Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.

Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby kusti » 26 Mar 2026 08:53

“Bagdad Bob”- ajalooline nähtus: Mohammed Saeed al-Sahaf, Saddam Husseini režiimi info­minister, kes 2003. aasta sõja ajal andis pressikonverentse, kus eitas reaalsust ka siis, kui see sõna otseses mõttes tema selja taga toimus.

Tema kuulsaimad hetked seisnesid absurdselt enesekindlates väidetes stiilis "ameeriklasi ei ole Bagdadis", samal ajal kui linn juba langes. See ei olnud lihtsalt valeinfo – see oli performatiivne reaalsuse asendamine narratiiviga.

Küsimus, mille see video tõstatab, ei ole ajalooline, vaid aktuaalne: kas ja mil määral toodab ka USA (ja laiemalt lääs) omaenda "Bagdad Bob’e"? Mitte karikatuuri tasemel, vaid süsteemselt– olukordades, kus kommunikatsioon ei peegelda reaalsust, vaid püüab seda kujundada või peita.

Teisisõnu: millal muutub strateegiline kommunikatsioon propagandaks, ja kas me suudame seda ära tunda siis, kui see tuleb "meie poolelt"?

https://www.youtube.com/watch?v=YVs9h62-U1o
Trump WH CRASHES OUT as Iran DECLARES NEXT STEPS!!!!

MeidasTouch
kusti

Postby spl » 26 Mar 2026 09:01

Hinnad saavad vaid "tõusta" osakond teavitab: mul tuttav arendaja ütles, et niigi ostjaid väheseks jäänud, see järsk euribori hüpe oleks nagu äkkpidurit tõmmanud turul.
spl
Site Admin

Postby pop » 26 Mar 2026 12:21

kusti wrote:“Bagdad Bob”- ajalooline nähtus

Aga mil määral on meil adekvaatset ja aktuaalset infot et välistada "Teherani Bob'i" (kaasaegse nähtusena) ?
pop

Postby pop » 26 Mar 2026 12:57

kusti wrote:AI jõuab kõigini korraga, kuid selle efekt ei ole sümmeetriline— see võimendab olemasolevaid kognitiivseid erinevusi ning võib seetõttu diferentseerumist hoopis süvendada.

Siin saaks ka küsida - on see hea või halb. Mõnes mõttes on see nagu igakülgne toetus nt andekale kuid vaesele sportlasele, kelle juba olemasolev potentsiaal saab lihtsalt paremini realiseeritud. See oli küll pigem füüsiline pool aga kognitiivne poole pealt saaksime juurde hulgi selliseid tüüpe nagu Srinivasa Ramanujan (jpt).

Talentide parem esiletulek võimaldab lõppkokkuvõttes ka ühiskonnas üldisemalt erinevate hüvede "ülejäägi" suurenemist, mida siis vähem andekamatele jagada.
pop

Postby spl » 26 Mar 2026 14:09

Pilt on hea selle artikli juures:

https://www.aripaev.ee/uudised/2026/03/26/oecd-hoiatab-usa-inflatsioon-touseb-energiasoki-tottu-42-protsendini

USA võlakirja intressid tõusevad ka. Ma ei saa aru, mida see porgandimees mõtles, lennata sõtta riigiga, kes on valmistunud hübriidsõjaks.
Ehk sõdida 1980 aastate strateegiaga, on täiesti jabur. Suured pommid ei aita mägede vastu, ei aita sissisõja vastu jne.
Iraan teinud päris suured ettevalmistused maavägede vastu seal naftasaarel, sisuliselt kõik seal mineeritud juba...
spl
Site Admin

Postby kusti » 26 Mar 2026 14:26

pop wrote:
kusti wrote:“Bagdad Bob”- ajalooline nähtus

Aga mil määral on meil adekvaatset ja aktuaalset infot et välistada "Teherani Bob'i" (kaasaegse nähtusena) ?

Hea küsimus, aga see ei ole tegelikult sama küsimus.

Et Iraanis (või ükskõik kus mujal) võib eksisteerida oma "Teherani Bob" ei ole eriti vaieldav— iga riik, eriti konfliktisituatsioonis, toodab narratiive, mis ei pruugi reaalsusega täielikult kattuda. See on pigem triviaalne tähelepanek.

Minu teemapüstitus ei olnud aga sümmeetria otsimine, vaid epistemoloogiline:
kui hästi me suudame ära tunda propagandat siis, kui see tuleb allikatest, mida me vaikimisi usaldame?

Teisisõnu, küsimus ei ole selles, kas "nemad ka teevad" vaid kas me rakendame samu kriitilisi standardeid enda poolele.

"Teherani Bob" võimalikkus ei vähenda ega lahenda küsimust "Bagdad Bob" analoogide kohta läänes— need on kaks eraldi telge:

üks puudutab info olemasolu ja usaldusväärsust vastaspoole kohta,
teine puudutab meie enda võimet eristada kommunikatsiooni ja reaalsust.

Kui need kaks segi ajada, tekib klassikaline whataboutism, mis ei suurenda teadmist, vaid hajutab fookust.
kusti

Postby kusti » 26 Mar 2026 14:41

pop wrote:
kusti wrote:AI jõuab kõigini korraga, kuid selle efekt ei ole sümmeetriline— see võimendab olemasolevaid kognitiivseid erinevusi ning võib seetõttu diferentseerumist hoopis süvendada.

Siin saaks ka küsida - on see hea või halb. Mõnes mõttes on see nagu igakülgne toetus nt andekale kuid vaesele sportlasele, kelle juba olemasolev potentsiaal saab lihtsalt paremini realiseeritud. See oli küll pigem füüsiline pool aga kognitiivne poole pealt saaksime juurde hulgi selliseid tüüpe nagu Srinivasa Ramanujan (jpt).

Talentide parem esiletulek võimaldab lõppkokkuvõttes ka ühiskonnas üldisemalt erinevate hüvede "ülejäägi" suurenemist, mida siis vähem andekamatele jagada.

See on üks võimalik vaade, aga ta eeldab vaikimisi, et piirangud on peamiselt kognitiivsed.

Kui tuua mängu fundamentaalsem tasand, siis küsimus ei ole ainult selles, kui hästi me suudame olemasolevat potentsiaali realiseerida, vaid millised on süsteemi füüsikalised piirid.

Siin tuleb mängu Energy Return on Energy Invested — ehk kui palju energiat me saame kätte võrreldes sellega, kui palju kulutame selle hankimiseks.

Kui see suhe langeb, siis:

ühiskonna käsutuses olev "vaba energia" väheneb,
ja koos sellega väheneb ka reaalne ruum, kus "ülejääki" üldse tekitada.

Selles raamistikus ei ole AI põhiküsimus niivõrd indiviidide võimekuse võimendamine, vaid see, kas ja mil määral ta suudab kompenseerida langevat energiakasutegurit— ehk aidata teha süsteemi efektiivsemaks olukorras, kus sisend ise halveneb.

Teisisõnu: enne kui tekib midagi, mida "vähem andekamatele jagada" peab see ülejääk füüsiliselt eksisteerima.
Ja see sõltub rohkem energia ja ressursside baasist kui kognitiivse eliidi suurenemisest.
kusti

Postby kusti » 26 Mar 2026 14:58

spl wrote: Ma ei saa aru, mida see porgandimees mõtles

AI ülevaatamata tõlge:
https://www.youtube.com/watch?v=rMdD3cbWQFQ&t=318s
Trump Warning: My Moral and Professional Obligation

2008.aastal olin esimene, kes viitas, et Barack Obamal on nartsissistliku isiksushäire tunnuseid.
2009.aasta märtsis andsin intervjuu American Thinker’ile, konservatiivsele veebiväljaandele — nii konservatiivsele kui üldse saab olla, mitte progressiivsele, liberaalsele või demokraatlikule. Intervjuu avaldati ja ma olin esimene, kes üldse väitis, et Donald Trumpil esinevad nartsissistliku isiksushäire tunnused.

Iga kord, kui mainin oma videotes Donald Trumpi nime, saan ma laviini kommentaare: “Ära too poliitikat oma loengutesse, poliitikal ei ole psühholoogias kohta, poliitikal ei ole teraapias kohta!” Vale. Kujutage ette, et elaksin 1930ndate Saksamaal ja kirjutaksin artikliseeria, väites oma professionaalses hinnangus, et Adolf Hitler on nartsissist ja psühhopaat. Saaksite aru, millist kirjavahetust ma saaksin natside sümpaatikutelt, kes mind kritiseeriksid, et miks ma segan oma eriala poliitikaga.

1930ndate intellektuaalid ebaõnnestusid täpselt selles: nad ei tõstnud häiret selle äärmiselt ohtliku juhi suhtes. Nad ei hoiatanud avalikkust, et Adolf Hitler on vaimselt haige. Ma ei taha seda viga korrata.

Mul on kohustus oma eriala, oma südametunnistuse ja teie, minu publiku ees, teavitada teid faktidest, mida toetavad minu töö ning tuhandete teiste psühholoogide töö ja hinnangud — sealhulgas ka Donald Trumpi nõbu. Me kõik oleme hoiatanud: Donald Trump ei ole vaimselt terve. Tal on suur tõenäosus olla nartsissist — kas see on maligne nartsissism, varjatud nartsissism või ilmne nartsissism, see on detail, kuid selle kohta, et ta on nartsissist, on äärmiselt vähe kahtlust.

Meil on kohustus hoiatada nartsissistide eest. Kõik need YouTube’i kanalid hoiavad teid nartsissistide eest: ärge dating nartsissiste, ärge abielluge nartsissistiga, ärge laske neil lapsi kasvatada ja jah, ärge valige nartsissisti — sest nad on peas haiged, neil on kognitiivsed moonutused, nad tajuvad reaalsust valesti, nad moonutavad kõike, et kinnistada oma suurejoonelisust, neil puudub empaatia, nad kuritarvitavad, kasutavad ja ära kasutavad inimesi, nad on pahatahtlikud, kättemaksuhimulised, sadistlikud ja ohtlikud nii teile kui iseendale.

Nartsissistid ei tohiks kunagi võimu omandada, nad ei tohiks ametit pidada tsiviilühiskonnas. Inimesed peaksid läbima psühholoogilise hindamise, enne kui nad võivad kandideerida avalikule ametikohale.

On kahjulik, et meie “demokraatiates” saavad inimesed nagu Donald Trump tõusta tippu. Aga oodake, ütlete: Donald Trump ei ole Adolf Hitler, kas see ei ole liialdus? Ei ole liialdus. Adolf Hitler oli Saksamaal, kus oli väga raske saada võimule. Saksamaal oli 20-aastane demokraatia — vaid selle tõttu suutis Hitler selle kukutada ja diktaatoriks saada. Donald Trump on selles mõttes ebaõnnelik, kuid kui ta oleks elanud teises Ameerikas, oleks ta kindlasti saanud Adolf Hitleriks.

Ma tean nartsissistliku isiksushäire kohta nii isiklikult kui professionaalselt palju. Ma ütlen teile: see mees ei ole terve, ta kuulub institutsiooni, mitte Valgesse Majja.

Mul on moraalne kohustus teile seda öelda? Jah. Kas ma kardan teid, minu publikut? Mitte kunagi. Minu lojaalsus on tõele ja oma eriala põhimõtetele.

Jah, minu eriala reeglid keelavad inimest diagnoosida ilma temaga kohtumata ja meditsiinilisi teste tegemata — see on Goldwateri reegel, artikkel 7. Kuid see reegel, mis kehtib avalike tegelaste kohta, on aegunud ja vale. Info Donald Trumpi kohta on nii ulatuslik, et see ületab kõik, mida me võiksime kunagi teada saada ühestki teisest patsiendist. Meil on piisavalt infot, et teda absoluutse kindluse ja turvalisusega diagnoosida.

Seega ütlen teile: mees on nartsissist. Võib-olla psühhopaat, selles ma pole kindel, kuid nartsissist ta on kindlasti — suurust ihalev, ekspluateeriv, empaatiavõimetu, intiimsuse probleemidega.

Te küsite: “Aga tal on pere, kes armastab teda?” Jah, on lihtne armastada kedagi, kellel on kaks, kolm või neli miljardit dollarit. Kuid ta on ohtlik nii endale kui teistele. Covid-pandemia ajal tõestus seda.

Teid on hoiatatud: ärge hiljem kaebage, et terapeudid või psühholoogid ei hoiatanud teid ette, kui te seda hävingut uuesti valite.
kusti

Postby pop » 26 Mar 2026 14:59

kusti wrote:Et Iraanis (või ükskõik kus mujal) võib eksisteerida oma "Teherani Bob" ei ole eriti vaieldav— iga riik, eriti konfliktisituatsioonis, toodab narratiive, mis ei pruugi reaalsusega täielikult kattuda. See on pigem triviaalne tähelepanek.

Ma saan aru et me võrdleme/analüüsime lüüasaamist/mittelüüasaamist suuresti just mõlema poole "Bob" -ide avalduste põhjal, ja toome ka enda (vblt cognitive bias) seisukohtade toetuseks just sobiva Bob'i mõtisklused.

Mis ei välista muidugi signal/noise "lugeja" eristamise olulisust.
pop

Postby kusti » 26 Mar 2026 15:39

pop wrote:
kusti wrote:Et Iraanis (või ükskõik kus mujal) võib eksisteerida oma "Teherani Bob" ei ole eriti vaieldav— iga riik, eriti konfliktisituatsioonis, toodab narratiive, mis ei pruugi reaalsusega täielikult kattuda. See on pigem triviaalne tähelepanek.

Ma saan aru et me võrdleme/analüüsime lüüasaamist/mittelüüasaamist suuresti just mõlema poole "Bob" -ide avalduste põhjal, ja toome ka enda (vblt cognitive bias) seisukohtade toetuseks just sobiva Bob'i mõtisklused.

Mis ei välista muidugi signal/noise "lugeja" eristamise olulisust.

Täiesti päri sinuga. Oluline on lihtsalt meeles pidada, et meie isiklikud bias’id ei segaks adekvaatselt hinnata kõiki erinevaid “Bagdad Bob’e”- ka kodumaiseid. Nii saame hoida fookuse faktidel ja signaalil.
kusti

Postby spl » 26 Mar 2026 16:45

https://www.err.ee/1609978020/poeketid-survestavad-riiki-pohitoiduainete-kaibemaksu-langetama

Ligi peab otseses mõttes kõiki riike idiootideks, kus toidul madalam käibemaks M.O.T.T. Isehakanud "majandusjumal" võiks lõpuks Eestis midagi ära teha, et 4 aastat stagnatsiooni lõppeks, mina näen, et "majandusjumal" kulutab enamuse energia paukumiseks ja ette pole sisuliselt mitte midagi näidata.
spl
Site Admin

Postby spl » 26 Mar 2026 16:47

https://finance.yahoo.com/economy/policy/articles/trump-urges-iran-negotiate-deal-110743817.html

Järgmine "jumal" arvab, et tema ütleb ja teised teevad ning kummardavad: ikka ei ole nii. Lugesin selle Iraani naftasaare kohta, päris jõhker ehitis. Kui suurem madin, siis Hormuzi väin reostunud ja põlev veekogu. Põhimõtteliselt see saar on naftatünnidega pomm.
spl
Site Admin

Postby spl » 26 Mar 2026 17:14

'Mind-blowing corruption': Alleged insider trading over US-Israeli strikes in Iran
https://www.youtube.com/watch?v=Y2eqHguigo8
spl
Site Admin

Postby Rr009 » 26 Mar 2026 23:17

spl wrote:'Mind-blowing corruption': Alleged insider trading over US-Israeli strikes in Iran
https://www.youtube.com/watch?v=Y2eqHguigo8

Ikka juhtub.. Maailm on suht lihtne, numbrid on suuremad, tuleb põhjenda. Hunnikute inimestele hakkab tuim tarbimine vastu, eks siis tuleb trikke teha.. See on süvenev ja mudel on hädas, õhku tuleb rohkem müüa.. Algne põhjus on praeguste domineerijate loodu, nemad oma kuritegu ei tunnista, mitte kunagi...
Rr009

Postby spl » 27 Mar 2026 07:44

Ma saan aru, et numbreid loopida on lahe, ilma et mõtleks mida suust välja ajan.

Tehakse kessoon ja valatakse betoon ning peale eriti räme betoonplaat. Aga 100 miljonit, mis see siis kullaosakestega betoon.

Eleringi kriisivalmiduse juht Hannes Kont ütles, et ühe suurema alajaama maa alla viimine võiks maksta umbes 100 miljonit eurot

https://www.err.ee/1609979037/elering-betoneerib-kergdroonide-vastu-kaitsmiseks-alajaamade-sudameid

---

Aga "geniaalsuse tipp" on 100Mwh gaasijaam rajada otse Venemaa kõrvale. Kui AK's küsiti Sutilt, et saate aru, tegemist vägagi kaheldava otsusega.
Aga Narva inimesed vajavad ju toasooja ... Narvakate toasoe versus terve Eesti varustuskindlus :HEAD
spl
Site Admin

Postby spl » 27 Mar 2026 10:00

https://www.reuters.com/business/finance/with-no-place-hide-traders-spend-sleepless-nights-iran-war-roils-markets-2026-03-27/

"Treasuries are not working, typical risk-off currencies like the yen and the Swiss franc are not working. Gold and silver also not helping."

Räägime nüüd kasvõi Eesti pensionifondidest, mis päris palju raha kaotanud reaalsuses. Kõige lahedam, kui turud langevad, siis fondihaldustasud jooksevad ikka edasi :ugeek:
spl
Site Admin

Postby kusti » 27 Mar 2026 10:10

https://www.youtube.com/watch?v=Fzo3W7RFzvw
Kommentaar #59: Toetusavaldus agressioonisõjale tõstatab väga tõsiseid küsimusi
kusti

Postby pop » 27 Mar 2026 11:59

spl wrote:Kõige lahedam, kui turud langevad, siis fondihaldustasud jooksevad ikka edasi :ugeek:

USA-s on see traditsioon et oma kongresmenile võib iga kell nö otse helistada, ja aru pärida. Eestis on see traditsioon kahjuks nullilähedane (kui mitte null), vaatamata erinevatele lähetuskuludele "valijatega kohtumiseks".
Ilmselt on massiliselt hoiak et sellest midagi ei sõltu, kui ehk siis vaid sel juhul kui nt saadiku poolt pöördumist ignoreeritakse või siis tuleb vastuseks lihtsalt mingi teflonpläma, ja kui mõlemal juhul asi ajakirjanduses mingi kõlapinna leiab.
Long story short - siin on väga suur nn avalik huvi (just juriidilise kategooriana), ja seda peaks just seadusandja tasemel muutma (et fondihaldur saaks vaid tulemustasu (kasumist), mitte "tiksumistasu").
pop

Postby spl » 27 Mar 2026 14:20

to pop,

Peaksin EKIle tegema ettepaneku: "tiksumistasu" on ülihea termin !

Tegelt absurdne, kui fondivalitseja pensionifont tiksub miinusesse, siis ikkagit võib valimatult pensioniraha pealt koort riisuda. Kui veel "hästi" valitseb, siis on veel boonustasud.

---

Päris hea lause Sky Newsi pealt:

'Donald Trump has said the talks with Iran are going very well, but Iran has said they are not even talking to the U.S. yet.'

Iraan ütles, et enam ei luba kedagi läbi

Oil prices soar past $110 a barrel again after Iran says Strait of Hormuz is closed

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iran-us-war-live-updates-trump-oil-strait-of-hormuz-b2946724.html
spl
Site Admin

Postby spl » 27 Mar 2026 14:26

Arusaamatu ettepanek, mille poolest on üle 28 aastased lapsevanemad kehvemad ? Ealine diskrimineerimine.

https://www.err.ee/1609979808/reformierakond-tahab-noorte-lastevanemate-vanemahuvitise-suurendamist

Üks Reformikas tegi selle ettepaneku mõni aeg tagasi, mida mina ammu rääkinud, kus töötaja maksukoormus sõltub ka laste arvust. Ehk lapsevanem, kes ka osaleb laste kasvatamises, siis tema palga pealt tulumaks langeks.
spl
Site Admin

Postby spl » 27 Mar 2026 16:22

Austraalias põnev olukord, sisuliselt nende kütus tuleb kõik UAE'st. Ehk kütusevarusid seal riigis vaid 3 nädalat, elektriautode müük teeb rekordeid, laod tühjad.

---

Iraani madin veel ees, tüübid tulistasid 850 Tomahawki ära :roll:

https://www.err.ee/1609979997/wp-pentagon-muretseb-tomahawkide-varu-kiire-kulumise-parast-iraanis

kloun.png
kloun.png (295.68 KiB) Viewed 722 times
spl
Site Admin

Postby pop » 27 Mar 2026 19:07

spl wrote:Iraani madin veel ees, tüübid tulistasid 850 Tomahawki ära :roll:
https://www.err.ee/1609979997/wp-pentagon-muretseb-tomahawkide-varu-kiire-kulumise-parast-iraanis

Ma arvan et kui need dessantväelased juba kohal/lahinguvalmis oleksid, siis need Donny poolt loobitud tähtajad kehtiks rohkem. Ilmselt mõtles et "proovida ju võib" (ka natuke varem).
Samas on see suht mittemodelleeritav kas, mida ja kuidas ta mõtleb, v.a. kui kuskilt lubab feimi ja sulli (siis on tegevus tiba paremini prognoositav).
Ja vähemalt Nobeli teema on praeguseks maas.
pop

Postby spl » 27 Mar 2026 21:22

2 miljardit päevas põletada Iraanis, nüüd kui lisame kütustehinnad.
Ja nüüd vaatame USA võlakirjade intressid, siis ütleksin, et porgandimehel peaks olema väga kiire selle probleemi lõpetamisega.

10-Year Treasury Yield jumps above 4.45%

---
Tore, kui nad ise seda usuvad...

https://www.err.ee/1609980243/rubio-sonul-kestab-iraani-soda-nadalaid-mitte-kuid
spl
Site Admin

Postby kusti » 27 Mar 2026 22:07

John Mearsheimer: "Iran Holds All the Cards" - The Strategic Defeat of the U.S.

https://www.youtube.com/watch?v=DBOVT0UdHXg
kusti

Postby pop » 28 Mar 2026 04:13

kusti wrote:John Mearsheimer: "Iran Holds All the Cards" - The Strategic Defeat of the U.S.

Ma ei tea kas see on vanusest aga JM teeb samade narratiividega samas järjekorras samas saates sisuliselt "ringe". Kogu sisu on väja öeldud päris alguses, siis järgneb iseenda "kajakamber".

USA häda on see et eluks vajalik nänn tuleb teistelt, ja (teiste) eluks mittevajalikud võlakirjad lähevadki nänni eest neile. Kui kõik vajalik tuleks mitte-Hiinast (või veel parem - USA-st endast), siis teoreetiliselt ei peaks USA-d väga kurvastama Hiina kütuse või väetisepuudus.

=================
Trumpi eeldatav emotsioon Ust-Luuga sadama suhtes on samuti päevselge (kuivõrd piirangud idanaabri ekspordile tühistati ajutiselt just kütusekriisi leevendamiseks).
Loodetavasti jätkab ta ikkagi luureandmete jagamist.
pop

Postby spl » 28 Mar 2026 08:46

https://www.err.ee/1609980507/trump-viitas-nato-uhiskaitse-pohimottest-taganemisele

Keerame jama kokku ja süüdistame, et NATO ei tegutse. Trump võiks lõpuks mõista, NATO on kaitseorganisatsioon, mitte ründeorganisatsioon.

Aga uskumatu, see oranz vanamees on sisuliselt hävitanud USA maine, mida 80 aastat ehitatud ja seda teinud alla aasta :shock:
spl
Site Admin

Postby rr009 » 28 Mar 2026 09:28

spl wrote:https://www.err.ee/1609980507/trump-viitas-nato-uhiskaitse-pohimottest-taganemisele

Keerame jama kokku ja süüdistame, et NATO ei tegutse. Trump võiks lõpuks mõista, NATO on kaitseorganisatsioon, mitte ründeorganisatsioon.

Aga uskumatu, see oranz vanamees on sisuliselt hävitanud USA maine, mida 80 aastat ehitatud ja seda teinud alla aasta :shock:

üks inimene ei tee seda, süsteemi vajadus. Kasumit on vähe, raamatupidamise viib korrast ära, US on huvitatud ainult kasumist ja domineerimisest, kultuuri selles riigis on väga vähe. Üks inimene suudab seda forseerida, niipalju on asi óige. Üle pea kasvavad vólad mängivad sisu ümber, ónneks pikk protsess, jóuab reageerida...
rr009

Postby spl » 28 Mar 2026 09:34

rr009 wrote:
spl wrote:https://www.err.ee/1609980507/trump-viitas-nato-uhiskaitse-pohimottest-taganemisele

üks inimene ei tee seda, süsteemi vajadus. Kasumit on vähe, raamatupidamise viib korrast ära, US on huvitatud ainult kasumist ja domineerimisest, kultuuri selles riigis on väga vähe. Üks inimene suudab seda forseerida, niipalju on asi óige. Üle pea kasvavad vólad mängivad sisu ümber, ónneks pikk protsess, jóuab reageerida...

Kuidas see sõda saab ülla USAlt kasulik, kui võlg juba 39 triljonit. Igapäevaselt sõjale 2 miljardit kulu...
10 aastased USA võlakirjad juba 5% poole liikumas st nende intressimaksed on kohutav kulu.
---

Houthid ütlesid, et hakkavad nüüd Punasel Merel jälle tankereid sihtima. Palju õnne ! $200 dollarit barrel kindlasti uus reaalsus :geek:
spl
Site Admin

Postby kusti » 28 Mar 2026 09:37

pop wrote:
kusti wrote:John Mearsheimer: "Iran Holds All the Cards" - The Strategic Defeat of the U.S.

Ma ei tea kas see on vanusest aga JM teeb samade narratiividega samas järjekorras samas saates sisuliselt "ringe". Kogu sisu on väja öeldud päris alguses, siis järgneb iseenda "kajakamber".

Well, olen sinuga suures plaanis päri, et dialoogis joonistub välja teatav spiraalne liikumine tuumküsimuse ümber. Samas ütleb John Mearsheimer ka ise üsna otse, et ta rõhutab oma põhipunkte teadlikult nende olulisuse tõttu– ehk siin võiks vaidlus käia pigem metodika, mitte stiili üle.

Aga kas pole mitte nii, et sa ise lähed natuke samasse mustrisse, mida Mearsheimerile ette heidad– st keskendud esitlusviisile, mitte eeldustele ja järeldustele?

Kui püüda seda käsitleda rangemalt, siis võiks lähenemine olla näiteks selline: võtta 4–5 tema keskset teesi Iisrael–USA–Iraan dünaamika kohta (sh võimalik sõjaline eskalatsiooniredel ja selle potentsiaalne mõju maailmamajandusele) ning seejärel selgelt positsioneerida– millega nõustud, millega mitte ja miks.

Näiteks:
kas tema eeldus, et suurriigid käituvad primaarset julgeoleku- ja jõuloogikat järgides, on antud juhul adekvaatne;
kas eskalatsioonistsenaariumid, mida ta kirjeldab, on realistlikud või liialdatud;
millised on tema analüüsis kriitilised sõltuvused (nt energia, tarneahelad, finantssüsteem) ja kas need on õigesti kaalutud.

Selline lähenemine võimaldaks kriitikat siduda konkreetsete argumentidega, mitte esitlusviisiga, ning väldiks ka seda, et arutelu taandub stiili või "kajakambri" tasandile.

Teisisõnu– küsimus ei ole niivõrd selles, kas John Mearsheimer kordab end, vaid selles, kas tema korduvad väited on tõesed või mitte. Ja see on juba analüüsi, mitte retoorika küsimus.
kusti

Postby Rr009 » 28 Mar 2026 14:49

spl wrote:
rr009 wrote:

Kuidas see sõda saab ülla USAlt kasulik, kui võlg juba 39 triljonit. Igapäevaselt sõjale 2 miljardit kulu...
10 aastased USA võlakirjad juba 5% poole liikumas st nende intressimaksed on kohutav kulu.
---

Houthid ütlesid, et hakkavad nüüd Punasel Merel jälle tankereid sihtima. Palju õnne ! $200 dollarit barrel kindlasti uus reaalsus :geek:

Kui mäletad kuidas 2008 Paulson jooksis mööda panku, silmade nagu saakali kellakotid hiilgamas ja karjus kuidas Kike peavad võtma raha ja seda turgudele jagama. See no üks parim näide. See et keegi selle raha eest tööd teeb no juba inimlik viga. Ootame uut patriooti kes kõik maailma augud täis laob. Akudele on võitlus maailma kurjusega väga hea seletus, s.o.hetkel ei käi mingit sõda, lihtsalt selgitatakse et seda kulutust on vaja ja ja on vaja kaasnevate lisaeffektide jaoks kulutust.
Rr009

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest