Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 06 Feb 2023 23:03

https://www.err.ee/1608876080/poliitikute-kihk-toetusi-ja-pensione-tosta-pani-ska-keerulisse-olukorda

Ma ei ole tark: lihtsalt minu jaoks on arusaamatud kõik need riigi arendused 8-) Juba 2005 sai tehtud süsteeme, kus olid kõik asjad valemitega kirjeldatavad, kus olid sees IF tingimused, tegevused. Ehk süsteem, kus kasutaja sai kõik arvutused ise ära kirjeldada ja infosüsteem võttis kokku selle info ning sai numbrid.

Ma ei suuda mõista, mille poolest on meie riik nii eriline. Mul tunne, et need infosüsteemide arendused on täiesti staatilised ja pole ühtegi dünaamilist võimalust asju defineerida, tänapäeval ei tohiks sellist asja üldse aktsepteerida. Võtke seda kui suur raamatupidamisprogrammi, kus bilansiarvutused kirjeldad ära valemitega (see oli üks lihtne näide).

Saan aru, et lahe on alati asju keerukaks rääkida. Põhjused vajalikud, et endale igavest "arendust" säilitada. Kas tõesti klient tellides ei soovi ühtegi asja dünaamiliselt juhtida ? See on absurdi tipp või on tõesti ministeeriumites kari väga rumalaid inimesi.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 07 Feb 2023 12:46

Talvel on köögis õhk nii kuiv, et ei saa naisele musi anda, tekkib säde. Elektrit täis suhe.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 07 Feb 2023 15:12

td wrote:Talvel on köögis õhk nii kuiv, et ei saa naisele musi anda, tekkib säde. Elektrit täis suhe.


Pane maandusjuhe taha lohisema nagu vanadel Zigullidel !
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby is4 » 07 Feb 2023 15:19

Autodest ka.

Audi on üks hea näide sellest, et võimsust ja sõiduomadusi ei eksponeerita voldikeste, tulede, tiibade ja kleepsudega. Väga hea auto jääb enamusele täiesti nähtamatuks kui omanik vähegi soovib.
See https://www.youtube.com/watch?v=8ndT21coSFA üle 1000HP maailma kiireim tänavalegaalne Caddy on aga omaette tase. Kas just nii võimast, aga võimsa tehnikaga hunt lambanahas on mulle vägagi sümpatiseeriv masin. Palju sõidulusti ilma kadetate pilkudeta. Ja kui sportlikke ambitsioone pole, siis saab ju ka 5 kohaline olla.
is4
 
Posts: 238
Joined: 24 Jan 2011 20:02

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 07 Feb 2023 18:38

Ma pean Eestit suht jaburaks oma ahnusega :?

Jaanuar toidupoes: hinnatõusumaraton jätkub
https://www.err.ee/1608876614/jaanuar-toidupoes-hinnatousumaraton-jatkub
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 07 Feb 2023 22:17

Nagu alati, korruptsioon ja ehitusstandardite mittejärgimine suurim probleem.

https://www.err.ee/1608877256/meedia-turgi-ei-olnud-sajandi-maavarinaks-valmis
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 08 Feb 2023 08:41

v-maal on sõjas nüüd ainult halvad valikud:
1) pressida, kuni ua rahvas ja/või juhtkond kaotab huvi sõdida - muuta sõda kurnavaks ja tüütuks
2) kukutada tänane juhtkond ja panna võimule uus juhtkond, kes alla annab
3) peatada sõda tänasel territooriumil - võimalik vaid siis, kui ua tagasi ei ründaks - s.t. territooriumide tagasi vallutamine tuleks teha väga valulikuks (kindlustused, mille vallutamine nõuaks nii palju ohvreid, et ua loobuks sellest)
4) väed välja tõmmata ja tunnistada kaotust

Missuguse tee v-maa valib? Neljanda variandi võib vist läbi kriipsutada. Kõige ressursisõbralikum oleks variant (2), aga kas see on üldse teostatav?
Seega:
(1) järjest uusi ressursse mobiliseerida kurnavaks sõjaks
(3) ehitada kindlustusi ja tegeleda sõnades ja tegudes heidutusega (igale ua rünnakule järgneb uus v-maa rünnak tsiviilobjektidele
Kuna v-maa on sõjategevust pigem aktiviseerunud kui külmutanud, siis täna on laual pigen variant (1). Kas ühel hetkel ikkagi tuuakse välja ka massihävitusrelvad? Kas v-maa mõistab selle sammu mõju enda tulevikule? Küllap selle varjus tegeletakse ka variandi (2) peale mõtlemisega, kuid võibolla on see ebareaalne - ua rahvas lihtsalt ei alluks nukuvalitsusele. Kas v-maa ka mõistab seda?

Küllap otsitakse pingsalt võimalusi ka lääne toetuse vähendamiseks, muu hulgas ka ua rahva diskrediteerimise kaudu. Kas ua rahvas ja lääs (sh Eesti) mõistab seda? Küllap läänes näeme ka agente, kes esinevad ukraina põgenikena ja korraldavad lokaalselt igasugu sigadusi.

Küllap püütakse mõjutada ka Aasia riike, et kaubavahetust Läänega vähendataks (aga suures plaanis pole see reaalne). Mida arvab täna Hiina Taiwani vallutamisest? Varem sai loota mõningasele v-maa (majandus)poliitilisele toele, aga täna? V-maa on valinud nö.sotsialistliku Mongoolia tee - muuta ennast riigiks, millest ei sõltu enam mitte midagi. Energia ja toorainete "sõltumatus" ongi juba vähenenud, sõjaline "sõltumatuss" väheneb ka kiiresti. Hollandi suurune majandus ning Nigeeria suurune rahvastik aga juba ammu enam ei mängi pilli. Erinevus Hollandi majandusest on muidugi see, et SKP saavutatakse võtmealadel - energias ja toorainetes.

SKP analüüside puhul ongi liiga vähe tähelepanu pööratud selle struktuurile - on vaks vahet, kas riik tegeleb põhiliselt tooraine ammutamisega või onlyfans'i ja vanadekodudega. Sellisest puru silma ajamisest on muidugi poliitikud ise huvitatud - kasvõi Eesti näitel.
Olukorras, kus tarbekaupu toota on järjest lihtsam, kuid toorainet saada järjest raskem, on v-maa sugused riigid õnnistuseks igale ärikale ja tootjariigile - keskpikas perspektiivis v-maa ja Aasia vastastikult kasulik koostöö (tooraine tarbekaupade vastu) kindlasti süveneb. Siit suur oht läänele tulevikus - lääs kaotab hoovad v-maa mõjutamiseks. Jääb üle vaid mõjutada Aasiat know-how endalehoidmise kaudu (kui võimalik).
Huvitav saab olema see, kuivõrd Aasia soovib endale vahendajat Moskva näol. Võibolla oleks kasulikum suhelda otse v-maa idaprovintsidega? Siit oht v-maa idaosa eraldumiseks eraldi riigina. Meie elupäevil ei pruugi seda veel juhtud, kuid Moskva linn ühel hetkel mõistab, et see (toorainete säilitamine enda valduses) on olulisem kui ua vallutamine.

Triljoniküsimus: kas v-maa on täna sõjaliselt üldse valmis oma idaprovintse enda küljes hoidma? Arvatavasti on, kuid vaid tuumaheidutuse tõttu....
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 08 Feb 2023 09:52

Maavärin Türgis...

Mitmed analüüsid ütlvad, et see on poliitilise tagapõhjaga asi, mitte loomulik / klimaatiline vms. Ühesõnaga tekitatud asi, kliimarelva abil (D_A_R_P_A) ja tekitajaks s_ü_v_a_riik ehk kurikuulsad perekonnad.

Et karistada Türgit selle eest, et on Venemaa liitlane ja takistab Rootsit minemast N_A_T_O-sse ja üldse. Tahab liituda Brics-iga.

Süüria ka puutub asjasse. Lisaks nafta kontrollimine sea piirkonnas.

Nägin videot, kus Türgi paneelmaja kukkus kokku täpselt samamoodi nagu kaksiktornid New Yorgis. Keset linna elavat liilklust. Justkui ebaloomulik varing. Ei kujuta ette, mida sealsed inimesed peavad tundma. See olevat ikkagi sõda, kus kasutatakse teistsuguseid relvi kui tavasõjas.
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 08 Feb 2023 10:27

See ka, et mida rohkem jahutakse rohepöördset ja kliimakriisist, seda agaramalt nad hävitavad loodust oma võimsate relvadega. Ja hävitavad normaalselt toimivat majandust ja kultuuri.

Nüüd läheb ulmeliseks. Jutustan ümber, mida juba tükk aega analüüsitakse.

Et s_üv_ariik teeb koostööd tulnukatega ja see kõik on tegelikult tulnukate tehnoloogia, mida meie peal rakendatakse. Et planeedi Maa loodus (Jumala looming) on tulnukate jaoks liiga intensiivne, neile sobiv keskkond on maa all pimedas. Ja kui tulnukad tahavad tulla Maa peale elama, nad peavad kustutama päikesevalgust (keemiarajad lennukitelt pritsitavad mürgid) ja summutama loodust (lageraided) jne jne. Loodus on INIMESE soodne elukeskkond, seega käib INIMESE kui sellise üldse väljatõrjumine planeedilt Maa. Ja inimpoliitikud teevad meelsasti koostööd inimkonna hukkamiseks ja väljatõrjumiseks.

Piibli järgi käib praegu ettevalmistus a-n-t-i-kristuse tulekuks ja valitsemisajaks 7 aastat. Moodsad prohvetid ütlevad: pole olemas "häid tulnukaid", nad kõik on inimese seisukohalt halvad. Ehk langenud inglid, deemonid.
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 08 Feb 2023 10:40

Veel olen kuulnud analüüse, et inimene kui Jumala looming on tegelikult palju võimsam kui ta ise endast arvab ja tulnukad on inimeste peale kadedad, inimene on võimeline loomingulisuseks ja intuitsiooniks ja on võimeline kuulma Jumala häält, mida tulnukad ei saa. Neil on ainult valmis käsuliinid ilma loomingulise leiutamiseta.

Seetõttu püütakse inimeselt tema jumalik meelevald ära võtta, et allutada teda jäägitult tehisintellektile (transhumanism), mida kontrollivad sisuliselt tulnukad ja nendega mestis kurjuse jõud. Mitte mingil juhul ei tohi lasta endasse panna kiipi, see on ühtesulamine saatanaga ja põrgutee. Ma ei kujuta seda kõike ette, aga see on Piiblis juba ammu kirjas, sajandeid.
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 08 Feb 2023 10:47

Teades kogu seda küünilisust, siis süda läheb pahaks, kui tuleb järjekordne üleskutse:

UNICEF is on the ground supporting children in Syria following a devastating earthquake.
Please, donate now to help us provide more life-saving emergency supplies.

Nüüd on -- inimesed annetage, inimesed aidake!
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 08 Feb 2023 13:50

Jah, mille poolest erinevad suured abiorganisatsioonid teistest korporatsioonidest?

Veel huvitavaid tndentse: noored magistrikraadi saanud kasutavad seda oma CV-s, et kandideerida riigiasutuste karjääriredelil. Tulemus on see, et palju miinimumtasemega magistreid hakkab otsustama riigiasjade üle. See on see, kui kõrgharidus tehakse liialt kättesaadavaks - diplomid devalveeruvad ning need ei ole enam kvaliteedimärk.

Veel üks näide ravimiärist. Üks ravikuur teatud ravimiga tähendab 3+3+1 tabletti. Müüakse ainult 3-tabletilisi pakendeid. Ühe pakendi hind on 2500 EUR. Mida teha üle jäänud 2 tabletiga? Vastuväide on see, et tegemist on ainult haiglas kasutatava ravimiga, seega 2 tabletti läheb järgmisele patsiendile. Aga seda ravimit ei ole vaja sageli, seega "igaks juhuks" hoidmine kuskil kapisahtlisvõi seifis suht raske. Suurtes haiglates seda probleemi ei tekkiks, aga väiksemas haiglas, kus äkitselt seda tarvis läheb? Ravim ongi mõeldud ootamatute situatsioonide jaoks.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 08 Feb 2023 14:11

propellerite vallas on edasiminekut
https://youtu.be/MGy8jvf-DZ0?t=36
aga lõpliku lahenduse tooks see, kui paat liiguks nagu kala või lennuk lendaks nagu tiivalöök, kunagi postitasin siia video, kuidas kala kasutab liikumises ära tekkivaid veekeeriseid
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 08 Feb 2023 15:38

see on hea lugemine nö. argiteaduse kohta
https://www.err.ee/1608877817/peeter-es ... uslik-fakt
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 08 Feb 2023 16:53

td wrote:see on hea lugemine nö. argiteaduse kohta
https://www.err.ee/1608877817/peeter-es ... uslik-fakt



Ei saa mainimata jätta, et lugupeetud orienatlistika vanemteadur on oma varasemates artiklites(arvamustes) nendes valdkondades kus vanemteadur on võibolla
mitte nii tõele orienteeritud kui orientalistikas, korduvalt astunud selles arvamusloos enda poolt kirjeldatud reha otsa.

Tsitaat Sirbis ilmunud artiklist:
"Ülaltoodu valguses on „talupojatarkuse“ suur ja üha kasvav levik hämmastav. Tänapäeva talupojatarkus tugineb eelkõige indogermaani laenudele, võttes seega rahvuse narratiivist üle ainult talupoegliku, kuid mitte soomeugrilise. Kusjuures need, kes kõige kõvemini räägivad talupojatarkusest, istuvad ise soojas ruumis arvuti taga ja põllule ei kipu" :D

https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c21-tea ... algedel-i/
https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c21-tea ... lgedel-ii/
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 09 Feb 2023 00:25

Majandus üks lõbus asi, pankade huumor on veel parem Swed pakub mingit rahakogumise hoiuses 0.5% aastast intressi :D Aasta 8-) Inflatsioon on ca 2% millegiga kuus.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 09 Feb 2023 02:21

TI-ga seotu ja kajastatav keerab üha vinti peale. Samas meie valimistega seoses pole pole vist ükski partei ega poliitik seda valdkonda ja sellega seotut või leevendavat ilmselt kordagi puudutanud. (3-4 päevane töönädal , mingitele töödele-tegemistele üleühiskondlik talgu või vabatahtlik töö, TI ka kõrgemapalgalistesse riigiametitesse või riigiettevõtete juhtimisse lubamine, TI poolt juhitud maksusüsteem, mingid punased jooned kuhu TI-d ei lubata jms. visioonid) OK. Ilmselt selles osas valimised kehvale ajahetkele sattunud. Keegi ei tea veel arvata, mis sellest saab ja mis tagajärjed. Üldiselt poliitikutele meeldibki vaid minevikuga ja sellega sarnasest tulevikust jahuda ( Vseviov) kuid hetkel on murrang toimumas ja tuleks selle valguses valimistel mingi sõelumisega tegeleda.
TI kaotav valgekraelisi töökohti ja kasvatab tuluerinevusi. https://www.hs.fi/talous/art-2000009380008.html-
Kui see isegi tõeks ei osutu ...pelgan, et korralik raputus ja hetkeline kaos sellega seoses siiski miljoneid inimesi tabab. Mingi hulk ameteid-tööotsi kaob ja see toimub globaalselt ühes hetkes sest selle tehnoloogia levimine ja kasutuselevõtt enamustes riikides toimub sisulislt ühel ajahetkel. Ei ole isegi keelebarjääre ega mõjuta hardvare seisukord jms.) ntx. kinnisvara ja kaasneva osas jäävad paljud ilmselt vägagi vastikusse olukorda. Ja see on kordades vastikum - määramatum kui energiakriis, kiire hinnatõus jms. nillega toimetulemiseks on ajalooline kogemus.
Neile kellel midagi teha ei ole ...Vestelge ajalooliste suurkujudega. Vaid Hiltleri, Jeesusega ... liinile pääsemiseks tuleb raha maksta.... :?
See, et hetkel on teenuses nõrgad kohad, on ilmselt vaid alguse asi...
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009369426.html
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Feb 2023 11:04

spl wrote:Majandus üks lõbus asi, pankade huumor on veel parem Swed pakub mingit rahakogumise hoiuses 0.5% aastast intressi :D Aasta 8-) Inflatsioon on ca 2% millegiga kuus.

No ega keegi ei keela nahka üle kõrvade tõmmata. Vormistatakse võibolla ka ilus leping ja seda kliendil hea vaadata ...
Ohjah.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 09 Feb 2023 15:29

td kirjeldas meile siin oma kogemust tabletikirjutamishullu arstiga (olen paar korda elus pidanud seda ise läbi tegema või pidanud pealt nägema kuidas samamoodi või isegi hullemini tablette jms. tervistkahjustavat pähe määritakse või lausa peaaegu ähvarduste/vägivallaga toime saadetakse...
Nüüd seis selline, et tableti ulatab /(topib suhu või sisestab kuidagi peenemalt) robotkäsi või TI või TI (või miski programmijupi/käsu) poolt manipuleeritud meditsiinitöötaja (TI implantaadiga või siis TI abil eksamid läbinud või lausa TI poolt šantažeeritud )...
Igal juhul oleme sealmaal, et me kõik varem või hiljem sellega kohtume ning ka esimesed uurimistööd on tehtud ja järeldused ka meediasse jõudnud. Ehk kas robot võib otsustada ja kuids sellele reageerib või mida arvab inimene jne. Hei poliitikud ....ootan teie seisukohti valimiskempluses.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009053367.html
Uuringu materjal European Journal of Social Psychology lehel : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.2890
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Feb 2023 16:39

Suurte gigantide vahel käib TI alane võitlus. Praegu paistab edumaa olevat Microsoftil (ChatGPT koostöös OpenAI-ga), kus otsimootorit on katsetatud vestlusrežiimis. Tänane/eilne uudis on, et kuuglil (Bard koos firma enda süsteemiga LaMDA) läks demonstratsioonesinemisel midagi valesti ning TI laskis läbi *faktivea, mistõttu firma turuväärtus langes börsil 100 milardi dollari võrra.
https://www.reuters.com/technology/goog ... 023-02-08/
Last edited by td on 09 Feb 2023 16:42, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23


Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Feb 2023 17:07

tänane koreograafiline vahepala
https://youtu.be/_J8SktWF2cQ?t=10
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Feb 2023 18:33

projekteerija wrote:td kirjeldas meile siin oma kogemust tabletikirjutamishullu arstiga ...

Uus moeravim, millest praegu defitsiit: Ozempic ehk semaglutid. Lisaks (naha alla) süstitavale on olemas ka tableti kujul. Ka mulle kiideti seda väga. Kuid nagu ikka, igal uuel asjal on omad puudused. Antud videos selgitatakse, miks selle ravimi kasutamine ei anna sama efekti kui vahelduv paast. (Lühidalt: paastu korral organism otsib aktiivselt lisakudesid ehk "prügi", mida taaskasutada; tavalise kaloritevaese dieedi korral ta seda ei tee, mistõttu nahaalune kude jääb kaalulangusest lotendama, mitte ei lähe trimmi).
https://youtu.be/82CPlwz6Pmc?t=625

samas videos on pilt keskeas naisest, kelle nahk on trimmis. Juhin tähelepanu ka sellele, et kaenlaalused on heledad, mitte tumedad (tumedad kaenlaalused on väidetavalt üks insuliiniresistentuse tunnus)
Attachments
trimmis.jpg
trimmis.jpg (51.87 KiB) Viewed 1268 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 09 Feb 2023 19:29

Aadamal oli kaks naist. Enne Eva't oli Lilit:
https://www.youtube.com/watch?v=R8VXhLGMDQM&t=0s
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 09 Feb 2023 22:14

Mis on panganduses valesti ? Absoluutselt kõik! USA's nii pole, meil kõik vastutus vaid laenajal, liigkasum on euriboriga pankadele tagatud, hoiuseintressid naeruväärsed.

"Kui hoiuseintressid on ikkagi nii madalad, kas siis peaks pank mõtlema ka selliselt, et ühiskonnale midagi tagasi anda, hoiustajatele midagi tagasi anda, laenuvõtjatele näiteks laenumarginaalide vähendamise näol. Need on need teemad, ma arvan, mida pangandus peaks tõsiselt mõtlema enne, kui ühiskond nende eest hakkab neid mõtlema," kommenteeris Kessler.

https://www.err.ee/1608880316/kessler-pankade-kasum-on-justkui-maast-leitud

Kui midagi p...ses pankades, siis tihti riigid päästma neid. Mina ei hoia üldse vaba raha nii, et pank saaks seda edasi laenata.
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 10 Feb 2023 10:44

Indrek Neivelt: Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha?

Eelmisel aastal pitsitasid meid kõrged energiahinnad. Vaatasin Eleringi eelmise kvartali ja aasta aruannet. Selgus, et Elering sai aastas "ülekoormuse tasu" 228.7 miljonit eurot. Eesti tarbijad maksid "ülekoormuse tasu" 337 miljonit, millest pool läks Eleringile ja teine pool Soome võrgufirmale Fingrid. See on siis elektrihindade erinevus Soome ja Eesti vahel, mis läheb võrgufirmadele. Me maksime 168 miljonit soomlastele, mille võrra nemad lubasid oma tarbijatel sellel aastal võrgutasusid langetada.
168 miljonit meie tarbijatelt aastas selgitab ka väga hästi, miks soomlased teatasid, et enne 2030. aastat ei ole nemad valmis uut kaablit Soome ja Eesti vahele ehitama. Selleks ajaks on neil piisavalt tuuleenergiat, et jätkub ka meie turule. Ja miks peakski varem kui me neil praegu arveid maksta aitame?
Aga positiivset ka: lätlastelt laekus meile 60 miljonit eurot sama tasu.
Siit tulebki kokku 228 miljonit laekumisi Eleringile. Arvestades seda summat võiks Elering selle aasta võrgutasusid poole võrra alandada. Kontol on see raha kenasti olemas. Oleks mingi kergendus meie inimestele ja firmadele.
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 10 Feb 2023 10:51

spl wrote:Kui midagi p...ses pankades, siis tihti riigid päästma neid.


Õpin ka pidevalt. Seda nimetatakse "bail out", kui riik hakkab pankasid päästma, st pääste tuleb väljaspoolt panka. See oli 2008. aasta krahhi mudel.

spl wrote:Mina ei hoia üldse vaba raha nii, et pank saaks seda edasi laenata.


Seda nimetatakse "bail in", kui pank hakkab ennast päästma hoiustajate raha abil, st võtab lihtsalt endale. See on väidetavalt praeguse krahhi mudel.
L. Z. muidugi rõhutab: hoiustaja raha kuulubki juba pangale, mitte hoiustajale, ärge tehke illusioone.

Aitäh Lynette Zang, Mark Moss, Indrek Neivelt jt, kes oskavad panga-asju pedagoogilises keeles esitada.
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Feb 2023 12:32

Rootsi keskpank tõstis baasintressi 3 % peale ja hoiatas, et edasine tõstmine on tõenäoliselt ka vajalik. Huvitavaks läheb kodulaenudega ja miks mitte ka (uute) autoliisingutega. Ajalooliselt on negatiivne korrelatsioon ka börsihindadega.

Praegu on mul jah puhtam ja kuivem tunne, kui sularaha ülejääk sai 4-5 aastat tagasi pandud kulda hõbedasse. Mina pankadele madala intressiga laenu eriti ei anna. Ilma pangaarveta aga ju ei saa. Kus siis täna raha hoida? Ei julge midagi soovitada, sest hiljem ei prrugi minna nii nagu plaanitud. Likviidsuskriisi võiboll siiski ei lubata pankadel minna, seetõttu üks võimalus oleks osta kulla-hõbeda pabereid (likviidsemad kui metall, aga käituvad sarnaselt), aga risk on seal praegu suur. - segastel aegadel tulevad valskuse tegijad nähtavale ja hävivad Esimene samm oleks aga kõik oma laenud kiiresti tagasi maksta, et mitte jääda intressitõusu rongi alla.

Siin on ajalooline perspektiiv Rootsi intressidest.
https://www.hittalanet.se/wp-content/up ... l-2016.png
Last edited by td on 10 Feb 2023 13:17, edited 1 time in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 10 Feb 2023 12:53

kv-turul läheb "plaanipäraselt"
võimalik, et oleme 2007 aasta alguses?
Attachments
kv-turg 2923.jpg
kv-turg 2923.jpg (67.24 KiB) Viewed 1233 times
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 111 guests