Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 28 Feb 2024 07:28

td wrote:
pop wrote:td, ütle kasvõi "tere"

Tervitan kõiki foorumlasi.

Tervis on ikka jällegi halvemaks läinud, paremaks ei lähe siin enam midagi. Tulevad vaid uued hädad, vanad ei kao. Seetõttu paljud maised asjad tunduvad järjest tühisemad, ei vääri tähelepanu. Saan nüüd magada vaid 1-2 tunni kaupa, nii ma need magamata ööd püüan ikka kuidagi asendada. Soovin, et ei peaks palju kannatama.

Eks ma aeg-ajalt viskan ikka pilgu peale teie tegemistele, aga midagi tarka öelda mul ei ole .... Üleväsimus, aju vajaks puhkust.

Palvetame ja loodame, aga mul on au tunda su üle uhkust.

Ja omadele soovituseks, maailmas on vaid kümmekond kohta mis annavad teile sóltumatuse ja ka organismile koormusvaba elu ja selle poole tuleb püüda. 99% nn. tsivilisatsioonist on vaid suur stress ja käibe óigustamine. Aga uue maailma üles ehitamine on suht raske, ma olen oma minimaailma loomisel ikka tonne närve ohverdanud ja läheb veel, kuid lópuks on see óige.
rr009

Postby td » 28 Feb 2024 10:24

rr009 wrote:Ja omadele soovituseks, maailmas on vaid kümmekond kohta mis annavad teile sóltumatuse ja ka organismile koormusvaba elu ja selle poole tuleb püüda. 99% nn. tsivilisatsioonist on vaid suur stress ja käibe óigustamine. Aga uue maailma üles ehitamine on suht raske, ma olen oma minimaailma loomisel ikka tonne närve ohverdanud ja läheb veel, kuid lópuks on see óige.

Sõltumatus (ja ka organismile koormusvaba elu) – selle poole tuleb püüda.

Õiged sõnad. Sünnime ju maailma sõltuvana oma vanematest ning kasvame järjest iseseisvamaks. Sõltumatus annab võimaluse olla vaba, mõelda ja teha täpselt nii nagu ise õigeks pead (ilma sisemise konfliktita, mis sööb aeglaselt inimese tühjaks). Tuleb püüelda sõltumatusele igas mõttes - majanduslikus, aga kindlasti ka kiusatuslikus mõttes (halbade harjumuste vältimine ehk ära ole oma himude ori).

"Koormusvaba elu" on natuke halb sõnastus. Organism läheb sõna otseses mõttes pekki, kui talle parajat koormust ei anna. Vati sees kasvamine teeb organismi nõrgaks. Looduslikult traditsioonilise koormuse andmine (natuke kehalist koormust, natuke kokkupuuteid bakterite/viirustega, natuke juurikate närimist jne.) On suht tõestatud teooria, et tänapäeva lastel on hambumishäireid seetõttu rohkem, et juurikate asemel antakse neile pudrusid - näo luud ei kasva ja hammastel jääb seal kitsaks. Sama lugu vanade inimestega - kui hambad kaovad, taanduvad ka lõualuud. Seda seaduspära võib laiendada bioloogilise objekti igale osale - toidulisandid jms. üleküllus, mida sa ei vaja - organism muutub laisaks ja taandarendab selle oskuse. Loodus on ratsionaalne: kuna kvaliteetenergia on kallis, tuleb seda säästa millegi olulise(ma) jaoks.

Võimalik, et sõltumatus on ka õnne ja rikkuse mõõt - rikas oled siis, kui teiste abi ei vaja. Õnnelik oled siis, kui ei ole emotsionaalselt seotud kellegagi/millegagi (see muidugi vajab lahti seletamist - üldiselt ju arvatakse, et õnnelik olemine tähendab ka head suhet lähedastega, aga kui sa neid lähedasi ei vaja, võid samamoodi olla õnnelik, aga ilma ohu/hirmuta, et need inimesed ükskord kaovad su kõrvalt; samas, kui kaotad ise sõltumatuse, pole sul kedagi lähedast, kes sind raskel hetkel toetaks).

Siit samm edasi on muidugi uhkus, kõrkus - sõltumatu inimene peab jääma osavõtlikuks. Mis kasu on tarkusest, kui inimene kuri on, mis kasu on sõltumatusest, kui inimene on osavõtmatu? Sõltumatus annab võimaluse paremini märgata ja abistada teisi. Siis on lootust, et kui ükskord ise kaotad sõltumatuse, märgatakse/abistatakse ka sind. Elu lõpus oleme ju jällegi sõltuvad ja siis edasine sõltub sellest, missugune inimene oled olnud oma sõltumatuse perioodil. Saan palju tervitusi oma lähedastelt ja tuttavatelt, samuti foorumlastelt. See on tugev moraalne jõud vastu pidamiseks ja kannatuste talumiseks. Ühtlasi lohutus, et olen elanud oma elu (vist peaaegu) õigesti.

Kõigile häädele foorumlastele - aitäh! Väga tore on olnud koos teiega. Olen kippunud liiga palju lobisema. Sageli aga teadlikult - selleks, et tuua välja oma sisimad mõtted, et anda teile võimalus elada ka mõne teise inimese nahas. Seda siirust ei kohtagi ju nii tihti. Olen sellega teinud end haavatavaks (jällegi, teadlik valik), aga nii kaua, kui jään anonüümseks, see mind ei häri. Samas, vahel, kui tallatakse minu siirusel, tundub tõesti, et milleks see, sest minu arvamus on vaid üks 8+ miljardist arvamusest ja see ei saa olla üleliia tähtis. Lootsin, et oma siirusega istutasin meie ühise elutee äärde lilli, et oleks huvitavam/põnevam seda mööda minna. Kui aga olen hoopis kogu tänava (foorumi) täis sittunud, siis muidugi suur pettumus minu jaoks ning vabandan, see ei olnud minu eesmärk. Aga see on spl otsustada, tema on selle foorumi omanik ja ülalhoidja.

Ühtlasi kutsun üles ka teisi foorumlasi olema siiras (nii nagu enesetunne lubab). Nii on ju huvitavam koos kulgeda. Selle eeldus on muidugi see, et kedagi ei mõisteta hukka, kõik arvamused on lubatud. Te ainult vaadake, mis toimub eesti avalikes foorumites - ärapanemine, halvustamine, mahasurumine. Ärapanemine ja juurdevõtmine on eesti rahvussport - kui pole saanud kuskilt midagi endale lõigata (emotsionaalselt, majanduslikult), siis pole päev korda läinud. Kusjuures väga harva mõistetakse selline tegevus hukka. Saab aga ka teisiti - see teeb ju elu huvitavamaks ja ka turvalisemaks, pole karta, et keegi ära kasutab. Olgu see foorum üks sõõmuke värsket õhku ärapanemisest läppunud ühiskonnas.
td

Postby td » 28 Feb 2024 12:19

kriitika talumisest ...

Väidetavalt olla üks Eesti diplomaat (siis, kui ta veel ei olnud diplomaatilist karjääri alustanud, oli lihtsalt üks terane noormees) sõpradevahelises vestluses öelnud: Ametiasutustes liikudes tuleb alati meeles pidada, et ega ametnikul pole midagi isiklikult sinu vastu, ametnikule ei meeldi see situatsioon, kuhu sa ta panid.

Nii tuleb ka kriitika korral eristada:
A) kriitika minu kohta
1. kriitika minu kui isiku suhtes
2. kriitika minu seisukohtade suhtes
3. kriitika minu esitusviisi suhtes

B) kriitika minu poolt osundatud allika (veebisait, autoriteedi arvamus jms.) suhtes
1. kriitika selle autori kui isiku suhtes
2. kriitika selle autori seisukohtade suhtes
3. kriitika selle autori esitusviisi suhtes

A1 ja B1 ehk ad hominem kriitika ei ole üldiselt heaks tooniks. Kusjuures A1 on ka ainukene vorm, mis on otseselt isikule endale suunatud rünnak ja nüüd on kritiseeritava enda otsustada, kuivõrd südamesse ta seda võtab. (Solvumine on tegelikult inimese enda otsus, teistel pole sellest sooja ega külma. Kriitikataluvust saab treenida, seega solvumise demonstreerimine pikas perspektiivis ei tee head, näitab, et inimesel on vaja veel enda kallal vaeva näha. Aga eks proovi sa seda, kui tunded käivad üle pea ...)
A2 ja B2 on sisuline kriitika, milles (loodetavasti) selgub tõde.
A3 ja B3 on metatasand ehk kuidas saaks efektiivsemalt tuua välja teesid/väited - seda võiks isegi arvestada ning samas ka meeles pidada, et see ei ole isiklik rünnak (kuigi kasutusel ka A2 ja B2 funktsioonis, kui head vastuargumendid puuduvad: selle asemel, et rääkida kuust, kritiseeritakse sõrme, mis näitab kuu suunas - mustad küünealused vms.).

Eks me kõik kipume seda klassifikatsiooni ära unustama. Siit ka meeldetuletus: Don't shoot the messenger jne. On ka vastupidine näide: vanasti oli kombeks hea sõnumi toojale anda meelehead. Kahjuks ei suuda anda viidet, kust ma seda lugesin. See seostub mõistega evangeelium - "hea sõnum". (ev või eu tähistab alati midagi head: nt. eufooria vs düsfooria (u oli vanas rooma tähestikus sageli asendatud v-ga); Aga, kas on olemas ka Dysropa? Internetis igatahes mitte.)

==================

Kuna pahatihti sõltuvad inimese seisukohad ja nende esitusviis ka inimese enda isikuomadustest, siis ad hominem kriitika on ka selline natuke uduste piiridega teema.

Üks levinud võte kritiseerimisel: sarkasm (vastase põhjendamatu kiitmine). See viib vastase segadusse ja annab kritiseeerijale ühtlasi ka turvalise taganemistee, kui tema enda seisukohad osutuvad valeks.
Veel üks võte, mis ei nõua erilist vaimuenergiat: iroonia. Ilma omaenese seisukohti avaldamata meelitatakse vastane naiivsena näivate küsimuste abil teemasse, milles kritiseerija tunneb end tugevalt ja siis antakse otsustav vastulöök just sellel alal.
td

Postby spl » 28 Feb 2024 15:52

Kas tõesti hakkab meil panganduses tekkima midagi konkurentsitaolist ?

https://www.err.ee/1609266462/pangad-toetavad-plaani-kodulaenude-uleviimine-lihtsamaks-muuta

Muu hulgas soovitasid nad kaotada või vähendada tunduvalt laenulepingu ennetähtaegse lõpetamise tasu, anda kinnisvara hindamine kinnisvarabüroo asemel panga ülesandeks, jätta ära notarisse mineku kohustus ja pakkuda kuue kuu euriboriga seotud laenude kõrval ka lühema või pikema perioodi euriboriga seotud laene.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 29 Feb 2024 02:41

Soomlastel "õnnestus" jälle üks IT põhine rakenduste süsteem selliseks arendada, et ähvardab kogu tervishoiusüteemi kummuli vedada.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010238282.html
Mõned nädalad tagasi jäi silma ühe arsti avalik kiri, et IT on muutnud ta töökoha kulud uskumatult kalliks ja lisaks vähendanud kaks korda ta töövõimet. Kui ilma IT süsteemita suutis ta tööpäeva jooksul läbi vaadata 8 patsienti siis pärast selle rakendamist vaid neli... :HEAD
Kahjuks ka meil on selliseid lahendusi juba hulgem kasutusel. Juba aastaid pean maid jagama Ehitusregistri rakendustega, mis liigagi sageli neelavad rohkem aja ja muid ressursse kui päristööle kulub.
projekteerija

Postby rr009 » 29 Feb 2024 08:25

td wrote:
rr009 wrote:Ja omadele soovituseks, maailmas on vaid kümmekond kohta mis annavad teile sóltumatuse ja ka organismile koormusvaba elu ja selle poole tuleb püüda. 99% nn. tsivilisatsioonist on vaid suur stress ja käibe óigustamine. Aga uue maailma üles ehitamine on suht raske, ma olen oma minimaailma loomisel ikka tonne närve ohverdanud ja läheb veel, kuid lópuks on see óige.

Sõltumatus (ja ka organismile koormusvaba elu) – selle poole tuleb püüda.

Õiged sõnad. Sünnime ju maailma sõltuvana oma vanematest ning kasvame järjest iseseisvamaks. Sõltumatus annab võimaluse olla vaba, mõelda ja teha täpselt nii nagu ise õigeks pead (ilma sisemise konfliktita, mis sööb aeglaselt inimese tühjaks). Tuleb püüelda sõltumatusele igas mõttes - majanduslikus, aga kindlasti ka kiusatuslikus mõttes (halbade harjumuste vältimine ehk ära ole oma himude ori).

"Koormusvaba elu" on natuke halb sõnastus. Organism läheb sõna otseses mõttes pekki, kui talle parajat koormust ei anna.

OK, saan aru rohkem kui kirjutan, aga siin hakkab organism tarbima vähem toitu, nóudma vähem und jne. Arukas siin üle minna väiksematel kogustel, kvaliteedile jne kuid väga agresiivne päike paneb siin teist moodi koormuse, selle tabamiseks tuleb ópetada organismi kiiresti aru saama ja óieti käituma. Euroopa on täis kavalat nanotoitu ja päris sadistliku vóltsheadust ja muidu mótetud käivet óigustavat kvaliteeti, seda igal tasandil. Vist 90% inimestest on isegi oma kónes rutiinipommid, nii et oma väljendeid on vaja alati lihvida, isegi teades et üle poole su sónadest ei jóua neile kohale. Kohustused siin vähenevad ja sa pead endale ise arengu välja mótlema, nii füüsilise kui vaimse. Samas, mul on kogu aeg 200 km raadiuses 6-7 kliimavöödet, ise pean aru saama kuhu liigun et hästi tunda ja mäed teevad imesid. Aga on ka kohustus pisiasjadest aru saada, ise aru saada, mitte tsiviliilinärakas olla. Meeskonna leidmine on pagana raske, kóik on ju sóltumatud ja suudavad otseselt pool aastat póósas magada et sinuga mitte nóus olla ja paljud on nóus jalgpalli rohkem uskuma kui sind kes loomingu-evolutsiooni olulisusest räägib. Ja ma alles hakkan jóudma etappi kus pean peamiselt tegelema kandva visiooni loomisega. Loodan, et saame veel koostööd teha.
Ja kuna täpitähed on minu klaviatuurilt kadunud, siis kahjuks on kirjad lühemad, mugavusóigustus, kuid tósi....
rr009

Postby spl » 29 Feb 2024 11:43

https://www.delfi.ee/artikkel/120274173/narva-haigla-juht-ago-korgvee-viidi-tervise-jarsu-halvenemise-tottu-haiglasse

Vaatan seda tsirkust, mis Narvas käib ja pean ütlema, et näen kerget Ve-ne riigi ehitamist seal. Nagu riik riigis, kas järsku poleks aeg riigil asja natuke kriitilisemalt vaadata.
spl
Site Admin

Postby spl » 29 Feb 2024 21:32

Mike Johnson eesotsas blokeerib Ukraina abi, täiesti müstika, terve USA maine solgitakse ära. See on aastakümnete töö, ka relvaostud enam ei siirdu niivõrd USA poole. Euroopa partnerid näevad, et USA peale ei saa enam loota.

---

Täiesti uskumatu genotsiid käib

https://www.err.ee/1609268406/austin-gaza-sojas-on-hukkunud-ule-25-000-palestiina-naise-ja-lapse
spl
Site Admin

Postby spl » 29 Feb 2024 23:30

https://www.spiegel.de/wissenschaft/warme-ozeane-was-die-rekordhitze-in-den-weltmeeren-fuer-das-klima-bedeutet-a-b2de400f-1d4c-40b8-b62e-06126643d7f4

Kahjuks ka paywall taga, aga sisu selline, et mered on rekordsoojad ja teadlased ei tea, kas seda mõjutab vaid kliimasoojenemine.

Minu ilmaennustus selline ( Eesti jaoks ), et külm kevad nagu eelmine aasta. Siis suvi ka algab külmalt ning siis jälle 4 - 5 nädalat 30 - 34 kraadi. Sooja kliimaga riikides purustatakse jälle uusi rekordeid ja veepuudus süveneb.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 01 Mar 2024 01:21

Seda, et tuuliku sees selline möll ka sellise ilmaga millal hooldust tehakse, ei ole osanud arvata.
:twisted:
https://lounaeestlane.ee/video-vaata-mi ... neb-koost/
projekteerija

Postby projekteerija » 01 Mar 2024 01:57

spl wrote:https://www.spiegel.de/wissenschaft/warme-ozeane-was-die-rekordhitze-in-den-weltmeeren-fuer-das-klima-bedeutet-a-b2de400f-1d4c-40b8-b62e-06126643d7f4

Kahjuks ka paywall taga, aga sisu selline, et mered on rekordsoojad ja teadlased ei tea, kas seda mõjutab vaid kliimasoojenemine.

Minu ilmaennustus selline ( Eesti jaoks ), et külm kevad nagu eelmine aasta. Siis suvi ka algab külmalt ning siis jälle 4 - 5 nädalat 30 - 34 kraadi. Sooja kliimaga riikides purustatakse jälle uusi rekordeid ja veepuudus süveneb.

Pakun, et üks süüdlane on pealmiste veekihtide tumenemine ja kihistumine igasuguse mikroplasti (millest suurima osakaaluga on autorehvide must kummipuru)jms. inmtekkelise lisandumise tõttu.
Kogenud avamerepurjetajad kurdavad, et mereloomi on märgatavalt vähemaks jäänud ja inimtegevus üllatavalt märgatavamaks muutunud ka avaookeani kaugemates nurkades. Põhjuseks suured püügilaevastikud, mis süstemaatiliselt kõik nüüd tõhusate abivahendite abil välja sõeluvad.
projekteerija

Postby spl » 01 Mar 2024 09:19

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120274403/seb-uuring-pea-poolte-eesti-elanike-rahaline-olukord-on-aastaga-halvenenud

Uuringu põhjal ei pidanud viimase aasta jooksul vaid 12% Eesti inimestest oma kulusid kärpima. Ülejäänud otsisid erinevaid võimalusi oma igapäevaste kulutuste vähendamiseks. Suur osa kaasmaalastest (62%) on proovinud kulusid kokku hoida sooduspakkumiste abil. Pea pooled (49%) vastanutest on viimase 12 kuu jooksul püüdnud väljaminekuid vähendada igapäevaoste hoolikamalt planeerides ning 45% harvem väljas süües, teatas SEB.
spl
Site Admin

Postby spl » 01 Mar 2024 21:25

Meie riiki pole mõtet tootmis tuua, kui ei suudeta elementaarset varustuskindlust tagada.
St normaalset elektrihinda, ühte kaablit remonditakse augustini ehk me ei saa Soome tuumajaamade elektrit piisavalt ega ka odavat hüdroenergiat.

https://www.err.ee/1609269423/elering-tuvastas-estlink-2-rikkekoha-parandustood-kestavad-augusti-lopuni

https://arvamus.postimees.ee/7971357/juhtkiri-murepilved-eesti-majanduse-kohal
spl
Site Admin

Postby Majandushuviline » 01 Mar 2024 23:33

teretere wrote:Donald Hoffman's Theory on Consciousness

Mitte väga laialt tuntud mõtteid 250 aasta eest

Kõrvale võiks panna ka üsna levinud kristliku arusaama. Võib-olla h teab midagi täpsustada.
Majandushuviline

Postby hh » 02 Mar 2024 12:02

spl wrote:Meie riiki pole mõtet tootmis tuua, kui ei suudeta elementaarset varustuskindlust tagada.
St normaalset elektrihinda, ühte kaablit remonditakse augustini ehk me ei saa Soome tuumajaamade elektrit piisavalt ega ka odavat hüdroenergiat.

https://www.err.ee/1609269423/elering-tuvastas-estlink-2-rikkekoha-parandustood-kestavad-augusti-lopuni

https://arvamus.postimees.ee/7971357/juhtkiri-murepilved-eesti-majanduse-kohal

Müstilised hinnad -- kaupluskett Mere pakub Lasnamäel täiesti uskumatute hindadega igapäevatooteid ja toitu Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast:

https://reporter.kanal2.ee/7650085/lasn ... fApceT3Bys
hh

Postby td » 05 Mar 2024 02:31

ravimite doosi suurendati (ise ei julgenud), sain natuke tegeleda meelistegevusega ehk lasin mõtted uitama.

Inspiratsioon muidugi internetist. Põhimõtteliselt oli mul juba enne arusaam, mis asi on helitämber, aga täna käis plõks ära ja väga huvitav: teadupärast iga heliallikas tekitab põhiheli ja siis selle kordse sagedusega helid, mis siis omavahel annavad erinevaid intervalle, millest mõnda tajume meeldivalt, mõnda ebameeldivalt. Tämbri meeldivus sõltub sellest, millised lisahelid on enam väljendunud (s.t. resoneerivad). Võtame korraks appi klaveri häälestuse, millest saame kätte umbkaudsed noodid (sagedused hertsides, *klaverihäälestusel on need sagedused ligikaudsed, heliallika tämbris aga täpselt n kordsed):
220 Hz on noot A3 (1x)
440 (2x) on järgmine harmooniline ehk sama noot oktaav kõrgemalt ehk A4
660 (3x) ehk E5 (ligikaudses häälestuses)
880 (4x) ehk A5 (täpselt)
1100 (5x) ehk #C6 (ligikaudu)
1320 (6x) ehk E6 (ligikaudu)
1540 (7x) ehk G6 (ligikaudu)
1760 (8x) ehk A6 (täpselt)
1980 (9x) ehk B6 (ligikaudu)
2200 (10x) ehk #C7 (ligikaudu)
2640 (11x) ehk E7 (ligikaudu)
2860 (12x) ehk F7 (ligikaudu)
jne.

Aga nüüd läheb huvitavaks. Teadupärast on olemas kõrvale meeldivaid ja ebameeldivaid intervalle. Meeldiva(ma)d on üldiselt
= unisoon ehk oktaav (sageduste suhe 2:1), nt. A3 ja A4 ja A5 kooskõla
= puhas kvint (3:2), nt. E5 ja A4 kooskõla
= puhas kvart (4:3), nt. A5 ja E5 kooskõla
= suur terts (5:4), nt. #C6 ja A5 kooskõla
= väike terts (6:5), nt. E6 ja #C6 kooskõla

Seevastu ebameeldiva(ma)ks loetakse
= väike sekund (16:15)
= suur sekund (9:8 või ka 10:9)
= neutraalne sekund (12:11)
= suur septim (15:8)
= kromaatiline pooltoon (25:24)
= diatooniline pooltoon (16:15)
= kurikuulus suurendatud kvart (25:18)
= kurikuulus vähendatud kvint (36:25)
jne. jne.

Tegelikult on intervallide võimalusi veelgi rohkem, huvi korral kindlasti kuulake neid helinäiteid, aga osa seal toodutest on kunstlikult pillide häälestusest tingitud ning tämbrite osas ei mängi rolli (v.a. siis, kui heliallika küljes on veel mingi "ripats", mis väriseb omaenda sagedusel). Järgmises postituses on sellest juttu - ka tavalise klaveri korral esineb see fenomen, kus harmoonilised ülemtoonid on veidi nihkes. Huvitav ....

Kui meil on heliallikas sagedusega 220 Hz, siis sealt kostuvad läbi ka kõik need n-kordsed helid – mõned rohkem, mõned vähem. Üldiselt on inimese kõrv kõige tundlikum sagedusel ca 3000 Hz (nuttev laps?). Kui sinna sattuvad need ebameeldivad intervallid (25:18; 36:25; 9:8; 10;9 jne.), siis torkavad eriti kõrva. Sellised kõrgemad harmoonilised helid tekkivad inimesel väiksemates õõnsustes, mis on ühendatud kõri õhusambaga (põskkoopad, trahhea jne.). Põskoopad on inimestel väga varieeruva suurusega, lastel osa neist lausa puudub veel - seega teatud harmoonilisi prakiliselt ei resoneeru või on hoopis just seal, kus tekkivad ebameeldivad intervallid (36:25 jne.). Sama kugu on igasugu "kriipivate" helidega, kus heliallikas resoneeruvad "valed sagedused".
-----
*tänapäeva klaverihäälestuses on neid sagedusi veidi muudetud, sellest on varem üksikasjalikult olnud juttu, miks ja kuidas. Aga tänapäeva klaverihäälestust näeb siit:
https://en.wikipedia.org/wiki/Piano_key_frequencies

Vikipeediasse on viimastel aastatel tulnud väga kihvte artikleid intervallidsest koos kuulamisnäidetega!
Last edited by td on 05 Mar 2024 03:25, edited 1 time in total.
td

Postby td » 05 Mar 2024 03:18

Aga klaverihäälestusel on ootamatusi veelgi. Lõhikeste keeltega pillidel esineb fenomen, kus kõlab heli valesti:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudo-octave

Sellest, et suurus loeb:
https://en.wikipedia.org/wiki/Piano_acoustics

Selgub, et ka harmoonilised ei ole päris n-kordsed, sest materjali omadused on erinevatel sagedustel (deformatsiooni kiirustel) erinevad
https://en.wikipedia.org/wiki/Inharmonicity
td

Postby td » 05 Mar 2024 03:39

väidetavalt kõige hirmutavam hääl inimese kõrva jaoks:
https://www.youtube.com/watch?v=5NlzT4zKFew
td

Postby pop » 05 Mar 2024 12:35

td wrote:Teadupärast on olemas kõrvale meeldivaid ja ebameeldivaid intervalle.

Huvitav on veel see et nt araabia muusika kraabib oma "kolmandiktoonidega" mul kõrva päris tugevasti, samas India muusika ja sitari enda nö "ziljondik-toonid" on suht talutavad, ning sobivad ideaalselt ka meditatsiooniks jms.

Ses mõttes ongi natuke kummaline kuidas erinevates kultuurides on intervallide "meeldivus" sedavõrd erinevaks kujunenud. Meie (õhtumaade) klaverihäälestused on oma erinevustes kõik suht "talutavad", kuigi kõik ei sobi ühtemoodi kõiki tüüpi teoste jaoks (a la Bach vs Mozart).

=======================
mõte uitas ülaltoodu kontekstis ka sellele miks kirikukellade "kolin" kunagi täpselt ühtegi helistikku ei sobitu (see on iseenesest loomulik/arusaadav et suure kolaka puhul on ülemtoone n-kordselt rohkem kui väikese puhul (või siis vähemasti kuulatava diapasooni sisse jäävaid toone).
Samas nt "Arsise kellade" laadsed teosed järgivad helistikku üsna täpselt.

Ilmselt on põhjus lihtsalt selles et kui selline suur pronkskolakas on kord juba valmis valatud, siis on seda ülikeeruline mingi täpse toonini "paika viilida" vms (alateadlikult tundub et kirikukella heli määrab ära eeskätt selle diameeter (mida ju suht võimatu muuta), ja mitte niivõrd kella "kõrgus" vms.).
Orelivile (ka kõige suurema) puhul on asi ilmselt lihtsam - õhusammas on vaja lihtsalt saada õigesse pikkusesse (ja silindri läbimõõt on kogu pikkuses sama).

Selles kontekstis imetlen ka "helistikus püsivaid" tromboonimängijaid, kuivõrd nad peavad noodile pihta saama samamoodi nagu viiuli/tshello jne mängijad.
pop

Postby td » 05 Mar 2024 13:24

pop wrote:Ses mõttes ongi natuke kummaline kuidas erinevates kultuurides on intervallide "meeldivus" sedavõrd erinevaks kujunenud. Meie (õhtumaade) klaverihäälestused on oma erinevustes kõik suht "talutavad", kuigi kõik ei sobi ühtemoodi kõiki tüüpi teoste jaoks (a la Bach vs Mozart).

jah, "ema viis hälli heinamaale" ehk lauliku lapsepõli mängib siin kindlasti suurt rolli.
td

Postby projekteerija » 05 Mar 2024 19:50

Endiselt käib jutt, et kinnisvarahinnad ei saa ühelgi tingimusel langeda... Nüüd leiti uus süüdlane, mis hindu paigal hoiab ja peagi tõstab.... :lol:
EKSPERT ⟩ Uusarenduste hinnalangus jääb hetkel selle faktori taha :HEAD
https://kodu.postimees.ee/7973040/ekspe ... ktori-taha
Kindlasti on arendusi mis ongi aastakümneid "topanud" ja jäävadki sellesse faasi. Ntx. siis kui arendaja/krundi omanik soovib ntx. Vanalinna pilvelõhkujat või bensiinijaama looduskaitsealale jms. Samas meil on sadu kooskõlastatud arendusi ja projekte mis valmis ja isegi ehitamisega algust tehtud aga siis ühel hetkel sildid koristati ning saabus vaikus . Soomes on juba aasta probleemiks arendused millel olid arendustähtajad. Pidid teatud päevaks valmis olema kui omavalitsus oli sellise tingimuse lepingutesse sisse kirjutanud. (Meil on selliseid nõudeid üliharva. ) Nüüd siis käib lobistamine , et ehk hää omavalistus/asum/kõrvalkrundi arendaja taganeks oma tähtaja nõudest.
projekteerija

Postby projekteerija » 05 Mar 2024 19:54

td wrote:
pop wrote:Ses mõttes ongi natuke kummaline kuidas erinevates kultuurides on intervallide "meeldivus" sedavõrd erinevaks kujunenud. Meie (õhtumaade) klaverihäälestused on oma erinevustes kõik suht "talutavad", kuigi kõik ei sobi ühtemoodi kõiki tüüpi teoste jaoks (a la Bach vs Mozart).

jah, "ema viis hälli heinamaale" ehk lauliku lapsepõli mängib siin kindlasti suurt rolli.

Eks oma rolli mängib ka geneetika (kõrva kuju jms.), kliima ja ehitatud või looduslik keskkond (helitaust).
projekteerija

Postby spl » 05 Mar 2024 22:07

Müstiline majanduse surnuksmaksustamise kampaania alanud. Ja niimoodi üritatakse majandus käima saada :| :| :|

- maamaks tõusis
- käibemaks tõusis
- tulumaks tõuseb
- elektriaktsiis tõuseb
- täiesti haige ja absurdne automaks tulekul
(tulumaksu tagastuses pole inimestel järgmine aasta midagi eriti enam saada, enamus soodustusi kadus)

https://www.err.ee/1609272765/sotsid-magustatud-jookide-maks-ja-korgemad-trahvimaarad-tulgu-koos-robin-hoodiga

Olgem siis täpsed, see "jookide" maks kandub 100% otseselt või kaudselt üle kogu toiduaine tööstusele st toit muutub veelgi kallimaks.
spl
Site Admin

Postby spl » 05 Mar 2024 22:18

Kas see selgitaks natuke, miks niipalju selliseid imelikke lapsi ja Eestis sündimas. ATH on nagu epideemia juba.

https://roheportaal.delfi.ee/artikkel/120275031/oht-sundimata-laste-tervisele-teadlased-leidsid-mikroplasti-koigist-analuusitud-platsentadest
spl
Site Admin

Postby td » 06 Mar 2024 06:41

opositsioonil siin hea võimalus paati kõigutada ehk koalitsiooni vundamenti õõnestada:
https://www.err.ee/1609272939/vorklaev- ... arusaamatu

miks ei võiks nt. EKRE deklareerida, et nemad tulevad magusaseaduse eelnõu taha ....

Praegust koalitsiooni välja vahetada praktiliselt ei saa, kuid mäkra mängida saab E200 ja sotside vastu küll (toetada opositsioonist asju, mille vastu nemad on; seda muidugi juhul, kui seadus väärib vastuvõtmist). Punane tähistab kombinatsioone, kus saab konstitutsiooni muuta (vähemalt 67 häält)
Attachments
Riigikogu 2024.png
Riigikogu 2024.png (140.27 KiB) Viewed 6439 times
td

Postby spl » 06 Mar 2024 09:50

Kui sotsid kõikide Reformi lollustega tuima näoga nõustuvad, siis 2027.a valimistel pole neil enam midagi teha. Nagu E200, keda tänu Reformierakonnale pole enam sisuliselt olemas.

https://www.err.ee/1609273104/norstat-sotside-toetus-langeb
spl
Site Admin

Postby spl » 06 Mar 2024 10:35

https://forte.delfi.ee/artikkel/120275614/automaks-oigusteaduse-doktor-kaido-kunnapas-valitsus-kombib-jouliselt-pohiseaduse-piire

Sotsiaalriigi põhimõte nõuab, et inimestele tuleb tagada eksistentsiks vajaliku miinimumi säilimine. Seega peab riik arvestama maksu kehtestamisel seda, kuidas maksu kehtestamine inimest lööb. Kui auto on eluliselt oluline käibevahend, siis tuleb seda maksu kehtestamisel arvesse võtta. Seda, kas konkreetne olukord läheb põhiseaduste seatud piiridest välja või mitte, on väga keeruline ennustada.

Elu maal on ilma autota täiesti võimatu, ühistransport olematu. Müstiline maaelu väljasuretamise projekt käib: olgu automaks, koolide sulgemised jne
spl
Site Admin

Postby spl » 06 Mar 2024 13:16

Ma tahaks Võrklaevalt küsida, mis on tema destruktiivse tegevuse eesmärk. Surnuksmaksustamine = nagu lüpsilehma lihaks tegemine. Tulemuseks on nälg.

Saavutame tasakaalu, tore ja mida sellega edasi teeme, kui noored järjest hülgavad meie riiki. Demograafia suht katastroof jne. Mis on see "master-plan", mina näen vaid Reformi erakonnal Ferraarit, millega vastu vastu seina pannakse. Ehk mida nemad näevad ? Sellise maksuralliga oodata majanduskasvu, ma ei tea kui purjus peab olema.

https://tv.delfi.ee/artikkel/120275392/otsesaade-kuidas-saavad-eestlased-hakkama-jarjekordse-maksutousuga-eksperdid-selgitavad

2025. aastal ootab Eestit tulumaksumäära tõstmine, kõrgemad aktsiisid, automaks ning juba on kõlanud poliitikute suust ka sõnapaar suhkrumaks. Kuhu edasi ning kas majanduslanguse tingimustes on eestlaste taluvuspiir siiski käes?
spl
Site Admin

Postby td » 06 Mar 2024 14:16

Võrklaev on refi-ideoloogia eeskujulik õpilane. Sarnast igapäevaelu koormistega täitmist oleme näinud ju varemgi, aga mitte nii markantselt. Varem toodi põhjenduseks, et on vaja euronormidega kaasas käia, nüüd on muidugi põhjendused mitmekesisemad ja ka vastuolulisemad. Aga mitte kunagi ei ole esimeseks põhjenduseks see, et eesti inimese elu muutub sellega paremaks. Ikka on põhjenduseks riigikassa, kliima päästmine, euronormid jne. See on R olematu majanduspoliitika olemus. Mida suurem on koalitsioon parlamendis, seda kindlamalt on käed kägistamas.
td

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest