Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 10 Feb 2024 11:45

teretere wrote:[quote="td"
olen intervjuu vaatamisega poole peal, peab ütlema, et P. on muidugi badass selle parimas tähenduses, mis puudutab kõneosavust ja veenmisoskust
takkeri osas ei oska enne intervjuuu lõppu veel seisukohta võtta

----
ma arvan, et takkerile tehakse liiga
kritiseerijad võiksid ise karukoopasse minna ja parema intervuu teha (teravamaid küsimusi küsida jne.)
iseasi, kass strateegiliselt oli see hea plaan minna P-t intervjueerima

ja 2 tundi sellises intervjuus vastu pidada on kompliment mõlemale
mina oma tänases konditsioonis enam seda ei suudaks ...

Kui jaksu ja tahtmist siis seoses takkeriga ca 15 minutit https://www.youtube.com/watch?v=swL9QYG ... l=Redacted

ja kolm tasub kuulamist minutit John Mearsheimeri seisukohti https://www.youtube.com/watch?v=tTf7AGM ... uetainment[/quote]

Mõistan Sinu soovi keskenduda vaid positiivsele.
Ja võibolla ka siitpoolt selle meid kõiki otseselt või kaudselt varem või hiljem puudutava teemakäsitluse lõpetuseks.
Samas olles teadlik maailma dualistlikust iseloomust milles me elame, võin kinnitada oma piiratuse juures otseloomulikult, et see on mission impossible :)

takkeri stiilinäide seekord kodukamaralt ca 50 esimest minutit mis üsnagi reaalselt(otseloomulikult ainult minu subjektiivse arvamuse kohaselt) connectib dotsid P-i intervjuuga

https://www.youtube.com/watch?v=A6qHWxn ... el=RangoMC
Tucker Carlson Tonight 2/9/24 | Tucker Carlson February 9, 2024
teretere

Postby teretere » 10 Feb 2024 12:17

Jäi näppu :)

https://www.youtube.com/watch?v=buKpbm0 ... Motivation
Reason and Passion - Khalil Gibran
teretere

Postby projekteerija » 10 Feb 2024 17:29

Soome suurimal ehitajal/arendajal on üle tuhande valminud korteri n.ö. lattu kuhjunud.
Uute korterite ehitamisega on nüüd pidurid plokki tõmmatud. Tänavu alustatakse/on alustatud vaid 91 ehitamist.Ehk mahtudega on kordades kokku tõmmatud...
https://yle.fi/a/74-20073877
Sama seis oli Lama ajal. Õppisin siis väheke Soomes ja õppeprogrammis ette nähtud vaatluspraktikatega jms. oli kursuse juhendaja sõnul raskusi. Ta ei leidnud sobivaid/sobivas faasis objekte ja siis oli sunnitud tellima busse, et meid vedada kuhugile kaugele. Espoos, Helsingis, Vantaas sisuliselt seeaeg midagi ei ehitatud.
Loos mainitakse, et probleemiks on omakapitali kinniolek ja valel ajal tehtud ehitustegevus. Seda kurtsid siis ka meie lektorid. Tagantjärgi hinnangutes on selgunud, et suur osa valminud ning müümata või siis lama ajal tühjaks jäänud uuematest hoonetest jäid aastateks/aastakümneteks tühjadeks e. siis huvi taastumise ajal (kui see üldse taastus. Mõned arengud toppasid lõpkilult ning piirkonnad - hoonete tüpoloogiad jäidki koormaks) olid moraalselt vananenud.
Kui lama ajal uushoonete hinnad kiiresti alanesid, siis müüd seda jätkuvalt paaniliselt-süsteemselt välditakse. Siiani selles osas edukalt... et ALE-sid ja kiirmüüke pole näha-kuulda olnud.
YIT suurtegijana pakub (koos pankadega?) intressikaitset - kompensatsiooni.
https://www.hs.fi/talous/art-2000010215741.html
projekteerija

Postby td » 10 Feb 2024 19:10

#Audio #Analoogseadmed

Kes on tulnud grammofonide ja makilintide ajastust, siis nendele ei ole võõras kiri "wow and flutter" aparaadi passis. Siin on üksikasjalikult see lahti seletatud:
https://reflectiveobserver.medium.com/w ... 1cc9495d24
Video seal sisuliselt kordab artiklis kirjutatut.

Artikkel on väga tehniline, aga tavalisele audiofiilile olulise võtsin kokku:

wow on sageduse kõikumine alla 6 Hz raames (nt. deformeerunud rullikud, rihmade vananemine, tsentrist väljas heliplaat)
flutter on sageduse kõikumine üle 6 Hz raames (nt. hooratta paindunud võlli tõttu)
drift ehk taasesituskiiruse viga

kõrvalekalle antakse protsentides: ∆f / f
Nii näiteks, kui kassetile salvestatud 3000 Hz testtoon kostub kõlarist kui 2965 Hz, siis taasaesituskiiruse viga
∆f / f = –35 / 3000 = –1,17 %

Sageduse enda kõikumist ehk *laperdamist võib kujutada võnkumisena (justkui sagedusmodulatsioon, kus "kasulik" signaal on 4 Hz ja "kandesagedus" 2965 Hz).
∆f / f = 4 / 2965 = 0,13 %

Miskipärast on see kõrvale kõige häirivam just 4 Hz piirkonnas ning tunduvalt erinev madalatel ja kõrgetel sagedustel. On loodud vastav graafik, kuidas vastavalt sagedusele ja kõrvalekalde ulatusele selle efekti hinnatakse, detsibellides. Seetõttu, kui laperdamine ei ole täpselt sagedusega 4 Hz, siis lisatakse arvutusele vastavast graafikust leitav korrektsioonikoefitsient (artiklis on toodud 2 näidet laperdamise arvutamiskäigu kohta, see korrektsioonikoefitsient on alati alla ühe, sest 4 Hz juures oli see efekt maksimaalselt häiriv).
Kui see koefitsient tähistada näiteks sümboliga A, siis mõne teise sageduse jaoks:
A * ∆f / f
See "irriteerimiskoefitsient" A on vahemikus 1 … 0,01 (A = 0,01 on aga üsna marginaalne juht, kus sagedus f on < 0,2 Hz või > 200 Hz, seevastu 0,8 Hz või 20 Hz korral A = 0,5)

Laperdamise mõõtmiseks on eri maades erinevad standardid, kokku vähemalt viis. Nende detsibellikõver on umbes sama, aga testtooni sagedus (3 kHz või 3,15 kHz) ja muidugi mõõtmise definitsioon (peak value, average value või effective value) on erinevad. Ära on toodud isegi NSVL standard, mis sarnanes IEC standardile.
Nii palju jama ühest ainsast nähtusest!

Väga kõrge (200 + Hz) sagedusega kõikumised on vaevu tajutavad, aga nad siiski tekitavad fenomeni, mida võib kutsuda kui "dirty sound" või "listening fatigue".
Samas, oluline pole mitte ainult sageduste erinevus vaid ka selle lisasageduse osakaal üldisest helitaustast. Nii et asi on veelgi keerulisem.

=====================================

Wow and flutter (Nõuka aja GOST 24863-87):
kasssettmakid:
4-klass (diktofon): ±0,4 %
3-klass (kaasaskantav makk): ±0,35 %
2-klass (tavaline koolipoisi kassettmakk): ±0,2 %
1-klass (diskori kassettmakk): ±0,12 %
0-klass (sisuliselt stuudio makk): ±0,08 %

lintmakid:
1-klass: ±0,1 %
0-klass: ±0,08 %

Nõuka standardid olid kõrged, aga 0-klassi kassettmakke oli NLiidus ainult üks ja see maksis ca 10 kuupalka: Majak 010. Tundub, et veelgi kitsam oli aparaatide nimetamisega, sest ikka kordub see Majak, justkui teisi sõnu vene keeles polekski.

Wow and flutter vastavalt Saksa standardile DIN 45 500 ja 45 501:
kassettmakk: ±0,4 %; drift ±2 %
HiFi kassettmakk: ±0,2 %; drift ±2 %
kodu lintmakk kiirusel 19,5: ±0,2 %; drift ±2 %
kodu HiFi lintmakk (sõltumata kiirusest): ±0,2 %; drift ±1,5 %
stuudio makk kiirusel 19,5: ±0,15 % (kiirusel 76,2: ±0,1 %); drift ±0,2 %

grammofon:
tavaline grammofon kiirusel 33,3: ±0,2 %; drift ±2 %
Hi-Fi grammofon kiirusel 33,3: ±0,2 %; drift –1 % kuni +1,5 %

Missugust laperdamist kannatad välja sina? Artikli autor katsetas enda peal ja leidis, et 0,15 % on see, mis on muusika kuulamiseks hea, aga kõik üle 0,2 % on häiriv.
Artiklis on toodud ka mõõtmise äpp allalaadimiseks, aga selle kasutamiseks on vaja muidugi vastavat testlinti, millel on testtoon sagedusega 3,15 kHz.

Tänapäeva MP3 ajastul tunduvad muidugi kõik need probleemid ja arvutused elukauged. Tekkib ka küsimus, et miks ei tehtud suuremat hooratast vms. Aga kapitalismile on omane optimeerimine - kui nõudlus püsib, pole paremat aparaati vaja, keskmise tarbija jaoks oli suund kompaktsusele ja hinnale, mitte kvaliteedile.

----------------
*kuidas üleüldse on see termin eesti keelde tõlgitud? võbelus? värelus? laperdamine? loperdamine? ujumine?
Last edited by td on 10 Feb 2024 23:08, edited 10 times in total.
td

Postby spl » 10 Feb 2024 19:35

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120269190/juukseloikus-varasema-kumne-asemel-15-eurot-okonomist-selgitab-mis-on-jarsu-hinnahuppe-taga

Sellise hinnatõusu näite puhul on tegemist keinsistlikust majanduskäsitlusest tuttava terminiga menüükulud. Selle termini alge pärineb restoranimaailmast, kus reeglina ei muudeta menüüs olevate toitude-jookide hindasid jooksvalt kulude muutuste tagajärjel ükshaaval ja sendikaupa, vaid võetakse korraga ette kogu menüü ning pannakse kõikidele toodetele uued hinnad. Sealjuures tõstetakse sageli hindu varuga, et end mõneks ajaks tulevikus oodatavate sisendhindade ja -kulude tõusu vastu kindlustada ilma, et peaks „uut menüüd trükkima“.

Asja nimi on haiglane ahnus, meie ettevõtlud ja poed meenutavad koera, kellel keel suust väljas ja paneb pea autoaknast välja kui vähegi võimalik (kutsume seda leitud põhjuseks). Nüüd oli KM tõus, tuletan meelde, et elektri põhjusega tõsteti kõvasti hindasid. Elekter on stabiliseerunud, ta natuke kallim. Aga need hinnatõusud kordades suuremad.

---

Rääkides tarbijakindlusest, olen hakanud niivõrd minimaalselt tarbima kõike tooteid ja teenuseid. Sest ütlen ausalt, ma leian, et need on mõttetult kallid.

---

Ja turistid peavad ka meid mõttetult kalliks riigiks.
spl
Site Admin

Postby td » 10 Feb 2024 19:40

(kustutatud)
Last edited by td on 18 Feb 2024 12:26, edited 1 time in total.
td

Postby td » 10 Feb 2024 19:56

projekteerija wrote:Sama seis oli Lama ajal.

Üks põlvkond on vahetunud ja uus peab jälle õppima omaenda vigadest. Nii naeruväärne või küüniline või mõttetu kui ka see ei paista ...
td

Postby td » 10 Feb 2024 20:03

spl wrote:Rääkides tarbijakindlusest, olen hakanud niivõrd minimaalselt tarbima kõike tooteid ja teenuseid. Sest ütlen ausalt, ma leian, et need on mõttetult kallid.

Sellel on ka filosoofiline külg. Kas inimene tahab olla vaba (s.t. sõltumatu?)
Kui jah, siis ta peab olema võimeline kõiki vajalikke asju ise "muretsema", sõltumata riigikorrast, hinnatasemest või kaupmeeste tujudest. Rääkimata rahvusvahelisest kaplemispositsioonist.

On öeldud ka, et vabadust ei saa olla ilma vastutuseta. Selle näiteks on kodanikupalk, mida ma kunagi promosin ja nüüd pigem eitaval seisukohal olen. Kui kodanikupalk pannakse sõltuma lojaalsusest, siis ongi kodanikuvabadustega kööga. Sama juhtub muidugi ka pangaarve, pensioni, palga jms-ga. Tahad olla vaba - pead olema suuteline tarvilikke asju ise "muretsema" (tootma, vahetama vms.)
td

Postby spl » 10 Feb 2024 20:06

to td,

pea vastu nagu ütlen allaandmine on vaid nõrkadele. Tean seda tunnet, lapsepõlvest saadi olnud geneetilise anomaalia tõttu sellised valud sisikonnas, et eluisu kaob. Tipphetkedel võiks käärid lüüa nelipealihasesse ja ma ei tunneks neid kääre seal.

Aga nagu ütlesin, eestlane raisk selline tugev vanakurat. Isegi kui Peetrus kutsub, tõstame justkui käe, et lehvitada. Aga tegelikkuses keskmise sõrme :twisted:
spl
Site Admin

Postby spl » 10 Feb 2024 20:10

to td,

sõltumatust raske saavutada. Eestis see nali, kui kõik teised sind elus unustavad, siis arved ja maksuamet ei unusta sind kunagi.

Ma võtan asju kõike analüütiliselt: nagu Pipi Lotta ütles kaksplusskaks moodi, kui näen, et hinnatõusuga üle mõistuse mindud, otsin kas välismaalt kauba või jätan tarbimata.
See on täiesti kohutav ahnus, mis Eestis toimub.

Automaks, sellist nurisünnitust suudab välja mõelda vaid tõeline "vaimuhiiglane". Meil auto omamine kallim siis kui Saksamaal !

---

Muideks oli tore sõna: "optimism", see kadus mul Eestis. Asendus lootusetuse tundega, näed kuidas rumalus on võtnud võimust. Sellist rumalust / ignoratnsi annab valitsemise tasemel leida.

Tänud ka foorumlastele, kes mainisid Hispaanias huvitavaid kohti, olen ka tuttavatelt saanud soovitusi. Ütleme nii, et natuke natuke veel piinelda, siis ka valin "elu". Ma ei viitsi enam seda vaimset taandarengu protsessi Eestis kaasa teha.

Ja tore on neid "optimist" kohata minu tuttavate seast, kes nüüd käivad järjest raha laenamas ja kurdavad tööd pole. Ma ei saanud jätta ütlemata, oodake kus on teie optimism !!
spl
Site Admin

Postby td » 10 Feb 2024 20:15

(kustutatud)
Last edited by td on 18 Feb 2024 12:27, edited 2 times in total.
td

Postby spl » 10 Feb 2024 20:16

Ma ei tea, miks meenus mulle kohe lugu https://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M
spl
Site Admin

Postby td » 10 Feb 2024 20:17

spl wrote: ... kui kõik teised sind elus unustavad, siis arved ja maksuamet ei unusta sind kunagi.

Selle võiks lausa ära raamida ja panna aforismide kausta. Valus tõde.
Aga noh, küllap ka teised tuletavad end meelde, kui neil on lootust midagi sinu käest saada ....
td

Postby spl » 10 Feb 2024 20:18

Igatahes foorumlased hoiavad pöialt! Ja td vanduda võib ka, pane vaid sõnadele tühik vahele :twisted:
spl
Site Admin

Postby spl » 10 Feb 2024 20:19

td wrote:
spl wrote: ... kui kõik teised sind elus unustavad, siis arved ja maksuamet ei unusta sind kunagi.

Selle võiks lausa ära raamida ja panna aforismide kausta. Valus tõde.

Nagu mu naine ütles, et ekstraverdina mul väga hästi arenenud verbaalne kõhulahtisus. Ja tihti tsiteerib minu ütlusi :D
spl
Site Admin

Postby td » 10 Feb 2024 20:20

spl wrote:Ma ei tea, miks meenus mulle kohe lugu https://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M

jajah, vaatasin ka ise hiljuti seda uuesti
tunduvalt kangem kraam kui laul "Don't worry, be happy"

---
teatud vanuse ja elukogemuse korral kipuvadki paljud väljaütlemised aforismi kaalu saama - nii me ükskord sõbraga istusime Norra mägede vahel orus voolava vee ääres ja arutasime neid asju, taustaks vee kohin ja lammaste määgimine.
td

Postby spl » 10 Feb 2024 20:25

Aga jah, julm soovitus noortele. Õppige Eestis päris amet (mitte mingi suhtekorraldus, sotsioloogia jne), soovitan kutsekat, ala tasemel keevitus, CNC jne. Kuid ärge siduge enam oma elu selle riigiga, raiskate liiga palju oma elust ära.

Muideks IT juba nii ja naa, terve maailm toodab IT inimesi juba. Loomulikult arste võtavad enamus riike rõõmuga ka vastu.

Meil saanud postsovjetlik Potjomkini küla: riigil vaid jäänud ainus eesmärk, saaks inimesi maksimaalselt koorida enda kehva töö kompenseerimiseks. Samuti ka äris - leida alati loll põhjus, miks rämedalt koorida.
spl
Site Admin

Postby td » 10 Feb 2024 20:37

Eesti riigil oli mõtet seni, kuni oli lootus taastada ja säilitada rahvusriik. Vahepeal tundus, et see ongi taastatud, aga poliitikute "ebaloogilised" otsused näitasid, et tegelikult ei juhi neid eesti rahvas vaid globalitslikud jõud - kas nad ise sellest aru saavad või mitte, on sekundaarne probleem.
Säilitamise koha pealt kadus lootus, kui 1987.a. põlvkonna naised ei sünnitanud neile vastava arvu lapsi. (See järsk tõdemus ehk paradigma muutus on jäänud just viimastesse aastatesse, kus koovit röövis ühiskonna tähelepanu, nüüd jääb üle konstateerida fakti, et 37-aastased naised 3+ last ilmale ei too) Nende järel tulevad põlvkonnad, kellel pole potentsiaali rahvaarvu tõsta (kui nad ei võta üle usku, kus 5 last peres tavaline). 1987.a. põlvkonna lapselapsed aga ei erine enam üldisest taustast. Lisame siia juurde ka uute põlvkondade naiivsuse ja kogenematuse rahvusliku mõtte säilitamise osas.

Kui eestluse säilitamine pole võimalik ja geograafilisel alal nimega Estonia ootab ees pikk majanduskriis + sõjaoht, siis ei olegi paremat otsust kui minna ja luua oma kogukond kuskil mujal, paremas majanduslikus, geograafilises, poliitilises asukohas. Elu on kõigil ainult üks, rahvuslik mõte tuleb peale isiklikku mõtet (nimetatagu seda Maslow' püramiidiks või milleks iganes). Ka teiste rahvaste kultuur on ainulaadne, sulandumine sinna ja hakkamine teise kultuuri kandjaks ei ole üldse nii problemaatiline kui paistab, peab vaid olema sama nimega ja samade rassitunnustega. Tutvusringkond tekkib ise, lähisugulased mitme põlvkonna jooksul, kaugetest sugulastest on "nagunii nii nagu on". Juured on siis, kui pärid vanemate talu, muudel juhtudel neid juuri nagunii pole - pikas perspektiivis. Nojah, surnuaed. Aga tänapäeval on tuhastamine.
td

Postby td » 10 Feb 2024 20:52

spl wrote: Loomulikult arste võtavad enamus riike rõõmuga ka vastu.

Praktiseeriva arsti (nö velskri) koolitus ei ole keeruline - ta peab ju järgima etteantud raviskeeme, formulare jne.
Arstiteadlase koolitusega on teine lugu. Nõuka ajal oli ülikoolis ikkagi see teine variant, seetõttu oli koolitus ebaefektiivne.

Velskrite koolitust saab korraldada väga efektiivselt:
- põhimõistete definitsioonid (anatoomias, füsioloogias, patoloogias)
- haiguse äratundmine, alternatiivsete variantide peale mõtlemine (vajab definitsioonide tundmist)
- vajadusel eriarsti konsultatsioonile saatmine (eriarst vajab natuke suuremat spetskoolitust oma kitsal alal)
- ravi vastavalt diagnoosi raviskeemile (vajab õige diagnoosi äratundmist, raviskeemide teadmist)
- tulemuste hindamine ja korrigeerimine vastavalt sellele raviskeemile (ei erine palju diagnostika probleemidest)
Ja praktika, praktika, praktika ehk käeline tegevus ja olulise eristamine ebaolulisest, võimalike ohtude nägemine ja ärahoidmine.

kõik muu selle juures on käe hoidmine ja sügavalt silma vaatamine ehk empaatiavõime, mida võib muidugi ka teeselda, aga parem oleks, kui see oleks inimese enda sees juba varem olemas.
td

Postby td » 10 Feb 2024 21:11

jäin mõtlema, et miks on valitud testtooniks just 3150 Hz. Spekuleerin, et umbes sellesse alasse jääb inimkõrva maksimaalne tundlikkus. Tavainimene nimetab seda kiledaks hääleks, kas pole:
https://www.youtube.com/watch?v=iVugzFvCJOE

Miks just sellist häält kuuleb inimene kõige paremini? Kas see võiks meenutada lapse hädakisa? Arvan, et jah.
td

Postby neto » 10 Feb 2024 21:14

spl wrote:Igatahes foorumlased hoiavad pöialt! :
Just td! Kindlasti ei suuda keegi meist ligilähedaseltki ette kujutada, mida pead kogema. Ole tugev ja püüa ikka leida positiivseid hetki. Alati on huvitav Sinu sisukaid postitusi lugeda.
neto

Postby teretere » 10 Feb 2024 22:03

td wrote:
teretere wrote:Mõistan Sinu soovi keskenduda vaid positiivsele.

Täna öösel olid nii tugevad valud (vaatamata tablettidele), et kaugel ei olnud tahtmine võtta korraga ära kõik tabletid ja igaveseks uinuda ...

Nii et mina elan juba osaliselt teises dimensioonis ja paljud siinpoolsed asjad enam ei kõneta. See on selgituseks, miks kohati paistan küüniline vms.

welcome to club :)
teretere

Postby td » 10 Feb 2024 22:45

neto wrote:
spl wrote:Igatahes foorumlased hoiavad pöialt! :
Just td! Kindlasti ei suuda keegi meist ligilähedaseltki ette kujutada, mida pead kogema. Ole tugev ja püüa ikka leida positiivseid hetki. Alati on huvitav Sinu sisukaid postitusi lugeda.

Alati on tore lugeda Sinu pigem positiivse ellusuhtumisega postitusi. Minu soov oleks seetõttu: postita sagedamini (aga ära spämmi ega parteipropagandat tee :twisted: ). Huvitav on ka Sind päriselus ette kujutada - kas mäletan Sind kooliajast või mitte? Mina olin Sinu jaoks liiga juntsu siis veel, kuigi kindlasti mitte nii hall kuju. Kui keemiaolümpiaadidel käijaid tead, siis olin üks nende seast, aga mitte see kõige tublim oma vanuses vaid see järgmine. Miti kooliraadio diktor olin ka (ei trüginud, lihtsalt pandi - ilmeka lugemise pärast; koduste ülesannete ehk suuliste ettelugemiste jaoks oli mul oma süsteem, kuidas ilma teksti sisusse süübimata juba kaugelt lugedes näha, kus hakkab tulema sõna rõhutamise või pausi koht, konkreetse sõna lugemisel on selleks juba liiga hilja), aga seda siis, kui teie klass oli juba lõpetanud.

Aga jah, eks igaüks kannatab isemoodi. Pereterapeutidel on kombeks öelda, et õnnelikud pered on kõik ühesugused, aga õnnetutes peredes on igal pool oma spetsiifilised hädad.
Last edited by td on 10 Feb 2024 22:49, edited 1 time in total.
td

Postby td » 10 Feb 2024 22:46

teretere wrote:welcome to club :)

no eks siis surnuaial vahetame langenud puulehti ...
td

Postby Majandushuviline » 10 Feb 2024 23:05

td wrote:
pop wrote:Peaks seda baari millalgi külastama, kus ta väljaviskajana tegutseb, äkki laseb mind sisse 8-)

Täiendus: hetkel ongi ta 60-aastane
http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Langan
Kõrge IQ-ga inimeste ühing ja nende looming:
http://www.megasociety.org/
(Mensa on ullike nende kõrval, sest nende kriteeriumiks on "one in a million" ehk +15 SD ehk IQ score >171)

Hiljutine arutelu Chris Langani teooriast kõige kohta, CTMU.
Majandushuviline

Postby td » 11 Feb 2024 00:20

Tundub, et Soome on üles leidnud "oma tee" eurolauludes. Selline kitši karikeerimine, millest ka kõige suuremad kitši austajad aru saavad ja üleolevalt muigavad (see on selline üle võlli kitš, et nad ei tunne end puudutatuna - "vaata neid, meie ju küll sellised pole!", suure hüüumärgiga, ilma küsimärgita). See on nii labane, et labasus ja kitši taotlus muutub ise intellektuaalseks. Seekord jäädi siiski jälle poolele teele.
https://www.youtube.com/watch?v=byI2jM_xcjU
Eestlasele meenub muidugi surematu Haista Gäng maestro (omal alal) Põldroosi esituses

Kahju, et eestlased ei saanudki teada, kui palju oleks eurooplased fännanud Meiecundimeest. Punapea, kes kileda häälega surnud rebase urruauku karjus, oli loodud enne Trump'i ajastut. Peale Trump'i on ju asjal veel see lisamõõde ka (libedatele võiks hästi peale minna, seevastu maga'd aga oleksid üdini solvunud, aga nemad nagunii seda saadet ei vaata).

Tuleb meelde ka Austria võistluslaul aastast 2003, mis jäi kuuendaks - asi ei olnud piisavalt üle võlli (seda kitši ei osatud ära tunda ja võeti kui lihtsalt halba laulu või tundis liiga suur osa publikust ära iseenda). Sommid aga võivad peale Lordi't ja Käärijät teha veelgi räigemaid uperpalle ja saavad kõik andeks. Varsti neilt ainult seda oodataksegi. Rootsi oma iga-aastase nillitsetud-kalkuleeritud harmoonia ja *crescendo'ga, seal kõrval aga Soome, kes lõdva randmega kõike seda naeruvääristab.

Vaat ei teagi, kuivõrd on Haista Gäng, Kreisiraadio ning rõhutatult primitiivsed lavadekoratsioonid ülemaailmne nähtus või on see iseloomulik siinsele kandile. Lihtsate vahenditega tühjas ruumis lavastusi on tehtud muidugi juba 60-ndatest alates, aga kui nö. reporteril on mikrofoniks haruline oksaraag, siis see on ikka tase omaette. Lavastuste kunstnik on ka elukutse, mida õpitakse. Samasse ktegooriasse natuke mahub ka Borat ja siis see eesti vene artist, kelle nimi mullei praegu ei meenu.

Aga tänane muusikaline vahepala on hoopis see:
https://www.youtube.com/watch?v=Osqf4oIK0E8
Samalt trupilt nendele, kes (liiga palju) peavad lugu "hingestatud muusikast"
https://www.youtube.com/watch?v=WFxDOV6IwHk
(olgu öldud, et kana toksib kohati hoopis teisi klahve, see on ikkagi paroodia Andrea Bocelli'ist, Anne Veski'st ja kompaniist - nende laulude ühisosa, kvintessents või leitmotiiv, kui soovie)
Üks kommentaator märkis tabavalt: Proof that starving artists make the best art.
Enjoy!

----
*crescendo näide Rootsi võidulaulust, mõlemad samalt esitajalt (ei tulnud veelgi markantsemaid meelde):
https://youtu.be/BE2Fj0W4jP4?t=60
https://youtu.be/Pfo-8z86x80?t=26
üsna koomiline on vaadats seda lavalist liikumist 2x kiirusega :lol:
td

Postby td » 11 Feb 2024 02:13

Jake Broe nägemus takkeri ebaõnnestunud intervjuust, teen lühikokkuvõtte:
Takker soovis saada teda huvitavaid peidetud fakte USa tipp-poliitijutest, sai aga loengu 800 aasta tagusest Venemaast, mis ei huvita ameeriklasi, kuna ameeriklaste enda ajalugu on palju lühem. Sellest ka pettunud viril nägu. Ajakirjanduslikku meetodit harrastav intervjueerija oleks võinud küsida:
- palju on vene poolel hukkunuid
- Wagner grupi teema
- miks muutsite konstitutsiooni, et teha endast eluaegne president
- kuidas on lugu teie vastaskandidaatidega valimistel
jne.
td

Postby td » 11 Feb 2024 02:25

(kustutatud)
Last edited by td on 18 Feb 2024 12:29, edited 2 times in total.
td

Postby td » 11 Feb 2024 03:26

enamasti tõsi
Attachments
opinions1.jpg
opinions1.jpg (60.09 KiB) Viewed 4656 times
td

Postby td » 11 Feb 2024 10:15

#Ajakirjandus

Kuulasin taustaks veelkorra P ja takkeri intervjuud, seekord koos Denis'i kommentaaridega (Denis on elukutselt tsiviillendur, rahvuselt venelane, pärit Sevastoopolist ehk Krimmist. Ukraina-meelne, loomulikult trampi ja takkeri vastane, aga ka tema tunnistas, et takker küsis mõne hea küsimuse.

Aga mul tekkis laiemaid filosoofilisi mõtteid seoses intervjuudega ja vastaselt vastuste väljameelitamisega, kui vastane on hea demagoog.

===============================================================

1) Ajakirjanikul pole mõtet laskuda vaidlusse, sest meid huvitab intervjueeritava, mitte intervjueeriva arvamus konkreetsel teemal. Vaidlus
- viiks teemast kaugemale
- raiskaks aega
Küll aga võib ajakirjanik pärast intervjuud eraldi artiklis selgitada tausta ja oma arvamusartiklis vastu vaielda, kui peab vajalikuks

2) Vestlus demagoogitseva vastasega on kui kohtumine prokuröriga - mida vähem omapoolseid fakte/arvamusi lisad vestlusse, seda parem, sest ajakirjaniku sõnasabast kinnihaaramine võimaldab demagoogil
- võita aega
- väljuda ebameeldivast teemast
- näidata ajakirjaniku ebakompetentsust antud teemal (kas päriselt või mitte, pole oluline)

3) Ajakirjanik peaks laskma demagoogil "rääkida end tühjaks", sest
- paratamatult varem või hiljem teeb demagoog kuskil vea, mida saab hiljem paljastada ja arutada eraldi arvamusartiklis
- demagoog tunneb end kindlalt ja võimalus teha mõni selline viga suureneb

4) Kui oled karukoopas (diktaatori võimu all olevas riigis), siis polegi erilisi võimalusi ajakirjanikuna teda intervjuu käigus pihtide vahele võtta, sest
- diktaator võib intervjuu lihtsalt ootamatult katkestada
- diktaator võib ajakirjaniku koha peal vahistada ja kodumaale tagasi mitte lasta
- diktaatori eriteenistused võivad ka hiljem ajakirjaniku elu ebamugavaks muuta, kasvõi tema pereliikmete kaudu.
Ajakirjaniku töö on lasta diktaatoril rääkida-rääkida-rääkida ja ise omapoolseid seisukohti mitte avaldada. Küll juba leidub hiljem teisi inimesi (n.ö. analüütikuid), kes tahavad selle intervjuu ja diktaatori kohta arvamust avaldada.

Seega, kõige parem taktika ajakirjanikule sellises olukorras on teeselda naiivsust ja püüda küsida seliseid küsimusi, mis paljastaksid demagoogi moralset palet, tegelikke eesmärke ja faktivigu (neid antud hetkel ümber lükkamata). See muidugi seab ohtu ajakirjaniku prestiiži, sest alati leidub lolle, kes ei mõista ajakirjaniku taktikat ning on valmis kiiresti teda hukka mõistma. Jälle see Sokrates!
Seega, ajakirjanik peab enne hoolikalt kaaluma, kas ta läheb sellist intervjuud tegema või mitte (kas teda ootab Pulitzeri preemia osava paljastuse eest või üldine hukkamõist diktaatori mahitamise eest).

Ma ei tea, kuivõrd nt. Tartus õpetatakse taktikat, kuidas sellistel puhkudel intervjueerida .... Ja mõtlen, kas mulle üldse meenub mõni selline eesti ajakirjanik või saatejuht, kes läheb intervjueeritava maailma sisse, luusib seal koos temaga ringi, muuhulgas (usalduse kasvades) külastab ka koledaid nurgataguseid, kuhu muidu võõraid inimesi ei lastaks. (Ajakirjanik on andekas siis, kui järgmisel hommikul peale intervjuud haarab intervjueeritav oma peast ja ahastab: Mida ma küll tegin?!) Urmas Ott võis kohati olla selline tegija? Vbl. oli see ka tema edu üks saladustest?
Sellise ajakirjaniku vastand ("võitlev ajakirjanik") on igastahes Vilja Kiisler.

Imestan praegu ise, kuidas ka minu seisukohad võivad muutuda. Varemalt pidasin oluliseks, et ajakirjanik vaidleks lauslollustele vastu ...
td

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest