Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 02 Aug 2024 01:55

... ja justkui jälgides AI abil mu postitusi tuligi järgmiseks videosoovituseks YT bookmarki avades video kurzgesagt -ilt, globaalsest demograafiast
https://www.youtube.com/watch?v=LBudghsdByQ
=============================
kui poliitikud ei julge/ei taha tulevikku kogu oma (tume)hallides varjundites kirjeldada siis saaks seda teha nt kasvõi mõni (töötu) analüütik. Seda saaks kirjeldada suisa täiesti konkreetsetes arvudes, st kuipalju on ka kõige parema stsenaariumi korral võimalik pensioni maksta ühe elaniku kohta tulevikus (teise samba lambajutu kommentaare ma seekord üle kordama ei hakka).

Ja siiajäänud ukrainlaste eest peame vist olema pigem tänulikud (enamik on ilmselt mitme väikelapsega, vähemalt need pered kellega konkreetselt suhelnud olen, ja üritavad integreeruda, st keelt õppida jne. UA-st endast on muidugi kahju).
=================================
Ja kui kedagi peaks huvitama mis UA-s (st ühiskonnas, poliitikas) tegelikult toimub siis see video tundub üsna ülevaatlik https://www.youtube.com/watch?v=KUqd2LM0Xt8
(ja kui on soov kuulata soovmõtlejast militaareksperti (teab lennukitest kõike, kuid pole kahjuks geopoliitika ekspert) siis Роман Світан, kui neutraalset sõjaanalüüsi siis Олег Жданов, kui USA poolset vaadet ülekarganud kei-dzhi-bii ukrainast pärit agendi poolt siis Yuri Shvets, kui venemaa emigrandi vaadet (endine Samaara linnapea ja riigiduuma saadik) siis Mark Feygin, jne jne.
pop

Postby Majandushuviline » 02 Aug 2024 11:39

pop wrote:
Majandushuviline wrote:
pop wrote:Kunagi ammu oli siin teemaks et mis on inimese tahe, valik jne, lähtudes sellest et kõikidel elementaarosakestel on kindel ettemääratud asukoht tulevikus lähtuvalt nende praegusest asukohast/kiirusest jne (mind ennast tegi ka see veidi nõutuks), aga komistasin sellele Veritasiumi lõigule (algusest võib ka vaadata, suht huvitav).
Video ise on vahetu järg VSauce videole "juhuslikkusest".

Juhuse rolli üle asjade vormimises saab arutleda näiteks rakus asuvat mootorit uurides. Kui tõenäoline näib selle juhitamatu iseteke?

Kurzgezagt võtab mõlemad antipoodid kenasti kokku
https://www.youtube.com/watch?v=UebSfjmQNvs

Ühese põhjusliku ettemääratuse (determinism) ja vaba tahte küsimust on seal käsitletud viisil, kus saab olla üks õige vastus ja seega kaks erinevat lahendust ei sobi. Keha-hing-vaim osadeks jaotuses saab ettemääratuse seostada suurel määral kehaga ning vaba tahte paigutada hinge ja vaimu omaduste hulka. Siis tekiks isikul valikuvõimalus: järgida keha ja kogeda ettemääratust või järgida vaimu ja suurendada vaba tahte osa toimuvas.
pop wrote:Formaalselt võttes võib ka nt Tallinnast Tartusse sõita mööda lõpmatut arvu trajektoore (a la mitu elementaarosakest mahub sõidrea laiusele, ja mitu Tallinn-Tartu vahemaale, ka kui suur on kombinatsioonde arv selles maatriksis, e. auto paiknemiseks igas punktis).

Tartusse sõites tasub märgata, et on püstitatud eesmärk mille poole püüelda. Olukord oleks hoopis erinev kui siduda juhi silmad kinni, paigutada kõrvadesse tropid ja asuda sõitma. Eesmärgita juhusliku arengu põhimõtet kasutades võiks rooli ühendada juhusliku müra allikaga. On väga tõenäoline, et selline sõit lõpeb Tallinna tänava posti, majaseinaga või kaasliiklejaga kohtudes. Tartusse jõudmise tõenäosus on väga lähedal nullile ja kohale jõudmiseks peaks katsete arv olema üüratult suur.
pop wrote:Mootor on küll muljetavaldav aga selle juhitamatust isetekkest ma saan alateadlikult pigem isegi aru - kui nt liiva kasti valada on kõikidel liivaosakestel vägagi juhuslik individuaalne trajektoor, samas nende trajektooride lõpp-punktid tervikuna omavad alati selle kasti kuju kuhu liiva valati (möönan ka et DNA-l pole etteantud "kasti" sama piiratud tähenduses, aga mõte jääb samaks).

James Tour on keemik kes kirjeldab isetekke raskuseid.
Majandushuviline

Postby pop » 03 Aug 2024 01:57

Majandushuviline wrote:James Tour on keemik kes kirjeldab isetekke raskuseid.

Huvitav kuulamine. Endal tekkis küsimus kuidas on välja arvutatud suurus "kümme astmes 79 miljardit" e. 10^79 000 000 000 (see oli vist mingi lipiidide ühendumise variantide arv). See pole küll veel päris googolplex (kus ühe kuupmeetri kõik teoreetilised kvantolekud hakkavad korduma).
pop

Postby Rr009 » 03 Aug 2024 09:02

See on teema kus jään eksperdist kaugele, kuid mul on kogu aeg kahtlus olnud et tänapäeva teadus ei oska õieti lugeda algtingimusi. Maailm on energia muundumise mäng ja ainult keemia ja biokeemia pole veel eeldatavasti nii kaugel kui vaja. Tohutu energia raamides hakkab tihti toimuma midagi väga iseäraliku. OK, ma olen selle vanaga paljus nõus, energia hääbumine algtekke punktist ja tavaline poolestumine muudab paljud asjad taanduvad, kuid elukeskkond pole labor. Meil oli siin paar aastat tagasi kerge vulkaanipurse, käisin keskkonda tajumas, longin mägedes tavaliselt kuristike kõrval kus loodus on mingeid miljardeid tonne mängeldes nihutanud, isegi enamuse toidu teen tandooris, mida kohalik puit kuumutab magma sulamise temperatuuri lähedale ja tulemuseks on maitse mis inimesi lihtsalt üllatab, nad pole lihtsalt midagi sellist tavalises elus kogenud. Sellest kogu kremplist on mul alati meelde jäänud omapärane vibratsioon, mida on raske seletada. Sellist energiat on planeedil olnud korduvalt ja palju ja kindlasti on selle käigus tekkinud pagana ebaloogilised keskkonnad ja seal tekkivate kombinatsioonide areng pole enam minu kommenteerimise koht. Aga suure energia vibratsiooni mõju ma ei alahindaks, mingi aeg lugesin parimate lauljate helivibratsiooni mustrite mõõtmisest ja nende kujunditest ning tekkis kuidagi tuju paralleele tõmmata.
Rr009

Postby Rr009 » 03 Aug 2024 09:07

Veel pisiasi pulli pärast, vaatasin maailma top 50-100 firmasid ja mõtlesin palju nende poolt loodud väärtusest on evolutsiooni suhtes vajalik. Olen väga kahevahel, mulle isiklikult ei tundu mingi 80-90% vajalik, kui just ühiskonna stabiilsust nende produktiks mitte lugeda..
Rr009

Postby Majandushuviline » 03 Aug 2024 10:56

pop wrote:

Huvitav kuulamine. Endal tekkis küsimus kuidas on välja arvutatud suurus "kümme astmes 79 miljardit" e. 10^79 000 000 000 (see oli vist mingi lipiidide ühendumise variantide arv). See pole küll veel päris googolplex (kus ühe kuupmeetri kõik teoreetilised kvantolekud hakkavad korduma).

Maise keemiani jõudmisele eelneb füüsikast tulenev sobiva keskkonna loomine ja üsna levinud on arutlus et sealgi on mittetoimivaid kombinatsioone väga palju. Näib et võttes algusest alates iga sammu juhusliku õnnestumise tõenäosuse, siis need kokku korrutades jõuab nullile väga lähedale. Aga kuidagi on õnnestunud justkui juhusliku loto-masina tulemusi täpselt tabada kümneid või sadu kordi järjest.
Majandushuviline

Postby Rr009 » 03 Aug 2024 11:41

Majandushuviline wrote:
pop wrote:

Maise keemiani jõudmisele eelneb füüsikast tulenev sobiva keskkonna loomine ja üsna levinud on arutlus et sealgi on mittetoimivaid kombinatsioone väga palju. Näib et võttes algusest alates iga sammu juhusliku õnnestumise tõenäosuse, siis need kokku korrutades jõuab nullile väga lähedale. Aga kuidagi on õnnestunud justkui juhusliku loto-masina tulemusi täpselt tabada kümneid või sadu kordi järjest.

Jep, ma ise olen ka lugenud juba pikka aega ja tõenäosuse alusel meil erilist šansi vist polnud. Ju siis algallikal, mis võis tekkida totaalsete juhuste kokku langemisel, tekkis lisaks veel erakordne tahe paljuneda. Teaduse järgi nagu ei tohiks, aga ju siis me veel seda ei tea. Siin võib fantaseerida mingist eriliselt ergastatud osakestest kes süsteemaatliselt organiseeritult vibreerib ja lõi sealjuures vajaliku keskkonna. Ma saan aru, et kõlab nagu absurd või liiklus Aafrika suurlinnas..
Rr009

Postby pop » 03 Aug 2024 12:09

Majandushuviline wrote:Maise keemiani jõudmisele eelneb füüsikast tulenev sobiva keskkonna loomine ja üsna levinud on arutlus et sealgi on mittetoimivaid kombinatsioone väga palju.

See pole otseselt counter-argument, aga ei saa välistada et multiverse korral lugematutest suurtest paukudest meie omal sattusid olema õiged gravitatsioonikonstandid jne.
Välistada ei saa et ka JHWH kõik katsed ei anna ühesuguseid tulemusi.
pop

Postby pop » 03 Aug 2024 12:11

Rr009 wrote:Siin võib fantaseerida mingist eriliselt ergastatud osakestest kes süsteemaatliselt organiseeritult vibreerib ja lõi sealjuures vajaliku keskkonna.

Ma ise usun et stringiteooria (millele sa arvatavasti viitad) saab ajapikku rohkem kinnitusi juurde.
pop

Postby projekteerija » 03 Aug 2024 12:44

Kirjutaks alla (vähemalt sellele osasele ,mis vabalevis)
Leon Glikman: maksumaksja on liiga kaua kinni maksnud tühjade tünnide kõminaid, töötamise imiteerimist ja ettevõtjatele vastandumist
https://epl.delfi.ee/artikkel/120311711 ... standumist
P'riseku on aga selline, et värske minister esimese liigutusena hakkab mingeid kursusi (loe selle käigus-varjus rohkest raha põketama. Trülised, reklaam, üritused....rohkesti ilusaid noori palgale. ökolimonaadi bufeed ja sündmused kallites ruumides...) jms. ) korraldama. :shock: :shock: :shock:
Minister: sügisel avame kõrgemad keskkonna- ja kliimateadlikkuse kursused :HEAD
https://roheportaal.delfi.ee/artikkel/1 ... e-kursused
Samas päristeadusele ja (võistlevatele) uuringutele ei raatsita midagi panustada (erinevalt ntx. Soomest kus einevate uuringute ristamed on hulgem ehmatavaid (aga ka täiesti juhuslikult üllatavaid tulemusi toonud ntx. proovide võtmise käigus on avastatud juhuslikult shokeerivaid reostusi jms.). See ju nõuab tegijatelt matemaatikat ja arvutusoskust, tehnilisi mõõtmisi. pärisloodusesse vastikute sitikate keskele või külma - vihma kätte minemist jms. :HEAD
projekteerija

Postby pop » 03 Aug 2024 13:02

projekteerija wrote:Kirjutaks alla (vähemalt sellele osasele ,mis vabalevis)

Ma ise raamiks ära selle lause
„Kui oleks minu teha, siis lubaksin avaliku teenistuse võtmeposioonidele vaid neid, kellel on erasektoris tegutsemise kogemused.“
I couldn't agree more. Ise alustasin riigisektoris, siis quasi-riigi sektoris, siis erasektoris (ja pilt lõi korraga selgeks, st kõik muutus loogiliseks).

==================
üks eeldus on veel - et ka kriitilisel osal valijatest oleks erasektori sisulisem kogemus (või suisa ettevõtluse oma).
... ja iroonilisel kombel oli sealsamas mu esimene töökoht peale ülikooli (mis puudutab artiklis viidatud ekspressi artiklit).
pop

Postby projekteerija » 03 Aug 2024 15:45

Konjunktuuriinstituudi juht: Michali ja Ligi süüdistused on ekslikud. Majanduskasv lükkub edasi
https://www.delfi.ee/artikkel/120312013 ... kkub-edasi
Jürgen Ligi ütles, et konjunktuuriinstituut ei peaks majandusest nii negatiivselt rääkima.... :shock:
Tahaks küsida kas konjuktuuriinstituut peab maksumaksja raha eest maksumaksjatele valetama? Või siis mingit poliitikutele sobivat roosat suust välja ajama ...mida tõlgendaksin võimulolevate poliitikutele varjatud annetusena...vms.
projekteerija

Postby pop » 03 Aug 2024 17:37

projekteerija wrote:Konjunktuuriinstituudi juht: Michali ja Ligi süüdistused on ekslikud. Majanduskasv lükkub edasi
https://www.delfi.ee/artikkel/120312013 ... kkub-edasi
Jürgen Ligi ütles, et konjunktuuriinstituut ei peaks majandusest nii negatiivselt rääkima.... :shock:
Tahaks küsida kas konjuktuuriinstituut peab maksumaksja raha eest maksumaksjatele valetama? Või siis mingit poliitikutele sobivat roosat suust välja ajama ...mida tõlgendaksin võimulolevate poliitikutele varjatud annetusena...vms.

ja sama jutu jätkuks:
https://majandus.postimees.ee/8071337/k ... vaiksemaid
Mind see lambajutt väga ei veena. EU keskmine ei oma siin konteksti ega argumendi kaalu, vaid pigem idabloki keskmine (kui on olnud võimalus põlvkondade viisi ("vana-Euroopa" maades) akumuleerida siis reaaltulu on ka kõrgema maksukoorma juures suurem)

Tööjõu maksustamine (OECD ehk arenenud riikide keskmisest juba piisavalt kõrgem):
https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates ... ountry.png

Käibemaks:
https://www.eurofiscalis.com/en/vat-rates-in-ue/
=========================
kohati tekib tahtmatult küsimus - kas keskmine iirlane elab meist vaesemalt ? (vrdl Iirimaa erinevate maksude tasemeid).
Ja maksude/SKP suhtelt oleme me idablokis raudselt kõrgeimas kvantiilis https://ec.europa.eu/eurostat/web/produ ... 20231031-2 (graafiku otselink)

Seega, Krissu, lugeja leiab graafikud samuti netist üles :)
pop

Postby pop » 03 Aug 2024 17:59

lugeja leiab netis veel asju:
https://fin.ee/riigi-rahandus-ja-maksud ... a-riigieel
üks 24 MB docx fail: https://fin.ee/sites/default/files/docu ... iri_1.docx

sealt lk 54, "tõhus riik" :D joonis 21
valitssemissektori kulutuste osakaal 2022 oli 39.6%, 2024 eelarves 42.7%

tõhus riik, my a-ss
pop

Postby spl » 03 Aug 2024 21:53

Nagu südamest ja valehäbita üritatakse musta valgeks rääkida poliitikute poolt, eriti kui nad teavad, et nemad keerasid p...se kõik. Varem ma ei näidanud konkreetselt näpuga, nüüd julgen ka valehäbita näidata Reformi "staaride poole"

https://www.delfi.ee/artikkel/120312013/konjunktuuriinstituudi-juht-michali-ja-ligi-suudistused-on-ekslikud-majanduskasv-lukkub-edasi

„Ma tõin esile seal fakti, et Eurostati andmetel meie toidukaupade hinnatase on Euroopa Liidu keskmisega võrreldes tasemel 109 protsenti. Sellega oleme me märkamatult jõudnud Soomega samale tasemele. Me oleme kallimad Rootsist, kes on tasemel 105 protsenti. Kokkuvõttes oleme me selle näitajaga kaheksandal kohal,“ sõnas Raudsepp.

Raudsepa sõnul on hinnad kallinenud ka teistes kaubagruppides. „Kui rääkida veel sagedamini ostetavatest kaupadest, siis garderoobikaubad ja jalatsid, mõlemas kategoorias oleme Euroopa Liidu keskmisega võrreldes tasemel 117 protsenti. Jalatsite osas neljandal kohal ja riidekaupade osas viiendal kohal,“ sõnas Raudsepp ning lisas, et Eesti on lihtsa tarbija jaoks olulistes kaubagruppides juba esiviisikus kohal või väga lähedal.
spl
Site Admin

Postby hh » 04 Aug 2024 16:18

5 Euroopa riiki on valitud pilootprojektiks testima alates septembrist tulevast digitaalset vaktsineerimispassi: Belgia, Saksamaa, Portugal, Kreeka, Leedu.

https://uncutnews.ch/diese-5-laender-st ... XKrF0s_mIg
hh

Postby projekteerija » 05 Aug 2024 00:31

pop wrote:... ja justkui jälgides AI abil mu postitusi tuligi järgmiseks videosoovituseks YT bookmarki avades video kurzgesagt -ilt, globaalsest demograafiast
https://www.youtube.com/watch?v=LBudghsdByQ
=============================
kui poliitikud ei julge/ei taha tulevikku kogu oma (tume)hallides varjundites kirjeldada siis saaks seda teha nt kasvõi mõni (töötu) analüütik. Seda saaks kirjeldada suisa täiesti konkreetsetes arvudes, st kuipalju on ka kõige parema stsenaariumi korral võimalik pensioni maksta ühe elaniku kohta tulevikus (teise samba lambajutu kommentaare ma seekord üle kordama ei hakka).

Ja siiajäänud ukrainlaste eest peame vist olema pigem tänulikud (enamik on ilmselt mitme väikelapsega, vähemalt need pered kellega konkreetselt suhelnud olen, ja üritavad integreeruda, st keelt õppida jne. UA-st endast on muidugi kahju).
=================================
.

Ukrainlste puhul on see (ka multikaloos ühes lõigus kogu virvarris ära mainitud), et nad siia jõudes juba on meie jaoks vaid probleemi (kui rahvastiku kahanemine ikka on viimaste arengute juures probleem) võimendajad. Keskmise linnaukrainlase demograafiline käitumine (taak) on hullem kui sünnipärasel kohalikul. Ehk siis kui meieealised pensionile jäävad, põhjustavad veel suurema konkurentsi pensinirahadele jms. Seda ennustas ja näitas (arvestuse saamiseks tuli see välja arvutada) mullegi demograafiat lugenud K.Katus ( https://et.wikipedia.org/wiki/Kalev_Katus ). Tema tegeles 90-ndatel (Ukraina sõda, EL liitumist jms. ta ette näha ei saanud.) meil elavate migrantidega,( kes kõik demograafiliselt käitusid kehvemini kui eestlased). Ehk siis otsesõnu näitas ära, et meil (tollased tudengi) on juba enne pensioniea saabumist probleem. NSVL poolt siia veetud ja paremat elu otsima saabunud raugastuvad suurte gruppidena suht ühel ja samal hetkel ning riigi kulud kasvavad üle pea. Vanakooli pensionisüsteem ei saa seda probleemi kuidagi lahendada. Muuseas ka immigratsioon ei suutvat tema andmetel ja arvutusmudelitel seda lahendada. Matemaatiliselt võimatu (heaoluühiskonnas) ka siis, kui sisse lasta vaid lapsi ja lisaks lähevad teised kulud üle pea. Nimelt teise demograafilise käitumisegam haridustaustaga ja kultuuriruumiga inimeste puhul on paratamatult vaja kõigepealt kulutada ja investeerida ning see võtab keskmiselt aastakümneid aega jne. K. Katus lohutas vaid , et ka meie naabritel pole rahvastiku taastootmisega asjad paremad (Venemaal ntx. on veel hullem (sellest ka Venelaste huvi Ukraina laste vastu) aga ka paljudel Lääne Euroopa riikidel). Teisalt aga rõhutas, et mõnes asjas on probleem suurem. Näiteks see, et NSVL korraldatud migratsioon algas varem ja oli massiivsem kui teistes Euroopa riikides. Sellest ka tollane läänepoolne teatud Baltlaste mittemõistmine. (mis paistab nüüd suuresti muutunud olevat v.a. teatud inimkaubandusest otseselt huvitatud ...keda on uskumatult palju)
P.S. K.Katus ei saanud ette näha, et siinmaile jõudnud migrandid ning nende lapsed ja ka siinsed põlisasukad saavad võuimaluse parimas eas ja paremate oskustega lahkuda massiliselt veel rohkem Lääne poole jms. ehk siis põhjustada siinsele pensionisüsteemile täiendavaid probleeme. Muuseas sama teevad ka enamus hiljuti saabunud "talente" kes kasutasid meid vaid ajutise vaheesikuna. Eriti aktiivselt teevad seda viimasel ajal talentidest parem osa. Lisapõhjusena tuuakse nüüd ka ära meie liiga kalliks muutunud elu (toit, teenused). Sama töö (tööandjagi võib samaks jääda ....mõnel juhul kõik sama vaid tehakse lausa kaugtööd lisaks ka sobivamas kliimas) ja isegi palgaga saab enamustes teistes EL riikides lihtsalt rohkem + ollakse Venemaast ka kaugemal.
projekteerija

Postby spl » 05 Aug 2024 09:33

Rääkides hinnatõusudest, käisin perega üle pika aja nö Eesti ringreisil ja viibisime Pärnus, Saaremaal. Sellist rahakulu ma ei mäletagi, et mul oleks olnud Euroopas reisides.

Pärnu naine tuletas meelde mu esmast emotsiooni, kui parkimishindu nägin: "täiesti ära kamminud..." Parkimine kallim sisuliselt kui Helsingis.

---

https://www.aripaev.ee/arvamused/2024/08/05/aivar-hundimagi-oravad-tombasid-jalle-maksumaksjale-mutsi-pahe
spl
Site Admin

Postby spl » 06 Aug 2024 13:17

Tahaks näha ühte firmat, kes investeeriks nii ebastabiilsesse maksukeskkonda.

https://www.err.ee/1609417387/rahandusministeerium-plaanib-ettevotetelt-tulumaksu-avansina-kusida

Kuna ettevõtete kaheprotsendiline tulumaks hakkab kehtima 2026. aastast ja riik plaanib laekumist juba samal aastal, tekitatakse ettevõtetele rahandusministeeriumi kinnitusel avansilise makse kohustus.

...

"Kuna valitsus plaanib laekumist juba 2026. aastal, tuleb tekitada avansilise makse kohustus, sest 2026. aasta kasum selgub alles 2027. aasta juuliks," selgitas pressiesindaja.

Ka maksuamet ei osanud ettevõtete maksustamist puudutavat veel täpsemalt selgitada ega öelda, kas plaani elluviimine tähendab näiteks vajadust rohkem maksuametnikke palgata.

Sisuliselt maksa raha ette ära, teadmata kas üldse saad kasumit. Siis kui oled rohkem maksnud, käi ja palveta, et riigilt raha tagasi saada. Riik võtab ettevõtjatelt sisuliselt 0 intressiga laenu.
spl
Site Admin

Postby is4 » 06 Aug 2024 13:52

spl wrote:Tahaks näha ühte firmat, kes investeeriks nii ebastabiilsesse maksukeskkonda.

https://www.err.ee/1609417387/rahandusministeerium-plaanib-ettevotetelt-tulumaksu-avansina-kusida

Kuna ettevõtete kaheprotsendiline tulumaks hakkab kehtima 2026. aastast ja riik plaanib laekumist juba samal aastal, tekitatakse ettevõtetele rahandusministeeriumi kinnitusel avansilise makse kohustus.

...

"Kuna valitsus plaanib laekumist juba 2026. aastal, tuleb tekitada avansilise makse kohustus, sest 2026. aasta kasum selgub alles 2027. aasta juuliks," selgitas pressiesindaja.

Ka maksuamet ei osanud ettevõtete maksustamist puudutavat veel täpsemalt selgitada ega öelda, kas plaani elluviimine tähendab näiteks vajadust rohkem maksuametnikke palgata.

Sisuliselt maksa raha ette ära, teadmata kas üldse saad kasumit. Siis kui oled rohkem maksnud, käi ja palveta, et riigilt raha tagasi saada. Riik võtab ettevõtjatelt sisuliselt 0 intressiga laenu.

See uudis + automaks jmt- selle kohta oli seltskonnas riiki "kiitev" irooniline arvamus kuidas riik soovib targemaid ja mõtlevamaid elanikke.
Kui siiani riik oli nõus makse saama ja mugavustsoonis kodanike/ettevõtjatega, siis nüüd on riik asunud inimesi mugavustsoonist välja nügima ja mõtlema sundima. Umbes nagu millalgi oli tööautode maks väike ja enamus maksid, peale tõstmist panid ettevõtjad pea tööle ning lõppttulemusena maksu laekumine vähenes peale tõstmist.
Nüüd siis üritatakse kõiki elanikke mõtlema panna (mis suunas ja mis on tulemus suhtumisse riiki, see on muidugi iseasi) :twisted: :HEAD
is4

Postby spl » 06 Aug 2024 14:23

to is4,

see pole maksupoliitika, see on p-o-r-n-o. Mitte ükski ettevõte ei saa enam tulevikuplaane teha, kunagi ei tea, mis Reformi K-eeniustel pähe lööb. Majanduskasvu näeme nagu enda sabakonti.

Ehk maksta riigile suvaliselt ära ports tulumaksu, eeldades et firma üldse tulu saab.
Sisuliselt annad riigile ka tasuta laenu, kui maksid rohkem, kui tegelik tulu tuli. Siis käi ning palveta, et seda summat tagasi saada.

Aaa ja siis see "müstiline jutt" kuidas bürokraatiat vähendame, riik palkab siis veel ----setäie maksuametnikke juurde.

---

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120312716/maksuamet-sai-lakki-kohtuasjas-kus-riik-vottis-arimeestelt-sisuliselt-tasuta-laenu

„Sisuliselt annab ettevõtja riigile intressita laenu, makstes riigile käibemaksu kinni ajani, mil klient talle selle tasub,“ selgitasid advokaadid Ekspressile. „Euroopa Kohus on aga juba 1997. aastal selgitanud, et tehingu käibemaksu arvestamisel tuleks lähtuda tegelikult saadud tasust ning riik ei tohiks käibemaksuna koguda suuremat summat, kui maksukohustuslane ise sai.“

...

Neil jäi õigust ülegi, leides, et jutt mingist vahetust tuginemisest Euroopa Liidu õigusele on „puru silma ajamine“ ja pahas usus käitumine.
spl
Site Admin

Postby spl » 06 Aug 2024 14:27

Põhimõtteliselt ilma liialduseta võib öelda, Reform suutis lühikese ajaga riigi terviklikuna .... keerata ja nad siiani jätkavad eneseimetlemist ning ülbitsemist. Loomulikult tuleb teisi süüdistada, see on nende leivanumber. Riik kui selline on muudetud kalliks ja koos sellega finantsiliselt elamiskõlbmatuks.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 06 Aug 2024 22:06

Negatiivsed uudised USA- s ilmselt põhjustasid Euribori välkkiire reageerimise ...Soome meedias isegi arvatakse, et see oli liiga järsk reageering.
https://www.hs.fi/talous/art-2000010612288.html
Tundub, et sõnum oli tõsine ja keskpankurid reaageerisid ülikiiresti ning otsustavalt. :?:
projekteerija

Postby hh » 06 Aug 2024 22:45

Keskkonna-inimesed on leidnud Soome lehest artikli maavarade kaevandamise kohta, aga artiklit enam lugeda ei saa:
https://www.lapinkansa.fi/miksi-lahjoit ... eLfZGAk0-Q

Kas Soomes on rahvas mures, sest neile üritatakse Anglo-Ameerika korporatsiooni juhi suu kaudu selgeks teha, et maavaradega on vaja kustutada Euroopa nälga nende järele. Artiklis viidatakse nagu oleks sadadesse miljarditesse ulatuv kasum Soomes väljaviimisel, ilma et sellest eurotki Soome jääks. "Sodankylän Kevitsalta olemme jo lahjoittaneet 15 miljardin euron mineraalit, joista noin puolet on jo viety. Viiankiaavan alta brittiyhtiö havittelee vanhojen pääkaupunkilehteen vuotaneiden tietojen mukaan jopa 100 miljardin euron mineraalivarojen vientiä ilman euronkaan hintaa Suomelle.....Näin tapahtuu jo Kevitsalla. Vuonna 2022 sieltä tilitettiin ”kantorahoja” Ruotsiin 102 miljoonaa euroa, Suomeen ei euroakaan. Kevitsan tilinpitoon ne kirjautuivat kuluina verotettavan tulon vähennyksiin, joka poiki lisäksi 20 miljoonan verotulomenetyksen meille."

Retoorika nii siin kui sealpool Soome lahte on sõna sõnalt sama. Nagu etteantud skript või nii? "Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev on öelnud, et on võimalik, et valitsus paneb 2026. aastal müüki fosforiidi kaevandamisõiguse, mida võimaldaks kontsessioonimehhanismi seadus, mis võidakse vastu võtta sel riigikogu sügisistungjärgul.
Kliimaminister Yoko Alender ütles Lääne-Virumaa Uudistele, et „kui innovatsioon võimaldab meil keskkonnanõudeid täites aidata Eesti poolt tagada Euroopas strateegilist enesevarustatuse võimet selliste haruldaste muldmetallidega, nagu meie maapõues on, siis kindlasti me peame uurima kõiki võimalusi, et seda teha“. Loomulikult tuleb verbi "uurima" asemel kasutada "hakkame kaevama", sest siin on otsused juba täitmiseks kätte antud, vägisi selline mulje jääb.

(Jälle on ILUS INTELLIGENTNE NAINE pandud ministrina kõige mustemat tööd tegema... Ära löö naist, eks?)
hh

Postby projekteerija » 06 Aug 2024 23:40

"Päritud"mürgid kanduvad ühelt põlvkonnalt teisele. Kui sellekski võimalus avaneda saaks. Naiste ja ka meeste viljakus on arenenud riikides nii madalaks muutunud (keemiliselt mõjutatud), et kui lapsi soovitakse siis on juba lootusetult hilja või esmarasestumine oligi viimane võimalus.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010408354.html
Siin hetkeseis Soomes graafikutena. e. kui kaua õpid ja lastega ei kiirusta (soovid enne lapsevanemaks saamist karjääri teha...) siis suredki välja....
https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/ ... ikavuotta/
Soome suurlinnades kipuvad viimasel ajal ka suur osa sündinud lapsi ka kaduma. Kohalikud ei taha lapsi umbkeelseteks (viletsat haridust andvateks) muutunud lasteasutustesse ja koolidesse panna ning selle vältimiseks tuleb kolida linnadest ära... :? Jälle kaob väärtuslik ressurss.
https://www.hs.fi/paivanlehti/06082024/ ... 50688.html
Nüüd tunnevad seda meil Tallinnas igal sammul ka lastevanemad. Meil meditsiinisüsteemiski on eesti keel nii haruldaseks muutunud, et sellega (eesti keeles suheldes jääd abita) ei saa hakkama. :shock:
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... s-oli-njet
projekteerija

Postby spl » 07 Aug 2024 12:24

Tegelikkuses peaks stagflatsiooni keerises tulema uudised, et meil hinnad langevad, mis oleks samm normaalsuse poole. Aga jälle loeme hinnatõusudest, absurditeater.

https://www.err.ee/1609418029/tarbijahinnaindeksi-kasv-kiirenes-juulis-3-4-protsendini

https://www.err.ee/1609418182/coopi-juht-tarbijal-on-toidukorvi-taitmiseks-iga-paevaga-aina-vahem-raha

Ma täiesti ausalt ei mõista, kas Reformierakond ei saa aru või enda heaolu pimestab, et nad ei saa aru, kuhu riik on liikumas? Mingid lapsministrid majandusministriks jne. Oh lõputu tsirkus, kus iga kloun on enda meelest kuningas... Viimase käibemaksutõusu mõju poes oli 5 - 10% hinnatõusu, ma ei hakka kaudseid võimendusi üldse loetlema. Nüüd kui uuesti KM tõus, siis toimub sama asi!
spl
Site Admin

Postby spl » 07 Aug 2024 13:42

Hakkame jälle musta valgeks rääkima. 400 töötajat on liig mis liig!

Ettevõtluse ja Innovatsiooni sihtasutus ehk EISA ei vaja ilmtingimata salenemiskuuri ega kapitaalremonti ehk tegevuskulude kokkutõmbamist ja töötajate koondamist, vaid pigem toetuste paremat suunamist, et majanduse konkurentsivõimet tõsta

Alati üritavad bürokraadid ennast ülivajalikuks rääkida, kuigi nende vajalikkus on minimaalne. Teha siis kaardistamine, inimesed panevad kirja, kuu aja jooksul, mida nad 8h päevas tegid.
Ma olen ka ettevõtluses pikalt olnud, vanemas eas enam ei jõudnud. Olen täiesti kindel, seal kõvasti dubleerivaid tegevusi ja paljud tegevused täiesti ebavajalikud.

https://www.err.ee/1609418170/kusmin-eisa-ei-vaja-kapitaalremonti-pigem-moningast-garantiiremonti

Postimees kirjutas aprillis, et mullu olid EIS makstud toetused 197 miljonit eurot, rakendus- ja tööjõukulud samas 60 miljonit eurot ehk igast kolmest eurost söödi ära üks
spl
Site Admin

Postby spl » 07 Aug 2024 14:21

Eesti meenutab mulle meest, kes jalgupidi laukas kinni ja nüüd kummardab kõvasti ette, et jalga välja tõmmata (need uued maksutõusud).

Bigbanki peaökonomist Raul Eamets ütleb, et juulikuu tarbijahinnaindeks näitab, et me siiski liigume Euroopa kallimate riikide poole päris pika sammuga. „Kui juuni inflatsioon oli aasta võrdluses 2,8%, siis juuli hinnatõus oli juba 3,4%. Meist kiiremini kasvavad hinnad Belgias, Rumeenias, sama kiire inflatsiooni näeme veel Hollandis ja Horvaatias. Ehk me oleme hinnatõusu mõttes Euroopa Liidus esirinnas,“ räägib ta.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120313097/okonomistid-juulikuu-hinnatousust-tuleb-olla-valmis-pikemaajaliseks-hinnaralliks
spl
Site Admin

Postby spl » 08 Aug 2024 09:30

https://forte.delfi.ee/artikkel/120313253/michali-maksufestival-valitsus-kupsetab-autoomanikele-veel-uhte-maksupirukat

Ma saan aru, et plaan ongi Reformil Eesti lõplikult ära hävitada? Või hakkame seda lauset propageerima, aga minge siis ühistranspordiga. Kas nad on kunagi lapsi kooli või trenni viinud ?
Mul omal ajal Tallinnas ühest lihtsast punktist teise jõudmiseks ühistranspordiga oleks kulunud ca tund ja enam kui autoga läks 15 min.

„Päris kummaline – Kristen Michal lubas maksufestivali ära lõpetada, tegelikult andis sellele hoogu juurde. Nüüd minister Hartman tahab maksufestivali KOV-desse laiendada,“ imestas abilinnapea.

---

https://www.err.ee/1609418998/vitsur-valitsus-annab-hinnatousule-hagu-alla

"Sellepärast ma olengi olnud kolmandat aastat tige, et Eesti ei ole teinud midagi selleks, et pidurdada hinnakasvu ja valitsus annab hagu alla. Sellises olukorras käibemaksu tõsta ja hindu veel valitsuse otsusega suurendada, mõjub Eesti konkurentsivõimele Euroopas väga sandisti. See on kõige suurem viga, mida on Eesti valitsus teinud," rääkis Vitsur.

...

Eesti oli kiire sammuga teel Euroopa rikkama riigi hulka, sõnas Vitsur.

"Kui vaadata, et Eestis hinnad tõusid nelja aastaga 37 protsenti ja Euroopas poole vähem, ja ka nendes riikides, mis on meist kallimad, tõusid need vähem, isegi 25 protsenti vähem, siis me olime nende suunas teel. Kuid kuskil üsna lähedal on väga selge piir ees. Eesti ettevõtted ja majanduse ei ole üldse suuteline kõrgemaid hindu seedima, sest see on meie konkurentsivõime viinud piirile, kust enam edasi minna ei saa," ütles Vitsur.

"Arvata, et Eesti liigub hindadega Itaaliast kallimaks, on täiesti reaalne, Eesti on seal juba paari aasta pärast. Saksamaale, kes on meist kaks kohta eespool, Eesti enam keskmise hinnatasemega järgi ei jõua," ütles Vitsur.
spl
Site Admin

Postby spl » 08 Aug 2024 10:10

https://majandus.postimees.ee/8073815/kiire-hinnatous-paneb-valitsuse-oma-sonu-sooma

Deliirium...

Majandus- ja tööstusminister Erkki Keldo rääkis läinud nädalal, et kiire hinnakasvu periood möödas ja inimeste ostujõud paraneb... :lol: :lol: :lol:

Reaalsuses keskklass on laskumas vaesusesse ja vaesed on langemas absoluutsesse vaesusesse.
spl
Site Admin

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest