kusti wrote:kas tema eeldus, et suurriigid käituvad primaarset julgeoleku- ja jõuloogikat järgides, on antud juhul adekvaatne;
ma arvaks et on, ise olen siin aegade algusest väljendanud seisukohta et "rahvusvaheline õigus" ongi sisuliselt tugevama õigus. Mitte väga ammu ka L. Mälksoo ütles telekast otse välja et "rahvusvaheline õigus on mõeldud järgimiseks kõigile ... kes seda järgida suvatsevad".
kusti wrote:kas eskalatsioonistsenaariumid, mida ta kirjeldab, on realistlikud või liialdatud;
millised on tema analüüsis kriitilised sõltuvused (nt energia, tarneahelad, finantssüsteem) ja kas need on õigesti kaalutud.
Siin võib ainult spekuleerida, kuna me ei tea millised jäneseid kummalgi (US/Isra-el) kübarast veel tõmmata on, just sõjalises mõttes. Olgu öeldud et üsna palju sõnumeid/valesõnumeid on meelega "lekitatud" erinevate "eks-/eru-"tegelaste poolt (ma kuulasin ka ise kunagi ühe "commandos"-tüüpi sõjaväelase "strateegilist" analüüsi UA teemal ja peaks ütlema et oli üsna ebaadekvaatne (just UA enda vahetute osalejate jutuga võrdluses) - ja pole ka ime kuna selline commandos-profiil on kõike muud kui strateegiline - erinevalt nt luureanalüütikust). Samas on vist üsna kindel et nt tegelased nagu Larry Fink esindavad omaenda arvamust (või siis vähemalt omaenda poolt väljavalitud arvamust).
Energia/finantssüsteemi osas pole palju vaja mõelda, seda on juba praegu osaliselt näha. Ise arvaks et suurim probleem on lämmastikväetiste läbipääs, ja kui USA-l õnnestub kõigi silmis Iraan tembeldada nt ülemaailmse näljahäda vahetuks/otseseks põhjustajaks, ja muu maailm seda enam-vähem aktsepteerib, siis võib US vajadusel teha - mida iganes (Iraani suhtes).