Puupilpad tuleks igalt poolt
ühtlaselt põlema süüdata. Mul nii umbes viies-kuuest tõrvalaarist, mis tegin, ühel korral isegi õnnestus.
Tuli ei tohiks olla liiga suur, pigem vähem kui rohkem.... ja kui siis tükk aega miskit ei toimu, siis natuke puid juurde ja natuke veel oodata, ja siis jälle juurde jne.
Umbes 15 minuti kuni poole tunni jooksul peaks teoreetiliselt hakkama poti alt august auru tulema ja vett tilkuma. Mul seda ei juhtund - ilmselt olid tohud kuuma suvega korralikult ära kuivanud. Aur/suits peaks muutuma varsti kollakaks ja tõrvalõhnaliseks. Kui nüüd tõrvakogumisnõud pole alla pandud, siis peaks seda tegema.
Ja siis varsti peaks hakkama tõrva tilkuma. Nüüd on tähtis temperatuuri hoida. Kui tuli läheb liiga suureks/kuumaks, võib tõrv põlema minna.
Aga kui tuli jääb liiga väikseks, on oht, et tõrv jahtub, läheb viskoossemaks ja ummistab potialuse augu ära. Ja siis on selle laariga p****sses.
Tundus nii, et selleks et kogu tõrva kätte saada, tuleb temperatuuri vaikselt tõsta - tuleb lihtsalt vaadata, et kui tilkumine-voolamine vaiksemaks jääb, siis temperatuuri tõsta. See on üsnagi kogemuse ja tunnetuse küsimus - esimestel kordadel läks mul kogu aeg tõrv põlema. Ja ühe korra ummistasin augu ära ka.
Kui paistab, et vaatamata temperatuuri tõstmisele enam midagi ei voola, siis on ilmselt kogu tõrv ära tulnud ja alles ainult söed. Männitõrva ajamisel tekkivaid süsi pidi saama väga hästi grillsöeks kasutada.
Kogu protsess võttis mul aega umbes 3-4 tundi. Tundus, et ideaalis peaks saama ühest 9-liitrisest tihedalt tohtu täis topitud potist umbes 1/3 - 1/2 liitrit tõrva. Enamikel kordadel see mul ei õnnestunud, tuli umbes veerand. Esimene kord veel vähem.