Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Kui oled näinud kusagil "põõsas" Eesti Nokiat vedelemas
anna meile teada, ehk suudame mõtet edasi arendada...

Juhul, kui nägid korterit, mille hinnas tavapärasest vähem nulle...
või ehitamisel kasutati zelatiini.. sosista meile ka.


Kõik head vestlused teretulnud !
Forum rules
Üldiselt, siin kirjutades austa häid tavasid, ära sõima...ole lihtsalt inimene...rohkem palveid pole

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 18 Mar 2023 21:13

Pidasin jälle paastu 5 päeva. Seekord tuli üldine nõrkus ja pulsisagedus läks väikese pingutuse peale üles, trepist tõusmine pani hingeldama.Tekkis ka üleüldine väsimus elust ja pahad mõtted. Ei olnud meeldiv.
Meil oli jõuluajast üks ilus assortiikarp sahvris varuks, tegime selle lahti ja juba peale esimest kompvekki tundsin, kuidas eluvaim tagasi tuleb. Küllap olin hüpoglükeemias. Miks seekord nii, ei tea. Sõin päeval korralikult liha ja muna ja rohelist, aga see enesetunnet ei parandanud.
Lohutus on see, et kui enda enesetunne on halb, siis vähi enesetunne peaks olema mitukümmend korda hullem, sest vähk tahab palju rohkem suhkrut kui tavalised keharakud.
BMI on jõudnud 27 kanti, aga seda on ikkagi veel palju.

Tsiteerides filmi "Fight club" võib öelda, et paastumise esimene reegel on see, et sellest ei räägita, sest tavalised inimesed hakkavad siis ümber veenma.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 19 Mar 2023 00:17

td wrote:Pidasin jälle paastu 5 päeva.

Soovin siiralt et su "paljunemise mõõdutunde kaotanud rakud" jääks lõplikult nälga.
Ma ise olen "ära harjunud" üha tugevneva tinnitusega, ja nõrga (kuid stabiilse, konstantse, ja permanentse) peavaluga. Vaagin kas EEG-d teha, kuivõrd MRT-tädi lasnamäelt 2 a tagasi ütles et kõik on OK (seis oli sama, ainult sirin vaiksem). Pole ka uurinud kas vereproovi markerid midagi aju kohta näitavad.
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 19 Mar 2023 10:59

Keerulistel juhtudel on alati kasulik võtta "second opinion" mõnelt kogemustega spetsialistilt. Kuna teema jääb kahe eriala piirimaile, siis neuroloog ja otorinolarüngoloog (kõrvaarst) võiks olla vajalik. Kuna ka peavalud, siis võiks uuendada MRI uuringut, et veenduda, et miskit siiski seal ei suru peale. Sagedasemad surujad on neurinoom ja meningioom. Tinnituse põhjusi on palju: Meniere tõbi, neurinoom, kuulmisnärvi kahjustus, kuulmisretseptori lubjastumine jne.
Isegi, kui põhjusele jälile ei saada, saad kindlustunde, et hetkel midagi hullu pole ja võibolla on ka psühhholoogiliselt kergemini talutav.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 19 Mar 2023 11:15

pop wrote:Ma ise olen "ära harjunud" üha tugevneva tinnitusega

Peale 2019 ilmumise korral saab põhjuste hulgas olla muu hulgas
https://www.drugdiscoverytrends.com/tinnitus-reports-grow-amid-covid-19-vaccinations/
https://www.drugdiscoverytrends.com/researcher-neuroinflammation-may-be-behind-tinnitus-reports-in-some-covid-19-vaccine-recipients/
A study published in the International Journal of Audiology concluded that up to 15% of adults diagnosed with COVID-19 develop some type of hearing problem, including tinnitus. Another study found that COVID-19 infections exacerbated tinnitus in 40% of people, resulted in no change in 54%, and improved tinnitus in the remainder.
https://makismd.substack.com/p/covid-19-vaccine-injuries-ear-and
https://www.news-medical.net/news/20220523/Pfizer-COVID-19-vaccine-associated-tinnitus-responds-to-transcranial-magnetic-stimulation.aspx
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 19 Mar 2023 12:31

Majandushuviline wrote:
spl wrote:Ning "bs" juttu ei tahaks kuulda, et astume EU'st või NATO'st välja.

https://objektiiv.ee/mille-vahel-on-valik-kui-valida-tuleb-reformierakonna-ja-rahvuskonservatiivide-vahel/

Uue valitsuse aruteludes pole kaitse küsimustest palju kuulda olnud, küll aga tuli kiirelt ära samasooliste teema. Asutakse peenhäälestama, justkui oleks mõni aasta enne 2021:
https://objektiiv.ee/valgatused-%E2%9F%A9-leo-kunnas-kaotasime-reservkapten-ivo-juraku-kaks-korda/
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby projekteerija » 19 Mar 2023 13:52

spl wrote:https://arileht.delfi.ee/artikkel/120158918/ekspert-kinnisvara-hinnalangus-lukkab-kalli-hinnaga-elamud-soetanud-ostjad-plindrisse

Reaalselt ikka kv õhku täis, 30% korrektsioon on vajalik ja kallid laenud usutavasti tagavad selle. Langusruumi väga palju, sest 10-15% kuus oli hinnatõus, seda peeti normaalseks, aga siis langust ei peeta normaalseks. See tõesti mingi Aafrika riigi loogika. Graafik näitab, langus alanud, aga tulla on veel kõvasti alla.

Screenshot 2023-03-17 at 10-25-28 Kinnisvara KV.EE - Kinnisvara pakkumised - korterid majad maad äripinnad.png

Klassikalise õhuga on nii nagu ikka....seda eitatakse ja selle olemasoluga ja kaasnevaga ollakse harjunud ning kogenud kalad teavad(või arvavadm et teavad) kuidas sellega toime tulla. Hetkel oleme siiski maailmas, mis sisenenud järgmistesse faasidesse (millest enamus paistab täiesti uutena inimkonna jaoks...TI ja sellega seotud elu ja töökorralduse muutused, kaugtöö üleüldistumine, jne.) + see mis mullu 24. veebrualil käivitus on siiski ajaloolise kogemusega. Huvitav , kui kaua kinnisvaraga seotud tegelastel läheb aega väljaütlemaks , et enne kui madin pole steppides läbi ja Moskoovia etteravatvaks jne. muutunud, pole oodata rahu suuremate (endises mahus tagasitulemist) kinnisvarainvestorite osas. No kelle jaoks paistaks turvaline parkida oma raha pikaajaiselt kasvama või ka väärtust hoidma kinnisvarasse, mis Berliini joonest Ida poole jääb? Või kes annaks neile raha selle tegevuse jätkamiseks? Ehk siis uute arenduste ja kinnisvaraportfelle (suuremaid ampse) komplekteerivate tegevus on raugenud. Ning nii mõnedki suuremad ampsude komplekteerijad/omanikud on juba keerukasse oukorda sattunud. jne.
projekteerija
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 19 Mar 2023 14:20

Tinnitus -- see pidavat muusikutel olema tüüpiline terviseviga, aga nad ei räägi sellest.

1 Minuti Loeng - Mis põhjustab tinnitust? (Avo-Rein Tereping)

https://www.tlu.ee/uudised/1-minuti-loe ... n-tereping

Veel Tartu materjale:

https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo- ... /tinnitus/

Eesti Tinnituse ja Meniere'i Ühing MTÜ

https://www.etmu.ee/mis-on-tinnitus/
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 19 Mar 2023 19:07

Ahjaa, mul ka parem kõrv juba mitu aastat piniseb, aga ma sellega nii ära harjunu, ei pane enam tähele. Nooruses sai ka palju musa kuulatud kõrvaklappidest.
Pideva peavalu korral peaks aga ikkagi küsima second opinioni!


Kõrvaklappidest. Bose bluetooth klapid, mida mõni aasta tagasi siin kiitsin, said endale kuulsusetu lõpu. Üks ebastandardne kruvi, mis kaadervärki koos hoiab, kadus kuhugile ära ja nüüd on kaubanduslik välimus kadunud. Teine häda, mis juhtus, oli see, et juba aasta möödudes padjakesed lagunesid ära ja kukkusid küljest. Õnneks on see standardviga ja terve internet on täis asenduspadjkesi, mis on isegi parema kvaliteediga kui originaal.
Nüüd olen hoopis Sony Linkbuds S fänn. Basse on muidugi vähem, aga väga mõnus on igapäevatoimetusi teha, vajadusel saab mütsi ka pähe panna. Mul on ostetud neid kaks komplekti - üks must ja üks valge (et detailid omavahel sassi ei läheks). Aku peab korraga 6 tundi vastu, seejärel vahetan teise värvi vastu. Siiani ainuke viga - kõrva panemisel arvab, et annan neile mingi käskluse. Kaupa tellides peab jälgima, et õige mark tellida, üks üsna sarnase nimega isend on lahtise disainiga, s.t. ei isoleeri ümbritsevaid helisid.

Apple Airpods aga jäid juba ammu riiulisse, lähevad ruttu vaiku täis (siis ei tule enam heli läbi) ja on ebamugavad kõrvas. Lisaks on nad veidra välimusega, kui "kihvad" kellegil kõrvast välja "ripuvad". Apple Airpads Pro eest aga saab peaaegu 2 komplekti Sony analoogseid nööpe, ilma selle tobeda kihvata seejuures..

---
Täna kuulasin terve päeva klassikalist muusikat. Laadisin alla Norra raadio äpi "NRK Radio". Usun, et see töötab ka Eestis. "NRK klassisk" laseb ainult muusikat, täistunnil ka norrakeelseid uudiseid. Hea muusikavalik on neil, erinevalt Eesti Klassikaraadiost, kus püütakse kuulajaid juhatada uutele eksiradadele.
Last edited by td on 19 Mar 2023 21:01, edited 4 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 19 Mar 2023 19:27

projekteerija wrote:... pole oodata rahu suuremate (endises mahus tagasitulemist) kinnisvarainvestorite osas. No kelle jaoks paistaks turvaline parkida oma raha pikaajaiselt kasvama või ka väärtust hoidma kinnisvarasse, mis Berliini joonest Ida poole jääb? Või kes annaks neile raha selle tegevuse jätkamiseks? Ehk siis uute arenduste ja kinnisvaraportfelle (suuremaid ampse) komplekteerivate tegevus on raugenud. Ning nii mõnedki suuremad ampsude komplekteerijad/omanikud on juba keerukasse oukorda sattunud. jne.

Ma arvan, et kogu põhjapoolkera on selline natuke kahtlane koht pikemas perspektiivis (Moskoovia, Hiina tõttu). Vaataks pigem lõunapoolkerale, kui oleks auurinvestor.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 19 Mar 2023 20:07

Veel üks tehnikaülevaade. Vana telefon (1. põlvkonna I p h o n e SE) viskas eelmisel aastal kaane pealt, kui palavasse autosse päikese kätte jätsin. Ostsin 3. põlvkonna SE, millele on lisatud ka juhtmevaba laadimine. Probleem on aga selles, et see ei ole magnetiga - seetõttu on raske õiget asendit tabada - mõnikord avastan telefoni aku pooltühjana. Kuna samal ajal ka laualamp lagunes ära, siis ostsin juhtmevaba laadimisega IKEA laualambi. Kokku tuli vaese mehe juhtmevaba lahendus, sest ka sellel puudub magnet.
Uus telefon on libe nagu lutsukala, kipub taskust välja libisema. Kui täna ostaksin, ostaksin kandiliste servadega telefoni ja magsafe (s.t. magnetiga kinnituva).
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 19 Mar 2023 22:25

John Mearsheimer | The U.S. is DESTROYING UKRAINE
https://www.youtube.com/watch?v=F7D6usf ... gesFanClub
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 20 Mar 2023 00:49

pop wrote:https://www.err.ee/1608909278/keres-e-haali-ei-saa-arvestada-kuna-need-on-kokku-loetud-pohiseaduse-vastaselt
tundub et see asi pole vist veel ametlikult menetluses, kuivõrd rubriigist "Põhiseaduslikkuse järelevalve ..." seda listis (veel ?) ei ole
https://www.riigikohus.ee/et/menetlused ... ageSize=25
ja menetlustotlustega sama lugu (vot ei saa aru mis nüüd siis ei toimi kui isegi ajaleht kirjutab)
https://www.riigikohus.ee/et/menetlusta ... ageSize=20

https://uueduudised.ee/varia/valimiskomisjon-puuab-varjata-puudusi-kaebus-salastati-75-aastaks/
https://valdekseeder.blogspot.com/2019/12/seeder-tooruhm-haaletas-kontrollitavuse.html?m=1
https://arvamus.postimees.ee/7728009/kuno-janson-minu-eest-ei-tohi-varjata-kellele-mu-e-haal-laks
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/kalle-grunthal-valimiskomisjon-on-asunud-voimaliku-valimispettuse-varjamiseks-toendeid-havitama/
https://uueduudised.ee/arvamus/e-valimiste-taustapilti-suvenemine-mitte-ei-anna-vastuseid-vaid-tekitab-kusimusi-juurde/
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/valijal-on-valimiskomisjonist-suuremgi-oigus-tulemusi-kontrollida/

https://objektiiv.ee/raagime-asjast-e-valimised-tuleb-lopetada/
Mitte mingeid selliseid andmeid, mille pealt saaks öelda, et jah, me saame aru, kuidas need hääled tulid; jah, me saame aru, kuidas need hääled kokku loeti; jah, me saame aru, mis olid turvaprotokollid, et seal ei saanud keegi midagi ära vahetada; jah, me oleme saanud ise üle kontrollida, et programmides ei olnud sees mingisuguseid usse või miine või mida iganes – mitte mingeid selliseid andmeid meile antud ei ole.
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 20 Mar 2023 08:41

John Mearsheimer | WE NEED TO END THIS
https://www.youtube.com/watch?v=NHOIDuE ... gesFanClub
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Mar 2023 08:54

Mõtisklesin ja vaatasin tagasi oma kaalu langetamise teekonnale. jagasin selle etappideks, vastavalt enesetundele ja kehamassi indeksile (body mass index, BMI).
Algust enam täpselt ei mäleta, võimalik, et oli aasta 2018.
1) Haiguslik rasvtõbi, BMI 0,35: Surumistunne kubemes ning maosisu ülestulek magades, unisus peale söömist, uus näljatunne iga 4 tunni tagant. Uneapnoe. Aju-udu. Vistrikud, Kui tekkis arusaamine, et põhjuseks ei ole mitte rasvade ületarbimine vaid süsivesikute ületarbimine (ja sellega kaasnev rasvade tarbimine), siis oli väga raske alustada süsivesikute piiramisega, rääkimata paastumisest. Suhkru ja süsivesikute järsul piiramisel tekkisid nö võõrutusnähud. Seda aitas vähendada keedetud muna (proteiin) ja singi (rasv) söömine. Koos mõõduka liikumisega (aiatööd) hakkas siiski kehakaal langema ning subjektiivne enesetunne paranema. Kehakaalu õnnestus langetada ca 1-2 kg kuus. Väga kerge oli libastuda ja pöörduda tagasi vanale rajale.
2) kehakaalu indeks BMI ca 32: Enesetunde paranemine oli märgatav, see andis indu edasi jätkata. Jalataldade nahk noorenes, vistrikud kadusid, söömist oli võimalik vähendada 2-3 korrale päevas (s.t. lülitada välja näksimised). Töövõime paranes, lugemisprillide vajadus vähenes, meeleolu paranes (hüpoglükeemiast tingitud nälja- la vihahood kadusid). Nägu hakkas kitsenema, kõhu ümbermõõt veel mitte eriti, kuid une kvaliteet paranes, surumistunne kubemes kadus, saapapaelu oli kergem siduda.
3) kehakaalu indeks BMI ca 30: Haigusliku rasvtõve asemel tugev ülekaal. Vahepeal tegin läbi infarkti koos elustamisega, avastati kaugelearenenud kasvaja. Infarktis ning sellega kaasnenud südameseiskumises oli ropult õnne - südamelihase kahjustust praktiliselt ei jäänud, vaatamata pikale elustamisele säilis mõistus, operatsioone ning keemiaravi talusin keskmisest paremini (haiglas pakuti standard-dieeti, kuid piirasin tugevalt süsivesikuid ning tellisin lisaks keedetud muna). Kasvaja veritsuse tõttu olin aga pidevas aneemias, pidin tugevalt piirama trombivastaseid rohte - kõndimine noateral. Muud vereanalüüsid normaliseerusid. Sõbrad ütlesid, et näen parem välja kui enne haigestumist, enesetunne oli samuti parem, tundsin ennast 10-15 aastat nooremana. Aeg-ajalt ikkagi hirmus tahtmine süsivesikute järele (võiga praetud makaronid, ahjukartulid, jäätis, kirsikompott). Seda eriti siis, kui keemiaravi kuur lõppes (selle käigus antakse kortikosteroide, mis tõstavad isu ja samal ajal ka veresuhkrut).
4) Peale kasvajaravi lubasin endale jälle jäätist, vabamat söömist. Kehakaal tõusis 5 kuuga 5 kg võrra, vereanalüüs läks koledaks. Otsustasin proovida ravimeid 2. tüüpi diabeedi vastu, et hõlbustada kaalulangetusteekonda. Enesetunne halvenes ning kui sain teada, et kasvaja on tagasi, siis loobusin nendest. Üheks põhjenduseks oli ka paradigma, et me ei tea kõiki peidetud mehhanisme - lisaks oodatavale ravitoimele võib olla ka mitmeid peidetud toimeid. Selle asemel jätkasin ketodieediga, nüüd lisasin ka paastu. Enne oli paastu väga raske taluda, nüüd oli eesmärgiks kasvaja näljutamine. Keeldusin meditsiinilisest kasvajaravist, sest varasem ravi ei aidanud ning uus ravikuur oleks muutnud mind invaliidiks ja inimvareks. Otsustasin pikendada kvaliteetaega (parem õudne lõpp kui lõputu õudus). Loobusin kõikidest rohtudest.
5) Nädalase paastuga langes kehakaal ca 4-5 kg (osa sellest oli veekadu). Enesetunne peale3. paastupäeva väga hea, esimeste päevade igatsus toidu järele oli kergesti talutav. Käte ja jalgade nahk muutus siidiseks, kõhurasv hakkas jõudsalt kaduma (varem kadus pigem jäsemetest). Mõõdukas kehaline koormus ei tekitanud probleeme. Paralleelselt paastumisega käisin ka tööl - teised tegid lõunapause, mina töötasin igiliikurina edasi, õhtust väsimust ei tekkinudki. Super!
6) kehamassi indeks 0,27 ehk mõõdukas ülekaal. Imelikul kombel aga on jälle vaja rohkem lugemisprille Paastu alustamine ei tekita mingeid probleeme, paastu lõpetamisel tekkib suur söögiisu. Paastu 4. päeval nõrkus - hingeldamine ja südamepekslemine peale trepist tõusmist järgmisele korrusele. Soov lebada voodis, huvi kadumine vaimliste asjade järele. Peale paastu lõpetamist kaob nõrkus siis, kui süüa süsivesikuid - organism miskipärast ise ei oska endale enam suhkrut toota. Praegu olen siin ja enesetunne jälle väga hea, lihased on alles (jalgadel ning õlavartel saab neid ükshaaval näha, sixpack veel ei paista), enesetunne ja motivatsioon raamatut kirjutada on jälle tagasi. Aastatega kaotasin vabatahtlikult ca 25 kg. Ideaalkaalust olen nüüd ca 10-15 kg kaugusel ehk 2-4 paastunädalat. Soov alustada tänasest uuesti, aga kardan nüüd, et nõrkustunne tuleb tagasi. Sellised lühikesed paastud kasvajat arvatavasti ei sureta, vaja oleks minimaalselt 3...5 nädalat. Aga minu süda ei pruugi sellele vastu pidada.

See oli minu lugu, küllap inimesed on erinevad. Paast on väga võimas vahend, aga sellega on psühholooogiliselt väga raske alustada, kui aastakümneid on valesti toitutud. Alustada tuleks süsivesikute piiramisega ning alles mitme kuu või koguni aasta pärast on lihtne sellega edasi minna.
Ma ei ole kunagi suitsetanud, alkoholi olen viimase 15 aasta jooksul tarbinud max 1-2 drinki nädalas. Arvan, et haiguslik rasvtõbi koos kõrge veresuhkru/insuliiniga pluss valmistoitude söömine tööreisidel võis olla vallandajaks.
Last edited by td on 20 Mar 2023 09:32, edited 4 times in total.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 20 Mar 2023 09:03

NURSIPALU ⟩ Kaitsevägi avalikustas harjutusvälja laiendusplaani, peaminister vassis ajakuluga
https://www.postimees.ee/7735589/nursip ... cebook.com

"Küsimusele, millal alustatakse Nursipalu harjutusväljaku laiendamise kultuurilise ja sotsiaal-majandusliku mõju hindamisega ning millal peab see hindamine olema lõpetatud, vastas RKIK 7. märtsil Meie Nursipalu päringule: «Ajakava ei ole otsustatud. Kuna sotsiaal-majanduslikku mõju ei ole võimalik leevendada harjutusvälja ehituslike meetmetega, siis on võimalik mõjusid hinnata paralleelselt muude tegevustega ja vajadusel jätkata kompenseerivate meetmete välja töötamist pärast harjutusvälja välja arendamist.»" Postimees

Arvamus: Põhimõtteliselt muudetakse seadust ja negatiivseid mõjusid inimestele ei hinnata.
Sõjaväega seotud inimesed on ütelnud, et Baltimaade riikides käib võidujooks NATO sõduritele ja rahadele. Läti rajab ka sõjaväe õppuse ala ja panused on suured ja ka väga poliitiliselt laetud.
Eesti elanikud ja loodus on jäänud väga suure möllu keskmesse ja kaitsevõime arendamise nime all sõidetakse eestlastest lihtsalt üle.
Kaitsevõimet tuleb parandata, aga mitte oma riigi elanike elude hävitamise hinnaga.

-------

Lõuna-Eesti inimesed on täheldanud, et Pihkva oblastis anti määrus evakueerimiseks... Ehk et ... See puudutab VÄGA PALJUSID INIMESI, suuri mastaape...
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Mar 2023 09:48

Ostsin endale raamatu:
https://www.amazon.se/How-Starve-Cancer ... 1742&psc=1

Raamat on täis fakte koos tsitaatidega, s.t. ei ole tavalisele lugejale, ka mul võtab lugemine silme eest kirjuks.
Autor on ise seljatanud kaugele arenenud vähi ja on meditsiinilise taustaga. Huvitav lugemine, kuid ilma konkreetsete raviskeemideta. Kuna selline ravi pole ametlikult tunnustatud, siis seda saab kasutada vaid omal käel või salaja paralleelselt konventsionaalse raviga (mis on aga ebaaus tavaliste arstide suhtes). Seetõttu ei ole sellise meetodil baseeruvaid kliinikuid ning ka teadusuurimuse korraldamine ei läbiks eetikakomiteed, on vaid nö anecdotal evidence.

Erinevalt ketodieedist torkab silma, et lugejate arvamusi stiilis, et "päästsite mu elu" on väääga vähe, kui üldse. Ketodieedi ja paastu kohta 2. tüüpi diabeedi ravis on selliseid arvamusi sadu, kui mitte tuhandeid ning ka mina ise võin seda omast kogemusest kinnitada.
Vabanduseks võib tuua asjaolu, et raamatu esimene trükk ilmus alles mõni aasta tagasi.
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Mar 2023 10:49

Mõned mõtted infarkti teemal ehk minu "muljed" meditsiini sees olles - nii siin kui sealpool piire, olgu need siis Eesti/Rootsi, meedik/patsient või elu/surm.

Infarkti puhul katkeb kudede verevarustus, koos sellega ka toitainete kohaletoomine ja jääkainete äraviimine. Sõltuvalt verevoolu katkemise iseloomust on aga see erinev
1) verevarustuse katmemine lokaalselt: tromb ummistab väikese haru. Kahjustus on väike ja lokaalne, kuid selliseid kahjustusi võib korraga olla palju ja mitmes kohas. Põhjuseks on väike trombitükk, mis pääseb liikuma ja liigub edasi väiksematesse harudesse, kus suleb selle väikese haru. Kui tromb "pudeneb", siis selliseid kahjustuskoldeid on korraga mitu.
2) magistraalne: tromb ummistab suurema haru: Infarkt tekkib ühe suure veresoone varustusalal ja on katastroofilise tagajärjega. Mingil põhjusel veresoone sisesein haavandub ja sinna tekkib värske tromb. Enne täielikku sulgumist võib osa trombitükke liikuda väiksematesse harudesse, vt. punkt (1). Tromb hakkab kasvama tavaliselt seal, kus on all ateroskleroos - eeskätt kohtades, kus on turbulentne verevool, seega hargnemiskohtadel (nt. unearteri hargnemiskoht), käänukohtadel või muu mehhaaniline mikrovigastus (näiteks reie alaosas, kus arter läbib lihaskanali). Ateroskleroosi koha peal seega kaks võimalust: a) sulguse kiire areng haavandumise tõttu b) aeglane areng veresoone seina paksenemise ja lubistumise tõttu. Esimesel puhul toimub areng kiiresti ja on katastroofiline. Teise puhul aeglaselt ning organismil on aega välja kujundada kollateraalide võrgustik teistest arteritest - kaebused on pikalt, kuid kudede akuutset kahjustust ei tekki või tekkib pigem verevarustuse piirialadel selle arteri harude vahel, vt. punkt (3).
3) süsteemne vererõhu languse korral (nt. südamepuudulikkusel) veri ei jõua perifeeriasse kohale. Infarkt tekkib kahe suure veresoone varustusala piirimail, veresooned ise on kahjustuseta. Sõltuvalt südamepuudulikkuse raskusest on kahjustatud ala ulatus erineva suurusega.
4) üleüldine vere koaguleerumine korraga nii suurtes kui väikestes veresoonntes (kapillaarides) mingi süsteemse hüübimisfaktori mõjul, vt. kooviti puhused kapillaarides jne. Selle käigus kurnatakse hüübimissüsteem välja ning esialgsele üldisele hüübimisele järgneb faas, kus veri enam ei hüübi - spontaansed verejooksud.

Eraldi on veel veenides tekkiv tromboos. Siin on põhiliselt kolm võimalust:
1) jala magistraalveenide tromboos, kus lisaks kohalikule jala ülespaistetamisele on suur oht, et tromb pääseb liikuma ja suleb kopsuarteri (eluohtlik seisund) või mõne haru sellest - vt. eeestpoolt. Harvadel juhtudel, kui südame vaheseinas on auk, siis on teoreetilne võimalus, et tron võib sattuda ka suurde vereringesse. Kuid tavaliselt on verevoolu suund seal augus vastupidine.
2) ajuveenide tromboos ehk siinustromboos. Tuleb kahtlustada nt. noortel naistel, kellel äkitselt peavalu koos neuroloogiliste sümptoomidega, soodustav faktor on beebipillid. Aju paistetab selles äravoolualas üles ning tekkivad ka verevalumid. Tavaliselt on tromboos küllaltki ulatuslik. Kui tromb tekkib elutähtsate ajousade piirkonnas, siis ....
3) Värativeeni tromboos. Mingi kõhusisese põletiku korral. Sooled tursuvad, kõhtu tekkib vedelik, trombid võivad liikuda maksa. Seda näeb suht harva, kuid raskel juhul on ka eluohtlik.

Trombi riskifaktorid arterites ja veenides on seega mõneti erinevad. Arterites on esikohal siseseina haavandumine ateroskleroosist. Veenides on esikohal mingi süsteemne põhjus (põltik, kasvaja, geneetiline eelsoodumus jne.), kuid ka lokaalne trauma võib olla selle põhjuseks.

Eraldi tuleks manida ka embooliat:
1) õhkemboolia, kui verre sattuvad gaasimullid (nt. sukeldumisel sõgavustest ülestõusmisel)
2) rasvemboolia traumade puhul või rasvlahustuva ravimi veeni sattumisel
3) bakterikülv infektsiooni korral (bakteri ümber võib lokaalselt tekkida tromb, mädakoldest sattuvad bakterid verre ehk veremürgitus))
Sellised embooliad võivad tekkida kopsus, kuid ka ajus. Kindlasti on neid ka mujal organites, kuid seal ei ole nad nii kergesti avalduvad.
4) Eraldi on neerude kahjustus kudede lagunemisest- see on põhjus, miks varemete alla jäänud või rohkelt põletusi saanud inimesi sureb paari päeva jooksul neerupuudulikkusesse - verd filtreerivad sõelad ummistuvad seal.

On hüpotees, et kooviti vaxx (või ka mõni muu süstitav ravim) võib sattuda lihasesse süstimisel samuti veeni, põhjustab seal veeniseina kahjustusi, sellest trombide moodustumine ja vabanemine .....
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby pop » 20 Mar 2023 11:52

õpikunäide sellest kuidas endale vesi peale tõmmata (antud juhul alates nt. seltskonna valimisest). Rääkimata sellest et KG vajaks korralikku parketilihvi enne kui parketile üldse ronida (või siis ka parem ka üldse mitte).
https://www.delfi.ee/artikkel/120160132 ... iste-vastu
PR-nõunikud on teinud natuke suure vea, jättes piisavalt segmenteerimata kaabude valijaskonna, nagu ka sõnumid ja nende ühisosa nendele eri segmentidele
(eks ole ma ka ise näide sellest et eelmise mandaadiga saadud usalduskrediiti ei kasutatud kõige otstarbekamalt).
pop
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 20 Mar 2023 11:54

Climate Honesty - Ending Climate Brightsiding
https://www.youtube.com/watch?v=vw85K7M ... cingFuture
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 20 Mar 2023 13:19

hmm, üks huvitav märk eesootavast südameinfarktist, mida ma varem pole teadnud. Kuivõrd on see usaldusväärne (spetsiifilisus, sensitiivsus), ma ei tea:
https://youtu.be/dGXbg7FKpvg
Tõesti, minul on ka see olemas. Märkasin, et ühel staarajakirjanikul on ka ...
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 21 Mar 2023 10:38

https://www.err.ee/1608921128/kinnisvaraturu-tehinguaktiivsus-on-madalseisu-uletamas

Nagu elaksin paralleeluniversumis. Minu tuttavad arendajad ütlevad kv turg täiesti surnud, sest euribor laenajad ära hirmutanud ja oodatakse kv hindade langust. Meedias treitakse artikleid, justkui müük oleks jälle alanud. Uute korterite ruudu hinnad: tule taevas appi ! Tallinnas... 3500 - 4700
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 21 Mar 2023 15:21

Kergitan vaid kulmu. Õiget langust pole tulnudki, ma ei usu niipea mingi turu taastumist.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120160762/korterite-madal-taskukohasus-vahendab-kinnisvaraturu-aktiivsust-millal-on-oodata-hinnalangust

Korterite taskukohasus ja aktiivsus kinnisvaraturul hakkavad taastuma aasta teises pooles kui hinna ja palga suhe paraneb ning euribor hakkab järk-järgult vähenema.

Miks peaks euribor langema ? Kuskohast hetkel tekib palgatõus, eriti jahtuva majanduse faasis ?
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby Majandushuviline » 21 Mar 2023 20:57

Samal ajal kui Eestis juba usinalt kärpe-juttu aetakse, loobitakse raha eriti suures ulatuses kasutu totruse jätkamiseks:
https://www.telegram.ee/maailm/el-upub-kasututesse-vaktsiinidoosidesse-pfizer-tahab-tasu-vaktsiini-eest-mida-kunagi-ei-toodeta
Majandushuviline
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 21 Mar 2023 22:24

Prof. Paul Ehrlich, Dr. Guy McPherson, Pauline Schneider, Kevin Hester, Drs. Beril&William Kallfelz
https://www.youtube.com/watch?v=nTmCD5T ... amKallfelz
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby hh » 22 Mar 2023 12:15

Käib rahva väljavahetamine -- Lõuna-Eestist ja Aegviidu kandist käib inimeste väljakõrvetamine oma kodudest ja asemele plaanitakse tuua...

Tallinna strateegiakeskuse direktor Raido Roopi kaudu tuli kohtumisel välja, et Tallinnasse plaanitakse 200 000 uut elanikku, Roop ise oli ka mures, ütles, et ei tea ega saa aru, kuidas seda korraldada kavatsetakse ja see on väga keeruline või isegi teostamatu. Kuna teised teemad tulid peale ja see ei olnud kohtumise põhiteema, siis rohkem sellest juttu ei olnud. Teiseks, kui Harjumaa arengukava oli komisjonis, siis selle ettekandja mainis suuliselt, et Tallinnasse on oodata tohututes kogustes kliimapõgenikke lõunast. Kui küsiti, kas ta mõtleb ikka Ukraina sõjapõgenikke, siis tuli vastus, et ups, need ma unustasin üldse ära. Kolmandaks, olete ehk juba märganud, et abilinnapea Madle Lippus annab praegu järjest ehituslubasid igasugustele projektidele, Tallinnasse on juurde tulemas meeletult uusarendusi.“

https://uueduudised.ee/uudis/eesti/sonu ... ema-eesti/
hh
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Mar 2023 13:43

veel üks huvitav surmalähedane kogemus
https://www.youtube.com/watch?v=mIapFOMChHw
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Mar 2023 14:18

kõikide arvamuslugude juures tuleks avaldada huvide deklaratsioon - nii nagu tänapäeval tehakse teadusartiklite juures.
kui inimene on varem tegutsenud tuuleparkide vallas, siis jääb kahtlus, et arvamuslugu võib olla suunatud konkurentsi vähendamisele
omad huvid ei ole taunimsväärne, see on loomulik ja mitteväditav, küll aga peaks sellega oskama arvestada
https://www.err.ee/1608922823/veskimagi ... rke-rajada
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby teretere » 22 Mar 2023 17:07

td wrote:veel üks huvitav surmalähedane kogemus
https://www.youtube.com/watch?v=mIapFOMChHw


Sinu enda poolt kunagi kirjeldatud kogemus on reaalsem- see kui mittekeegi kogeb mittemidagit.
Kuidas on võimalik kirjeldada midagi mis on kirjeldamatu.
See muidugi omakorda ei ole tõde, sest see on lihtsalt kontseptsioon, interpretatsioon, osundamine sellele kui mittekeegi kogeb mittemidagit :)


(https://www.youtube.com/watch?v=Y7q_o2V ... sitiveMind)
teretere
 

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby spl » 22 Mar 2023 20:58

Meie kv müüjate ja maaklerite märg unenägu, et euribor hakkab langema. FED tegi järjekordse tõusu, mis on sisuliselt alati olnud ka ettevalmistus EU keskpanga jaoks. Euribor tõuseb 4% peale meil Euroopas kindlasti, pigem usun 4.5%

https://www.hs.fi/talous/art-2000009470726.html

intressid.png
intressid.png (52.53 KiB) Viewed 1856 times
spl
Site Admin
 
Posts: 20964
Joined: 12 Feb 2008 20:59

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust

Postby td » 22 Mar 2023 22:25

puutööhuvilistele lühivideo
https://www.youtube.com/shorts/6phT3DFyS7g
td
 
Posts: 19581
Joined: 13 Feb 2008 16:23

PreviousNext

Return to Kinnisvarast / Majandusest

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 90 guests

cron