Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 09 Feb 2024 00:43

pop wrote:
Majandushuviline wrote:Selle tähtpäeva sisu on karmim kui oleks osanud arvata, vähemalt tolle kristlase loo põhjal mis lõpu poole järjest tiheneb.

Kas sa tahaksid mõnda olulisemat highlighti välja tuua videost mis kestab 3 tundi? ... või on see 100% infotihe

Loo erilisus on üle keskmise ja mõtlemapanevat on mitmes lõigus. Kuni 40 minutini on hõredam sissejuhatus mis viib kõige järgnevani, kiirendatud esitus aitab aega säästa. Kui seal kirjeldatu just anomaalia polnud siis Halloweeni ajaloos ei paista midagi tähistamist väärivat olema.
Majandushuviline

Postby td » 09 Feb 2024 00:53

Väga hea, et tegid sisukokkuvõte. Kõike ei ole tõesti võimalik jälgida. Teadsin juba enne, et see komme ei vääri järgimist, nüüd on vajadusel ka koht, kuhu viidata, kui keegi soovib argumenteerimist (ise ma seda videot ei vaadanud, sest teadsin, et minu seisukohta see ei muuda).
td

Postby td » 09 Feb 2024 10:02

väike ninanips takkerile ehk lühike katkend kurikuulsalt ettereklaamitud intervjuust volliga ehk takker sai, mida otsis :lol:
'https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1755757290953515479?s=20

Aga nagu me teame, täiskasvanud inimese seisukohti nii naljalt ei muuda, see ei vähenda takkeri imetlust oma iidoli suhtes - kui järele mõtleb, siis seda rohkem imetleb (umbes nii, et vat kus ikka ütles minu inteka ajal jne.)

volli kohta ütleb see ka muidugi mõndagi - mees elab omas mullis ja teda ei huvita, mis mulje jätab mingile takkerile ja maailmale (ei saa muidugi välistada, et väga hästi varjatud ebakindlus, aga koolikiusu läbi teinud väike vaeste vanemate laps on elus tugevalt karastunud ja 70-aastaselt seda enam)
td

Postby teretere » 09 Feb 2024 10:17

ua olukorda arutatakse alates 13 minutist, sinnamaani on vaatluse all us teine tore kobarkäkk ühes teises toredas kohas :)
https://www.youtube.com/watch?v=3HexI57 ... ingFreedom
Prof. Jeffrey Sachs: The Biden-Schumer Plan to Kill More Ukrainians
teretere

Postby teretere » 09 Feb 2024 10:28

td wrote:väike ninanips takkerile ehk lühike katkend kurikuulsalt ettereklaamitud intervjuust volliga ehk takker sai, mida otsis :lol:
'https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1755757290953515479?s=20

Aga nagu me teame, täiskasvanud inimese seisukohti nii naljalt ei muuda, see ei vähenda takkeri imetlust oma iidoli suhtes - kui järele mõtleb, siis seda rohkem imetleb (umbes nii, et vat kus ikka ütles minu inteka ajal jne.)

volli kohta ütleb see ka muidugi mõndagi - mees elab omas mullis ja teda ei huvita, mis mulje jätab mingile takkerile ja maailmale (ei saa muidugi välistada, et väga hästi varjatud ebakindlus, aga koolikiusu läbi teinud väike vaeste vanemate laps on elus tugevalt karastunud ja 70-aastaselt seda enam)

Kas vaatasid kogu intervjuu ära?
Ja kui tõesti, siis mulle ja otseloomulikult täiesti subjektiivselt tundub, et ainumas kes oma mullis elab on see kes Sinule peeglist vastu vaatab :)
teretere

Postby spl » 09 Feb 2024 10:30

Ma tean, et IT firmadel pidu lõppenud ning magusad lüpsilehmad kadunud. Kus nüüd läinud alles kiireks igasuguste "riigi" asjade arendamiseks. Muidu jutt, et raha pole, raha pole...

Kas näen mingit lüpsimustrit or just me ?

https://www.err.ee/1609245843/ria-kuulutab-riigiapi-arendamiseks-peagi-valja-hanke

Milleks on vaja ÄPPI, hästi ehitatud veebileht on kordades parem kui igasugune ÄPP. Samuti on see kõikjal kasutatav. Igasuguste ÄPPidega see mure, et tuleb uus Androdi versioon või mingi muudatus, tuleks äppe uuendada ja arendada. Äpp tähendab ehk = tuleb iPhonele arendada, Androidile. Sõltub kuidas tehtud, valged inimesed kasutavad tööriistu, kus saab korraga sama koodibaasi kasutades kompileerida Androidi ja Apple peale. Aga ma kahjuks kaldun arvama, nähes varasemat praktikat, et riigi asjad ikka ... kaudu hambaravi. Eks siis keegi saab jälle lõputu leiva endale.

Ehk minu küsimus riigile oleks selline ? Millist probleemi üritate lahendada ? Miks ei tehta veebilehte 100% mobiilisõbralikuks.
spl
Site Admin

Postby pop » 09 Feb 2024 12:52

spl wrote:Ehk minu küsimus riigile oleks selline ? Millist probleemi üritate lahendada ? Miks ei tehta veebilehte 100% mobiilisõbralikuks.

100% nõus. Androidil on moblaveebi jaoks "Angular" sisuliselt lego klotsidena täiesti olemas (fööni osas ei tea rääkida). Iseasi kui riik üritab igal sammul midagi "pushida", st tahab omaalgatuslikult moblaomanikule äpi abil kogu aeg "õlale koputada" (või siis vastu taskut), aga ka sel juhul ju pealekasvav põlvkond oskab liigsed notificationid lihtsalt ära vaigistada (siinkohale tuleb meelde et teatris ei häri näitlejaid mitte ainult plärin kusagil taskus, vaid ka helendavad nutikellad).

Ja kas keegi kujutab ette et arvutiekraanil tuleks (office analoogina) nt delfi vaatamiseks installeerida "delfi suite", postimehe vaatamiseks "postimees suite" jne. Tänapäeva moblad on kujunenud sisuliselt erinevate äppide prügikastiks, küll agaei pruugi need kunagi "unustada" pidevat sensorite lugemist, nii et järgmine (isegi PC-s avatud) otsing tooks esimeseks tulemuseks just sellise lehe millest äsja jutt oli.

=========
seljaajust tuleb ikka veel Arno kogu aeg
pop

Postby td » 09 Feb 2024 13:08

teretere wrote:Kas vaatasid kogu intervjuu ära?

kas peaksin? kas seal oli midagi sellist, mis praeguse mulje temast ümber lükkab?
td

Postby td » 09 Feb 2024 13:15

spl wrote:Milleks on vaja ÄPPI, hästi ehitatud veebileht on kordades parem kui igasugune ÄPP.

Noorem põlvkond toimetab vist põhiliselt moblas, kus veebilehte ebamugav kasutada.
Aga äpp on jah taandareng nii universaalsuse kui ka ühilduvuse osas. Varsti (10 aasta jooksul?) jõutakse nende äppidega tupikusse, kus iga pisiprobleemi lahendamiseks on vaja instlleerida mingi äpp - ja siis on suur segadus mobla desktopil. Juba praegugi on.

Tuleb mingi stndardiseerimiskomitee, kus tehakse rangelt soovituslikuks mingi äpp, mille külge saavad ühendada end erinevad andmebaasid ja rakendused - mingi ühisprotokolli abil.
td

Postby is4 » 09 Feb 2024 13:20

spl wrote: Miks ei tehta veebilehte 100% mobiilisõbralikuks.

Ise olen ka sama mõelnud, et mille pagana pärast äpid, tehke lihtsalt lehed mobiili jaoks "söödavaks".

Aga selle äpi ja mobiili jutuga tuli meelde hiljutine sõbraga vestlus. Tema jutu järgi olevat päris palju selliseid inimesi kellel nutitelefon ongi arvuti eest ka. Arvutit ei ole omal ajal mingil põhjusel selgeks saanud ja seda üldse ei omatagi. Nutifon on (sunniviisiliselt/vabatahtlikult?) enamvähem käpas, siis seal kõike tehaksegi. Mina saan endale lubada, et telefoni igast äppe ei tiri (kuna põhi ekraaniaeg niikuinii arvuti taga kulub), aga see seltskond on äppide lõa otsas.
is4

Postby teretere » 09 Feb 2024 13:37

td wrote:

kas peaksin? kas seal oli midagi sellist, mis praeguse mulje temast ümber lükkab?

Kindlasti peaksid, juhul muidugi kui on soov olla objektiivne või veelgi enam teha antud teemas objektiivseid statemente.
Sest nagu väga hästi teada- in every field- need kvaliteedid mulje pealt ei manifesteeru.
teretere

Postby spl » 09 Feb 2024 13:42

No tegelik põhjus on selles, et paljudel suurte IT firmadel nagu ütlesin, mõnusad lihtsad projektid kadunud. Lihtsat ja tulusat lüpsilehma vaja - riik selleks ideaalne. Ehk müügimees käib ja ütleb, teil räme räme vajadus selleks, kuna IT tase riigisektoris olematu, kutsun neid "mõtlevateks analüütikuteks". Analüütikul ja mõtleval analüütikul on vahet terve valgusaasta. Ja analüütik, kes kunagi pole olnud programmeerija, olgem ausad - see on nagu poolepersega elevant.

---

Ma ei installeeri ühtegi üleliigset äppi omale telefoni, ei postimehe äppi, ei raadio kuulamise äppi. Kõik teen veebilehe kaudu. Esiteks turvalisus, tihti nõuavad äpid imelisi õigusi, juurdepääsu su kaamerale, kontaktidele jne. Teiseks kulutavad nad telefoni mälukaarti ning akut !

---

Ehk ajakirjandus, ärge laske neil suurtel IT firmadel muuta riiki jälle rumalaks lüpsilehmaks. Veelkord kordan, millist probleemi üritatakse lahendada Eesti.ee äpiga. Tahaks nagu saada punkthaaval loendit, millist probleemi lahendatakse ja millist kasu see siis toob ? Ma olen 30 aastat olnud IT's ehk võin ilma valehäbita selliseid küsimusi küsida.

Hetkel riik rahahädas, kuidas me saame nii kergekäeliselt miljoneid IT firmadele loopida. Ehk saadav kasu peab olema suurem kui tehtud kulutus, see on kogu tervemõistuselise juhtimise alustala. Kuidas need arendused toovad sellist kasu ?
spl
Site Admin

Postby spl » 09 Feb 2024 13:48

Ja kuidas see kõik toetab minu juttu...

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120268990/riigi-it-juht-luukas-ilves-loodi-ametist-minema-projektid-ei-edenenud-ta-ainult-esines-ja-filosofeeris

Kui riigi ITs oli midagi korrast ära, pakkusid lahendusi ning tegevuskavasid näiteks Nortal ja Helmes. Mitte need, kellele riik tegelikult sääraste olukordade lahendamise eest palka maksab.

Ja ametnikud ega poliitikud pole rumalad. Nad said väga hästi aru, et selliselt jätkamine toob varem või hiljem kaasa süüdistuste laviini, kuidas see kõik näeb õige halb välja. On ju teada, et ükskõik mis suuremahulise IT-hanke riik korraldab, võidavad selle ääratult tõenäoliselt (ja sealjuures täiesti ausalt) tõenäoliselt just need samad ettevõtted, mille töötajad on riiki eelnevalt nõustanud.

Ehk kõige värskemaks näiteks on Eesti 200 lipulaevaks kujunenud personaalse riigi plaan. Kuluaarides sahistatakse, et minister Tiit Riisalo on ametnike peale õige vihane. Ta andis neile ülesandeks koostada visiooni ning tegevuskava, kuid eriti see teine pool osutus õige ahtaks.

Nii sattuski personaalse riigi plaani esitlusele Nortali juhtivtöötaja Andres Raieste.
spl
Site Admin

Postby teretere » 09 Feb 2024 14:10

Ilm ei väsi üllatamast, "luukas ilves filosofeeris" :lol: konkureerib maailma lühimale anektoodile "neeger päevitab".
teretere

Postby td » 09 Feb 2024 15:08

teretere wrote:
td wrote:

Kindlasti peaksid, juhul muidugi kui on soov olla objektiivne või veelgi enam teha antud teemas objektiivseid statemente.
Sest nagu väga hästi teada- in every field- need kvaliteedid mulje pealt ei manifesteeru.

Selgub, et algset videot ei olegi nii kerge internetist leida, palun linki, kui Sul juhtub see käepärast olema.
EDIT: leidsin, aga mitte otsinguga vaid viitena ühel teiselt lehelt
see otsingualgoritm ikka sakib täiega jutuubis :x
Last edited by td on 09 Feb 2024 16:46, edited 1 time in total.
td

Postby spl » 09 Feb 2024 15:31

Kas tänapäeval peale viina võtmist peale enam ei võetagi, ideede järgi tundub küll nii.

https://www.err.ee/1609248384/kliimaseaduse-ideed-pollud-metsaks-ummikumaks-elektritaksod-ja-puithooned
spl
Site Admin

Postby spl » 09 Feb 2024 16:17

Kuna peaminister ja rahandusminister ei tea majandusest ööd ega mütsi. Elementaarne termin maksuinflatsioon on neile nagu hiina keel. Aga maksutõusudega jätkatakse, mitte midagi ei õpita.

Siis alati üritatakse võrrelda naabritega, kui kehvasti neil. Vot ei ütleks, Lätis ja Leedus majanduskasv, samuti inflatsioon täiesti mõistlikuse piires.

Soome inflatsioon kukkus jaanuaris alla ühe protsendi, reedel selgus, et lõunanaaber Läti inflatsioon oli jaanuaris 0,9 protsenti.

https://www.err.ee/1609248732/lati-aastainflatsioon-oli-jaanuaris-0-9-protsenti
spl
Site Admin

Postby teretere » 09 Feb 2024 16:50

td wrote:
teretere wrote:
td wrote:

Selgub, et algset videot ei olegi nii kerge internetist leida, palun linki, kui Sul juhtub see käepärast olema.
EDIT: leidsin, aga mitte otsinguga vaid viitena ühel teiselt lehelt
see otsingualgoritm ikka sakib täiega jutuubis :x

Proovi seda, video all on ka timestamp headline

https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/
teretere

Postby td » 09 Feb 2024 16:51

üks Shvejkist tuntud raamat "Kurjategijate tüübid" on mul eestikeelsena täitsa olemas, aeg oleks AI-l lasta kirjutada raamat "Riigiteenistujate tüübid". On aastatega tekkinud mingi muster, kus märkan stereotüüpe, huvitaval kombel see ei sõltugi väga riigikorrast - nõuka aja blaseerunud tüüpe leiab ka tänases Eestis.
td

Postby pop » 09 Feb 2024 17:15

spl wrote:/.../tihti nõuavad äpid imelisi õigusi

Toon senise elu markantseima näite. Kunagisel "põrutuskindlal" (aga mugav oli käes hoida ikkagi) Insmat nutifonil oli taskulambi "äpp". Sellel oli (mobla kasutaja jaoks :twisted: ) 2 funktsiooni (ja see on ammendav loetelu): esimene funktsioon/puudutus lülitas taskulambi sisse, teine funktsioon/puudutus lülitas selle välja. Mingeid menüüsid ei olnud, ega mingeid muid touch variante üleüldse.

Mingi aja möödudes tahtis see senine (ilma õigusteta, v.a. "lamp" ise) taskulambi "äpp" ennast uuendada - tõmbasin uuenduse. Viktoriiniküsimus - milliseid õigus soovis uundatud taskulamp ?? (vt allpool :) )

¡¡ ǝʅǝpᴉʇʞɐʇuoʞ :snʇsɐꓥ
pop

Postby td » 09 Feb 2024 17:22

pop wrote:¡¡ ǝʅǝpᴉʇʞɐʇuoʞ :snʇsɐꓥ

noh, kuidagi tuleb ju kulutatud aeg rahaks teha
altruismi kohtab ju ka, aga harva

---
olen intervjuu vaatamisega poole peal, peab ütlema, et P. on muidugi badass selle parimas tähenduses, mis puudutab kõneosavust ja veenmisoskust
takkeri osas ei oska enne intervjuuu lõppu veel seisukohta võtta

----
ma arvan, et takkerile tehakse liiga
kritiseerijad võiksid ise karukoopasse minna ja parema intervuu teha (teravamaid küsimusi küsida jne.)
iseasi, kass strateegiliselt oli see hea plaan minna P-t intervjueerima

ja 2 tundi sellises intervjuus vastu pidada on kompliment mõlemale
mina oma tänases konditsioonis enam seda ei suudaks ...
td

Postby spl » 09 Feb 2024 20:18

Me oleme jõudnud idiokraatias kõrgtasemele, see et peaminister ja rahandusminister majanduseset midagi ei tea, pole kellegile mingi üllatus :?

Tüüp vallandatakse (kutsume lahkub) ja kuulake nüüd: SAAB SAMAS ASUTUSES KOHE ASEMELE NÕUNIKU KOHALE. :HEAD :HEAD :HEAD :HEAD :HEAD :HEAD :HEAD :HEAD

https://www.err.ee/1609248567/luukas-kristjan-ilves-lahkub-digiarengu-asekantsleri-kohalt
spl
Site Admin

Postby teretere » 09 Feb 2024 20:59

[quote="td"
olen intervjuu vaatamisega poole peal, peab ütlema, et P. on muidugi badass selle parimas tähenduses, mis puudutab kõneosavust ja veenmisoskust
takkeri osas ei oska enne intervjuuu lõppu veel seisukohta võtta

----
ma arvan, et takkerile tehakse liiga
kritiseerijad võiksid ise karukoopasse minna ja parema intervuu teha (teravamaid küsimusi küsida jne.)
iseasi, kass strateegiliselt oli see hea plaan minna P-t intervjueerima

ja 2 tundi sellises intervjuus vastu pidada on kompliment mõlemale
mina oma tänases konditsioonis enam seda ei suudaks ...[/quote]

Kui jaksu ja tahtmist siis seoses takkeriga ca 15 minutit https://www.youtube.com/watch?v=swL9QYG ... l=Redacted

ja kolm tasub kuulamist minutit John Mearsheimeri seisukohti https://www.youtube.com/watch?v=tTf7AGM ... uetainment
teretere

Postby is4 » 09 Feb 2024 22:35

https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12026 ... -inimesele

Tsitaat 1 "Kaks tundi hiljem, vahemikus kell 9.40 kuni 9.55 laekus esimene sõnum ning neli tundi hiljem teine sõnum. Kokku sai teavituse 348 000 inimest."

Tsitaat 2 "Tegu on EE-alarmi ehk ohuteavituse sõnumiga, mis võeti kasutusele eelmise aasta jaanuaris. Häirekeskuse sõnul saadetakse ohuteavituse SMS kindlaks määratud ohualas viibivatele SIM-kaardiga seadmetele ning need tehakse kindlaks positsioneerimise tulemusena."

Mina pole küll kindel, et inimeste arv just nii suur oli. SMS'e võidi saata ka tõkkepuudele/suitsuanduritele/autos olevale sim kaardile jne, lisaks inimestel mitu telefoni + läpakas või tahvlis eraldi sim....
Aga eks see ole lihtsalt konstanteerimine, et nii on tänapäeva infoga.

P.S. Muumitrolli raamatus (selles mis mul meelde tuli ja riiulist nüüd üle kontrollisin - Eesti raamat, Tallin 1975) on ka esimesel leheküljel lõik: " Sees oli soe. All keldris põles keskküttekatlas aeglaselt tohutu turbalasu. Kuu vaatas aknast sisse ja kumas vastu mööbli valgetelt talvekateltelt ning tülli mähitud kristallist lühtrilt. Elutoas, kõige suurema kahhelahju ümber magas muumipere oma pikka talveund".
Muinasjutus pole eriti oluline (kui just endale silma ja häirima ei jää) mõtiskleda keskkütte olemuse ja ahju (mis võib ju olla keskkütte osa nö multifunktsionaalne) üle :)
is4

Postby td » 10 Feb 2024 06:06

kui kanaliga garaaži ei ole, aga oleks vaja õli vahetada - võibolla on abiks isetehtud ramp
https://www.youtube.com/watch?v=2tMp_IBvlbo
alus peab olema sile, muidu see ei kõlba

täiustatud mudel (minu meelest overkill)
https://www.youtube.com/watch?v=be0XKNrNaXE

----
kas on kellegil amatööril kogemusi ka OBD2 interface'ga? Missugust mudelit ja äppi kasutate, missuguse automargi puhul?

Kevadel on plaanis autol akuvahetus, selleks on vaja interfeissi ja äppi, kokku hinnanguliselt ca 100 EUR. Kardan muidugi, et kogemata mingi vale biti kuskil ära muudan ja jään jalameheks.
Õlivahetust aga ei viici ise ette võtta, liiga ebamugav. Mosse ajad on möödas, kus ise kõike kodus sai tehtud ...
(ma ei mäleta, kas olen teile kirjutanud seiklustest meie pereauto M2140-ga, igasugu ootamatusi tuli ette erinevates ilmastikuoludes, omal ajal sellelt tuttuuele Corollale üleminek oli ikka nagu ilus muinasjutt, siiamaani "tänutunne" selle automargi suhtes, väga töökindel oli)

----

uskumatu, et selline peen instrument leiutati juba aastal 150 e.m.a. või veelgi varem
https://en.wikipedia.org/wiki/Astrolabe#
td

Postby td » 10 Feb 2024 09:11

#MGTOW

Selle video iva:
Ka vanaema ikka jõudev naine võib pere maha jätta uue kuuma suhte nimel. Kerge on hukka mõista, aga ütlen selle asemel, et kirg on võimas asi ja paneb tegema irratsionaalseid tegusid ehk meeletusi. Kui ise poleks kunagi seda läbi teinud, siis ei usuks. Seepärast ka video juurde käivad kommentaarid võiks jätta tähelepanuta.
Kogu videost kumab läbi muidugi üüratu nartsissism. Ja muidugi tänamatus seadusliku abikaasa suhtes.
https://www.youtube.com/watch?v=t1JDpBNyzwA
td

Postby hh » 10 Feb 2024 11:05

Nursipalu esimesed pommitamised, copy-paste Võru linna elaniku esimesed muljed:

Linnarahvas, kuidas show meeldis?
2 x 155 mm. Need olid vaid avapaugud, kaitsevõime te--r--ror--istidel plaanis veel suuremad raputused.
Mina ehmusin, et keegi lõi maja pihta millegi kõvaga, maja vappus tuntavalt ja aknad värisesid heliga. Elan Võru kesklinnas... mida kogevad veel lähemal elavad inimesed...
Minge perse kõik, kes te nimetate seda rahva kaitsmiseks! Vääritud poliitprostituudid ja oma rahva terroriseerijad, kollaborandid, ei enamat!

DELFI BRÜSSELIS | Kaja Kallas: ma ei saanud terve öö magada, sest nad tuututasid ja käivitasid

https://www.delfi.ee/artikkel/120266921 ... kaivitasid
hh

Postby hh » 10 Feb 2024 11:23

Copy-paste:

ÄRGE KUNAGI sööge putukaid.
Isegi mitte lõbu pärast....!
Putukad sisaldavad kitiini, mida meie soolestik ei saa töödelda.
Aga kitiin on väga maitsev polüsahhariid vähi, parasiitide, hallituse ja peaaegu kõige jaoks, mis põhjustab haigust.
Chitin on osa tema hoonest.
Need sisaldavad ka metamorfseid steroide ja eriti ekdysterooni.
See ei ole "imetajate" toit.
Ainult linnud suudavad putukatoitu ohutult töödelda
Lindude seedesüsteem on hoopis teistsugune kui meil.
Lisaks sisaldavad putukad suures koguses raskemetalle ja on sõna otseses mõttes pestitsiidide magnetiks.
hh

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest