Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 21 Feb 2025 13:07

ja "patriootliku korruptsiooni" jätkuks
https://maailm.postimees.ee/8196907/vab ... -vahistada
==================
Selle taustal on lausa koomiline vaadata sealseid erinevaid "investeerimiskonverentse" välisinvesteeringute ligimeelitamiseks.
Ma ausalt öeldes ei kujutagi ette kes peaksid olema need 21 saj. "Rjurik-Sineus-Truvor" kes selle Augeiase talli ära puhastaks.
USA-d huvitab lihtsalt kasum, Hiinat selle "road & belt", ja EU-d ... ei teagi mis (vist see et omaenda täpp radarilt ei kaoks).
pop

Postby spl » 21 Feb 2025 13:29

Hääbuval maakeral on idiootide mass ületanud kriitilise piiri ja seda eriti USA's. Peast sassis porgandimees ütleb, Ukraina sai 500 miljardit, järgmine hetk ou, 350 miljardit... ou tehti analüüs, alla 100 miljardi jäi abi ja EU palju suurem. Nüüd tuleb idioot ja nõuab rünnaku all olevalt riigilt maavarasid 500 miljardi eest !!!!

St ameeriklased viiksid need riigist välja sisuliselt tasuta ja ilma ühegi turvagarantiita. Ma ei tea, kui ma oleksin ameeriklane, vajuksin häbist maa alla.

https://www.delfi.ee/artikkel/120358618/axios-usa-esitas-ukrainale-maavarade-kokkuleppe-parandatud-variandi

Edu USAle siis tulevikus Hiina mõjuvõimuga tegelemisel, sest Ameerika põletab rekordkiirusel kõik sillad oma liitlastega. Ja kõik näevad, et Ameerikat ei saa enam usaldada.
spl
Site Admin

Postby spl » 21 Feb 2025 13:30

Vähemalt natuke vaba meediat veel USA's jäänud, kes ei nõustu Ameerika sellise allakäiguga.

https://nypost.com/2025/02/20/opinion/putin-is-the-dictator-and-9-other-ukraine-russia-war-truths-we-ignore-at-our-peril/

Image
spl
Site Admin

Postby pop » 21 Feb 2025 14:14

spl wrote:Edu USAle siis tulevikus Hiina mõjuvõimuga tegelemisel

Kõike arvestades (ka kuulatut, loetut) on variant et Keskriigist (st 中國) võibki saada peatselt EU peamine partner - ja sealjuures mitte (igatahes mitte sõjaline) liitlane, kuna Keskriik neid ei vaja (selle doktriin on pigem "oodata kuni vaenlase laip mööda jõge allavoolu kohale ujub").
pop

Postby spl » 21 Feb 2025 14:52

Samas tõesti Hiina ei vaja meid kuhugi sõjalisse liitu, aga ma ei näe, miks ei peaks EU sõjatööstus ärkama. Pigem selle porandmehe märatsemine on tema enda suur kaotus, sest EU'l pole mõtet sealt relvi osta, kunagi ei tea, millal jälle ära keeratakse.
spl
Site Admin

Postby spl » 21 Feb 2025 14:53

Kahjuks Reformierakonna majanduslikud teadmised on suht Trumpi tasemel ehk olematud... Ma häbiga tunnistan, ma olin ka kunagi Reformi valija. Et kui viimane kord niimoodi näkku sülitati mulle kui valijale, ütlesin endale "never again". Ala Kallas ütles maksud ei tõuse, said võidu, tõsteti nii, et mul võttis silme eest mustaks...

Voogi sõnul on Reformierakond kaotanud oma trumbi, mis on kompetents majandusküsimustes.

Samost lisas, et ettevõtjad ja ettevõtlusorganisatsioonid on olnud Reformierakonna suhtes väga kriitilised.

https://www.err.ee/1609612454/voog-reformierakond-on-kaotanud-ekspertsuse-kuvandi-majandusvaldkonnas
spl
Site Admin

Postby pop » 21 Feb 2025 15:51

spl wrote:ma olin ka kunagi Reformi valija

Ma olin ka hetkeks, arvestades et KK tegi EU-s tõepoolest suure töö ära et UA alguses vastu peaks ja abi saaks. Aga praeguseks on viimane (minu jaoks) suuresti endale ise vee peale tõmmanud, mh oma "targa" diplomaatiaga - kuivõrd see röövellik leping oli üleüldse välja pakutud nn eraõigusliku lepingu formaadis ja ilma riiklike garantiideta, samas oli see Donny tavaline viis alustada maksimumist, ja see oli mõeldud vastupakkumise saamiseks, UA presidendikantselei aga (ja teadagi kelle juhtimisel) lekitas selle otse meediasse, ja loomulikult Donnyle ei meeldi kui tema "geniaalset ärivaistu" musta pesuna avalikkuses kohe järgmise sammuna pesema hakatakse.

Aga RE osas, minu jaoks seesama "lugege mu huuli" (maksud) on võrdväärne kunagise "ämma kapist leidsin" -teravmeelsusega (silvergate), ja vähemalt mu enda poolt võib RE järgmisel valimistel minu häälega mitte arvestada.
pop

Postby spl » 21 Feb 2025 16:01

pop wrote:
spl wrote:
Aga RE osas, minu jaoks seesama "lugege mu huuli" (maksud) on võrdväärne kunagise "ämma kapist leidsin" -teravmeelsusega (silvergate), ja vähemalt mu enda poolt võib RE järgmisel valimistel minu häälega mitte arvestada.

Täpselt nii, selle teguviisiga sisuliselt ütlesin endale: "never ever ma neid veel valiksin" 8-)

Kahju, et riigikogu valimised veel nii kaugel 2027.a :? :?
spl
Site Admin

Postby spl » 21 Feb 2025 16:05

Päris hea kirjutis! Ma ka ütlen, kui tuleb see "keskmise kiiruse mõõtmine" ja selle järgi trahvimine, siis luban, et kasutan oma teadmiste pagasit, tagamaks see süsteem ei suuda mind trahvida. Sest st igast autosõitjatest tehakse pilt ja koheselt pannakse esimese kaamera juures potensiaalne kurjategija lipik külge. Unustage privaatsus, unustage kõik muu. Igal asjal on piirid!

https://epl.delfi.ee/artikkel/120358589/carri-ginter-politsei-nuumab-liiklustrahvidega-riiki-poevargad-roomustavad

Olukord meie liiklusjärelvalves muutumas üha vastuolulisemaks. Maaleht teatas 20. veebruaril 2025 uuest rekordist - jaanuaris kogus liikluspolitsei trahvidena üle miljoni euro.

...

Kommunikatsiooni vaadates tundub, et liikluskorraldus seisneb eelkõige trahvimises. Trahvid on kahekordistunud ning nüüd on nelja euro asemel trahviühikuks kaheksa eurot.

...

Siit tuleb välja ka karjuv silmakirjalikkus. Politsei abi vajavad inimesed ja ka avalikkus kuulevad regulaarselt seda, et politseil napib menetlusressurssi.

...

Kas pole silmakirjalik, et liikluses kehtestatakse nulltolerants ja selleks on vajalik menetlusressurss? Auto, erivarustus, kaks professionaali. Ja reageerida tuleb igale rikkumisele. Kauplustes vargaid ei püüta, sest see läheb riigile liiga kulukaks.

Küllap on tõesti mugavam patrullautos põõsas radariga „kala“ püüda ning kuulata juhte, kes kurbade silmadega oma 10 km kiirusületamisele lennukile hiljaksjäämise hirmust vabandust loodavad leida, kui paadunud vargaga jaoskonnas jageleda ja talle erinevaid protokolle treida.
spl
Site Admin

Postby spl » 21 Feb 2025 16:22

Üks asi, mida ma ei suuda kunagi mõista, miks lapsevanemad tahavad laste koolirõõmu (ja ka psüühika)ära rikkuda ? Nägin eelmine aasta neid "eliitkoolide" katseid, lapsed tulid nutsid, olid endast välja ja võin kindel olla, et nii mõnigi laps rohkem kooli ei taha minna. See on nagu mingi avalik laste alandamine, ma ei saa aru, mis neil lapsevanematel viga on.

Mida annab see eliitkool? Päris suur hulk mu tuttavaid pole eliitkoolides käinud ja juhivad Eesti suuri ettevõtteid.

Ei käinud ka eliitkoolis ja mul polnud probleemi ülikooli saamisega või seal õppimisega.

https://perejakodu.delfi.ee/artikkel/120358574/koolikupsusuuring-kui-squid-game-kandideeris-345-last-vastu-voeti-24
spl
Site Admin

Postby pop » 22 Feb 2025 00:51

Ma ise sattusin sellest videost natuke isegi segadusse (st vajab pikemat seedimist). Aga soovitaksin siiski kuulata (ja samuti piisavalt seedida, enne järeldusi), kuivõrd "kaudselt" (ehk teisisõnu - otseselt) puudutab see ka Eestit. Siin käsitletakse maavarde lepingut natuke teise nurga alt.
https://www.youtube.com/watch?v=tM8G9QNG29c&t=1072s

Ühtlasi nägin unes et välisuudised saavad juba lähematel päevadel/nädalatel olema ilmselt veelgi "dünaamilisemad" kui varasemalt arvasin.
See aitab ka mõista praeguse diplomaatia (või siis "diplomaatia") tegelikku olemust (ja Macchiavellit polegi vaja juurde lugeda).
pop

Postby spl » 22 Feb 2025 14:48

Põhimõtteliselt Putleri võit pole Ukrainas vaid USA's. Sisuliselt see meelevaldne keeras terve USA p-se alla 2 kuu !!! Rikkus ära aastakümnetega loodud liitlassuhted ja partnerluse.
See riik nii pe-ses, et kui oleks ameeriklane, siis mina seda ei julgeks kusagil riigis enam öelda.

Ja see on täiesti haige ja vastuvõetamatu, kuidas Trump tegeleb Ukraina puhul väljapressimisega. Ala naisterahvas vägistatakse ära ja röövitakse ka varad, tuleb ment paneb põlve kõrile, nõuab raha, kuna ohver palus abi. Täiesti uskumatu, milliseks si-taauguks Trump USA muutis !!! Ameerikat ei hakka enam keegi tõsiselt võtma ja tõesti fookus liigubki Hiina poole.

( Reuters: USA ähvardab jätta Ukraina Starlinkita, kui Ukraina seda maavarade lepingut ei allkirjasta, mis on hullem kui koloniseerimine)

https://www.err.ee/1609613183/trump-zelenski-ja-putin-peavad-soja-lopetamiseks-kokku-saama

---

Idiokraatiast nalja ka, sisuliselt selle narkari tiim vallandas kõik tuumateadlased, kes neid rakette hooldasid ja nö teadmised olid olemas. Siis avastati, ups meil pole poolte inimeste kontakte ja e-mailiga ei saa ka neid kätte, sest me blokeerisime kõik nende postkastid ja muud suhtlusvahendid (turvatelefonid). Iroonia veel parem, paljud neist tõstsid keskmise sõrme nö tagakutsumise peale ja läksid erasektorisse juba ära.

---

Maailm suht p---ses, loodan et 2032 see asteroid natuke muudab trajektoori ja teeb katkuriigile diblastanile suurpuhastuse. Samas kahjuks see protsent 2 juures...tõenäosus siiski suht väike.
spl
Site Admin

Postby Rr009 » 22 Feb 2025 15:25

Eks siin tuleb veidi reaalselt mõelda. Maailm pole tegelikult see mis dlefist tuleb (mõelge ka nende juhtkonna käitumiskommete peale). USA on konkurentsis ainult tipptoodetega, ülejäänud asju teevad nad kallilt, rahamass on läinud meeletuks, pole minu öelda, kuid kahtlus on, et selle haldamine on neil raskem kui räägitakse. Venemaa on julm, ehmatavalt julm, kuid neil on üks asi mille oleme ära unustanud, nad tõesti ehitavad ülesse oma riiki. Mul on nende kahe vahel alati raske olnud, müügimehi ma täiega ei talu ja tihti on mul lihtsam paar korda ausalt vastu lõugu saada ja pärast edasi elada kui kogu elu mingit pläma taluda. Mu kogemused Euroopa kohtutest on heaks näiteks endale.
Biden oli väga kontrollitav käpik, Trumpi diili peab tõsiselt süvenema, mis osa sealt sund, mis osa sealt kasumiahnus. Aga siin tuleb ka taibata, inimsuhted ei rikuta ära hetkel kui pasunasse antakse, vaid siis kui ausus ära kaob. Ukraina muidugi peaks praegu mõlemale sõja kuulutama, nad ei anna ära isegi mitte raha (palju sealt USAsse tagasi kanditi ei saa me kunagi teada), vaid vähesed väga väärtuslikud asjad ja kontrolli iseseisvuse üle. Praegu on nad shokis, kuid kui uued juhid saavad olema müügimehed, siis ma ei kujuta ette kui sügav saab seal solvumine olema. Kogu ohverdus jõuluehete vastu, no pagan..
Rr009

Postby spl » 22 Feb 2025 15:53

to rr009,

kui mingi ära keeranud sitapea tuleb käsi väänama, peaks Ukraina president esitama vastunõude ja ka 350 miljardit dollarit. Diil on diil...
Samuti, kui soovivad midagi kaevandada, siis Donetskis...

https://et.wikipedia.org/wiki/Budapesti_memorandum

USA, Venemaa ja Suurbritannia kohustusid, kooskõlas Helsingi lõppaktiga, austama Ukraina sõltumatust, suveräänsust ja olemasolevaid piire. Memorandumi tulemusena loovutas Ukraina aastatel 1994 kuni 1996 Venemaale oma territooriumil asunud tuumarelvade varud, mis olid 1994. aastal maailmas suuruselt kolmandal kohal.

---

Päris põnev saab olema, kui USAl ühel hetkel liitlasi on vaja ja saavad aru, et nad kõik välja vihastanud ning eemale peletanud. Karma on üks paras bitch...

https://www.delfi.ee/artikkel/120358843/trumpi-kriitika-macroni-ja-starmeri-pihta-nad-ei-ole-teinud-midagi-ukraina-soja-lopetamiseks

Miks ma suht kindel, et diblastanil on sellest porgandimehest ja tema kuldsetest vihmaklubidest tõendusmaterjalid olemas ning seda tuletatakse talle aeg-ajalt meelde.

Ta jätkas ka Zelenskõi kritiseerimist. „Ma olen vaadanud, kuidas ta ilma kaartideta läbirääkimisi peab. Tal ei ole kaarte ja sul saab sellest kõrini. Sul lihtsalt saab sellest kõrini ja mulle aitab sellest,“ ütles ta.
spl
Site Admin

Postby yoko » 22 Feb 2025 19:15

spl wrote:to rr009,

kui mingi ära keeranud sitapea tuleb käsi väänama, peaks Ukraina president esitama vastunõude ja ka 350 miljardit dollarit. Diil on diil...
Samuti, kui soovivad midagi kaevandada, siis Donetskis...

https://et.wikipedia.org/wiki/Budapesti_memorandum

USA, Venemaa ja Suurbritannia kohustusid, kooskõlas Helsingi lõppaktiga, austama Ukraina sõltumatust, suveräänsust ja olemasolevaid piire. Memorandumi tulemusena loovutas Ukraina aastatel 1994 kuni 1996 Venemaale oma territooriumil asunud tuumarelvade varud, mis olid 1994. aastal maailmas suuruselt kolmandal kohal.

---

Päris põnev saab olema, kui USAl ühel hetkel liitlasi on vaja ja saavad aru, et nad kõik välja vihastanud ning eemale peletanud. Karma on üks paras bitch...

https://www.delfi.ee/artikkel/120358843/trumpi-kriitika-macroni-ja-starmeri-pihta-nad-ei-ole-teinud-midagi-ukraina-soja-lopetamiseks

Miks ma suht kindel, et diblastanil on sellest porgandimehest ja tema kuldsetest vihmaklubidest tõendusmaterjalid olemas ning seda tuletatakse talle aeg-ajalt meelde.

Ta jätkas ka Zelenskõi kritiseerimist. „Ma olen vaadanud, kuidas ta ilma kaartideta läbirääkimisi peab. Tal ei ole kaarte ja sul saab sellest kõrini. Sul lihtsalt saab sellest kõrini ja mulle aitab sellest,“ ütles ta.

Ukraina territooriumil asunud tuumarelvad ei olnud Ukraina kontrolli all selles mõttes, et Ukraina oleks saanud neid iseseisvalt aktiveerida või kasutada.

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal jäi Ukraina territooriumile märkimisväärne hulk tuumarelvi – umbes 1 900 strateegilist ja ligikaudu 2 500 taktikalist tuumalõhkepead. Siiski kuulus nende relvade tegelik kontrollisüsteem Venemaale:

Tuumaheitmise kontroll (Permissive Action Links, PAL) – Strateegilised tuumarelvad olid varustatud Venemaa kontrollmehhanismidega, mis takistasid nende kasutamist ilma Venemaa heakskiiduta.

Perimetr (Dead Hand) ja Kremli kontroll – Tuumarelvade käivitamiseks oli vaja Venemaa keskvõimu (Moskva) koodide ja käskude süsteemi, millele Ukrainal puudus juurdepääs.

Venemaa tehniline hooldus – Tuumalõhkepeade hooldus ja varuosade tarnimine sõltus Venemaast, mis muutis nende pikaajalise kasutamise ilma Venemaa koostööta keeruliseks.

Seetõttu ei olnud Ukraina võimeline neid relvi iseseisvalt kasutama. 1994. aastal allkirjastas Ukraina Budapestis vastastikuse julgeolekugarantiide memorandumi USA, Suurbritannia ja Venemaaga, mille tulemusena loobus ta tuumarelvadest, saades vastutasuks julgeolekutagatised oma territoriaalse terviklikkuse säilitamiseks.

Laiemat konteksti seoses Ukrainaga ei hakka käsitlema, kuna näen, et sul on selged veendumused ning eelistad objektiivsetele faktidele pigem suletud lähenemist. See ei ole mõeldud kriitikana – erinevaid vaatenurki on alati vaja.
yoko

Postby projekteerija » 22 Feb 2025 21:06

Rr009 wrote:Eks siin tuleb veidi reaalselt mõelda. Maailm pole tegelikult see mis dlefist tuleb (mõelge ka nende juhtkonna käitumiskommete peale)....

See mis kusagilt tuleb ...on viimasel kümnendil ülikaheldavaks muutunud. Pärast TI laiatarbekaubaks muutumist aga topeltkahtlaseks. Mingid kuud pärast Z sissemarssi mitmst allikast (ka otse Asovi kallastelt pärit inimestelt ja meelsuselt nende vastastelt), et oli olemas mingi US - Vene diil ja praegune U president(või tema alluvad) pidi selle segaduse käigus pisar silmas vaid ära vormistama. Ainult ,et operatsioon läks mingi osa Ukraina rahva ootamatu vastupanu pärast lappama (ntx. siniparettide paraadvormikotid kukkusid koos plaani kohaselt neid kandma pidanutega alla jms. äpardused). Olin millegipärast arvamusel, et see on kellegi tüüpiline infooperatsioon ... Nüüd vist peab ajalugu seda ümber lükkama hakkama vms...Porgandimees aga riivamisi nagu on kraaksatanud, et mingi diil siiski oli... või ei olnud...aga Biden selle ripakile jättis. Kas oli või ei olnud ...siis misiganes diili jms. korral tekib Ukrainasse seltskond, kes peab maade ja merede taha pakku tõmbama sest, kättemaksuhimulisi (NB! pea kõik või KÕIK kaotanud + ka praktiliste teostusoskustega + teostusvahendeid on maakamaras jms. ripakil tonnide viisi) on nüüd liiga palju.
projekteerija

Postby projekteerija » 22 Feb 2025 23:15

yoko wrote:

Venemaa tehniline hooldus – Tuumalõhkepeade hooldus ja varuosade tarnimine sõltus Venemaast, mis muutis nende pikaajalise kasutamise ilma Venemaa koostööta keeruliseks.

Seetõttu ei olnud Ukraina võimeline neid relvi iseseisvalt kasutama. 1994. aastal allkirjastas Ukraina Budapestis vastastikuse julgeolekugarantiide memorandumi USA, Suurbritannia ja Venemaaga, mille tulemusena loobus ta tuumarelvadest, saades vastutasuks julgeolekutagatised oma territoriaalse terviklikkuse säilitamiseks.

Ukrainast sõltus uskumatult suures ulatuses siiski kogu NSVL. Eriti terasest, elektroonikast, vaidluste all olevatest muldmetallidest, aga ka teadusinstituutidest, personalist jne. Kohati isegi liigagi. Mõnede kuulduste kohaselt sellest sõltuvusest ei suutnud suur naaber välja murda ja see oligi osaliselt protsesside käivitajaks. (Hiinast ju ei telli...) Lisaks meenutaks ntx. Musta Tolmu jaama avariid ja kaasnevaid riske samasugustes jaamades mis tulenesidki sellest, et neil energiatoodang oli n.ö. kõrvalprodukt jne. ENSV ajal kõik tööalaselt Ukraina tehastes käinud kurtsid, et pidevaks foobiaks kujunes hirm kokku puutuda helendavate esemete (ntx. hotellitoas kellegi poolt maha unustatuna ...) ja kokkupuudetel mundri- ning kitlimeestega ...
Mis puutus Ukrainas olnud valmisolekus olevasse kraami ja selle personali, siis see nõuksüsteemis korralikult distantseeritud. Väeosad jms. olid komplekteeritud inimestega teiselt poolt Uraale olevatest suletud linnadest. Mis aga võib tähendada seda, et teisel pool seda joont olevat mehitati osaliselt vastukaaluks ukraina aladel elavate teenistujatega sealsetest suletud asulatest. Ja neid asulaid oli Kiievi(võimalik, et ka Moskva) jaoks ilmselt probleemselt palju ...
projekteerija

Postby projekteerija » 22 Feb 2025 23:17

pop wrote:(selle doktriin on pigem "oodata kuni vaenlase laip mööda jõge allavoolu kohale ujub").

Kas lössiplatoo jõgede kaldaid tundvatel mõttetarkadelt on meelde jäänud ka tähelepanuväärseid mõtteid merede-ookeanide kohta ?
projekteerija

Postby projekteerija » 23 Feb 2025 00:46

"dünaamilisemad" välisuudised.... :mrgreen: Selgub, et ka ajalugu on olnud "dünaamilisem".
Trump selle loo kohaselt uskus, et ta oleks juba 1986 suutnud maailma loetud tundidega muuta suutnud. Oleks vaid Reagan ta diilima lasknud... :shock:
https://www.hs.fi/kirjeenvaihtajat/art- ... 52258.html
Minu sundsekelduste osaks Nõukogude relvajõududes oli Reagani-Gorba diili ühe otsesele objektile aastake hiljem sattumine. Ehk siis ca 6 kuud ühe likvideeritud tuumabaasi territooriumil. Venelased tegid sisuliselt (vähemalt) selle objekti osas Ameeriklastele dünga. See baas oli amortiseerunud 110 % v.a. ehk (või loodetavasti) lõhkepead. Trump või ükski ameeriklane ei suudaks tollast olukorda-elu NSVL tuumabaasides jms. ette kujutada. või ka seda millises kriisis kogu NSVL sisulislt juba oli. Pean ütlema, et see olukord oli korralikuks šokiks mullegi. Ma ei uskunud oma silmi (ilmselt oli selle üheks põhjuseks kohati ma ametlik propaganda ...õigemini propagandafilmid) ega teiste juttu. Alles siis kui sattusin peale mõnedele mahajäänud paberitele, kolile, tehnika jäänustele, markeeringutele jms. siis hakkasin tasapisi kahtlema, et ongi tuumabaas. Venelastele oli sellest risust vabanemisest kindlasti hetkeks kergem, eriti kui sellest osa ameeriklased ka kinni kaude-otse diili teise osana maksid. Samas aga suurem pöördumatult tulev varing oli juba alanud ... Vedas, et Trump siis näppe vahele ei saanud. Ma isiklikult sain ka boonuseks rohkem kui pool aastat varem sitast välja ...koju. :)
projekteerija

Postby rr009 » 23 Feb 2025 15:10

pop wrote:Ma ise sattusin sellest videost natuke isegi segadusse (st vajab pikemat seedimist). Aga soovitaksin siiski kuulata (ja samuti piisavalt seedida, enne järeldusi), kuivõrd "kaudselt" (ehk teisisõnu - otseselt) puudutab see ka Eestit. Siin käsitletakse maavarde lepingut natuke teise nurga alt.
https://www.youtube.com/watch?v=tM8G9QNG29c&t=1072s

Ühtlasi nägin unes et välisuudised saavad juba lähematel päevadel/nädalatel olema ilmselt veelgi "dünaamilisemad" kui varasemalt arvasin.
See aitab ka mõista praeguse diplomaatia (või siis "diplomaatia") tegelikku olemust (ja Macchiavellit polegi vaja juurde lugeda).

Kuulasin seda veidi, aga eks kumab läbi et ta Zeleniskit lihtsalt ei armasta. See, et see nässakas kogu riigi sõtta tassis, on eeldatavasti tõsi, kuid maavarade diili kiitmine on mingi kriitika või pugemise erivorm. Usa andis ära laojäägid kõrge hinnaga, nüüd on nende väärtus väga väike ja kantis suure summa endale tagasi ja nüüd tahab 5 korda suuremas summas tagasi pidevalt kallinevat toorainet ja kontrollida kogu raha liikumist läbi mingi uue blakrokki. Sitaks sõbralik, ausus lausa pritsib igast august. Zeleniski sõprus Bideni süüdimatu pojaga on muidugi maksustatav, kuid siin on küll Euroopal vastu hakkamise koht. Ukraina pannakse täiesti pankrotti lõpuks ja see on nagu panga õigus sundmüügi ajal, selline asi peaks olema ausate inimeste poolt karistatav... A la nõrkadel pole sõna, kui ise esindad sama riiki kes selle orgunnis, kuigi veidi teist gruppi, no vabandust...
rr009

Postby spl » 23 Feb 2025 17:02

https://elu24.postimees.ee/8196962/valge-maja-ametlik-konto-kuulutas-donald-trumpi-kuningaks

Tüüp räägib ka juba läbi lillede, et kuidas järgmine ametiaeg vormistada ... "kuningale". CNN's eile küsiti, mida see nüüd peaks tähendama.
spl
Site Admin

Postby spl » 25 Feb 2025 10:19

Ma enam ei suuda CNN'i vaadata, porgandimehe ja junkie tegevused uskumatud. Nad rikkunud sisuliselt kõik suhted liitlastega ja seda 2 kuuga, mida hoitud 60 aastat.

Ja selgub, et nad liiga palju filmi Goldfinger vaadanud

https://www.msn.com/en-us/money/markets/trump-says-he-s-going-to-check-if-somebody-stole-fort-knox-400-billion-gold-supply-what-we-know/ar-AA1zjs4j?

---

Idiokraatikul laamendamisel ju "pole tagajärgi" :lol:

https://www.reuters.com/markets/us/us-consumer-confidence-deteriorates-sharply-february-2025-02-25/

Mis ka huvitav, näen USA aktsiapositsioonide suuremat vähendamist ja Euroopa aktsiate ostmist...
Porgandimees lihtsalt saatnud investoritele sõnumi, et meil nüüd kõik nii ebastabiilne kui veel saab olla.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 25 Feb 2025 20:14

Soomlastel on juuksed püsti... Majandus jätkab kahanemist. Nüüd on selge, et "taantumast" on saanud vana tuttav "lama". Nimelt igas valdkonnas, sektoris, haridus- ja koolitustasemel on teist aastat järjest töötus kasvanud. Samuti on kasvanud pikaaegne töötus jne. Samas ei ole näha olukorra paranemist sest tööviljakus jms. samuti jätkavad langemist.
https://yle.fi/a/74-20145808
Soomlastest sõbrad (need kes lama oma nahal kogesid) kurdavad, ete tegelikult on asjad veel hullemad. Suured põlvkonnad pensioneeruvad aga sedaviisi vabanenud/tekitada loodetud töökohti pole kuidagi tunda-näha. Samuti eelmise lama järgselt lisamdunud immigrandid on pemsioneeruma hakanud ja põhjustavad võimendatud lisakoormust pensioni- ja sotsiaalsüsteemile jne.
projekteerija

Postby spl » 25 Feb 2025 22:56

Kliimaministeeriumi lubadus langetada elektri hinda 15 sendini põhineb eeldusel, et võrgutasu kümme aastat ei muutu.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120359404/ministeerium-trikitab-elektri-hinnaga-vorgutasude-suurenemine-kadus-hinnaprognoosist-kui-tina-tuhka

Samas ma ei leia, et see just eriti normaalne, kus võrgutasu on suurem kui elektriarve.
Tootmisettevõtjad järjest ütlevad, et võrgutasude tõstmisega on igasugune reaalsustaju kaotatud: Härm muudkui räägib uutest hinnatõusudest.
spl
Site Admin

Postby spl » 26 Feb 2025 17:04

Visoon, et elame vaid rohelisest energiast. Kahjuks reaalsus on natuke teine....

https://www.err.ee/1609616300/elektri-hind-pusib-endiselt-korgel-peamine-pohjus-on-vahene-tuul
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 26 Feb 2025 18:17

spl wrote:Visoon, et elame vaid rohelisest energiast. Kahjuks reaalsus on natuke teine....

https://www.err.ee/1609616300/elektri-hind-pusib-endiselt-korgel-peamine-pohjus-on-vahene-tuul

;) Kes see põhjendust tagantjärgi leiutada ei suuda... Lisaks kõik need sündmused v.a. vähene tuul olid meie suhtekorraldusekspertide jaoks üllatuseks. :shock: Soe ilm ja vähenev energiatarbimine on ilmselt Nobeli vääriline avastus. Ja siis see ulg :shock: ...et mikrotootjad oma sund (EL ja riiklikud nõuded ei võimalda ilma päikesepaneelide jms. lahendusteta hoonetele nõutavaid energiamärgiseid hankida. Nutad ...aga pead ikkagi paigaldana, kuigi ei taha või need mõnikord ei õigusta) päiksepaneelidega turgu oma varjatud tootmisega Esmaspäeval ja teisipäeval kukkus elektritarbimine Eleringi statistika järgi Eesti väga madalale: kui tavapärasel talvepäeval ulatub see tunniti kindlalt üle 1000 megavati, siis mõlemal päeval langes peale lõunat tarbimine 600 megavatini ja isegi alla selle.
Eleringist öeldi ERR-ile, et tõenäoliselt hakkasid kodutootjad ehk mikrotootjad ise päikesepaneelidega oma majapidamise jaoks elektrit tootma.

Varjatud tootmine... jälle suhtekorraldusäri jutulindude jaoks uus probleem. :twisted: Ilmselt vaja mingi toetus suurtele ja spekulantidele välja rääkida... ja sundtootjaid maksuga karistada. Enamus paneelidest ju ehituregistris deklareeritud, kui just valeandmeid esitades pole energiamärgiseid tekitatud. Üldiselt on päikesepaneelide lisandumise tempo ja tootlikus jms. suht täpselt teada ja igati prognoositav nii meil kui üle maailma. Lähiajal hakkab kiirenedes kasvama ka igasugune mikrosalvestamine.jms. Akud ja kaasnevad seadmes muutuvad üha odavamaks. Riik ka survestab maksude jms. elektriautode soetamist (ratastega akupangad) jne. Ning vaikselt lisandub ka brutaalseid soojasalvestajaid jms. Nendega on see värk, et lisandumine on enamasti seotud korralises tehnika väljavahetamisega ja /või remontidega. Tööjõu jms. kuludest aga ka arhitektuurist (suurte salvestite jaoks tuleb leida ruum ja sedasi, et lekke ja kaosoojus ära kasutataks - salvesti peab asetsema hoones õiges kohas. Väga suurtel salvestite puhul pole aga seda loodusseadustest tingitud kadu ära kasutada sageli võimalik) tingituna ei tasu töökorras kuid moraalselt vananenud süsteeme/lahendusi enne amorti näppida.
Mul paar tuttavat-naabrit on juba välja lobisenud, et soetasid hiljuti akupangad ning tipuhinnatundidel tarbivad "sahvrisse pandud " odaval ajal salvestatud või siis päiksega ise toodetut. Päikselistel päevadel ju seis selline, et oled sunnitud sandisentide eest seda võrku müüma. Minu enda arvutused minule teada olevate salvestite hindade ja isikliku kodutarbimise juures sellise investeeringute tegemist ei õigusta. Aga eks peagi selgub ...kui vaatama lähen ja tausta tegurid selguvad. Igal juhul mikrotootmise ja mikrovõrkude etteprognoosimisega peaksid asjad tulevikus väikeste jaoks paremaks muutuma. Suured ei saa nii hõlpsalt väikseid tootjaid mõistliku hinnaga salvestite korral koorida. Teatud prognoositaval hetkel peavad ka võrguettevõtted ennast tarbijasõbralikumaks ning rentaablimaks muutma.
projekteerija

Postby projekteerija » 26 Feb 2025 18:58

spl wrote:Visoon, et elame vaid rohelisest energiast. Kahjuks reaalsus on natuke teine....

Meie tuumajutlustajad ja mingi hulk poliitikuid-ametnike proovivad jätta muljet, et nende puhtale energia pole alternatiivi. Kui oma tuumajaama käima kunagi saame, siis tuleb õnn tarbija-energiamahukamate tootjate õuele.
Praktikas pole üks tuumajaam/reaktor ei odav ega ka stabiilne energiallikas. Kohe läheb mitmeks kuuks korralisse hooldusse üls suurimaid Soome reaktoreid. Meil sellest paratamatust rütmist(ebakindlusest tootmises) ei ole populaarne avalikult rääkida.
Esimesena läheb korralisse remonti Olkiluoto 3. Seda siis järgmisest laupäevast.( ;) Kindlasti börsihind sellele reageerib...teadadgi kuidas)
https://yle.fi/a/74-20146199
Loost saab ka selliste remontide mastaabist teadmist. Tuhatkond allhankijate töötajat on vaja kohale toimetada/majutada. Pooled tuuakse välismaalt. Meie üheainsa jaama puhul ilmselt pea kõik sest vaevalt tasub kohapeal palgal hoida inimesi, keda vaid iga pooleteise aasta tagant vaja läheb... jne.
projekteerija

Postby spl » 26 Feb 2025 19:35

Vaatasin Trumpi kabineti esimest pressikonverentsi, issand jumal. Ma ütlesin ausalt: "mida p.... ma just vaatasin!"

See oli täiesti ulme, Kanada paha, EUle tariifid, proovigu vaid vastutariife seada. Meil jäi varustus Afganistani, selle peame ära tooma ja välja nõudma ...

Kes mäletab filmi "Idiokraatia", siis sealne pressikonverents oli kõrgema IQ'ga.
spl
Site Admin

Postby spl » 26 Feb 2025 19:36

projekteerija wrote:teisipäeval kukkus elektritarbimine Eleringi statistika järgi Eesti väga madalale: kui tavapärasel talvepäeval ulatub see tunniti kindlalt üle 1000 megavati, siis mõlemal päeval langes peale lõunat tarbimine 600 megavatini ja isegi alla selle.
Eleringist öeldi ERR-ile, et tõenäoliselt hakkasid kodutootjad ehk mikrotootjad ise päikesepaneelidega oma majapidamise jaoks elektrit tootma.[/b]
Varjatud tootmine... jälle suhtekorraldusäri jutulindude jaoks uus probleem.

Ma ei julge enam nalja teha, sest Elektrilevi pooled mu naljad teostanud. Aga nali selline, et kui vähe tarbid saad mingid mega kuutasud või passiivsustasu...
spl
Site Admin

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest