Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 19 Dec 2025 14:55

See juba padurumalus ja ehitusfirma lohakuse tippklass! Sa teed raudteel tööd ja sa ei tea, millal rong peaks tulema. Pole olemas ajagraafikuid, pole olemas telefone, raadiojaamu.

https://www.delfi.ee/artikkel/120424797/fotod-raplamaal-toimus-ulesoidul-onnetus-rongiliiklus-on-hairitud
spl
Site Admin

Postby spl » 19 Dec 2025 16:47

Kui terroristi raha hoidmine on elu ja surma küsimus ning kardetakse kohut, mitte sõda, siis võin lõplikult öelda: EU omadega nii piip, et sealt enam välja ei kaeva. Üldiselt valmistuge õppima rel-va käsi-tlema, kes veel ei oska. Nunnu aeg sai läbi! Kusti küll muretses finantsmaailma ja õiguste pärast, aga see, et Venemaa Lääne firmade varad tuimalt endale võttis, mitusada lennukit. See ei ole üldse nagu probleem... Need miljardid justkui õigustatult varastatud, siin nagu keegi ei karda kohut.

https://epl.delfi.ee/artikkel/120424808/juhtkiri-euroopa-laks-ukraina-kusimuses-pauguga-lohki-ja-seda-ei-anna-enam-varjata

PS tuletan ka ühte asja Eestis meelde kallid kv ostjad, kui r-akett / d-roon / mürsk teie kv'd tabad. Siis kindlustus võtab seda force majorena, aga pangale peate ikkagit raha tagasi maksma.
spl
Site Admin

Postby kusti » 19 Dec 2025 18:44

spl wrote:Kui terroristi raha hoidmine on elu ja surma küsimus ning kardetakse kohut, mitte sõda, siis võin lõplikult öelda: EU omadega nii piip, et sealt enam välja ei kaeva. Üldiselt valmistuge õppima rel-va käsi-tlema, kes veel ei oska. Nunnu aeg sai läbi! Kusti küll muretses finantsmaailma ja õiguste pärast, aga see, et Venemaa Lääne firmade varad tuimalt endale võttis, mitusada lennukit. See ei ole üldse nagu probleem... Need miljardid justkui õigustatult varastatud, siin nagu keegi ei karda kohut.

https://epl.delfi.ee/artikkel/120424808/juhtkiri-euroopa-laks-ukraina-kusimuses-pauguga-lohki-ja-seda-ei-anna-enam-varjata

PS tuletan ka ühte asja Eestis meelde kallid kv ostjad, kui r-akett / d-roon / mürsk teie kv'd tabad. Siis kindlustus võtab seda force majorena, aga pangale peate ikkagit raha tagasi maksma.

Sa segad taas mitu eri tasandit.

Venemaa poolt Lääne firmade varade sundvõõrandamine ei ole argument riiklike reservide konfiskeerimise kasuks, vaid vastupidine näide, kuidas sellised sammud eskaleerivad vastumeetmeid ja õigusliku ruumi lagunemist.

"Terroristi raha" retoorika ei muuda fakti, et jutt käib keskpanga reservidest ja rahvusvahelise finantssüsteemi alusprintsiipidest, mitte moraalsest hinnangust ega sildistamisest.

Fakt on see, et Ukraina, USA ja EL / kollektiivne Lääs on selle konflikti strateegilises plaanis kaotanud. USA, toetudes oma majandusele ja tuumapariteedile Venemaaga, manööverdab end olukorrast välja, normaliseerib pragmaatiliselt suhteid ning jätkab vastastikku kasulikku majandustegevust.

EL – maakeeli sina ja mina – jääb selle protsessi lõppfaasis bagholderiks, nagu foorumikaaslane pop oma postituses tabavalt märkis.
Mida see tähendab sulle ja mulle reaalses igapäevaelus, peaks tänaseks olema üsna selge, isegi juhul kui seda püütakse varjata kognitiivsete, institutsionaalsete või tahtliku ignorantsuse filtritega.

See ongi kogu point.

Lisalugemiseks: Adrian Bachmanni tõlge ja kommentaar Niall Fergusoni artiklist „Makroskoobis“ asetab selle arengu laiemasse ajaloolis-majanduslikku konteksti.
https://makroskoop.ee/niall-ferguson-ve ... -kukkunud/
kusti

Postby pop » 19 Dec 2025 20:20

kusti wrote:Lisalugemiseks: Adrian Bachmanni tõlge ja kommentaar Niall Fergusoni artiklist „Makroskoobis“ asetab selle arengu laiemasse ajaloolis-majanduslikku konteksti.
https://makroskoop.ee/niall-ferguson-ve ... -kukkunud/

EU on pekkis, sellega olen igati nõus, päästa on vähe, vähemalt enne los-estados-unidos-de-Europa loomist.
Üldse ma ei sa aru mis takistaks Shveitsi sarnase föderatsiooni loomist, ükski kanton kuuldavasti mingi diskrimineerimise üle ei kurda (ja ammusesse Rahvasteliitu astusid kantonid samuti liikmeteks eraldi, mitte föderatsioonina).

Aga A.B. võiks puusalt paugutamise asemel lugeda/kuulata ka natuke rohkem erinevaid otseallikaid, nt Игорь Липсиц (Igor Lipsitc annab otsingus suht nulli, nagu ka enamik muid kirillitsanimesid). Kõnealuse lühitutvustus selle video alguses (https://www.youtube.com/watch?v=GCalxQCXt7A).
Ja ta lihtsalt valdab teemat, ja ka detailides, ning on väga nõutud rääkija nii UA kui vene enda ajakirjanike poolt.
pop

Postby pop » 20 Dec 2025 00:58

mõned nüansid droonides fiiberoptika kasutamise tagajärgedest põllumajandusele (tegemist on sisuliselt klaasvati kiuga)
https://www.youtube.com/watch?v=Lq_TMIHYiEc&t=145s

näide elust ka
https://censor.net/ua/videonews/3591432 ... onechchyni
pop

Postby projekteerija » 20 Dec 2025 01:09

spl wrote:See juba padurumalus ja ehitusfirma lohakuse tippklass! Sa teed raudteel tööd ja sa ei tea, millal rong peaks tulema. Pole olemas ajagraafikuid, pole olemas telefone, raadiojaamu.

https://www.delfi.ee/artikkel/120424797/fotod-raplamaal-toimus-ulesoidul-onnetus-rongiliiklus-on-hairitud

Ma ei saa raudteeettevõttest aru, ega ka RB-st, vastutavatest ametitest ega ministeeriumitest. Mis toimub? RB tegeleb konkurendi varjatuid surnanisega. Alles ju oli kui ühel ülesõidul üks rong ja veok vanarauaks sõideti. Nüüd siis järgmine rajalt maha. Niigi Viljandi suunale ei jagunenud koosseise ja inimesed ei saanud ronge teatud kellaaegadel-päevadel kasutada sest kes ikka tahab Raplast-Kohilast alates Tallinnani püsti seista. RB plekkigu kinni ja ajagu välja nüüd asendusrongid.
https://www.err.ee/1609868970/saku-vall ... a-sai-viga
Veel küsitavam on see, kuidas keegi päras neid juhtumeid üldse RB-d usaldama hakkab ja sellise kultuuriga ettevõtte teenuseid isegi mõttes kasutada julgeb. Oma raudtee ehitamise käigus järjest nii mitu korda teises raudtee firma taristul jamasid korraldada.
See mis nad praegu Kohika ja Rapla valla teedel kokku on keeranud on omamoodi kooma. Kõik teed on savimuda täis veetud, kohalike autod on määritud ja lagunevad (savi kivistub veermikul), teed ei pea rasketele veokitele vastu. PR osakond siis keidis mooduse peatame mõneks ajaks vedamise. Sobivalt siis Jõulude ja aastavahetuse ajaks. Ehk teed tahenevad... Mis aga ilmselt jääb ära ja miski PR jutuga (meil on kohustus RB valmis saada vms. Lagunenud teed ja lõhutud autod on õiglane kahju... vms.) hakkavad siis pärast pühi oma hävitustööga jätkama... :HEAD
RB ja tena hankijate taset näitab ka see uudis. Lausa kahel päeval võimaldatakse vallaelanikel oma autosid tasuta pesta .... :evil:
https://sonumid.ee/2025/12/17/rail-balt ... otot-pesta
projekteerija

Postby projekteerija » 20 Dec 2025 01:42

kusti wrote:

Fakt on see, et Ukraina, USA ja EL / kollektiivne Lääs on selle konflikti strateegilises plaanis kaotanud. USA, toetudes oma majandusele ja tuumapariteedile Venemaaga, manööverdab end olukorrast välja, normaliseerib pragmaatiliselt suhteid ning jätkab vastastikku kasulikku majandustegevust.

EL – maakeeli sina ja mina – jääb selle protsessi lõppfaasis bagholderiks, nagu foorumikaaslane pop oma postituses tabavalt märkis.
Mida see tähendab sulle ja mulle reaalses igapäevaelus, peaks tänaseks olema üsna selge, isegi juhul kui seda püütakse varjata kognitiivsete, institutsionaalsete või tahtliku ignorantsuse filtritega.

See ongi kogu point.

Ma ise liituks üha rohkem nende arvamusega, kelle meelest on üha vähem võimalusi Vene - USA diilidele. Kui rahuuudise võimaluste kuulujutudki viisid nafta ja gaasihinnad kukkumisse , siis pole venelastel mingeid ilusaid vaateid. Praegu on igasuguste meetotitega (vägivalla, vaikimasurunmisega, patriotismiga...) võimalik venelasi konsolideerida aga kui pärast seda naftaraha ei tule...siis läheb kiiresti hapuks. Millegipärast arvan , et isegi ameeriklased saavad sellest aru... Euroopal pole üldse valikuid. Ukrainat toetada on lihtsam ja odavam. Pekki keerdunud ja ebamäärasuse ohuga Venemaa on veel kallim ja arusaamatum toetada...Pealegi hädas Venemaa võib olla ka sunnitud Kaug Ida (Põlised Hiina alad...vähemalt retoorikas ja miskitel paberitel) Hiinale loovutama. (Kui seda jube otse või kaude pole tehtud) Vaevalt seegi Ameeriklastele meeldib jne...
projekteerija

Postby kusti » 20 Dec 2025 10:07

projekteerija wrote:
kusti wrote:

See ongi kogu point.

Ma ise liituks üha rohkem nende arvamusega, kelle meelest on üha vähem võimalusi Vene - USA diilidele. Kui rahuuudise võimaluste kuulujutudki viisid nafta ja gaasihinnad kukkumisse , siis pole venelastel mingeid ilusaid vaateid. Praegu on igasuguste meetotitega (vägivalla, vaikimasurunmisega, patriotismiga...) võimalik venelasi konsolideerida aga kui pärast seda naftaraha ei tule...siis läheb kiiresti hapuks. Millegipärast arvan , et isegi ameeriklased saavad sellest aru... Euroopal pole üldse valikuid. Ukrainat toetada on lihtsam ja odavam. Pekki keerdunud ja ebamäärasuse ohuga Venemaa on veel kallim ja arusaamatum toetada...Pealegi hädas Venemaa võib olla ka sunnitud Kaug Ida (Põlised Hiina alad...vähemalt retoorikas ja miskitel paberitel) Hiinale loovutama. (Kui seda jube otse või kaude pole tehtud) Vaevalt seegi Ameeriklastele meeldib jne...

Sinu arutlus toetub eeldustele, mis ei ole seni faktidega kinnitust leidnud.

Nafta ja gaasi hinnaliikumised lühiajaliste "rahujuttude" peale ei ütle midagi Venemaa reaalse fiskaalse vastupidavuse kohta. Need peegeldavad turu sentimenti, mitte eelarve toimimist või riigi maksevõimet.

Samuti ei viita miski sellele, et USA jaoks oleks Ukraina toetamine pikaajaliselt "odavam". USA strateegia on olnud eskalatsiooni juhtimine ja oma riskide minimeerimine, mitte lõputu vastasseis Venemaaga – vastasseis, mis ebaõnnestunud kokkusattumiste korral võib kiiresti viia game over olukorrani. Just seetõttu hoiab USA endale alati manöövriruumi võimalike kokkulepete jaoks: tuumapariteediga kaasneb ka vastutus ning siin ei ole kolmandatel osapooltel reaalset otsustusõigust USA ja Venemaa eest.

Euroopa, täpsemalt EU, on oma valiku juba teinud. Küsimus, mis tegelikult kerkib, on see, kas selle valiku tegid eurooplased, sealhulgas eestlased, maakeeli sina ja mina ise või kujunes see läbi institutsionaalse ja poliitilise kaadripoliitika, mille tulemusel langes otsustusvõime kvaliteet. Igal juhul ei ole küsimus enam valikus, vaid selle valiku tagajärgedes.

Hiina-kaardi mängimine on samuti spekulatiivne. Venemaa ei ole sunnitud midagi "loovutama" – Hiina ja Venemaa suhe on pragmaatiline, mitte heategevuslik.
USA jaoks on see strateegiline risk sisuliselt juba realiseerunud, mitte tulevikustsenaarium.

Lühidalt: sinu järeldused eeldavad Venemaa kiiret kokkuvarisemist ja USA pikaajalist eskalatsioonivalmidust. Mõlemad eeldused on seni osutunud valeks.
kusti

Postby neto » 20 Dec 2025 18:24

spl wrote:Võtab ikka sõnatuks, kas EU lollustel üldse veel mingi piir on. Et ala mängime rotimürgi kasutamise õigused vaid kindlatele firmadele, ehitame mega-monopole. Rotimürk on kahjuks maal igapäevane asi. Lakas ja pööningul lausa kohustuslik. Pole olemas inimesi, kes suudaks sellist kogust lõkse koju paigaldada.

Keegi ei pane seda kuhugi sinna, kus koduloomad.

https://majandus.postimees.ee/8380003/eestit-ahvardab-rotimurgi-keeld

Soomes ei ole juba praegu võimalik vabalt osta rotimürki. Saad osta mingi ühekordse nõrga annusega söödamaja. Muud ma ei ole eriti poes näinud. Olen ostnud Eestist kaasa. Samas hakkasin kahtlema, et kas mürgitamine ikka on üldse hea mõte. Asi selles, et hiired-rotid nendeks, kes nad on, aga ma ei näinud esimese aastaga õnneks ühtegi rästikut, kuigi mökki mul täitsa metsa sees. Kuulsin, et minust mitte väga kaugel asub öökullide kaitseala. Olen mitu korda öösiti kauget huikamist ka kuulnud. Teadja inimene oskas rääkida, et just öökullid hoiavad ümbruse rästikutest ja hiirtest puhtana. Kui ma hiiri mürgitan, võib juhtuda, et ma mõne öökulli hoopis teise ilma saadan. Sellest oleks väga kahju. Seepärast otsustasin järgmisel aastal minna üle kõige ökomale meetodile. Teen midagi sellist nagu siin videos. https://www.youtube.com/shorts/mjwsBPk-v6A
Ämber pooleldi vett täis ja aeg-ajalt valan sisu kuskile kraavi ja uus vesi sisse. Peibutuseks kaane alla midagi aromaatset.
neto

Postby Majandushuviline » 20 Dec 2025 18:30

projekteerija wrote:Praegu on igasuguste meetotitega (vägivalla, vaikimasurunmisega, patriotismiga...) võimalik venelasi konsolideerida aga kui pärast seda naftaraha ei tule...siis läheb kiiresti hapuks.

E. Bary tähelepanekuid vene riiklikus väärtusruumis isiku elu väärtuse suurenemisest selle loovutamisel riigile.
Majandushuviline

Postby Majandushuviline » 20 Dec 2025 19:38

projekteerija wrote:Praegused 30 aastased ja nooremad on valdavalt sellised. Mu poisi sõpradel, temaealistel naabruskonnas-mängukaaskastel, klassikaaslastel pole kellegil lapsi. Samas maju-kortereid, korralike autosid ja korraliku palgaga töökohti on enamustel. ... Mis juhtus või valesti läks?

Väiteid Rooma languse eelsest sarnasest ajast - mida suurem on jõukus, turvalisus, sõltumatus, sugude võrdsus, seda enam lükatakse kõike edasi.
Majandushuviline

Postby spl » 22 Dec 2025 09:59

Ei saa aru, mul tuttav arendaja ütles, et peale viimast km tõusu kadusid sisuliselt turult viimasedki ostjad.
Siis loed uudist, et kv hind tõusis. Täiesti ebaloogiline, ostjad pidurit tõmmanud, aga hinnad tõusevad.

https://www.aripaev.ee/suur-lugu/2025/12/22/suur-ulevaade-arendajad-uputasid-turu-ule-ostjat-ootab-sadu-tuttuusi-kortereid

https://www.err.ee/1609892806/eluaseme-hinnaindeks-tousis-aastaga-5-2-protsenti

Seal artiklis sisuliselt ka öeldud, et uut elamist suudavad endale lubada vaid vähesed.
spl
Site Admin

Postby Rr009 » 22 Dec 2025 10:07

spl wrote:Ei saa aru, mul tuttav arendaja ütles, et peale viimast km tõusu kadusid sisuliselt turult viimasedki ostjad.
Siis loed uudist, et kv hind tõusis. Täiesti ebaloogiline, ostjad pidurit tõmmanud, aga hinnad tõusevad.

https://www.aripaev.ee/suur-lugu/2025/12/22/suur-ulevaade-arendajad-uputasid-turu-ule-ostjat-ootab-sadu-tuttuusi-kortereid

https://www.err.ee/1609892806/eluaseme-hinnaindeks-tousis-aastaga-5-2-protsenti

Seal artiklis sisuliselt ka öeldud, et uut elamist suudavad endale lubada vaid vähesed.

Eks ta tõsi on, kuid see on olmeolukorrra nentimine.. Asja suurem sisu on siiski selles, et me ei loo väärtusi ja parajalt sisutu süsteemi jutt 2% reaalsest inflatsioonist on tiba pläma. Eesti võime muidugi turuvåärtust leida on muidugi veel eriline. Mul tuleb kohe meelde Villu Tamme punktrokk, kuidas ta tahab olla number üks...
Rr009

Postby spl » 23 Dec 2025 11:41

Jõle hästi ikka elame siin riigis, et riigiametnikul peab olema 3 sammu kontorini. Et vaeseke ei peaks natuke kõndima või vaeva nägema parkimiskoha leidmisega nagu tavaline maksumaksja.

https://majandus.postimees.ee/8384881/riik-ostab-sadade-tuhandete-eest-ministeeriumile-parkimiskohti

---

Ministeeriume ametnike sõnum meile näiteks oleks: aga kui parkimiskohti pole, kasutage ühistransporti. Huvitav, miks nad ise siis eeskuju ei näita (suunanäitajad, eeskujud)?
spl
Site Admin

Postby spl » 23 Dec 2025 14:24

Ameerika president ikka täiesti sassis (rohkem kui ma arvasin): Kennedy muuseumile pandi tema nime ette,
Valges Majas presidentide pildi juures, tema pilt esimene, koos eelkäijate mõnitamisega. Nüüd tellib suure sõjalaeva, mis peab tema nimeline olema (eksisin need on kategoorias Tru-mp Class). Räägime siis isikukultusest, kellele see omane on. Loomulikult diktaatorid ! Siis see ülepaisutatud eelarvega ballisaal Valge Maja külge... Ma kindel, et selle nimeks saab ka Trumpi saal...

See, et Trump inimesi mõnitab, ei leia isegi enam kajastamist.
spl
Site Admin

Postby spl » 23 Dec 2025 19:36

See juba liiga "kreisi", sisuliselt sul load kõik olemas, sul 60% valmis asjadest ehitatud. Siis öeldakse, et sorry, me ei luba. Alt. energia siiski on (osaline) tulevik ja Ameerika tulistab omal kõik varbad ära. See tuleb ringiga tagasi.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120425473/trump-peatas-avamere-tuuleparkide-ehitustood

Otsus puudutab viit suurt meretuuleprojekti USA idarannikul. Nende seas on ka Virginia ranniku lähedale rajatav park, mis on hinnanguliselt 60 protsendi ulatuses valmis ning selle kavandatud võimsus ületab kaks gigavatti. See oleks piisav ligikaudu 660 000 kodu elektriga varustamiseks. Valmimisel pidanuks sellest saama üks USA suurimaid meretuuleparke.
spl
Site Admin

Postby spl » 23 Dec 2025 19:48

Selle uudise valguses oleks kohe sobilik slogan: "kv hinnad saavad vaid tõusta, juba 10 aasta pärast on meeletud ostjate hordid ukse taga..." :mrgreen: Vabandan iroonia eest!

Tegelikkuses asi ikka päris nukker :?

https://www.err.ee/1609893979/2025-aasta-voib-tuua-kaasa-madala-sundimuse-rekordi

Lõppev aasta võib tuua kaasa madala sündimuse rekordi. Rahvastikuteadlase Mare Ainsaare hinnangul on põhjuseks ebastabiilne olukord nii maailmas kui ka Eestis.

...

Uusküla lisab, et sündimusele saab kaasa aidata riik, pakkudes prognoositavust nii maksude kui toetuste osas. Erasektor aga saaks pakkuda vanematele paindlikumaid töötingimusi.

---

Nagu ma ennegit öelnud, noored ei raja enamasti peret elades üüripindadel. Sa ei saa rajada mingit tulevikku hullude üürileandjate armust. Alustaks sellest, et kv hinnad liiga absurdsed.
Üürimajad noortele peredele oleks (esmane) lahendus. Kusjuures paljud naised teevad karjääri ja ei soovigi lapsi, see ka uus reaalsus.
spl
Site Admin

Postby spl » 23 Dec 2025 19:49

Aga positiivsust ka: häid jõule foorumlased!
spl
Site Admin

Postby Majandushuviline » 24 Dec 2025 15:00

spl wrote:Aga positiivsust ka: häid jõule foorumlased!

Häid pühi! 25 detsembri kohta võib leida mitmeid põhjendusi/arutlusi/kahtlusi, aga üks lihtsamaid seoseid on Johannese kaudu: Ristija Johannes sündis kuus kuud enne Jeesust, seega on põhjendatud tema sünnipäeva tähistamine jaanipäeval. Jaanipäeva eestikeelne nimetuski tuleb Ristija Johannese nimest, mis eesti keelde mugandatuna on Jaan.
Sama videos
Majandushuviline

Postby Majandushuviline » 25 Dec 2025 14:01

https://www.skyatnightmagazine.com/news/star-of-bethlehem-stopping-comet
The ancient Han Shu Chinese text describes a ‘broom star’ in 5 BCE that remained visible for over 70 days, the study authors say ... They say the best-fit orbit for the Star of Bethlehem is a sun-grazing comet with low inclination whose orbit would have brought it close to Earth in early June, 5 BCE. Their computer model shows that, on the morning of 8 June, the comet’s apparent motion as seen from Judea would have matched Matthew’s description.

https://www.space.com/astronomy/comets/the-comet-of-bethlehem-why-we-may-need-to-rethink-a-popular-christmas-story
https://britastro.org/journal_contents_ite/the-star-that-stopped-the-star-of-bethlehem-the-comet-of-5-bce
Majandushuviline

Postby spl » 26 Dec 2025 17:41

https://www.err.ee/1609895296/uuskula-madal-sundimus-toob-kaasa-hulga-majanduslikke-probleeme

"Küsimus ongi töötavate inimeste ja pensionil olevate inimeste arvu suhtes. Kui see alaneb, siis ei ole lihtsalt inimesi, kes tööd teeksid, et seda pensioni maksta, ja meie pensionisüsteem on selle peale üles ehitatud olnud. Töötavad inimesed oma palgast maksavad pensionäridele selle pensioni välja. Kui on kolmandiku võrra vähem lapsi, seega kolmandiku võrra vähem töötajaid, siis ka pension on sisuliselt kolmandiku võrra väiksem," rääkis Uusküla.

---
spl lisaks: "Kinnisvara hinnad saavad vaid tõusta"... 8-) Juba 10.a pärast pole enam kellegile müüa oma kv'd, sest üks põlvkond vanu inimesi lahkub ja need korterid tulevad ka müüki.
Sellist pidu, mis seni olnud ei tule enam kunagi ja varsti saabub sellele peole ka kiire lõpp. Ja noored ei osta tänapäeval pelgalt vaid korterit, nad ostavad eluskeskkonda.
Mustamäel midagi natuke veel on (5% ehk), Lasnamäe täielik ... ja kesklinna ei koli enam ükski tervemõistuseline inimene.

"Ega see säästmine ei ole lahendus, vähemalt mitte globaalses pildis," lisas ta. "Sellepärast et kui noori ei ole, siis nii või teisiti need asjad, mis me kogunud oleme, ei ole suurt midagi väärt. Ei ole ka korterid – kui igal eestlasel peaks olema teine korter pensionipõlve jaoks, aga elatakse kahekesi, siis on kolm korterit neljast tühjad."
spl
Site Admin

Postby pop » 26 Dec 2025 18:16

spl wrote:https://www.err.ee/1609895296/uuskula-madal-sundimus-toob-kaasa-hulga-majanduslikke-probleeme
/.../Kui on kolmandiku võrra vähem lapsi, seega kolmandiku võrra vähem töötajaid, siis ka pension on sisuliselt kolmandiku võrra väiksem," rääkis Uusküla.

spl wrote:Sellepärast et kui noori ei ole, siis nii või teisiti need asjad, mis me kogunud oleme, ei ole suurt midagi väärt.

See on väga õige mõte (kuigi esmapilgul triviaalne).
Kõige iroonilisem on see et nii see (sündivus) kui ka selle üsna täpne mõju on aastaid ette teada, samas kvartalikasum (nt börsiettevõttel) tuleb kinnitada kohe, ja mistahes mineviku "positiivset" trendi pikendatakse tulevikku niipalju kui vaja (nagu ka igavest majanduskasvu).

Pankurid ja sambapläma ajajad aga targu ei maini fakti et kui viimati tsiteeritud lauses asendada "need asjad" sõnaga "raha" (või siis "pensionifondi osakud"), jääb see kehtima täpselt samas tähenduses.

======================
Ääremärkusena tuleks mainida et üksikisiku mätta otsast on "majanduskasv" justnimelt ka see olukord kui ta suudab (ühe inimese kohta) rohkem nänni tekitada, vaatama sellele et nänni koguhulk väheneb (kuivõrd nänni tekitajate arv väheneb veelgi rohkem).
pop

Postby Majandushuviline » 26 Dec 2025 19:55

hh wrote:Tervis ja vaktsineerimine.
The Amish Don't Get Autism, But they Also Don't Vaccinate
http://12160.info/m/discussion?id=26497 ... %3A1536735

https://www.cdc.gov/vaccine-safety/about/autism.html
The claim "vaccines do not cause autism" is not an evidence-based claim because studies have not ruled out the possibility that infant vaccines cause autism. Studies supporting a link have been ignored by health authorities.
The rise in autism prevalence since the 1980s correlates with the rise in the number of vaccines given to infants.

https://www.thefocalpoints.com/p/new-study-infant-vaccine-intensity

A 1% increase in vaccine types before age one corresponded to a 0.47% increase in autism prevalence.
The correlation is enormous — r = 0.87 for vaccine types and r = 0.79 for vaccine doses.

~15 vaccine types and 20 doses before age one — and have the highest autism prevalence (~1,273 per 100k).
~8 vaccine types and 9 doses — and have significantly lower autism rates (~834 per 100k).

https://www.thefocalpoints.com/p/breaking-peer-reviewed-reanalysis

Our reanalysis shows that vaccinated children were sicker in all 22 chronic disease categories listed — a pattern reinforced by two of the most striking findings in the dataset: a 549% higher rate of autism-associated neurodevelopmental conditions and a 54% elevation in childhood cancer in the vaccinated cohort.

57% of vaccinated children developed at least one chronic disease. Only 17% of unvaccinated children developed at least one chronic disease.
Majandushuviline

Postby projekteerija » 26 Dec 2025 23:42

pop wrote:
spl wrote:https://www.err.ee/1609895296/uuskula-madal-sundimus-toob-kaasa-hulga-majanduslikke-probleeme
/.../Kui on kolmandiku võrra vähem lapsi, seega kolmandiku võrra vähem töötajaid, siis ka pension on sisuliselt kolmandiku võrra väiksem," rääkis Uusküla.

spl wrote:Sellepärast et kui noori ei ole, siis nii või teisiti need asjad, mis me kogunud oleme, ei ole suurt midagi väärt.

See on väga õige mõte (kuigi esmapilgul triviaalne).
Kõige iroonilisem on see et nii see (sündivus) kui ka selle üsna täpne mõju on aastaid ette teada, samas kvartalikasum (nt börsiettevõttel) tuleb kinnitada kohe, ja mistahes mineviku "positiivset" trendi pikendatakse tulevikku niipalju kui vaja (nagu ka igavest majanduskasvu).

Pankurid ja sambapläma ajajad aga targu ei maini fakti et kui viimati tsiteeritud lauses asendada "need asjad" sõnaga "raha" (või siis "pensionifondi osakud"), jääb see kehtima täpselt samas tähenduses.

======================
Ääremärkusena tuleks mainida et üksikisiku mätta otsast on "majanduskasv" justnimelt ka see olukord kui ta suudab (ühe inimese kohta) rohkem nänni tekitada, vaatama sellele et nänni koguhulk väheneb (kuivõrd nänni tekitajate arv väheneb veelgi rohkem).

Lattu ehitatud "kinnisvaranänni" aga on nüüd suurtes kogustes üle jäämas e. siis tohutu nõudluse vähenemine.
Enm ei saa pead teki alla peita ega ühelegi imele loota... Ka hästitasustatud konsultandid on selle välja ütlema.
Ebameeldivaks tõesks Soomes on fakt, et ca 500 akgkooli ja sadakond kõrgema astme kooli tuleb kinni panna. 65 000 last on vähem. Ridade vahel on tegelikult kirjas, et 65 000 lastetuba on tühjad. Tuhanded haridustöötajat on jäämas tööta jne. ca kümne aasta pärast jääb ka ära tuhansdete eluasemete müük ja nõudlus seotud teenuste järgi jne.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/per ... aa/9211794
Aastalõpu ja oma kinnisvarajutlustaja lõpusesinemisena teeb Soone tuntuim kinnisvaraülessrääkija. Neli viimast aastat tulutut tööd ülesrääkijana on ilmselt usalduskrediidi muutnud naeruväärseks ... :?:
Nüüd toob finaaliks (allaandmine) välja 5 punkti, mis ei jäta ruumi millegile ilusale kinnisvarasektoris. Ja viies punkt on demograafia e. laste üha vähenev hulk.
https://yle.fi/a/74-20197705
Hea ja sorava ülesrääkijana (nüüd juba iseenda oskuste seisukohast turul) suudab siiski lisada isegi midagi positiivset. 8-) See on eraldi videointekas. Siis kui arendajad on teinud kõik profilt ja õigesti, siis on ju hea kui inimestel on suurest valikust ja konkurentsist tingiuna võimalik saada head kaupa väga hea hinnaga....
https://yle.fi/a/74-20197705
projekteerija

Postby pop » 27 Dec 2025 12:44

spl wrote:See juba liiga "kreisi", sisuliselt sul load kõik olemas, sul 60% valmis asjadest ehitatud. Siis öeldakse, et sorry, me ei luba. Alt. energia siiski on (osaline) tulevik ja Ameerika tulistab omal kõik varbad ära. See tuleb ringiga tagasi.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120425473/trump-peatas-avamere-tuuleparkide-ehitustood

Nagu öeldakse - follow the money. Kui kõik sõbrad/peresõbrad ja välismaised sõbrad on fossiiliäris siis asi see nüüd natuke Donny't motiveerida et sobiv otsus tekiks.

Ta ilmselt keelaks ära ka toatemperatuuril termotuumareaktorid (kui need ükskord leiutataks). Välja arvatud muidgi juhul kui eelmainitud seltskond seda kontrollima ei juhtu.
pop

Postby spl » 27 Dec 2025 19:13

pop wrote:
spl wrote:See juba liiga "kreisi", sisuliselt sul load kõik olemas, sul 60% valmis asjadest ehitatud. Siis öeldakse, et sorry, me ei luba. Alt. energia siiski on (osaline) tulevik ja Ameerika tulistab omal kõik varbad ära. See tuleb ringiga tagasi.

Nagu öeldakse - follow the money. Kui kõik sõbrad/peresõbrad ja välismaised sõbrad on fossiiliäris siis asi see nüüd natuke Donny't motiveerida et sobiv otsus tekiks.

Ta ilmselt keelaks ära ka toatemperatuuril termotuumareaktorid (kui need ükskord leiutataks). Välja arvatud muidgi juhul kui eelmainitud seltskond seda kontrollima ei juhtu.

Selline ühe mehe bänd on omane vaid diktatuuririikides. St USA on diktatuuri all. St kui sul kõik õigesti tehtud, siis keelatakse lambist kõik ära, oleks loomulik. Et sulle makstakse kahjud kinni, vanasti oleks nii olnud. USA kohtud isegi ei julge diktatuurile vastu hakata. Räägin, Ameerika on hääbumas rekordkiirusel nagu dollar.

Kurb see, et oranzi tola taustal saavad teised diktaatorid vaid julgust juurde oma tegevusele. Me ei pea sellist kaugelt otsima ...
spl
Site Admin

Postby Majandushuviline » 27 Dec 2025 22:44

Mõlema ilmavaate korral on üksmeel selles, et lisaks ilmsi kogetavale ja mõõdetavale ruumile on veel teinegi teadvuse ruum. Erinevus on nende ruumide vahel liikumiste arvus:
0x materialismis
1x kristluses
Nx budismis või hinduismis

Leida võib mitmeid lugusid, kus Nx asendub 1x maailmavaatega, näiteks endine jooga õpetaja, kes selgitab mõlema poole põhiarusaamu üsna arusaadavalt. Vastupidises suunas liikumisi on avaldatud vähem (või pole neid piisavalt otsinud).
1x ja Nx kokkusobimatus kristlikust vaatenurgast

Braahman on India kõrgeim seisus ja tunneb hästi hinduismi, joogat jms. mis käib N korda maailmas ringlemise juurde. Osas 1 kirjeldab ta braahmani vaadet hinduismile ning seisuse meeldivaid külgi, kuid osas 2 tekib huvi kristluse vastu ning peale uurimist ja võrdlemist leiab selle sobivama olevat, kuigi see ei tule kasuks tema seisuse eelistele ega näidata üles suurt sallivust.
Sama braahman tutvustab jooga tähendust hinduismis, kus mainitakse jooga vajalikkust ka hindu jumalate jaoks (loodetavasti pole tegu ebatäpsuse või arusaamatusega) - kristlikust vaatenurgast ootamatu kohustus jumalikule olendile.

Vahest tuuakse Nx/taaskehastumise tõendina laste mälupildid varasemate isikute elust. Gary Habermas toob sellise tõlgenduse vastu seestumise võimaluse - teave kandub ühelt isikult teisele, olemata sama isiku/lapse mälestus. Saate teine pool võiks olla selgem ja sarnaseid väiteid leidub mujalgi.
Majandushuviline

Postby projekteerija » 28 Dec 2025 01:01

Viimase kümnendi jooksul kinnisvarabuumis on teisel pool lahte igasuguseid "leiutisi" kinnisvaraturule arendatud. Soome arhitektid, linnaplaneerijad (neid see pealispindselt vaadates ju ei tohiks puudutada...aga päriselus on sellest saamasmiljarditeprobleem. On terved linnaosad ja kvartalid milles Soomlased eio taha elada ja neist on saamas uusmajadega vaeste ja uussisserännaute getod) ja sisekujundajad jne. oigavad. Soome kunagine maailmatase on alla käinud... Sellist jama tehes oleks veel paarkümmend aastat tagasi töölt vallandatud või ülikoolist välkja visatud... jne. Nüüd hakkab poliitikute ja muude huvigruppide poolt tekitatud jama aga oma kurjemat nägu näitama e. siis kopsakaid arveid esitama.
Üks leiutis mis nüüd avalikuks saanud. Esik-kööki on edasi arendatud ja nüüd turul ja väljaüürimises on leitud kortereid kus dushiruum on avatuna köögis välisukse ees...Kommentaar: Kui seadus otse ei keela siis...:twisted: Teisalt aga on selline lahndus otsene veekahjustuste jms. risk.
https://www.hs.fi/suomi/art-2000011706362.html
projekteerija

Postby projekteerija » 28 Dec 2025 01:15

Aastaid tagasi siinses voorumis käsitleti "rahaloomet" pangalaenude abil. Teema jätkuks siis huvitav areng Soomes. Sellest neutraalne kuid ilmselt sisukas ülevaade. (? ehk kegi kommenteerib. Ntx. kas meil on sedasama nähtust käsitletud või kuidas on meie seis.) Nimelt viimastel aastatel loobusid paljud soomlased (eriti noored) osalemast uuest rahaloomeprotsessist e. laenude võtmisest ja tulemuseks on see, et mõned eraisikute näitajad on kukkunud aastate (hetkel siis 18 aasta tagusel tasemel) taha. Teisalt on see kindlasti üks suuremaid põhjuseid, miks kinnisvarasektor ja eluasemete hinnad , kinnisvarafondide seisund (ilmselt kõik on ennast seaduste abil lukustanud e. investorid (peamiselt eraisikud ja nende pärijad) ei pääse oma kinnijäänud varadele ligi) jms. selline on nagu praegu on... Neli aastat kriisi ja hindade kukkumist jms.
Grafiikka näyttää, kenellä Suomessa on eniten velkaa – velkaantumis­aste putosi alimmilleen 18 vuoteen
https://yle.fi/a/74-20200214
projekteerija

Postby spl » 28 Dec 2025 21:21

Ma ei kujuta ette, kuidas tulevikus USA oma võlga teenindab. Vaadata tuleb asju pikemas perspektiivis.
Investorite seas on muutunud dollar nüüd toksiliseks varaks, enne porgandimeest oli see turvavaluuta.

https://www.ft.com/content/a9f5e37c-dd0f-4681-bddf-f20b6a6ce4e3

And with the dollar proving a less reliable currency to hold in a crisis, he has been bulking up on gold.

On a recent trip to Asia, bankers, investors and wealth managers told me they were going through exactly the same thought process. Permanent capital parked in the US is “one of the easiest things to weaponise”, said Michael Syn, chief executive of the Singapore stock exchange, at a Financial Times event this month. The flow of marginal funds from Asia away from the US and into the likes of the UK, Australia and Japan is the response to that concern, he said.
spl
Site Admin

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest