Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 27 Mar 2025 16:47

mõned tehnikauudised, ehk tere tulemast nt seinapaneeli sisse valatud igavene pealtkuulamisseade (koos eluaegse toitega)
https://tehnika.postimees.ee/8218596/ta ... ara-ei-soo
See probleem (küll oluliselt ajutisema toitega) tekkis kunagi moskvas USA saatkonna ehitusel - ja lõpuks toodi nii paneelid kui mört (ja kõik muu) kohale lennukitega.

Teine rakendus ( a la hunger games) oleks panna ka nt metsas puutüvedesse millimeetrise diameetriga kaamerad/mikrofonid (lammutasin piisavalt ammu ühe "videokaamera-pastaka" lahti ja nägin kui absurdselt väikesed on nii mikker kui HD võimekusega kaamera), nagu ka lokaalsed releejaamad (st relay) info edastamiseks kaugema maa taha (kui keegi seda õige parooliga "küsib", muidu on releejaam iga mõttes vait kui sukk ja (eetris) nähtamatu).

Kolmas rakendus on aga nt droon mis sõidab Kiievist Vladivostokki, et mõni pakike kohale viia (või ka vastupidises suunas).

Ütleks lausa et sky-is-the-limit (erinevate tehniliste fantaasiate osas), kui jutt on väga kaua kestvast (ja piisavalt kergest) toiteallikast.
pop

Postby spl » 27 Mar 2025 20:13

Kaua võib seda hinnatõusude juttu ajada, pigem küsimus, kus on tarbijate murdepunkt. Minu arvates on see juba kätte jõudnud, vaadates poes inimeste ostukorvide sisu.

https://www.err.ee/1609646519/keskpanga-hinnangul-tousevad-toiduhinnad-tanavu-muudest-hindadest-enam
spl
Site Admin

Postby spl » 27 Mar 2025 21:11

Enefit Green viiakse börsilt ära nagu ma varem öelnud, erinevad kantprillid on teinud meie energiaettevõttes korraliku kaose. Samas Tallinna börs oli niigi igav, nüüd megaigav...
spl
Site Admin

Postby pop » 28 Mar 2025 02:06

spl wrote:Samas Tallinna börs oli niigi igav, nüüd megaigav...

Ma ei saa ise ka aru miks NASDAQ seda putkat üldse lahti hoiab.
Kapitalisatsioon on selline et kui keegi börsi ukse taga peeretab on turg shokis, või siis soovib (sisuliselt) taskuraha suurendamiseks mõne aktsia maha müüa teeb "börs" kohe megalanguse (või ei tee mitte midagi, kuna keegi ei osta ega müü, kuna tegevusel puudub mõte).
Seejärel on suur tõenäosus et avaneb ka võimalus minna Sakala/Estonia kvartalisse intervjuusid andma, ja tõestama et sa ei ole kaamel, ja et eesmärk tõepoolest ei olnud turgu manipuleerida vaid lihtsalt järgmisest õllest jäi natuke puudu (näiteks), ja tuli osa positsioone likvideerida (või siis et peale hernesupi sel päeval muud külmikus ei olnud).

See milises ulatuses sellisele pseudotegevusele raha tuulde lastakse, on muidugi täiesti omaette teema.
pop

Postby spl » 28 Mar 2025 13:39

Tegelt Enefit oli ainus potensiaaliga aktsia meie uinuval börsil, kui nad oleks õigesti investeeringuid juhtinud ja rääkinud ka dividendidest.

Teised aktsiad on ülehinnatud ja ma ei näe neil eriti enam tõusupotensiaali.
Müüsin enda kaubamaja aktsiad ka mingi aeg ära, kuna näen divikad vähenevad ja tulumaks haukab oma sellest piskust ning km tõus 1. juuli viib tarbijakindluse täiesti neg. skaalale. Aga nali selles, et neid polnud palju siis tilkus mulle postkasti vist 105 tehingu emaili :lol: :lol: :lol:
Ostud meie turul 1 või 5 kaupa, on ka kõvemaid mehi, üle 100 :D
spl
Site Admin

Postby spl » 28 Mar 2025 14:18

Ameerikast on saanud igasuguste "väärtusteta vänt", ma ei saa sellest aru. Ja mis kõige naljakam, ma ei näe, et ameeriklased tõsiseltvõetavate massidena protestiks selle hullu vastu.

https://www.delfi.ee/artikkel/120366846/ukraina-valitsus-kinnitas-uue-maavarade-kokkuleppe-variandi-saamist-usa-lt-ulemraadas-nimetati-seda-absurdseks

Merežko sõnul tuleb välja töötada täisväärtuslik rahvusvaheline leping, sest just nii on kokku lepitud. „Praegu pakutakse ootamatult mingi kontrahti teksti, mis ei ole rahvusvaheline leping ega vasta Ukraina õigusele, sest see on kirjutatud USA õiguse seisukohast. See ei ole vastuvõetav. On vaja tõsist lähenemist, sest jutt käib Ukraina ressurssidest, tema rikkusest ja tulevikust. Ja selle lahendamine ühe poole kontrahtiga on absurd,“ lausus Merežko, kelle sõnul tuleb ette valmistada rahvusvaheline leping, mis kuulub ratifitseerimisele Ukraina ülemraadas ja USA senatis.

Põhimõtteliselt pandi läbirääkimistel kõik paika, kuidas edasi minna. Nüüd tulid ameeriklased oma variandiga stiilis jälle võta või jäta. Läbirääkimised oleks nagu niisama olnud.

---

Jaapanlased vihastati ka välja nende 25% tollidega. Eile vaatasin, kus Jaapanis leitakse, et USA võla ostmine lõpetada ja hakata olemasolevat müüma. Saab põnev olema, kes üldse enam USA "võlga" osta varsti tahab, kui selline ebastabiilne hull eesotsas.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 28 Mar 2025 17:13

spl wrote:Enefit Green viiakse börsilt ära nagu ma varem öelnud, erinevad kantprillid on teinud meie energiaettevõttes korraliku kaose. Samas Tallinna börs oli niigi igav, nüüd megaigav...

Ma pole üleüldse aru saanud, mida see Enefit seal börsil tegi või miks ta sinna viidi. Selle viimase puhul võib saada aru, et mingi seltskond (selle läbiviijad, nõustajad, lobistajad ...) tahtsid midagi oma tasku sebida või siis mingeid poliitsõnumeid (vaadake kui ettevõtlusõbralikud me oleme või vaja on Tallinna Börsi kuidagi toetada jne.) ühiskonna kulul tekitada.

Nüüd ma pakun, et ametid või EE või poliitikud said aru, et nad või Enefit on jamas. Ntx. ei saa EE, Enefit või riik eurorahasid kasutada. Aga ei saa välistada, et Enefiti börsilolek muutus mingitel muudel põhjustel turbulentseks kellegi peas oleva JOKK skeemi (ntx. tuuleparkide toetusraha jagamise jne.) vms.
projekteerija

Postby pop » 29 Mar 2025 00:56

spl wrote:Eile vaatasin, kus Jaapanis leitakse, et USA võla ostmine lõpetada ja hakata olemasolevat müüma. Saab põnev olema, kes üldse enam USA "võlga" osta varsti tahab, kui selline ebastabiilne hull eesotsas.

Yuri Shvets luges kuskilt mõttekojast (tuleb au anda et ta loeb vist läbi kogu US olulisema meedia, ja teab ka enamike omaniketausta/sidemeid jne), et USA ja DT lollimängimise kaugem eesmärk ongi et USD odavneks muude valuutade suhtes, ja et nii saaks USA ennast uuesti "taasindustrialiseerida". Üks oma valuuta odavdamisele viiv variant pidigi olema ülejäänute poolne võlakirjadest vabanemine. Oli mingi idee vahetada need (st vabaneda soovijatelt) ringi null-intressilisteks 100 (loe: saja) aastateks ... paberiteks. Viimane kõlab küll tiba raju vandenõuna, aga eks mõttekojad kohati ka lihtsalt sondeerivad pinda (et mida arvatakse, ja mis proportsioonis).
pop

Postby projekteerija » 30 Mar 2025 22:00

projekteerija wrote:
spl wrote:Enefit Green viiakse börsilt ära nagu ma varem öelnud, erinevad kantprillid on teinud meie energiaettevõttes korraliku kaose. Samas Tallinna börs oli niigi igav, nüüd megaigav...

Ma pole üleüldse aru saanud, mida see Enefit seal börsil tegi või miks ta sinna viidi. Selle viimase puhul võib saada aru, et mingi seltskond (selle läbiviijad, nõustajad, lobistajad ...) tahtsid midagi oma tasku sebida või siis mingeid poliitsõnumeid (vaadake kui ettevõtlusõbralikud me oleme või vaja on Tallinna Börsi kuidagi toetada jne.) ühiskonna kulul tekitada.

Nüüd ma pakun, et ametid või EE või poliitikud said aru, et nad või Enefit on jamas. Ntx. ei saa EE, Enefit või riik eurorahasid kasutada. Aga ei saa välistada, et Enefiti börsilolek muutus mingitel muudel põhjustel turbulentseks kellegi peas oleva JOKK skeemi (ntx. tuuleparkide toetusraha jagamise jne.) vms.

Samost ja Aaspõllu oma Vikerraadio tänases saates lahkasid ja jõudsid pea samale järeldusele...Kaja peaministrina ja Keit rahandusministrina tegid ...ja sellele järgnes kiiresti kõrge (hästimalstud) ametikoht Euroopas... :HEAD maksumaksja helpigu ära ja maksku ka kinni. :evil:
projekteerija

Postby Majandushuviline » 31 Mar 2025 00:29

Majandushuviline wrote:
pop wrote:Majandushuviline, see selgitus haakub hästi selle uskliku molekulaarbioloogi näitega universumi üheest otsast teise roomava teoga, ilmekustamaks valgu optimaalse kuju väljaarvutamiseks minevat aega (ma ei ütleks ka et viidatud video otseselt vastanduks). Omaenda sisetunde järgi tajun ma seda natuke monte-carlo simulatsiooni analoogina, mis ennustab liivakella alla (alati) koonusekujulise kuhja teket, kuid ei määra iga liivatera asukohta selles (ja universumi ühest otsast teise roomamiseks kuluva aja järgi puudub lihtsalt vajadus).

Sy (Seymour) Garte (biokeemia PhD) kirjeldab lühikeses loengus bioloogia muna-kana olukorda rakkude kopeerimisega, mis ei sobitu hästi evolutsiooni pilti. Ühise eellase RNA - DNA - LUCA isetekke raskustest on ka pikem ja põhjalikum arutelu.

James Tour on kutsunud Rob Stadleri esitlema arutlust Are We Really 98% Chimp? Esimesed 20 minutit on sissejuhatus ja viimase 25 minuti sees on peamised väited. Sellega seostuv tähelepanek raku paranduse mehanismide vajalikkusest alates algusest.
Majandushuviline

Postby pop » 31 Mar 2025 01:59

spl wrote:Nüüd ma pakun, et ametid või EE või poliitikud said aru, et nad või Enefit on jamas.

Ma arvan et õigesti pakud. Sisering on tavaliselt rämpsreitingust oluliselt varem teadlik, nagu ka sellest et (mingi ime läbi) "targa raha" kaasamisel võib asi päädida kohtu/arbitraazhiga, ning sellisel juhul tulebki finantseerimisallikana kõne alla eeskätt "loll raha" (= IPO).
pop

Postby spl » 31 Mar 2025 08:04

Oli au Tallinnast - Lätti sõita, maakana teen selliseid sõite suht harva,
seda enam tajun muudatusi. Põhimõtteliselt on Tallinn - Pärnu - Ikla tee täiesti katastroof,
sest samal päeval sadas vihma. ca 70% on suured rööpad sees ja sisuliselt mõlemal sõidurajal oli nö
kaks "veekraavi". Vesiliug 100% garanteeritud. Küsime nüüd nii, varsti hakkavad toimuma suured õnnetused, kes vastutab ?

See "sääst" teede parandmise pealt läheb maksma kordades rohkem miljoneid kui säästeti ning maksab kõvasti inimelusid.
spl
Site Admin

Postby Majandushuviline » 31 Mar 2025 14:47

Majandushuviline wrote:
pop wrote:Majandushuviline, see selgitus haakub hästi selle uskliku molekulaarbioloogi näitega universumi üheest otsast teise roomava teoga, ilmekustamaks valgu optimaalse kuju väljaarvutamiseks minevat aega (ma ei ütleks ka et viidatud video otseselt vastanduks). Omaenda sisetunde järgi tajun ma seda natuke monte-carlo simulatsiooni analoogina, mis ennustab liivakella alla (alati) koonusekujulise kuhja teket, kuid ei määra iga liivatera asukohta selles (ja universumi ühest otsast teise roomamiseks kuluva aja järgi puudub lihtsalt vajadus).

Sy (Seymour) Garte (biokeemia PhD) kirjeldab lühikeses loengus bioloogia muna-kana olukorda rakkude kopeerimisega, mis ei sobitu hästi evolutsiooni pilti. Ühise eellase RNA - DNA - LUCA isetekke raskustest on ka pikem ja põhjalikum arutelu.

James Tour on kutsunud Rob Stadleri esitlema arutlust Are We Really 98% Chimp? Esimesed 20 minutit on sissejuhatus ja viimase 25 minuti sees on peamised väited. Sellega seostuv tähelepanek raku paranduse mehanismide vajalikkusest alates algusest.

Ülevaade raku membraani ülesannete keerukusest tekitab ka päris hästi küsimusi, kuidas need saaksid vaenulikus keskkonnas iseeneslikult tekkida.
Majandushuviline

Postby projekteerija » 31 Mar 2025 23:12

Kas Ukraina kullakaevanduses peitub ka Putini tegelik põhjus?
https://arvamus.postimees.ee/8220883/ka ... lik-pohjus
Nõuka ajast on meeles, et Afgaani minekut põhjendati sealsete üliväärtuslike maavaradega (miskid gaasileiud jms. mis ka koolikaartidel olid ära tähistatud). see vara ei tohi kapital,istde küüsi sattuda... Tambiti see maa n.ö. keskaega. Aga nii Sovjetid kui ka alguses vastasrinde toetaja USA pidi sealt põgenema...Samas naavaradest saadavast rikusest pole suurt midagi kuulda (või sellest ei räägita).
Süürias leiti gaasi ja veel midagi (meenub, et siingi sai sellest juttu tehtud) ...ja läks madinaks. Nüüd seegi maatasa taotud augu sarnane ning ebaselge mis edasi saab. Ning ennustamatu kas sealt ikka on midagi väärtuslikku üldse võimalik kätte saada või kohalike sisemise pingutuse toel elatumisallikana vabatahtlikult maailmaturule tulemas. Või siis võtavad tihi hiinlased.
Igal pool kus naftalõhna või gaasiauru tulemise risk, on läinud riburada pidi jamaks (või jamad kestnud 100 + aastat. Alöates Tstseeniast...Liibüast kuni Venetsueelani jne.).
Nüüd kus energeetikas suuremad ümbermängimised (autod jms. ei pea ilmtimgimata liikuma naftaga ja ka toa kütmist-jahutamist on mõistlikum-odavam ilma söe, gaasi ja õlita korraldada) toimumas (eriti tulevikuväärtustes) siis nüüd huvi muudel "möödapääsmatutel" (või selleks peetavatel ... kuigi samas nii mõnigi muldmetall vms. võib üleöö väärtusetuks muutuda kui mingigi innovatsioon paljudest skaleeritavaks reaalsuseks peaks osutuma) maavaradel. Igak juhul pealkirjades-sõnavõttudes domineerivad nafta-gaasi asemel muud "varad". On neil siiski seda väärtust või on vanast harjumusest usk, et pean olema mingi tuleviku väärtus mille pärast ärbelda ja jamasid korraldada...
Kui Ukrainas madinaks läks, tekkis esmalt mõtteke, et põhjuseks oli hoopis Venemaa hirm Euroopa ja teiste nafta-gaasi jms. suure tarbimise konksu otsast ära vingerdamine. Kui seakt bojaaridele kasvavalt tulu ei tule siis ...juhtub nii nagu ikka. Allpool läheb märuliks ja bojaarid-oligarhid satuvad õlikatlasse vms.
projekteerija

Postby Majandushuviline » 01 Apr 2025 00:01

Majandushuviline wrote:

Ülevaade raku membraani ülesannete keerukusest tekitab ka päris hästi küsimusi, kuidas need saaksid vaenulikus keskkonnas iseeneslikult tekkida.

The MYTH of Junk DNA
Energy & Metabolism
Miller-Urey Experiments
Majandushuviline

Postby spl » 01 Apr 2025 09:42

Kes oleks võinud arvata ? See, et selle registreetimistasu loogika leiutas. Antud ametnikud / analüütikud vääriksid päeva pealt vallandamist.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120366371/uute-autode-muuki-tabas-krahh-automuujate-liit-soovitab-soidukimaksu-ule-vaadata
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 01 Apr 2025 10:02

pop wrote:
spl wrote:Nüüd ma pakun, et ametid või EE või poliitikud said aru, et nad või Enefit on jamas.

Ma arvan et õigesti pakud. Sisering on tavaliselt rämpsreitingust oluliselt varem teadlik, nagu ka sellest et (mingi ime läbi) "targa raha" kaasamisel võib asi päädida kohtu/arbitraazhiga, ning sellisel juhul tulebki finantseerimisallikana kõne alla eeskätt "loll raha" (= IPO).

Tasapisi tilgub infot juurde. Ja pilt läheb üha segasemaks, absurdimaigulisemaks, arusaamatumaks. Ilmselt siseringiäride jms. sogase vee ideaalmaastik. Otsustab keegi ühtemoodi ...on väärtus. Otsustab-hääletab teistmoodi on asi kohe väärtusetu rämps või investori must riskiareng.
Enefit Greeni rahaline seisukord on nii halb, et dividendi ei taheta maksta.
https://majandus.postimees.ee/8221177/e ... eta-maksta
Enefit Greeni börsiretke korraldajad vaikivad Eufooriaotsus. :HEAD
https://majandus.postimees.ee/8221088/e ... d-vaikivad
Eesti Energia läheb ​Enefit Greeni aktsionäridele nende enda rahaga kosja ("Lolli" raha ja poliitlubaduse saab alati ära/tagasi võtta... :evil:)
https://majandus.postimees.ee/8218909/e ... haga-kosja
projekteerija

Postby Majandushuviline » 01 Apr 2025 11:01

Majandushuviline wrote:

The MYTH of Junk DNA, Energy & Metabolism, Miller-Urey Experiments

Challenge to Origin of Life: Biopolymers selgitab kuidas vesi on vajalik ja samas takistab arengut, molekulide ühesugust käelisust eelistavaid looduslikke reaktsioone pole teada, ebasobiva jada tekitamise tõenäosus on palju suurem kui toimival jms.
Majandushuviline

Postby spl » 01 Apr 2025 16:24

projekteerija wrote:
pop wrote:

Tasapisi tilgub infot juurde. Ja pilt läheb üha segasemaks, absurdimaigulisemaks, arusaamatumaks. Ilmselt siseringiäride jms. sogase vee ideaalmaastik. Otsustab keegi ühtemoodi ...on väärtus. Otsustab-hääletab teistmoodi on asi kohe väärtusetu rämps või investori must riskiareng.
Enefit Greeni rahaline seisukord on nii halb, et dividendi ei taheta maksta.
https://majandus.postimees.ee/8221177/e ... eta-maksta
Enefit Greeni börsiretke korraldajad vaikivad Eufooriaotsus. :HEAD
https://majandus.postimees.ee/8221088/e ... d-vaikivad
Eesti Energia läheb ​Enefit Greeni aktsionäridele nende enda rahaga kosja ("Lolli" raha ja poliitlubaduse saab alati ära/tagasi võtta... :evil:)
https://majandus.postimees.ee/8218909/e ... haga-kosja

Räägin mingi räme rapsimine algas EE's ja enamasti see ei tähenda head, aga egas eelmised kantprillid ei vastuta 8-)
spl
Site Admin

Postby spl » 01 Apr 2025 18:00

Kui selline asi peaks päriselt tõeks saama, siis oleme Eestis kõrgtasemeliselt p...ses. Lihtsalt keskklass liigub vaesusesse. Maapiirkondadest rääkimata, seal juba ammu vaesus.

https://www.err.ee/1609650884/analuutikud-aastane-hinnatous-voib-jaada-kuue-protsendi-juurde

---

Soovitus valitsejatele, kui vähegi tervet mõistust jäänud ! Jätke km tõus 1. juuli ära, te tulistate kõvasti jalga kõigile, ka endale.

https://www.aripaev.ee/uudised/2025/04/01/euroala-inflatsioon-langes-22-protsendile
spl
Site Admin

Postby spl » 02 Apr 2025 08:49

Oh ma hoiatasin igasutuste kantprillide juhtimisvõimetuse eest ammu. Iroonia see, et neil juhtidel olid ulmelised palgad ja samuti ka nõukogul, reaalselt "vastutust" millest alati räägitakse.
Ei võta keegi !!!

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120367512/kolm-plaani-eesti-energia-paastmiseks-enefit-greeni-riigile-tagasi-ostmist-valmistati-ette-kuid

Ekspress kirjutas juba eelmisel kevadel, et Eesti Energial on tulemas saatuslik aasta. Riigifirma oli ennast kõriauguni täis laenanud, aga raha peale pole tulnud, sest investeeringud on veninud.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 04 Apr 2025 17:00

Loen neid praeguseid igapäevaseks muutunud miskist Ameerikamaa segaste kontorist tulevaid uudiseid ja ei oska enam üllatuda. Uus majandusdimensioon ...mis mõõtmes (7d ...?) seda ei saa aru (käib inimvõimetest lihtsalt üle...).
Kõige arusaamatun on selle juures, et meie poliitikud, ametnikud ja eriti rahandusinimesed on julgenud viimastel nädalatel ennustada Eestile majanduskasvu. Seda veel paar päeva tagasi otseeetris... :?
Igal juhul soomlased on veendunud, et tänavune majanduskasv on lõplikult läinud...
https://yle.fi/a/74-20153075
Arvestades seda, pole meilgi mingit alust oodata mingit anomaalset erisust.
Ei üllatuks, et eelmise aast lõpus toimunud aktiviseerumine oli vaid põhjustatud ees ootavatest maksutõusudest (automaks, käibemaksutõus...) ja paljude investorite "õigeaegsetest" väljumistest (kiire müügi tegemiseks andsid varadele avalikuse jaoks õiglasena paistva või lausa hea hinna) ja sellega kaasnenud igasuguste kallimate (ühekordsete)teenuste-maksukaenumiste aktiviseerumine jms.
projekteerija

Postby spl » 05 Apr 2025 16:36

Kui Venemaa ei suutnud Ameerikat hävitada, siis Trump onselle ära teinud sisuliselt 4 kuuga.

https://www.err.ee/1609655267/trump-kaubandussoda-ei-tule-kerge

lollus.png
lollus.png (64.74 KiB) Viewed 295 times
spl
Site Admin

Postby spl » 05 Apr 2025 16:38

Mis kõige toredam, meil Ameerikaga relvahangeid. St kuna EU'le 20% tariif, siis kõik need lepingud muutuvad kallimaks... Üldse Ameerikast relvade ostmine läheb palju kallimaks.
spl
Site Admin

Postby spl » 06 Apr 2025 07:47

:o :o :o Uue põlvkonna inimeste IQ tase paneb nüüd tõesti muretsema.

Delfis artikkel:

Parter müüdi pea päevaga välja! P--rte-lpoja ja M+al-----l-ka uue vestlusõhtu piletid läksid kalli hinnaga nagu soojad saia
spl
Site Admin

Postby spl » 07 Apr 2025 07:51

Mul hakkab tunne tekkima, et Trump suudab põhjustada suurima aktsiakrahhi, mida me seni näinud oleme. Trend liigub sinna suunas.

Tuletan meelde, et teie kogutud rahad pensionifondides põleb ka heleda leegiga + fondihalduri tasud juurde.

https://www.err.ee/1609656041/trump-vordles-tollimakse-ravimitega

https://www.ohtuleht.ee/1128308/mis-saab-meie-pensionitest-trumpi-keeristorm-maailma-majanduses-ja-finantsturgudel

---

https://www.err.ee/1609656701/borside-vabalangus-on-viinud-eesti-pensionifondid-punasesse
spl
Site Admin

Postby spl » 07 Apr 2025 08:38

Liigume Eestis pe- kursil nagu varem rääkinud, hinnatõus vaid kiireneb ja valitsus võimendab seda (stagflatsiooni). Trumpi laamendamise taustal, ei tule meil ka mingit majanduskasvu.

https://www.err.ee/1609656098/tapsustatud-andmed-martsis-tousid-hinnad-aastases-vordluses-4-4-protsenti

https://majandus.postimees.ee/8225028/lenno-uuskula-toidu-jatkuv-hinnatous-teeb-meeleharmi
spl
Site Admin

Postby spl » 08 Apr 2025 11:13

Eile õhtul vaatasin CNNi, naine küsis, mida ma vaatan ütlesin "Idiokraatia 2". Selle peale öeldi "aga seda filmi pol ju veel ilmunud!"
Jäi üle nentida, et kahjuks see film juba olemas ja reaaleluline. See mida Trump suust välja ajas oli uskumatu, ja naljakas oli 3 puudlit näha kõrval voodil istumas, kes muudkui kaasa noogutasid.
spl
Site Admin

Postby pop » 08 Apr 2025 11:40

ja jätkuks Eesti p-kursile kursile (juhul kui see Paldiski auk peaks tekkima)
https://arileht.delfi.ee/artikkel/12036 ... aline-kasu

Ehk siis KPMG on vist unustanud sisse arvutada "sotsiaalse kasumi", nagu oli see Rail Balticu "plusside" kokkulugemisel. Huvitav et august saadava kivihunniku kasutusotstarbe osas midagi (vähemalt selles artiklis) ei mainita (muudatusi teedeehituse täitematerjalis jne).

Ma natuke tean audiitorfirmade köögipoolt, ja võin öelda et valemit alustatakse suures osas just sellest võrdusmärgist paremale jäävast loosungist, ning selle (positiivse hüüdlausega) sobitatakse siis see komplekt muutujaid ja nende väärtusi mis vasakule poole jäävad (ja kui tuleb puudu lisatakse "sotsiaalne kasum" vms).

Artiklis on ka mainitud kes on arvutuse tellija.

===============================
Kunagi, raudteetransiidi kõrghetkedel, mainis Strandberg et kõige suurema SKP kasvu saaks me siis kui keeraksime naftavagunid kuskil võimalikult asustatud kohtade juures lihtsalt kummuli - siis "lisandub majandusse" SKP kasvu näol tänu puhastustöödele jne suurusjärgu võrra suurem summa kui see mis raudtededtransiidi tasudena saadakse.
pop

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest