Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby rr009 » 27 Jan 2026 19:26

spl wrote:Kv turg on muutunud juba ammu siin täiesti naeruväärseks, siis üritatakse mingeid sürre lahendusi müüa hingehinnaga nagu mikrokorterid: kus köök ja s--amaja sisuliselt samas ruumis.
Selgitage mulle ära, mis "trikk" see külaliskorter on. Tean, et Tallinnas nii mõnigi hoone kuhu kortereid ei tohtinud tulla muutunud "külaliskorteriteks".

Aga, mida see ostjale tähendab, kas keegi foorumlastest oskab selgitada (ehk kes seda julgeb osta ja kas pank tõesti sellele ka laenu annab) ?
Sisuliselt ostad omale kasutamiseks rämeda rahaga: 99 aastaks "hotellitoa" ? Või mis catch siin on.

https://www.aripaev.ee/uudised/2026/01/27/linn-hakkab-uurima-oru-hotelli-laiendust-nagu-noobi-kulge-on-ommeldud-pintsak

Kui see protsess jätkub, kus pea kóik metallid peksavad hinda kordades kallimaks, siis jóuab kohale aeg, kus kóik asjad on odavad, sest nad on asjad, millel on vähemalt mingigi väärtus... Ma tahaks muidugi näha neid keeniuseid kes räägivad oma 2-3% inflatsioonist... vói on nad tavalised tóprad, kes lópus jäid vahele... Vóla teenindamise intress on nii suures laenumahus hullumeelne probleem. Valmistuge uuteks väärtusteks, vói asendusväärtusteks...
rr009

Postby Majandushuviline » 27 Jan 2026 19:38

pop wrote:Olen kuulnud päris mitmetest firmadest kes oma LAN-i/kontoritarkvara tuimalt Linuxi peale üle viinud, ja pole ka ime.
Opsüsteemide hulgas ilmselt puudub muu alternatiivne pretsedent sellisel määral lapitud ja paigatud "sibulale" (või siis kapsale, mille osad lehed ka suisa mädanenud), nagu Win seda on.

Android/Linux/Windows ühes https://nexphone.com

Sarnaseid hüüatusi on ennegi tehtud https://www.techzine.eu/blogs/infrastructure/137824/eu-calls-on-open-source-to-break-away-from-us-firms/
Majandushuviline

Postby spl » 27 Jan 2026 20:29

Mul on seda jama isegi raske kommenteerida, meil IT's kutsutakse seda "asendustegevuseks", et päris probleemidelt fookus ära viia.

https://www.aripaev.ee/uudised/2026/01/27/20-miljardit-lisatulu-riik-loodab-toojoupuuduse-katta-tehisaruga

Valitsus käivitab koos tehnoloogiasektori tippudega programmi Eesti.ai, mille eesmärk on panna tehisintellekt tööle, et Eesti majanduse mahtu kümne aastaga 50% kasvatada.

---

Ehe näide millega reaalselt ei tegeleta on energeetika ja mõistlik energiahind. Me loodame siiani vaid põlevkivijaamadele, Auvere alati ei tööta, kui suuremad külmad tulevad. Siis on Kiisa avariijaam, mis sisuliselt töötab gaasiga. See on ka kõik meie juhitav võimsus. Soomlastel tuumajaamad ka tihti käpuli.
spl
Site Admin

Postby pop » 28 Jan 2026 02:01

Majandushuviline wrote:Android/Linux/Windows ühes https://nexphone.com

Hämmastav on see et just täpselt sedasama Samsung juba tegi ... ja asi ei lennanud, kohe üldse mitte. Galaxy S10 oli vist, mälu järgi. Monitori taga oli igati kena "dock" kuhu sai selle mobla sisse pista ja ekraanil avanes ka koheselt desktop jne. Võibolla oli asi lihtsalt androidis, ei oska öelda. Aga loodan et NexFööni loojad on sellest analoogsest pretsedendist teadlikud.

Eks EU ikka aeg-ajalt midagi "hüüab" (no et kasvõi lihtsalt pildil püsida). Ma ise viitasin reaalsele finantettevõttele kus mikkkkro-sellesama-office ja LAN juba reaalselt ongi Linuxi peale läinud. EU hüüded seda otseselt ei kiirendanud ega aeglustanud, asi on pigem lihtsalt selles milline poolmäda "kapsas" Win ise (kui nähtus, ütleks) tegelikult on ja kuipalju aega selline asi ära raiskas. Ja kontoritarkvarast nt kasvõi LibreOffice on tegelikult isegi suuremate võimalustega, tänu Pythoni jne "toele" (võrreldes "orginaali" flintstone-VBA-ga - ma arvan et ajapikku kaob see üldse, kui gravitsioonikese/kasutusulatus natuke veel nihkub). Ma ise kasutan/kasutasin nt Excelit alates ver. 2.0 -st (see jooksis MS-DOS all, ja tegi seda väga hästi, kuivõrd Windowsi polnud veel olemaski (isegi mitte Win 2.0, rääkimata 3.0/3.11).

Nende erinevate kapsaste lappimiseks hakkab vist ka kommertshuvi ajapikku kaduma kuna suurim kasum tuleb arvatavasti nagunii Azuurist jms.
pop

Postby spl » 28 Jan 2026 07:15

Kui erasektoris nii tööd teeksid, saaksid kohe sule sappa. Aga Eestis ametnikud puutumatud ... kuigi jutt alati "suurest vastutusest"

Ae ae, kus te olete vastutajad, näidake end ...

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120432195/taas-uue-seaduse-praak-ohtlike-jaatmete-vedu-toimub-juba-teist-nadalat-kontrollimatult

Probleem seisneb selles, et uut riiklikku andmekogu (PISTRIK), mis pidi vana süsteemi asendama, pole veel olemas. Sisuliselt tähendab see, et järgmised 11 kuud on riiklik digitaalne järelevalve asendunud soovituslikuga. Riiklik andmebaas on küll tehniliselt avatud, kuid sinna andmete sisestamine ei ole enam kohustuslik.
spl
Site Admin

Postby pop » 28 Jan 2026 19:26

Näide mulli ajamisest ja omavahel mitteseotud põhjuse ja tagajärje seostamisest.
https://majandus.postimees.ee/8405152/e ... -digieurot
Eurotsoonil juba ON omaenda maksete teostamise süsteem olemas (single-european-payment-area ehk SEPA). Aga lihtsurelikule kõlbab iga muinasjutt vabalt valitud põhjuse näol. Tegelik põhjus on ma arvan et euroopa üldine demograafia, Laffer'i kõver, ning aegsasti valmistumine tulevikus paratamatult suurenevaks maksukogumiseks ja seda raskendavate tehniliste "tõrgete" kõrvaldamine (nagu nt sularaha, ja pangasaladus, niipalju kui seda euroopas väljaspool Shveitsi on).
pop

Postby projekteerija » 29 Jan 2026 15:59

Soome kinnisvarasektor põrus mullu lõplikult läbi põhja e. jõudis allaandmisfaasi. Viimasedki ülesrääkijad tõstsid käed. Sest isegi Lamaaegadest on seis hullem. Kõigi aegade viletsaim tulenus...s.t. nii kehva elamispindade lisandumist pole viimase 60 aasta ehk statistiliste andmete ulatuses olnud. Otse öeldakse ka nüüd vlja, et ka tänavu ei juhtu midagi. Sest isegi hinnapakkumisi jms. pole ...
Nüüd siis ajakirjandus, turuosalised ja eksperdid on asunud põhjuseid uurima ilma hirmuta saada "karistatud".
Uute eluasemete ehitamisega ollakse madalamal kui kunagi viimase 60 aasta jooksul (vanemaid andmeid võiksemate numbritega lihtsalt pole võtta).

https://www.hs.fi/visio/art-2000011754818.html
Tuleviku osas pole samuti midagi ilusat lähiajal isegi mingi ootamatu positiivse sündmuse puhul näha. Heal juhul ehk 2027... inerts. Ja praktiku tõdemus, et hinnad ennem tõusta ei saa, kui vanad on kallinema hakanud. Ma ise siiski loodan, et ehituses on võimalik innovatsiooni veel teha (robotid, printimine ...) Teisalt aga kui SKP-st on ehitusel ja seotul sedavõrd suur osatähtsus ja ehitusega seotud inimesed on üliolulised uue ostjad...siis võib ka kaasneda madu sööb oma saba effekt. :?
Kolmandik soomlasi peab eluasemelaenu liiga suureks riskiks:
https://yle.fi/a/74-20184602
Huvitavaks ja mõneti ehmatavaks teevad loo avaldatud andmete detailid. Uute korterite ja vanade müügihinnalõhe on veninud enneolematuks viimastel aastatel. + Probleemi kommentaarid. Meil seda probleemiks siiani ei peeta... :shock:
projekteerija

Postby projekteerija » 29 Jan 2026 16:58

K wrote:
spl wrote:Ma kardan, et ma ei eksi: meie toreda foorumlase "h" maine teekond ka lõppenud :?

Kurb.
Mulle h kirjutised meeldisid.
Isegi siis, kui need mõnikord oma ehedal moel pisut naiivsena tunduval seisukohal võisid olla, olid need omamoodi huvitavad ja andsid põhjust mõtiskleda, et asju saab ka niimoodi näha. Kindlasti rikastas ta seda foorumit.
Ja ma arvan, et mõnikord tehti siin foormis talle ka pisut liiga.

Palju (vaimu)ilu ja kunstilisi elamusi teispoolsetel radadel talle.

Kerget olemist h-le.
Ja igaühe jaoks siiski õpetlikku tuleb kokku panna h poolt kirjutatust siin . Kuld ja Hõbe nimelt.. Juba ajaloost teada selle (ja üldse igasuguste varadega) Kaasa neid ei saa võtta ja liigagi sageli nendega tegeledes ei saa investeerija ka osa. Sündmused lähevad käest ... Maailmal ja jumalal on omad plaanid. Loodetavasti läheb sellel mis leitav h poolt kirjutatuna riiulitel ja kunagi loetuna igaviku. Ehk on püsivamad-sügavamad väärtused hõljumas nende hoonete ja rajatiste kohal, mida h uuris ja tegeles ning loodetavasti ka nautis... Kui keegi NY(või mõnda teise linna (Dacca, Salk Institute...) kus Kahni loomingut, eriti seda mis tehtud Komendantiga koos) satub leiab h hõljumas...

.
projekteerija

Postby pop » 29 Jan 2026 18:50

majandushuviline, need alternatiivsete nutifonide lingid on väga huvitavad, hea oleks need kuidagi foorumi eraldi rubriiki kompaktselt kokku panna, ja just need mis on kuidagiviisi ka "lendu tõusnud" - kuivõrd seda tüüpilist "be-the-first-to-get-it" ja crowdfunditud "pre-order"-kräppi on taustal liigagi palju.

Ilmselt tekitan ühe nendest põhitelefoni kõrvale et proovida mis-ja-kuidas ja mis tunne. Mingi heetkeemotsiooni najal tekkinud S25 kogub tolmu juba pool aastat (kasutan reisdel fotoaparaadina, ei muud) ja põhitöö käib (edukalt) endise "kivikirvega", samas nende alternatiivide (sisu) vastu tekiks ka reaalne tehniline huvi.
pop

Postby spl » 30 Jan 2026 10:00

Ma ausalt öeldes olen natuke hämmingus seoses selle külmalainega. Mul tutvusringkond kliimaskeptikuid kahjuks täis ja ma ei suuda ära seletada neile, miks hetkel nii külm.

Üldse meie piirkond vaid ka USA. Kreekas mõni aeg tagasi tuli lumi maha, isegi Marokos mõni nädal tagasi. Ehk kuidas saab olla räme soojenemine ja külmalained.

Ehk on teil mõni viide mõnele artiklile, saaksin natuke ennast ja kliimaskeptikiud harida, miks kui kliima nii võimsalt soojeneb, siis on isegi kohtades, kus ei peaks olema külm - külm.
spl
Site Admin

Postby kusti » 30 Jan 2026 13:55

spl wrote:Ma ausalt öeldes olen natuke hämmingus seoses selle külmalainega. Mul tutvusringkond kliimaskeptikuid kahjuks täis ja ma ei suuda ära seletada neile, miks hetkel nii külm.

Üldse meie piirkond vaid ka USA. Kreekas mõni aeg tagasi tuli lumi maha, isegi Marokos mõni nädal tagasi. Ehk kuidas saab olla räme soojenemine ja külmalained.

Ehk on teil mõni viide mõnele artiklile, saaksin natuke ennast ja kliimaskeptikiud harida, miks kui kliima nii võimsalt soojeneb, siis on isegi kohtades, kus ei peaks olema külm - külm.

Tänane külmalaine tundub üllatav ainult siis, kui segi ajada ilm ja kliima.

https://novaator.err.ee/1609925909/klim ... rakordseks

Klimatoloog Ain Kallis ütleb seal otse, et inimeste ilmamälu on lühike. Kui praegust talve võrrelda vaid viimaste pehmemate talvedega, tundub külm erakordsena — aga see ei näita pikaajalist kliimatrendi.

Samas on mõõtmised selged: Eesti ja kogu maailma keskmine temperatuur on viimaste aastakümnete jooksul tõusnud.

Mis roll on jet streamil ja Arktika soojenemisel;

Arktika soojeneb kiiremini kui ülejäänud maakera— seda nimetatakse Arctic amplification’iks.
See vähendab temperatuurierinevust põhja ja kesklaiuste vahel.

See temperatuurikontrast on üks peamisi jõude, mis hoiab jet stream’i tugeva.
Kui kontrast väheneb, muutub jugavool:
aeglasemaks, lainelisemaks, rohkem põhja–lõuna suunas looklevaks.

Tulemuseks on see, et arktiline külm õhk võib tungida tavapärasest kaugemale lõunasse (Euroopa, USA, Vahemeri).
Ja samal ajal võib soe, niiske õhk liikuda ebatavaliselt kaugele põhja.

Ehk sama protsess tekitab- külmalaine kesklaiustel, soojarekordid Arktikas- see ei ole vastuolu kliimasoojenemisega — see on üks selle tagajärgedest.

Lühidalt kokku võttes;

Kliima soojeneb, aga ilm võib kohati olla väga külm.
Üksikud külmad talved ei tühista pikaajalist soojenemistrendi.
Kliimasoojenemine muudab õhuringlust ja võib suurendada äärmuslikke olukordi, sh olukordi, kus arktiline külm pääseb kaugele lõunasse.

Kes tahab ise andmeid vaadata- oma silm on kuningas:
Arktika merejää muutused:
https://nsidc.org/sea-ice-today/sea-ice ... -ice-graph

Reaalajas atmosfääri ringlus (jet stream jms):
https://earth.nullschool.net/
kusti

Postby pop » 30 Jan 2026 14:22

spl wrote:Ehk on teil mõni viide mõnele artiklile

https://www.climate.gov/news-features/u ... lar-vortex

Ma saan aru et see on natuke sarnane lusikaga teetassis suhkrut segades, kui piisavalt kiiresti segada (ja me segame mööda tassi serva) koguneb suhkur põhja keskele, ja kui aeglasemalt siis rohkem laiali (siin suhkur = külma õhu mass). Õhumasside analoogi oleks siis "polar vortex slowdown". Ja kui kusagil on tavalisest külmem siis kuskil peab olema tavalisest soojem (kuna meil on ainult 1 päike), ja hiljuti oligi nädala jagu nt Utsjoki-s soojem kui Tallinnas.

Kuuldavasti soojeneb Arktika (ja Gröönimaa jne) kordades kiiremini kui muu planeet, ja see Golfi hoovuseja vastupidise põhjahoovuse ring on vist kah aeglustunud, nii et seda "vortexit" paigal hoidev temperatuurikontrast on preaguseks natuke lahjem, ja põhjapooluse õhumassid saavad veidi vabamalt/kaugemale lõunasse levida.

Arktika soojenemine on jama selles mõttes et sinine põhja-jäämeri (tuleviku geograafiaõpikutes arvatavasti lihtsalt "põhjameri" vms) võtab kogu päikese soojuse kenasti kümnetes kordades rohkem vastu kui teeb seda sätendav jääväli.
pop

Postby spl » 30 Jan 2026 15:03

Tänud pop ja kusti.
spl
Site Admin

Postby kusti » 30 Jan 2026 15:57

Arakas: automaksu kaotamine oleks kuritegu
https://www.err.ee/1609927427/arakas-au ... s-kuritegu

Väga huvitav, et hr Viljar Arakas on asunud turgu üles rääkima, omamata ühtegi reaalset argumenti. Kas likviidsuse puhvrid on tõesti sedavõrd õhukeseks kulumas, või on põhjuseks hoopis Soome kinnisvaraturu vari, mis härra ilmsi unenägemist segab?
Hirm pidi rumalaks tegema ka aruka inimese, just sayng.
kusti

Postby Majandushuviline » 30 Jan 2026 18:44

pop wrote:

Eks EU ikka aeg-ajalt midagi "hüüab" (no et kasvõi lihtsalt pildil püsida). Ma ise viitasin reaalsele finantettevõttele kus mikkkkro-sellesama-office ja LAN juba reaalselt ongi Linuxi peale läinud. EU hüüded seda otseselt ei kiirendanud ega aeglustanud, asi on pigem lihtsalt selles milline poolmäda "kapsas" Win ise (kui nähtus, ütleks) tegelikult on ja kuipalju aega selline asi ära raiskas. Ja kontoritarkvarast nt kasvõi LibreOffice on tegelikult isegi suuremate võimalustega, tänu Pythoni jne "toele" (võrreldes "orginaali" flintstone-VBA-ga - ma arvan et ajapikku kaob see üldse, kui gravitsioonikese/kasutusulatus natuke veel nihkub). Ma ise kasutan/kasutasin nt Excelit alates ver. 2.0 -st (see jooksis MS-DOS all, ja tegi seda väga hästi, kuivõrd Windowsi polnud veel olemaski (isegi mitte Win 2.0, rääkimata 3.0/3.11).
Nende erinevate kapsaste lappimiseks hakkab vist ka kommertshuvi ajapikku kaduma kuna suurim kasum tuleb arvatavasti nagunii Azuurist jms.

https://www.err.ee/1609926128/eesti-hakkab-katsetama-usa-vaba-riigi-it-toimimist

Närvid on akna-tarkvarast pingul paljudel
https://www.tomshardware.com/software/windows/microsoft-is-reportedly-working-to-fix-windows-11s-most-annoying-flaws-wants-to-rebuild-trust-in-the-os
Majandushuviline

Postby Majandushuviline » 31 Jan 2026 20:16

spl wrote:Kõige suuremad saastajad (USA, Hiina, Venemaa) seal ei osale - suht irooniline.
https://www.ohtuleht.ee/1144079/oleme-labi-kukkunud-cop30-kliimakonverentsil-arutatakse-varasemate-lubaduste-taitmata-jatmist

Süsihappegaas on üsna muretu asi võrreldes kaevandus-jääkidega mis jõgedesse ja põhjavette imbuvad ja mis veetarvitaja tervisest saab. Huvitav kui palju arvestatakse meie kaubanduses toiduainete tootmise keskkonnaga?
Majandushuviline

Postby pop » 31 Jan 2026 22:19

Majandushuviline wrote:Süsihappegaas on üsna muretu asi võrreldes kaevandus-jääkidega mis jõgedesse ja põhjavette imbuvad

Selle kohta oleks täits huvitav lugeda millised maailma paigad milliste globaalsete jäätmekäitluse kohtadena toimivad (see "käitluse" sõnaosa oli vist üleliigne ka, pigem ilmselt "ladestus"). Kunagi ka ühe meie enda "reljeefse" pankuri abikaasa kuulus omanikeringi ettevõttes mis kusagile Aafrika rannikule mingeid radioaktiivseid jäätmeid vedas (see oli toonastes uudistes, mitte "siseinfo").

Tegelikult on üks asi on veel ajakirjanike poolt täiesti katmata - nimelt kuhu läheb kogu mahamüümata tarbekaup (st mitte-toidukaup). Mind väga huvitaks, mis mahus ja kuhu. Ma saan aru küll et et (nt brändi-riietel) kõigepealt "outlet", siis mingite turgude kokkuostjad, aga sealt edasi ? (ja täikale kogu ülejääk ei mahu ka).

Kunagi (Põhja)Makedoonias ostsin turult nt näpitsad mida oli võimalik lihtsalt kokku vajutada (st käepidemed paindusid lihtsalt kokku), seal oli ka muud huvitavat kräppi mis ilmselgelt kujutas endast mingit müümata jäänud prügi mõnest arenenumast riigist.

Ka meie poodides on tekkinud iseendal huvitav "pildi tajumise" fenomen, st kui kõnnin erinevate a la "savist aiapäkapikkude" kastide vahel siis ma ei näe seda mitte kui väljapandud kaupa, vaid kui prügimäge mille "layout" on antud juhul kujundatud riiulitena (ja kastidena). Ja sellisest kastist oleksin ma ise nõus endaga poest välja viima midagi ainult juhul kui selle eest keegi maksaks (nagu me kõik jäätmekäitlejatele maksame).
pop

Postby kusti » 01 Feb 2026 12:34

Majandushuviline wrote:
spl wrote:Kõige suuremad saastajad (USA, Hiina, Venemaa) seal ei osale - suht irooniline.
https://www.ohtuleht.ee/1144079/oleme-labi-kukkunud-cop30-kliimakonverentsil-arutatakse-varasemate-lubaduste-taitmata-jatmist

Süsihappegaas on üsna muretu asi võrreldes kaevandus-jääkidega mis jõgedesse ja põhjavette imbuvad ja mis veetarvitaja tervisest saab. Huvitav kui palju arvestatakse meie kaubanduses toiduainete tootmise keskkonnaga?

Kaevandusreostus ja põhjavee saastumine on tõsised lokaalsed keskkonna- ja terviseprobleemid. Aga need kuuluvad teise mõjukategooriasse kui atmosfääri kasvuhoonegaaside roll kliimasüsteemis.

Lokaalne toksiline reostus mõjutab eelkõige konkreetseid ökosüsteeme ja inimeste tervist piirkondlikult. CO₂ mõju seevastu seisneb Maa kiirgusbilansi muutmises– see on globaalne füüsikaline protsess, mis toimib sõltumatult sellest, kas mõnes jões on raskmetalle või mitte.

Seetõttu ei ole need kaks teemat omavahel vastastikku välistavad ega hierarhiliselt tühistatavad. Ühe probleemi rõhutamine ei muuda teist olematuks. Füüsika ei tööta prioriteetide, vaid põhjus-tagajärg seoste alusel.
---

Sageli arvatakse, et kui mingi nähtus on kirjeldatav loodusseaduste abil, mõõdetav ja korduvate vaatluste kaudu kinnitatud, siis peaks selle aktsepteerimine olema iseenesestmõistetav. Praktikas see nii ei ole. Küsimus pole enam selles, mis on füüsikaliselt tõene, vaid selles, miks osa inimesi ei saa seda tõde kognitiivselt omaks võtta, isegi siis, kui see põhineb reaalteadusel; nagu kiirgusbilanss, termodünaamika või entroopia kasv.

Sellel on mitu omavahel põimunud põhjust;

Esiteks ei arenenud inimaju mõistma süsteeme mis käituvad nagu kliimasüsteem. Meie tunnetuslik aparaat kujunes väikestes sotsiaalsetes gruppides, kus ellujäämine sõltus lühiajaliste ja otseste ohtude äratundmisest. Aju on väga hea märkama lihtsaid põhjus- tagajärg seoseid: "see loom liigub- oht". Kliimasüsteem seevastu on mittelineaarne, sisaldab pikki viiteaegu ning toimib statistiliste, mitte vahetult tajutavate protsesside kaudu. Väide, et infrapunakiirguse neeldumine atmosfääris muudab planeedi energiabilanssi mõne vati ruutmeetri kohta, ei tekita intuitiivset ohutunnet. See on abstraktne, aeglane ja tajuväljast väljas.

Teiseks satuvad teaduslikud järeldused sageli konflikti inimese identiteediga. Kui mingi fakt ohustab inimese maailmapilti, majanduslikku enesemääratlust, poliitilist kuuluvust või tunnet, et maailm on stabiilne ja arusaadav, käivitub motiveeritud tunnetus. Siis ei küsi aju enam: "Kas see on tõsi?" vaid: "Kas see sobib kokku sellega, kes ma olen ja kuhu ma kuulun?" Peer review ega mõõteriistade täpsus seda mehhanismi ei tühista, sest tegemist pole loogikavea, vaid psühholoogilise kaitsemehhanismiga.

Kolmandaks eelistab inimaju konkreetseid, moraalselt selgeid ohte abstraktsetele süsteemsetele riskidele. Lokaalne reostus on nähtav, sellel on selge põhjus ja sageli ka selge süüdlane. Kliimasüsteemi muutus on hajus, globaalne ja ajaliselt venitatud. Radiatiivne sund ei ole lugu, vaid võrrand. Inimlik mõtlemine on aga loomult narratiivne.

Sellega seostub kontrolliillusioon(progressiusk). Kliimafüüsika ütleb sisuliselt, et planeedisüsteem reageerib energiavoogudele, mitte inimeste arvamustele. Need protsessid on impersonaalsed ega allu tahtele või läbirääkimistele. Selline sõnum tekitab eksistentsiaalset ebamugavust. Palju lihtsam on uskuda, et probleem on liialdatud või ebaoluline, kui tunnistada, et süsteemidünaamika on meist suurem ja ükskõikne meie soovide suhtes.

Olulist rolli mängib ka teleoloogilise mõtlemise loomupärasus. Inimesed tõlgendavad maailma eesmärkide kaudu, sest sotsiaalne reaalsus toimib nii. Seetõttu libisetakse kergesti väidetesse nagu "loodus kohaneb", "liigid leiavad lahenduse" või "planeet tasakaalustab end". Füüsika aga ei tööta eesmärkide, vaid tingimuste alusel. Entroopia ei "taha" midagi. Kiirgusbilanss ei "hooli" elust. Teleoloogia on kognitiivne mugavus, mitte loodusseadus.

Just siin muutub füüsika paljudele psühholoogiliselt raskeks. See on deterministlik, impersonaalne ja moraalselt ükskõikne. See eemaldab inimese loo keskpunktist. Bioloogiat saab veel narratiivistada– rääkida kohanemisest ja vastupidavusest– kuid termodünaamika ütleb lihtsalt, et energia liigub gradiendi suunas ja süsteemid otsivad tasakaalu olekuid, sõltumata sellest, kas see on elule soodne või mitte. See on eksistentsiaalselt karm sõnum.

Seega ei seisne probleem teadmatuses, vaid pinges kahe tasandi vahel. Kui psühholoogiline stabiilsus ja füüsikaline täpsus satuvad konflikti, eelistab inimaju sageli esimest. See pole tingimata rumalus, vaid sügavalt juurdunud kaitsemehhanism ebakindluse, kontrollikaotuse ja identiteediohu vastu. Kuid just seetõttu ei kinnistu isegi kõige paremini kinnitatud loodusseadustel põhinevad järeldused ühiskondlikus arutelus iseenesest— nende vastuvõtmine nõuab enamat kui informatsiooni; see nõuab ka valmisolekut taluda ebamugavat reaalsust.
kusti

Postby pop » 01 Feb 2026 14:32

kusti, kas on mõni hea ettepanek (kliima osas) ?

============================
ma ise tabasin end mõttelt et peaks proovima eestikeelse AI sisendina foorumi erinevaid postitusi, ja siis ompoolseid erinevaid prompte
pop

Postby spl » 01 Feb 2026 20:28

Meil suht raudpolt teema see, kui tuleb külm aeg, siis kas Estlink 1 / 2 maas või Auvere jälle rikkis. Meie energeetika on suht naeruväärne, eriti juhitavad võimsused.

Ning siis sellise energeetika poliitika valguses oodatakse Eestisse investoreid :geek: Mida meil suurepäraselt ja megapalju tehakse - on räägitakse, räägitakse, räägitakse...
Mida meil ei tehta: ongi väiksemadki reaalsed tegevused. Aga juhitavad võimsuses meil väga väikeses ulatuses ja siiani loodetakse vaid Narva elektrijaamade peale.

https://www.err.ee/1609928759/energeetikaprofessor-eesti-on-liiga-vahe-elektritootmisesse-investeerinud
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 01 Feb 2026 22:54

Viimasel ajal üha sagedamini jõuavad siseinfona või siis avalikult sõnumid ja mõttearendused sellest kuidas tuleb ellujäämiseks üha rohkem robotiseerida. Hästi läheb vaid neil kes sellega tegelevad (eriti need kes labidaid müüvad) ja tähelepanu ning tunnustust saavad vaid sellega seotud tuttavad-sõbrad. Inimpoolega tegelevates sfäärides või seal kus sellest pole erinevatel põhjustel kasu ... on aga pinge ja pidev kahanemine ning ka toodete-teenuste käest läinud kallinemine. Suuremat pilti vaadates on tunda üha laienevat doominokivide kukkumist. Kui tehopargis on poole vähem inintöötajaid siis igasuguse abiteenuste osutajad või muidu sealt möödaliikuvatelt inimestele midagi pakkujatel tule tegevusi koomale tõmmata.
Lugu sellest kuidas üks tootja on meile tehtavate vabrikupannkookide tegemise ja nüüd ka pakkimise teinud sisuliselt inimkätevabaks.
Küsimus vaid selles , kes nende pannikasarnaste toodete sihtrühm? Kui nendeks on tootmiste jms. käsitöölised, siis... saeb robotliini omanik oma oksa.
https://www.toostusuudised.ee/sisuturun ... tseks?_gl=
Või siis sai valmis üks sadu tuhandeid tooteid valmistav puidutootetehas milles inimesi enam eriti ei ole. Või siis on mõned elektriseadmete tootjad, kellel pole enam piisavalt tellimusi ja mureks on robotite töötus... Soome noored väidavad, et kinnisvarasektor on ummikus seetõttu et ostjatepürmiiidi noorte sektor on ...sissetulekuta või ebakindel sest näevad millise hooga töökohad kaovad.
Minu töölaual juba pikalt ja ehitajate jne, jaoks on see murekoht, et robotid vajavad vaid (minimaalset) tehnilist ruumi. Jahe plekkangaar. Ei mingeid abiruume, puhkeruume, valgustuse - õhu puhtuse -temperatuuruiga jms. seotuid keerukaid seoseid. Kõike seda inimesega seotut on üha vähem vaja. Paljude ettevõtete jaoks on seda isegi suurtes kogustes üle.... Tean päris mitut tööstuskompleksi, kuhu kunagi sai igasuguseid asju ette nähtud sadadele töötajatele ja see ka valmis ehitatud aga nüüd on seal üha vaiksem. Valus vaikus. Lumega paistab eriti selgelt välja. Lumme mattunud autoparklad. Mõned üksikud sõiduauto ja jalajäljed kunagise väravahoone ja tootmishoone vahel. Isegi territooriumi haldajal on kordades vähem tööd. Samas tooraine ja valmistoodang liiguvad endise hooga.
projekteerija

Postby spl » 01 Feb 2026 22:58

https://www.err.ee/1609928813/usa-tabanud-lumetorm-rasib-talvega-mitte-harjunud-piirkondi :geek:

Ma vaatan kraadiklaasi (hetkel "kõigest" -24) ja mõtlen hirmuga, palju viinamarjasorte seekord kaotan.
spl
Site Admin

Postby projekteerija » 01 Feb 2026 23:00

spl wrote:Meil suht raudpolt teema see, kui tuleb külm aeg, siis kas Estlink 1 / 2 maas või Auvere jälle rikkis. Meie energeetika on suht naeruväärne, eriti juhitavad võimsused.

Ning siis sellise energeetika poliitika valguses oodatakse Eestisse investoreid :geek: Mida meil suurepäraselt ja megapalju tehakse - on räägitakse, räägitakse, räägitakse...
Mida meil ei tehta: ongi väiksemadki reaalsed tegevused. Aga juhitavad võimsuses meil väga väikeses ulatuses ja siiani loodetakse vaid Narva elektrijaamade peale.

https://www.err.ee/1609928759/energeetikaprofessor-eesti-on-liiga-vahe-elektritootmisesse-investeerinud

8-) Täna tassisid puid tuppa ka mu Porche -Mersumeestest naabrimehed ja tund tagasi vähemalt suitsesid kõik korstnad... nii neil kui pensionäridel. Homme ei taha ilmselt keegi elektriga (soojapumpadega) täisvõimsusel kütta.
projekteerija

Postby spl » 01 Feb 2026 23:04

to projekteerija,

Poole aastat tagasi propageeriti ilma valehäbita, et lõhkude ahjud välja - võtke soojuspumbad. See on nagu sajandus lollim soovitus üldse ! Esiteks ohutuse mõttes, kui kriisi olukord pole elektrit. siis soojuspumbad ka ei tööta, teiseks võrgu ülekoormus; pumbad ei tööta nagu Kiilis hetkel.

Juba -18 pealt võtavad soojuspumbad elektritennid kasutusele.
spl
Site Admin

Postby Majandushuviline » 01 Feb 2026 23:32

pop wrote:Kahju. Igatahes olgu pilvede taga külluses kunsti (jm vaimset).

M. Metsala 10 minutit algusest
Majandushuviline

Postby projekteerija » 02 Feb 2026 00:09

spl wrote:to projekteerija,

Poole aastat tagasi propageeriti ilma valehäbita, et lõhkude ahjud välja - võtke soojuspumbad. See on nagu sajandus lollim soovitus üldse ! Esiteks ohutuse mõttes, kui kriisi olukord pole elektrit. siis soojuspumbad ka ei tööta, teiseks võrgu ülekoormus; pumbad ei tööta nagu Kiilis hetkel.

Juba -18 pealt võtavad soojuspumbad elektritennid kasutusele.

;) Tundub, et ka soomlased on liiga vähe energeetikasse investeerinud. Neilgi homme kallis ja börsielektri kasutajatel (kelllel suur elektritarbimine) on nädala lõpuks korralik arve...
https://www.hs.fi/talous/art-2000011787365.html
Tuulikud jäätusid, õhk-õhk soojapumpadel kasutegur olematu või agregaadid jääs jne.
Meri jäätub ja harjumatu õhurõhkude asend, pikk külmaprognoos jms. ähvardab Hiiuma vahelise liikluse seisma panna. Kui hulluks peab seis muutuma ja kui pikalt, et ametnikud leiaksid vahendid jäätee rajamiseks?
https://www.err.ee/1609928663/ts-laevad ... maa-liinil
projekteerija

Postby pop » 02 Feb 2026 00:40

spl wrote:Ma vaatan kraadiklaasi (hetkel "kõigest" -24) ja mõtlen hirmuga, palju viinamarjasorte seekord kaotan.

Ma vaatasin ka ja oli just -22. Samas emhi.ee koduleht ((browser refresh/cookie kill jne)) näitab konkreetselt minu asukoha/asula (mis on põhjapool, ja mere lähedal) "graafikul" hetkeseisuks -12. Ma ei saa aru kuidas saab kümne kraadiga pange panna !?
Ainus usaldusväärne asi on vist radaripilt - juhul kui keegi sinna samuti mingit "mandelbroti-simulatsiooni" käima pannud ei ole (a la ajaviite-televisioon).
pop

Postby neto » 02 Feb 2026 14:08

Ma olen tihti parema pildi saamiseks tegelikust olukorrast (kui ilmaportaalide või riigi ilmateenistuse numbrid tunduvad kahtlased) kasutanud kahte lisavõimalust.
Esimene on reaalajas info teeilmajaamdest:
https://teeilm.teeinfo.ee/uus/

Teine on reaalajas info individuaalsetest (koduilmajaamadest):
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPAIDE2

Mõlemad on zuumitavad kaardid. Osa jaamu lisandub alles suurendamisel. Viimasel lehel on võimalik minna ka tagasi ilmaandmetega päeva kaupa. Hommikul tahad teada, palju kuskil jaamas päriselt külma oli või sademeid jne..
neto

Postby spl » 02 Feb 2026 17:33

https://www.aripaev.ee/saated/2026/02/02/varahaldur-kristjan-hanni-kullamuujad-hirmutavad-inimesi-ostma

Eks meie kullamüüjad ka võimsat PR teinud. Nimesid nimetamata, lahe kulla tagasiostu hinna split per münt on üle 400 euro ja rohkem ... :geek:
spl
Site Admin

Postby spl » 02 Feb 2026 17:36

https://www.err.ee/1609929380/teadlastel-pole-uksmeelt-kuidas-korvata-lastele-kuluv-600-eurot-kuus-peredele

Mis rakenditeadus, töötajalt võetakse maksusid, last kasvatavalt vanemal võiks olla väiksem tulumaksu % palgalt. Rõhutan lapse kasvatamisel osaleval vanemal.
Teine asi, minge kuulake ka noori. Miks lapsi ei tule ? Enamik on maj. põhjused, mis suurelt jaolt seotud sellega, et kv'd ei suudeta endale lubada. Pole raske ju riigil üüri(pere)majasid ehitada, sest tulevikus, kui pole maksumaksjaid, siis on juba rong väga väga läinud. Kuna noored, kui võtavadki laenu, siis see moodustab nii suure % palgast, et lapse kasvatamiseks seal raha ei jagu !
spl
Site Admin

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest