/

vt. ka
http://www.pregnancy.org/article/getting-him-babymaking

---
Kunagi kadestasin atraktiivseid mehi ja ei uskunud kirjasõna, et tegelikult on nad õnnetud. Nüüd olen õnnelik, et pole eales komistanud selliste naiste otsa - ju ma siis lihtsalt ei olnud piisavalt atraktiivne. Mida aasta edasi, seda rohkem olen õnnelik, et mul just selline naine on, olime tuttavad ülikooliajast, abiellusime palju hiljem. Tagantjärele siiski mõned väiksemad seigad meenuvad küll, kui arstidiplom juba käes oli (üks ontlik neiu abiellus aasta hiljem advokaadiga, aga meie jutt jäi suht pinnapealseks, kuigi käisin viisakusest ka tema kodus sünnipäeval, polnud nagu sädet, rohkemat ei tulnud mõttessegi, tema isa oli tore mees, saime kohe jutule ja rääkisime pikalt - kuid isa huvitas mind rohkem kui tütar :P ).

Tean ühte karsket kuldsete kätega leskmeest, kellel on töökoht haiglas, varasem MBA kraad, laenuta maja, auto ja 15-aastane tütar, keda üksi kasvatab (ja väike koerake tütrele rõõmuks). Tema naine hukkus liiklusõnnetuses ca 10 aastat tagasi, seetõttu tegi elus kannapöörde (loobus ärijuhtimisest ja õppis meditsiini eriala ja kolis teise kohta), et miski ei meenutaks õnnelikku aega oma naisega. Tal on allergia naiste vastu - niipea, kui jutt läheb varanduslikule seisule, tõuseb ta püsti, tasub oma kohvikuarve - ja aidaa! Ta on lausa hädas, sest Rootsis on kõik andmed avalikud ja naistel on juba eeltöö sisuliselt tehtud. Üks juhus oli ka väljastpoolt EU-d tulnud Ida-Euroopa naisterahvaga, kellel "juhuslikult" läks auto katki ja mees abivalmilt ta kohale sõidutas. Kui abiellumist väärivast suhtest midagi välja ei tulnud, pakkus ta mehele raha, et sõlmitaks fiktiivne abielu EU-elamisloa saamiseks.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 07:21

Omaenda naisega aga hakkas meil tõsiselt susisema ühel Jaaniõhtul, kus ma olin sõpradega aega veetnud ja siis äkki tekkis öösel mõte minna tuttavale tüdrukule külla (olin varem teda palju kordi koju saatnud peale lauluproovi, seega teadsin, kus ta elab), pealegi, see tüdruk hoolis minust, minul aga oli lihtsalt mõnus vestelda temaga. Ja sellel Jaanipäeval oli see tüdruk peale sõbrannadega kohtumist üksi kodus (ema-isa olid suvilasse sõitnud) ja korjanud vana kombe kohaselt seitset erinevat lille ning pannud need oma padja alla, et unes näha oma tulevast peigmeest. Ja nii ma siis sinna kl. 00.30 paiku saabusingi .... :oops: :D Aga siiski läks veel mitu aastat kuni abieluni.
Nii et teatud asjadel võib olla maagia küll, ei tasu naeruvääristada vanu kombeid. ;)
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 10 Dec 2016 15:20

Angela Merkel jõudis septembris punkti, kus vihakõnelejad olid algusest alates:
If I could, I would turn back the time by many, many years. She added if she knew how people wanted her to change her migrant policy she would consider it. Germany had not been "world champions" in integrating migrants in the past, saying it would take time to integrate them. Still, I am aware that many areas are still lacking. Mrs Merkel added that if the wish of the German people was for the country not to be swamped with uncontrolled and unregulated migration "then that is exactly what I am fighting for".

how people wanted värk võiks olla juba lahendatud otsedemokraatliku elukorraldusega.
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 15:32

Angela võib praegu rääkida, mida iganes, sest valimised on ukse ees.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 16:14

Ma ei telli ajakirjandust, mis on kallutatud, seetõttu ei saa seda artiklit lugeda
http://tervis.postimees.ee/3938657/iga- ... -liigutama

aga omast kogemusest ütlen, et kurja juur paistab olevat peidetud suhkur ja fabrikaadid. Ma iialgi ei süvenenud sellesse, mida minu toit sisaldab. Niipea, kui avastasin, kui mitme päeva normi ma iga päev jäätise, "jogurti" ja "mahla" kaudu endale sisse kallan, jätsin päevapealt nende tarvitamise maha. Asendasin vorstid muna ja hakklihaga (et hoida eemal naatriumglutamaat ja suitsumaitselised aroomid) - ja täiskõhutunne saabus ka hoopis kiiremini, ei pidanud nii palju sisse ahmima. Ma ei ole mitte midagi oma elustiilis muutnud, aga sellest ajast (2 kuud) on kaalulangus 3 kilo. Loodan, muidugi, et see ei ole mingi kasvaja, mis on organismi hakkanud närima - eks mõne kuu jooksul saab teada. Luban endale päevas 1-2 tk. tõeliselt head assortiikommi espresso kõrvale, samuti korra nädalas portsjoni vaniljejäätist hapukirsikompotiga (aga see tundub nüüd natuke lääge, eriti ei tahagi).

See, mida jogurti ja mahla nime all pakutakse, ei ole sugugi tervislik, see on suhkrupomm, pahatihti maisisiirupina (pakendil kirjas "suhkrud" või mingi muu eufemismi kujul). Selleks olekski vaja suhkrumaksu (alates teatud suhkrusisaldusest, pakun piiriks 6g 100g kohta), et rohkelt peidetud suhkrut sisaldavad tooted viia haardeulatusest kaugemale (inimene ju ikka ostab seda "soodsamat" ja alles siis loeb peenikest teksti toitainete kohta). Kuidagi tuleb tootjad sundida valmistama vähese suhkruga tooteid (6g 100g kohta või veel vähem). Mehe soovitatav päevanorm on 37,5 grammi, naistel 25 grammi. Nüüd lugege kokku oma jogurtitopsid ja mahlapakid, samuti tavalised soolased toidud - usun, et ka teil saab see kogus ületatud. Kui hakkate vähem suhkrut tarbima, siis vähesuhkrustatud tooted tunduvad ka magusana ning varasemad jogurtid-jäätised-mahlad lausa läägena; riivitud porgand ning keedetud peet aga mõnusalt magus. Proovige - ja usutavasti te ei kahetse.

Mahla osas käisin juba suvel naisele peale, et tahan kodust mahla. Ta ostis mahlaauruti ja tuletas vanaemade-emade nipid meelde. Ilus selge punasesõstramahl koos vähese lisatud suhkruga sai. Lahjendan hiljem seda veega -ja väga maitsev! Poe mahlad on juba alguses ära lahjendatud, lisatud essents ja alles siis suhkur (ning värvained).

Selgub, et soovitatud suhkrukogust on veelgi vähendatud:
http://www.rodalesorganiclife.com/wellb ... ure-eating

The AHA says that a d u l t women's recommended sugar intake is 5 teaspoons (20 grams) per day, a d u l t men's recommended sugar intake is 9 teaspoons (36 grams), and children's recommended sugar intake is 3 teaspoons (12 grams).
Last edited by td on 10 Dec 2016 17:15, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 16:57

meenub üks viie aasta tagune TEDx, kus üks 30ndates arst esitas oma tähelepanekute põhjal hüpoteesi, et järsku rasvumine on hoopis organismi kaitsereaktsioon, mitte primaarne toidu tarbimine ja vähene liikumine. Tal olid lausa pisarad silmas ja hääl värises ja kahetses, kuidas ta varem halvustas ülekaalulisi patsiente. Ja nüüd see paistabki olevat tõsi - organism ei oska liigsest suhkrust muul moel vabaneda kui töötleb ümber rasvaks. Liigne suhkur aga tuuakse inimeseni peidetud kujul ja "tervislikke" toite (mahlad, jogurtid, valmis segatud salatid, salatikastmed) reklaamides, inimene ise ei saa arugi, kui palju ta seda suhkrut tegelikult tarbib - arvab, et sööb tervislikult (nii nagu telekas reklaamitakse).

Rasvumine on kuulutatud epideemiaks. Ja epideemia korral hoidku tootjad (selle põhjustajad) mokk maas. Loomulikult on neil huvi jätkata samas vaimus. Aga kes tasub rasvumisest/diabeedist põhjustatud kulud ühiskonnas? Meenutan oma patsiente ja empiiriliselt tundub, et vähemalt kolmandikul neist on probleeme veresuhkru ja/või ülekaaluga. See raskendab ka diagnostika ja ravi valikut muude haiguste puhul.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 18:25

Palun! Hellus jogurt, 13g suhkrut 100g kohta, ühes topsis 52g ehk üle kahe päevanormi naisele
http://www.tere.eu/et/tooted/hellus?view=product&id=25

Palun! Täistera müsli, 15,7g suhkrut 100g kohta (100g müslit on umbes üks teeklaasitäis)
http://www.veskimati.ee/tootekataloog/k ... ia/muslid/

Palun! Kõrgekvaliteediline C-vitamiini rikas Aura nektar, 11,4g suhkrut 100g kohta
http://www.alecoq.ee/toode/aura-mustasostranektar/

"Tervislik" :!: :twisted: :HEAD :evil:

Võtke hommikueineks 100g üht ja segage 100g grammi teisega, saate 28,7 grammi suhkrut.
Kõrvale jooge klaasitäis "Aura" kõrgekvaliteedilist "mahla", mis sisaldab 250ml-s 28,5 grammi suhkrut.

Sellise "tervistava" hommikueinega olete manustanud ca 57 grammi (> 14 teelusikatäit) suhkrut ehk naisterahvale üle 2 päeva norm. Ja see oli alles teie "tervislik" hommikueine. Üks teelusikatäis suhkrut kohvi või tee sisse on selle kõrval köki-möki. Päev jätkub ....
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 18:49

Vaatame üle kastmed.

Felixi tavaline ketšup 17g suhkrut 100g kohta :!:
http://www.felix.ee/?op=body&id=23&cid=30

Felix klassikaline salatikaste 8,8g 100g kohta
http://www.felix.ee/?op=body&id=15&cid=88&cgid=
Last edited by td on 10 Dec 2016 23:41, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 23:08

Rukkileib Ruks 4,3 g suhkrut 100g kohta (see on umbes 3-4 viilu), võib arvestada, et 1 viil lisab 1 grammi suhkrut päevamenüüsse
https://www.selver.ee/rukkileib-ruks-leibur-380-g


Kirde sai 3 g suhkrut 100 g kohta
https://www.selver.ee/kodune-sepik-viil ... ibur-300-g

Kodune sepik 1,7 g suhkrut 100g kohta (seega võiks eelistada seda)
https://www.selver.ee/kodune-sepik-viil ... ibur-300-g
Last edited by td on 10 Dec 2016 23:25, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 23:23

Külmutatud valmistoit - Pizza Maahärra 2g 100g kohta ehk üks portsjon 6 grammi
https://www.selver.ee/hakkliha-pitsa-maaharra-300-g

Vanilliplombiir šokolaadiglasuuris "Väike Tom" 19g suhkrut 100g kohta ehk üks jäätis 11,4 grammi suhkrut :!:
https://www.selver.ee/vanilliplombiir-g ... e-tom-60-g

Marineeritud punapeet 11,7 g suhkrut 100 grammis :!:
http://www.salvest.ee/toode/salvest-mar ... peet-550g/

Snickers 50,8 g suhkrut 100 g kohta ehk üks 50g batoon on 25g suhkrut :!: (rohkem kui naiste päevanorm)
https://www.selver.ee/shokolaad-snickers-50-g
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 23:40

Õuna-mango miks 13 g suhkrut 100g kohta :!:
https://www.selver.ee/ouna-mango-puuvil ... bel-4x100g

Maasika-banaani smuuti 11g suhkrut 100ml kohta :!:
https://www.selver.ee/maasika-banaani-s ... i-280-ml-1

Porgandi-õunamahl 10g suhkrut 100ml kohta :!:
https://www.selver.ee/porgandi-ounamahl ... i-500-ml-1

Kirsikompott kivideta 16,3g suhkrut 100g kohta :!:
https://www.selver.ee/et/kirsikompott-k ... uvel-715-g
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Dec 2016 23:48

Limonaad "Limonaad" 9,9g suhkrut 100ml kohta ehk ühes klaasis 25g ehk lapse 2x päevanorm, pooles liitris 50g :!:
https://www.selver.ee/et/limonaad-tradi ... oq-1-5-l-1

Coca-Cola 10,6g suhkrut 100ml kohta ehk ühes klaasis 26,5 g ning pooles liitris 53 grammi :!:
https://www.selver.ee/coca-cola-coca-cola-500-ml-1

Red Bull 11g suhkrut 100ml kohta ehk 0,25l purgis 27,5 grammi :!:
https://www.selver.ee/energiajook-red-bull-250-ml-1
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 11 Dec 2016 00:55

td wrote:Ma ei telli ajakirjandust, mis on kallutatud, seetõttu ei saa seda artiklit lugeda
http://tervis.postimees.ee/3938657/iga- ... -liigutama


See, mida jogurti ja mahla nime all pakutakse, ei ole sugugi tervislik, see on suhkrupomm, pahatihti maisisiirupina (pakendil kirjas "suhkrud" või mingi muu eufemismi kujul). Selleks olekski vaja suhkrumaksu (alates teatud suhkrusisaldusest, pakun piiriks 6g 100g kohta), et rohkelt peidetud suhkrut sisaldavad tooted viia haardeulatusest kaugemale (inimene ju ikka ostab seda "soodsamat" ja alles siis loeb peenikest teksti toitainete kohta). Kuidagi tuleb tootjad sundida valmistama vähese suhkruga tooteid (6g 100g kohta või veel vähem). Mehe soovitatav päevanorm on 37,5 grammi, naistel 25 grammi. Nüüd lugege kokku oma jogurtitopsid ja mahlapakid, samuti tavalised soolased toidud - usun, et ka teil saab see kogus ületatud. Kui hakkate vähem suhkrut tarbima, siis vähesuhkrustatud tooted tunduvad ka magusana ning varasemad jogurtid-jäätised-mahlad lausa läägena; riivitud porgand ning keedetud peet aga mõnusalt magus. Proovige - ja usutavasti te ei kahetse.

Mahla osas käisin juba suvel naisele peale, et tahan kodust mahla. Ta ostis mahlaauruti ja tuletas vanaemade-emade nipid meelde. Ilus selge punasesõstramahl koos vähese lisatud suhkruga sai. Lahjendan hiljem seda veega -ja väga maitsev! Poe mahlad on juba alguses ära lahjendatud, lisatud essents ja alles siis suhkur (ning värvained).

Ma arvan, et mitte mingisugust suhkrumaksu pole vaja. See on samuti pettus. Millele järgneb veel hulk igasuguseid optimeerimis jms. pettuseid. Ntx. suhkryasendajad jne. organismi osavalt hanekstõmbamised.
Seega siiski tuleks nõuda riiklikult (üleeuroopaliselt) siiski muid lahendusi. Ega inimesed ei taha ennast tunda alaarenenud kärbestena või keegi soovib vaid maksuregulatsioone kehtestada inimestest alaarenenud maksukärbseid. Maks makstud, siis tundub kõik tervislik :shock: ...ja närin kogu maksuraha eest (ravi seeläbi kinni makstud jne. :evil:
Suhkruid sisaldavad tooted tuleb lihtsalt arusaadavalt märgistada (suure shriftiga (et ka prillikasutajatest enamik näeks ilma abivahenditeta) ja selgete ntx. suhkrutüki piktogrammiga. Ja selgelt kogused loetavaks teha. Veel selgemalt tuleks märgistada suhkruasendajad ntx. punasegha jms. meetmed. Samuti reguleerida kaubanduses mõnede toodete paiknemine lettidel. vms. Ühes servas suhkrut vähem sisaldavad tooted ja teises rohkemad. Enamustel inimestel pole aega ega võimalust kõiki tooteid läbi lugeda. Seega skaala paika ja siis valib iga üks 5 jm leti juures skaalalt sobiva maitse, tootja ja hinna.või siis mingi elektrooniline standardiseeritud lahendus. Nutitelefon või poesolev pult määrab lahtrid ja sealt valid.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 00:57

mida siis süüa, et tasakaalustada paratamatult sissesöödavat suhkrukogust ?

Ma ei ole (erinevalt minu isast) mingi toitumisteadlane, kuid munad, hapukoor, kodujuust, tavalised ilma suhkruta teraviljahelbed, hakkliha, kala, toores porgand/kaalikas/salatilehed/kurk/tomat/hernes, hapukapsas, keefir võiksid olla asjad, milles suhkrut on minimaalselt. Hakkliha soovitan liha asemele seepärast, et see tuleb odavam ja kergem valmistada (ja arvatavasti isegi odavam kui vorsti/sinki näost sisse ajada, mis tekitab sõltuvust). Loomulikult võib asendada lihaga. Mida valgurikkam on toit, seda kiiremini tekkib ka küllastustunne - tekkib tarvidus vähem süsivesikuid kõrvale tarbida. Rafineeritud jahutooted ja kartul on olemuselt tärklis (süsivesikud), tärklis aga koosneb glükoosist (suhkur). Asendage osa kartulist ja makaronitoodetest kaalika/naeriga/porgandiga/kapsaga. Makaronide asemel pakkuge toitude kõrvale hautatud kruupe. Alkoholi ja õlu võiks ka oluliselt piirata, kuna konkureeerib energiaringes teiste ainetega.

Kala ja kurgi purgiroogadega, mis tulevad Rootsist, soovitan olla ettevaatlik, sest võivad tunduda tervislikud, kuid seal on väga palju suhkrut võrreldes Eesti toodetega. Sama kehtib valmis segatud salatite kohta, mis on siin väga-väga kreemised.

Jälgige hoolikalt päevast lubatud suhkrukogust ja ma arvan, et tulemused üllatavad teid. Kellel on diabeet, need peavad muidugi pidama konkreetset nõu dieetarstiga, et vale toitumise korral mitte teadvust kaotada. Need, kellel lihtsalt ülekaal, võiksid aga sellest üsna hõlpsalt abi saada. Kõige suurem energiaallikas on muidugi rasv, aga kui toit on piisavalt valgurikas, juurviljarikas ja ei sisalda kunstlikke maitsetugevdajaid, siis küllastustunne tekkib kiiremini.
Last edited by td on 11 Dec 2016 01:01, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 01:00

jah, suhkrut liigselt sisaldavad tooted (näiteks > 6g 100g kohta) tuleks suurelt nähtava märgiga varustada küll. Sama asi teha ka suhkruasendajatega. Maksu võib siis tõesti jätta kehtestamata. Aga probleem on tõesti väga tõsine.
Pakuks välja süsteemi:
jäme punane triip sildi ülaosas: rohke suhkruga
jäme kollane triip: suhkruasendajaga
jäme roheline triip: vähese suhkruga, ilma suhkruasendajata
Justnimelt triip - siis ei pea pakendit käes keerutama. Triibuta toote või vale triibuga toote müük on karistatav.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 04:17

kartuli ja makaroni asendamisest (energia kcal; suhkur g; fiiber g)

makaron (pasta) keedetult: 149 kcal; 0,75g; 3,9g
kruubid keedetult: 123 kcal; 0,28g; 3,8g
tatar keedetult: 76 kcal; 0,9g; 3,7g :D
kartul keedetult: 87 kcal; 0,91g; 2g
kaalikas keedetult: 22 kcal, 3g; 2g
kaalikas toores: 28 kcal; 3,8g; 1,8g
kapsas toores: 25 kcal; 3,2g; 2,5g
kapsas keedetud: 23 kcal; 2,8g; 1,9g
kapsas hapendatud, konservina: 19 kcal; 1,78g; 2,9g :D
kapsas hapendatud, tavaline (sauerkraut): 17 kcal; 3,3g; 3,3g
porgand keedetult: 35 kcal; 3,45 g; 3g
porgand toores: 41 kcal; 4,74g; 2,8g
punapeet keedetult: 44 kcal; 8g; 2g

Siinkohal on mulle üllatav kapsa ja kaalika suhkrusisaldus. Eriti üllatas hapukapsa suhkrusisaldus. Samas aitab nende söömine üldist kalorsust alla viia. Selgelt on aga näha kruupide eelis makaronide suhtes. Ja tatra kui alternatiivi unustasin täielikult ära. Enne, kui tarbima hakkate, kontrollige pakendilt üle.
Allikas: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

Kellele meeldib kartuli asemel leiba süüa, siis
Ruks: 223kcal; 4,3g: --
Rehe: 220 kcal; 2,0g; -- :D
Kodukandi: 220 kcal; 2,2g; --
Karja: 249 kcal; 5,8g; --
Must (EestiPagar): 230 kcal; 5,5g; --
Porgandileib (Karja Pagariäri): 260kcal; 6,6g; --
Täisteraleib (Finest): 227 kcal; 6,1 g; --
Näkileib rukkijahust (Finn Crisp): 339 kcal; 1,6g; --
Rukkisepik (Eesti Pagar): 260 kcal; 1,3 g; --
Südamesepik )Fazer): 276 kcal; 5 g; --
Juustukukkel (Eesti Pagar): 313 kcal; 6,9g; --
Kirde sai (Leibur): 246 kcal; 3g; --
jne.

Allikas: Selveri koduleht

Jääb vaid lisada, et AHA lehelt kontrollisin üle ja nende soovitus kehtis LISASUHKRU, mitte loodusliku suhkru kohta ja et nende kodulehel ma näen endiselt koguseid 36g meestele ja 24g naistele
Last edited by td on 11 Dec 2016 07:14, edited 2 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 05:41

Olen Norras tööreisil olles kaasa võtnud Finduse valmistoite. Uurin nüüd, mis nende sees leidub (kcal/100; suhkur g/100; portsjoni suurus g )
1) Lihapallid 160 kcal; 5g; 400g => ühes portsjonis on 640 kcal ja 20g suhkrut
http://www.findus.se/produkter/kottbullar

2) Pasta Alfredo 150 kcal; 2g; 400g => 600 kcal ja 8g suhkrut
http://www.findus.se/produkter/pasta-alfredo

3) Kala mandliga 150 kcal; 2g; 400g => 600 kcal ja 8g suhkrut
http://www.findus.se/produkter/fisk-med-mandel

Veel on minu lemmikuks Felix'i guljašisupp, üks purk veega lahjendatult on korraga paras lipsu taha lasta
4) 320 kcal; 1,1g; 280g => 900 kcal ja 3,1g suhkrut
http://www.felix.se/produkter/gulaschso ... isk-560-g/

mõnikord lisan sinna ka musti oliive ja hapukoort, seda aga ma arvutada ei oska/viici
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 06:21

Mida juua kõrvale (energia kcal, suhkur g), klaasitäie jaoks korrutage numbrid 2,5-ga.

1) Keefir 52 kcal; 4,2g
https://www.selver.ee/keefir-2-5-alma-1-kg
2) 2,5% Piim 55 kcal 4,8g
https://www.selver.ee/piim-2-5-kiles-alma-1-l
3) Täispiim 63 kcal 4,6g
https://www.selver.ee/taispiim-pure-farmi-1-l
4) Rasvatu piim 32 kcal 4,8g
https://www.selver.ee/piim-rasvatu-0-05-alma-1-l
5) Pett 34 kcal 4,3g :D
https://www.selver.ee/hapendatud-pett-farmi-1-kg
6) Hapupiimajook Haps maasika "Hellus" 79 kcal, 12g :HEAD :HEAD
https://www.selver.ee/hapupiimajook-hap ... ellus-1-kg
7) Aura multinektar 50 kcal 10,4g :HEAD
https://www.selver.ee/et/multinektar-aura-1-l
8) Põltsama tomatimahl 20kcal 3g :D :D
https://www.selver.ee/tomatimahl-poltsamaa-1-l
9) Aura apelsinimahl 100% 49 kcal 9g
https://www.selver.ee/apelsinimahl-100-aura-1-l
10) Aura apelsini nektar magus 47 kcal 10g :HEAD
https://www.selver.ee/apelsini-nektar-magus-aura-1-l
11) Põltsamaa apelsinimahl 44 kcal 8,7g
https://www.selver.ee/apelsinimahl-poltsamaa-1-l
12) Pure apelsiinimahl 100% 40kcal 8,3g
https://www.selver.ee/apelsinimahl-natu ... pure-1-l-1
13) Rynkeby apelsinimahl viljalihaga 45 kcal 9,3g
https://www.selver.ee/apelsinimahl-rynkeby-1-l
14) Coca Cola 42 kcal 10,6g :HEAD
https://www.selver.ee/et/coca-cola-coca-cola-500-ml-1
15) Coca Cola Zero koos magustajaga 0kcal 0g :roll: (suhkruasendajate mõju tervisele?)
https://www.selver.ee/et/coca-cola-zero-coca-cola-2-l-1
16) Nestea jäätee 28 kcal 6,7g
https://www.selver.ee/et/jaatee-nestea- ... a-500-ml-1
17) Warsteiner alkoholivaba õlu 23 kcal 0g :D :roll: (humala mõju kehakaalule?)
https://www.selver.ee/alkoholivaba-olu- ... r-330-ml-1
18) õlu, siider jne - info puudub! :HEAD

Nii et sõbrad, kui tahate vähe kaloreid saada, siis tarbige Warsteineri alkoholivaba õlut, mis on parem kui pett. :lol: :P :roll: :idea:
ning hoiduge "Helluse" joogijogurtist, mis on hullem kui Coca-Cola. :shock: :shock: :shock: :HEAD :HEAD :HEAD


(ning Aura asemel ilma silti lugemata eelistage Põltsamaad, sest tõenäoliselt on seal veidi vähem suhkrut - nende tomatimahl on energiasisalduselt kokkuvõttes võitja, aga kontrollige ise ka teisi tomatimahlu ja võimalusel lahjendage veega)

Jääb vaid lisada, et AHA lehelt kontrollisin üle ja nende soovitus kehtis LISASUHKRU, mitte loodusliku suhkru kohta ja et nende kodulehel ma näen endiselt koguseid 36g meestele ja 24g naistele
http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLi ... rticle.jsp
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 11 Dec 2016 08:37

td wrote:jah, suhkrut liigselt sisaldavad tooted (näiteks > 6g 100g kohta) tuleks suurelt nähtava märgiga varustada küll. Sama asi teha ka suhkruasendajatega. Maksu võib siis tõesti jätta kehtestamata. Aga probleem on tõesti väga tõsine.
Pakuks välja süsteemi:
jäme punane triip sildi ülaosas: rohke suhkruga
jäme kollane triip: suhkruasendajaga
jäme roheline triip: vähese suhkruga, ilma suhkruasendajata
Justnimelt triip - siis ei pea pakendit käes keerutama. Triibuta toote või vale triibuga toote müük on karistatav.


Kui juba hoos oled, siis mis vahe on looduslikul ja lisatud suhkrul, missugune on imendumisvõime koefitsentide vahe... Mul on küll menüüs hunnikus hunnikus maailma vingemat banaani ja näksimiseks kohaliku viigimarja, kuid kuna päevas tuleb ca 10-15 km ratast, 3-6 km kõndimist/jooksmist ja mingi 500-1000 m ujumist värskendamiseks, siis vist põleb kõik ära nagu pildilt näha on... Samas suhtlen kohaliku omavalitsusega aktiivse ja sporditurismi arendamisel, nii et pean ka toitumisega veidi rohkem end kurssi viima, siiani on sisetunne päris hästi ära reguleerinud kõik. Muidugi tajumisvõime tõstmise ekskursioone võin juba praegu läbi viia, see on mägede täiesti hämmastav võime, muu maailm pole selle bakteriga isegi veel võitlema hakanudki ja "Comfortable numb" kitarrikäigud on paljudel rohkem meeles kui lihtsad ja õiged sõnad ..

Omalt poolt võin soovitada värskete moringa õite teed, jumalik taastaja peale koormustrenne... Väga lahedad on Orotava avokaadod, mis on veidi mõrkjamad kuid ka mahlakamad, siin õnneks 2-2,50 eur per kilo. Kohalik roheline on vürtsikas, ruokola paneb suu õhkama, isegi till üllatab aniisi maitsetooniga, petersell ja sibul on hullult tummised, kohalik porgand tumeroosa, kaalikas 3 korda väiksem, kuid EU õunast maitsvam. Hingetu ja jõuga taimel teeb siin ilma igasuguse analüüsita vahel, kui keegi just kogu elu cola värdjas pole olnud, mis võib maitsemeeled täiesti tuksi keerata (nagu teisedki tugevdajad). Siin on muidugi ka väga palju vinnutatud liha, täielik sportlase kingitus, proteiin 30-40g peal igapäevaselt ja ka kõike rohkem tipptasemel juustu m2 kohta vist (Hispaania 50-st oli vist 8 kanaari oma) ja maailma 100-sse sai vist 5 sisse, aga see pole oluline, persse statistika, nad on ülimalt nauditavad ja erakordselt laia valikuga ja sobivus kohaliku veiniga on kohati utoopiline)

Samas mõtle selle taustal veidi algallikaid, kuidas saab olla õigustatud kauplemise jumaldamine, miks kasum õigustab kõik ja kuidas hävitatakse headust.. Sa ei kujuta ette missuguseid tõpraid sa aktsiaturul osalemisega toetad, aga loodetavasti oled halvast parimat suutnud võtta.
Mägedes jooksmisel on üks pluss, ühel momendil, kui oled suutnud kehast üle olla, hakkad ka joostes ilu nautima, see on nagu lend igavikus, see on väga omapärane kogemus... Kõike ei mahu mägedesse, kuid mängu asemel müümise loomine on pisut julmem kui välja paistab...
rr009
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 14:50

Imenduvat suhkruosa looduslikest toodetest on raske mõõta (väljaheites ei saa imendumata suhkrukogust mõõta, sest soolestiku bakterid ka tarvitavad teda). Seda hirmu, et organism saab liiga vähe suhkrut, mittediabeetikutel ei ole (organism oskab seda sünteesida). Kuna seda saab toota ka rasvhapetsest, siis vähene glükoos on lisamehhanism rasvade põletamiseks. Seega võib suhkrukogust minimeerida nii lisasuhkru kui ka suhkrut sisaldavate looduslike toitude minimeerimisega (kui on tagatud muude ainete piisav sissetulek)
liigne glükoos on käeppäraseks tarvitamiseks muudetud polümeeriks, seda saab sealt ruttu lahti harutada, aga osadel juhtudel see süsteem ei toimi (näiteks suure insuliinisisalduse korral diabeetikutel) ning kui valmis suhkrut ei ole, võib diabeetik suhkrupuudusest langeda hõpoglükeemilisse koomasse (välja toomiseks tuleb verre glükoosi viia).

Seega söödav suhkur/tärklis otseselt mõjutab seda, kas glükoosi tehakse organismis rasvadest-valkudest juurde või pannakse ta hoopis rasvana varuks.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Mõtleja » 11 Dec 2016 15:30

Ma ühe raamatu panin siia mõni aeg tagasi, kus natuke ka juttu sellest. St. vihjeid kasumite ja turu suuruse kohta. Ja ka vihje, et rasvkude on hulga suurema mahuga, kui mingi suhkur inimeses, mida kasutada. Aga need asjad leiab ilmselt igaüks ise üles, kui vähegi on taset. Rumal kukkubki perse, kuigi nüüd on see koht, kus kirkam osa saab aidata valides paremaid tooteid.
Üldiselt on minu jaoks asi lihtne. Maksimeerida kasumit inimeste pealt, tehes nad haigeks ja hiljem veel mitmekordselt tulu neilt saada haigena ja sõltuvusse nad saada. Ehk nad ei saa ilma eliidita hakkama ja saaks neile kiibi perse surada.
Kes vähe targemad, need igal võimalusel haarata eliidi sekka või võimalusel vabade valikute maksimaalsel suunamisel ära tappa.
Selle juurde rr009 vihje börsi kohta sobib ka hästi. Ehk natuke ka mõtteainet, et mis tegelikult peidab ennast biotehnoloogia taga.

PS: veel üks vihje. Mis viljad tegelikuses Eestis kasvavad? Mõtlen just seda osa, mis kasvaks ka ilma hirmsa keemiata ja muu tehnoloogiata.
Mõtleja
 
Posts: 153
Joined: 20 May 2015 18:46

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 11 Dec 2016 15:31

http://uudised.err.ee/v/valismaa/5d385399-4b4f-43e2-af99-01f972fc4786/juncker-euroopa-rahvad-kaovad-kui-nad-ei-ole-el-is-uhtsed
migratsioonikriis on hävitanud idee Euroopa Liidust kui blokist, mis tugineb ühistele reeglitele. See tuleneb tema sõnul sellest, et osad valitsused on keeldunud täitmast Komisjoni esitatud pagulaste kvoote.
"See on midagi uut. Esimest korda sõjajärgse Euroopa ajaloos ei täida kõik liikmesriigid ühiselt kokkulepitud reegleid," ütles Juncker. "See on vastuolus põhiprintsiibiga, et Euroopa Liit on reeglitele tuginev süsteem.


Kas need olid vaid kokkuleppimata soovitused:
Euroopa Liidu reeglite järgi peavad riikide valitsused hoidma eelarve defitsiidi alla 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja vähendama laenukoormust alla 60% SKTst. Kui neid reegleid ei täideta, siis on ette nähtud trahvid. Neid ei ole aga kunagi nõutud ehkki liidus on vaid kolm riiki, kes ei ole reegleid kunagi rikkunud. Need on Rootsi, Eesti ja Luksemburg.
2007. aastal rikkusid reegleid vaid Kreeka ja Ungari. 2009. aastal aga juba 22 riiki, teiste seas ka konservatiivsed Saksamaa ja Austria.
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 11 Dec 2016 17:04

td wrote:jah, suhkrut liigselt sisaldavad tooted (näiteks > 6g 100g kohta) tuleks suurelt nähtava märgiga varustada küll. Sama asi teha ka suhkruasendajatega. Maksu võib siis tõesti jätta kehtestamata. Aga probleem on tõesti väga tõsine.
Pakuks välja süsteemi:
jäme punane triip sildi ülaosas: rohke suhkruga
jäme kollane triip: suhkruasendajaga
jäme roheline triip: vähese suhkruga, ilma suhkruasendajata
Justnimelt triip - siis ei pea pakendit käes keerutama. Triibuta toote või vale triibuga toote müük on karistatav.

Soomes üks kool on juba maailmaime staatust hankimas. Lühikese ajaga vähenes ülekaaluliste laste hulk kaks korda. Seal muide saavad lapsed võtta ka ebatervisliku toitu... aga see lett on hoiatavalt ja tõhusalt näitlikustatud. Ja üllatuseks paljud lapsed teadlikult ei võta sealt midagi. 8-)
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005002245.html
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 11 Dec 2016 17:15

rr009 wrote:
td wrote:jah, suhkrut liigselt sisaldavad tooted (näiteks > 6g 100g kohta) tuleks suurelt nähtava märgiga varustada küll. Sama asi teha ka suhkruasendajatega. Maksu võib siis tõesti jätta kehtestamata. Aga probleem on tõesti väga tõsine.
Pakuks välja süsteemi:
jäme punane triip sildi ülaosas: rohke suhkruga
jäme kollane triip: suhkruasendajaga
jäme roheline triip: vähese suhkruga, ilma suhkruasendajata
Justnimelt triip - siis ei pea pakendit käes keerutama. Triibuta toote või vale triibuga toote müük on karistatav.


Kui juba hoos oled, siis mis vahe on looduslikul ja lisatud suhkrul, missugune on imendumisvõime koefitsentide vahe... Mul on küll menüüs hunnikus hunnikus maailma vingemat banaani ja näksimiseks kohaliku viigimarja, kuid kuna päevas tuleb ca 10-15 km ratast, 3-6 km kõndimist/jooksmist ja mingi 500-1000 m ujumist värskendamiseks, siis vist põleb kõik ära nagu pildilt näha on... Samas suhtlen kohaliku omavalitsusega aktiivse ja sporditurismi arendamisel, nii et pean ka toitumisega veidi rohkem end kurssi viima, siiani on sisetunne päris hästi ära reguleerinud kõik. Muidugi tajumisvõime tõstmise ekskursioone võin juba praegu läbi viia, see on mägede täiesti hämmastav võime, muu maailm pole selle bakteriga isegi veel võitlema hakanudki ja "Comfortable numb" kitarrikäigud on paljudel rohkem meeles kui lihtsad ja õiged sõnad ..

Omalt poolt võin soovitada värskete moringa õite teed, jumalik taastaja peale koormustrenne... Väga lahedad on Orotava avokaadod, mis on veidi mõrkjamad kuid ka mahlakamad, siin õnneks 2-2,50 eur per kilo. Kohalik roheline on vürtsikas, ruokola paneb suu õhkama, isegi till üllatab aniisi maitsetooniga, petersell ja sibul on hullult tummised, kohalik porgand tumeroosa, kaalikas 3 korda väiksem, kuid EU õunast maitsvam. Hingetu ja jõuga taimel teeb siin ilma igasuguse analüüsita vahel, kui keegi just kogu elu cola värdjas pole olnud, mis võib maitsemeeled täiesti tuksi keerata (nagu teisedki tugevdajad). Siin on muidugi ka väga palju vinnutatud liha, täielik sportlase kingitus, proteiin 30-40g peal igapäevaselt ja ka kõike rohkem tipptasemel juustu m2 kohta vist (Hispaania 50-st oli vist 8 kanaari oma) ja maailma 100-sse sai vist 5 sisse, aga see pole oluline, persse statistika, nad on ülimalt nauditavad ja erakordselt laia valikuga ja sobivus kohaliku veiniga on kohati utoopiline)

Samas mõtle selle taustal veidi algallikaid, kuidas saab olla õigustatud kauplemise jumaldamine, miks kasum õigustab kõik ja kuidas hävitatakse headust.. Sa ei kujuta ette missuguseid tõpraid sa aktsiaturul osalemisega toetad, aga loodetavasti oled halvast parimat suutnud võtta.
Mägedes jooksmisel on üks pluss, ühel momendil, kui oled suutnud kehast üle olla, hakkad ka joostes ilu nautima, see on nagu lend igavikus, see on väga omapärane kogemus... Kõike ei mahu mägedesse, kuid mängu asemel müümise loomine on pisut julmem kui välja paistab...

Inimesed on erinevate võimetega. Mõnel vähesel lihtsalt on kõike äratarbida suutev geen sees. Sööb mida tahab ...vähemalt neljakümnendateni. Ja ISEGI PÄRAST SEDA iga ei rasvu kuid mõnel lööb ikkagi dieedivajadus tervise ärakukkumisest sisse. Neerud-maksad jne. on õgitud suhkrust jms. läbi põletatud või muidu mingid tõved kallal. Mingitel aegadel peaaegu arvasin isegi endast sama. Söön muretult ja pärast kulutan aktiivselt liikudes ära. Eksisin. Ülemäärast kogust kaloreid ei ole siiski enamasti võimalik sportides ära põletada. Ennem kuluvad liigesed läbi vms. Tasakaalustatult ja mõistlikult tuleb tegutseda...kui tahad pikalt kesta või heade mõtete -tegevuste seltsis aega veeta.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 17:26

Mõtleja wrote:Ma ühe raamatu panin siia mõni aeg tagasi, kus natuke ka juttu sellest. St. vihjeid kasumite ja turu suuruse kohta. Ja ka vihje, et rasvkude on hulga suurema mahuga, kui mingi suhkur inimeses, mida kasutada. Aga need asjad leiab ilmselt igaüks ise üles, kui vähegi on taset. Rumal kukkubki perse, kuigi nüüd on see koht, kus kirkam osa saab aidata valides paremaid tooteid.

Enamasti kipub nii olema jah, kui vaadata tänavapilti (aga eks erand kinnitab reeglit). See on see sama kontingent, kes vaatab telekat ja kuulab poliitikute lubadusi, ostab reklaamitavat kaupa, püüab võimaluste piires järgida moetrende, suht paljud neist pole suutelised ka enam tänases teadmisterohkes ühiskonnas tööd leidma.

Peale fabrikaatidest ja kõrge suhkruga toodetest teadlikku loobumist on mulle hakkanud maitsema "imelikud" asjad - kodujuust värske tilliga, juurikad. Aga magusatest asjadest ("jogurt", jäätis, "mahlad") enne lahti ei saanud, kui ei tekkunud põlgust nende toodete ja nende tootja suhtes. Varem oli nagu hea vabandus, et "jogurt" või "mahl" on tervislik (puuviljad sees jne.). Aga tegelikult see nii ei ole, on peen kampaania, kus rõhutatakse mõnda tervislikku komponenti ja häbematult vaikitakse maha palju tervistkahjustavam mõju. :evil: ("ma ei teadnud" - olgu see õpetuseks tänastele eesti reklaaminägudele)
Selver on teinud tänuväärse töö, et on pannud oma toidukaupade toiteväärtused nähtavale kohale, saab rahulikult kodus mõtiskleda ja ostunimekirja koostada. :idea:
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 11 Dec 2016 18:27

otsides ühte head pilti keha rasvkoe jaotumise kohta sattusin sellise lugemise peale
http://www.arthritisresearch.us/insulin ... ution.html
ma diagonaalis lasksin silmad üle (ma ei viitsi vabal ajal tegeleda põhitööga), leidsin mitu õiget ja mitu minu jaoks uut fakti, lugege seda huvitavat juttu omal vastutusel. Paremaks arusaamiseks mainin, et ülekaalulisusest tingitud II tüüpi diabeedi puhul on oluline mehhanism selles, et organismi tundlikkus insuliiinile järjest langeb (rakud ei oska enam suhkrut tarbida ja on näljas), pankreas peab tootma järjest suuremaid insuliinikoguseid, millest on järjest vähem abi, seega üleliigne suhkur kuhjub ja organism otsib alternatiivseid vabanemisteid sellest (-> suhkrurikas uriin, rasvumine). Suurenenud insuliinisisaldus aga pärsib suhkru tootmist glükogeenist, kui seda peaks kiiresti vaja minema (-> kriitiliselt langenud veresuhkur nälgimise korral). Siit ilmneb ka, miks on seda nõiaringi raske katkestada: ladestunud rasv süvendab haigust, see omakorda suurendab rasvumist. Kehaline koormus ja nälgimine viib veresuhkru kiirelt alla, mis põhjustab halva enesetunde ja organism nõuab lisasuhkrut.

aga, pilt, mida ma tahtsin näidata, on hoopis see:
keharasv.jpg
keharasv.jpg (32.27 KiB) Viewed 13096 times

Mõlemal puhul on tegemist rasvunud inimesega, ülemisel pildil on see ilmselt kergesti arusaadav (kõik, mis on kehas tumehall, on rasv). Selline inimene satub minu juurde suht harvemini ja on omaette vaatamisväärsus ("oi, kui rasvane!"). Alumisel pildil aga mitte nii väga arusaadav (aga võrrelde seljalülide suurust, uuringulaua laiust ja keha ümbermõõtu mõlemal pildil - need on üsna sarnased). Alumise pildiga inimesi ma kohtan iga päev ja nad ei pane mind kulmu kergitama, kuid just nemad on suurema riskiga metaboolseks sündroomiks.
Last edited by td on 12 Dec 2016 14:35, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests

cron